Nastere naturala dupa cezariana – avantaje, dezavantaje, recomandari

nastere naturala dupa cezariana

Se poate naste natural dupa cezariana, iar acest lucru chiar este incurajat la nivel international, conform ghidurilor medicale. Despre nastere naturala dupa cezariana si avantajele ei vorbeste dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrica ginecologie.

Nasterea prin cezariana la cerere a devenit tot mai frecventa in Romania in ultimii ani, iar de cele mai multe ori motivele invocate au legatura cu frica de durere sau teama legata de posibilele rupturi perineale la nastere, avertizeaza specialistii. Vestea buna este ca trendul in Romania incepe sa-l urmeze pe cel international. Astfel, din ce in ce mai multe gravide aleg o nastere naturala dupa cezariana. Daca la primul copil ai ales nasterea prin cezariana, trebuie sa stii ca dupa aceea este posibil sa nasti natural.

Nastere naturala dupa cezariana, incurajata la nivel international

 

Daca o femeie a nascut prin cezariana si isi doreste apoi o nastere naturala, acest lucru se poate face dupa ce trece un an de la operatia de cezariana. „In absenta contraindicatiilor specifice, la minim un an de la operatia cezariana se poate obtine o noua sarcina si se poate incerca nasterea naturala. Fiecare caz este analizat individual, in functie de experienta clinica a obstetricianului curant”, sustine dr. Radu Botezatu.

Nasterea naturala dupa cezariana: 3 factori de care sa tii cont

Exista mai multi factori care trebuie analizati inainte ca medicul sa recomande nasterea naturala dupa cezariana. Cei mai importanti factori sunt:

Motivul si conditiile pentru care s-a efectuat prima cezariana

In cazul in care motivele au fost intemeiate si acestea se repeta si in sarcina curenta, nasterea vaginala trebuie analizata foarte atent. „Aici ne referim la toate conditiile care tin de oxigenarea fetala, functia placentara si greutatea fetala la sfarsitul trimestrului 3 de sarcina, localizarea placentei sau alte patologii asociate: fibroame, anomalii uterine”, spune dr. Radu Botezatu.

Citeste continuarea pe GARBO.RO

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *