Articole

Muzica la copii – 10 beneficii pentru dezvoltarea lor

Muzica la copii – muzica face parte din viata noastra, iar copiii sunt expusi la muzica inca dinainte de a se naste. Ce beneficii le aduce muzica celor mici si cum pot parintii sa incurajeze expunerea si contactul lor cu muzica – in acest articol.

Cuprins:

1. Muzica la copii – informatii generale
2. 10 beneficii ale muzicii pentru copii
3. Cum incurajam expunerea la muzica a copiilor

Muzica la copii – informatii generale

Muzica este unul dintre mijloacele prin care copiii invata despre lume, inca de la varste foarte mici. Bebelusii vin pe lume deja pregatiti sa proceseze muzica, sistemul lor nervos fiind capabil sa diferentieze intre sunetele muzicale si celelalte. De altfel, experientele lor muzicale incep inca din pantecele mamei; fatul aude prin lichidul amniotic toate sunetele ca avand o anumita muzicalitate.

Incepand de la nasterea copiilor, parintii folosesc instinctiv muzica pentru a-i linisti pe cei mici, pentru a-i ajuta sa adoarma, pentru a le arata bucuria de a fi cu ei, pentru a face activitati impreuna. La randul lor, copiii sunt atrasi in mod natural de muzica. Destul de devreme in dezvoltarea lor, copiii incep sa identifice ritmul si chiar sa se miste pe muzica. De asemenea, copiii mici au capacitatea de a imita cu usurinta sunete si melodii pe care le aud, ceea ce arata cat de curiosi si interesati sunt de a descoperi si a interactiona cu lumea din jurul lor.

Studiile privind dezvoltarea copiilor arata ca muzica (cantatul, expunerea la muzica, cantatul la instrumente muzicale) are un rol benefic si un impact ridicat asupra unei varietati de abilitati, indiferent de varsta: abilitati motorii, limbaj, abilitati sociale, cognitive si academice. Intre a asculta muzica si a canta la un instrument, a doua activitate este mult mai stimulanta pentru creier. Aceasta implica abilitati motorii fine, implicate in folosirea instrumentelor muzicale, precum si precizie matematica si lingvistica si creativitate.

Introducerea muzicii in rutinele si joaca celor mici aduce numeroase beneficii pentru dezvoltarea lor fizica (prin stimularea miscarii si motricitatii) si psiho-emotionala.

10 beneficii ale muzicii pentru copii

Iata cateva modalitati prin care muzica poate contribui si aduce beneficii la dezvoltarea copiilor:

1. Muzica ii linisteste pe bebelusi

Intuitiv folosim cantecele de leagan si nu numai pentru a linisti si adormi bebelusii. Iar studiile arata ca bebelusii arata o preferinta pentru muzica la care au fost expusi atunci cand erau in pantecele mamei. S-a observat de asemenea ca muzica stimuleaza undele alfa din creier, care induc o stare de liniste la cei care asculta muzica.

2. Muzica si dansul stimuleaza abilitatile motorii si coordonarea

Inca dinainte sa inteleaga cuvintele si mesajul unui cantec, copiii invata sa se miste si sa danseze pe ritmul muzicii. De asemenea, ei au o preferinta pentru anumite melodii, pe care prefera sa danseze mai mult, in timp ce pe altele nu. Muzica ii stimuleaza sa se miste pe ritm, sa isi coordoneze miscarile membrelor, ceea ce contribuie la dezvoltarea abilitatilor motrice grosiere si fine. Atunci cand copiii asculta muzica si danseaza, o serie de abilitati motorii sunt puse in aplicare: echilibru, ritm, coordonare intre membre.

3. Muzica de la varste mici incurajeaza invatarea sunetelor si cuvintelor

Cand copiii sunt expusi din primele luni de viata la muzica, ei invata mai usor si mai repede sunetele si sensul cuvintelor, ceea ce favorizeaza o deprindere mai rapida a limbajului.
Modul in care creierul nostru proceseaza sunetele muzicale este acelasi cu modul in care procesam limbajul vorbit. Aceasta este o posibila explicatie pentru care copiii care au contact cu muzica pot avea o mai buna procesare a limbajului.

4. Cantatul la un instrument muzical ii invata pe copii rabdarea si perseverenta

A invata sa canti la un instrument muzical este o abilitate care presupune foarte multa rabdare, exersare, perseverenta. Iar odata ce ajung sa stapaneasca bine acel instrument, au si satisfactia faptului ca au reusit prin propriile eforturi aceasta performanta. De asemenea, cultivarea acestor abilitati ii ajuta si mai tarziu in viata, cand se vor confrunta cu situatii dificile, in care nu reusesc din prima.

5. Muzica ii bucura si ii binedispune pe copii

Melodiile vesele, ritmate nu au cum sa treaca neobservate de copii. Acestea ii bucura si ii binedispun. A asculta muzica si a canta sunt activitati care stimuleaza eliberarea de endorfine la nivelul creierului, acele substante care ne dau o stare de bine.
Chiar si ascultarea unor melodii triste este benefica pentru starea de bine, pentru ca acestea au un efect cathartic, ajutandu-i pe copii sa intre in contact cu emotiile lor.

6. Muzica ofera posibilitatea de exprimare

Ascultata, cantata, interpretata la un instrument muzical, muzica ofera copiilor (si oamenilor in general) posibilitatea de a-si exprima emotiile si trairile, mai ales atunci cand le este mai dificil sa le verbalizeze.

7. Cantatul la un instrument muzical stimuleaza simultan mai multe zone ale creierului

A canta la un instrument este o activitate foarte stimulanta pentru creier. Aceasta implica abilitati motorii fine, necesare in manipularea instrumentelor muzicale, precum si precizie matematica si lingvistica si creativitate. Exersarea acestor abilitati presupune si dezvoltarea unei comunicari intre cele doua emisfere cerebrale, care sa permita mesajelor sa circule mai repede la nivelul creierului si pe rute diferite.

8. Muzica in grup ii invata pe copii cooperarea

Fie ca e vorba de cantat la instrumente sau de a canta ori dansa in grup, aceste activitati ii invata pe copii sa coopereze, precum si sa devina mai empatici.

9. Muzica sustine abilitatile de invatare ale copiilor

Inca de cand le cantam bebelusilor cantecele de leagan sau pentru copii, ei invata sa identifice tiparele de sunete si sa invete prin repetitie. Ulterior aceasta abilitate va fi baza pentru deprinderea cuvintelor si numerelor.

10. Cu ajutorul muzicii copiii pot invata mai usor o limba straina

Copiii retin mult mai usor cuvinte si bucati de propozitii intr-o limba straina daca acestea sunt intregrate in cantece. Totodata, cantecele le dau si o mai buna stare de spirit, astfel ca vor face asocieri pozitive cu limba respectiva. De asemenea, muzica ii ajuta sa se relaxeze si sa se concentreze mai bine, ceea ce face mult mai usor si mai eficient procesul invatarii.

Cum incurajam expunerea la muzica a copiilor

Expunerea la muzica prin joaca ii ajuta pe cei mici sa descopere lumea din jurul lor. Parintii pot introduce muzica inca de la varste foarte mici, incepand de la cantecele de leagan sau cantecele cantate de ei pentru copii, continuand apoi cu carti si jucarii care canta, instrumente muzicale de jucarie, dansat pe muzica.

  • Oferiti-le celor mici instrumente muzicale de jucarie cu care sa exploreze sunetele si muzica pe care acestea o creeaza.
  • Dansati impreuna cu cei mici atunci cand cantati sau ascultati muzica.
  • Folositi cantecele pentru a marca o anumita activitate (de exemplu, un cantecel despre spalatul pe dinti atunci cand ii spalati pe dinti) sau cand faceti trecerea de la o activitate la alta (de exemplu, cand dupa o activitate ii pregatiti pentru somn).
  • Oferiti-le carti in care sunt redate sunetele facute de instrumente muzicale si povestiti despre acestea.
  • Expuneti copiii la diferite tipuri de muzica; acestea ajuta la dezvoltarea senzoriala si in plus, contribuie la crearea mai multor cai neuronale la nivelul creierului. Efectul este si mai intens atunci cand copiii si danseaza pe acele ritmuri si melodii.
  • Ascultati muzica acasa sau in orice context este posibil (de exemplu, in masina cand sunteti pe drum), fara sa faceti din acest lucru o activitate in sine.
  • Instrumentele muzicale pentru copii sunt un bun prilej de a exersa cantatul; dar puteti improviza propriile instrumente muzicale acasa; de eexemplu, umpleti sticle mici din plastic cu orez, boabe de fasole, seminte sau pietricele si oferiti-le copiilor sa le scuture si sa creeze sunete muzicale prin miscarea lor.
  • Mergeti impreuna la concerte pentru copii, piese de teatru muzicale sau spectacole care implica si muzica.

Resurse:

(1) Music Interventions and Child Development: A Critical Review and Further Directions – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01694/full
(2) Baby music: The soundtrack to your child’s development – https://www.unicef.org/parenting/child-development/baby-music-soundtrack-to-development
(3) 10 Reasons why Music is Important for Early Childhood Development – https://cambridgemontessoriglobal.org/10-reasons-why-music-is-important-for-early-childhood-development/

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago