Muscatul la copii este un comportament normal si foarte frecvent in primii trei ani de viata. Care sunt cauzelor acestui comportament si cum pot parintii sa il gestioneze aflati din acest articol.
(1) Muscatul la copii – posibile cauze
(2) Cum pot gestiona parintii muscatul la copil?
(3) Cum pot parintii sa previna muscatul la copii?
(4) Muscatul la copil – cand ne adresam unui specialist?
Conform Asociatiei Americane de Psihologie, muscatul la copii are o frecventa ridicata in copilaria mica (pana la 3 ani). Intre o treime si o jumatate dintre copiii sub trei ani musca. Desi este un comportament dezaprobat social, specialistii spun ca face parte din dezvoltarea normala. Este modalitatea lor de a comunica emotii (furia, frustrarea, bucuria) si nevoile, atunci cand nu au inca dezvoltat limbajul.
Pe masura ce copiii cresc, autocontrolul se dezvolta si invata cum sa rezolve problemele varstei lor, iar acest comportament dispare treptat.
Muscatul la copii poate avea variate cauze.
Muscatul poate fi modul prin care copiii mici comunica mesaje pe care nu le poate exprima prin cuvinte: “Sunt suparat/furios pe tine”, “Sunt foarte bucuros”, “Vreau sa ma joc cu tine”, “Stai prea aproape de mine”.
Important! Muscatul la copiii mici nu e neaparat un semn ca ceva nu e in regula cu cei mici.
In cele mai multe cazuri, muscatul la copii face parte din dezvoltarea normala. Pe masura ce copiii invata sa comunice verbal, aceste comportamente incep sa dispara. Modul in care parintii reactioneaza influenteaza mult evolutia acestui comportament al copilului.
Ideal este sa descurajati muscatul de la primul episod, chiar daca e in cazul unui bebelus care musca sanul mamei sau mana tatalui, din dorinta de explorare. Pe un ton calm, dar ferm, raspundeti-i “nu” sau “nu musca“. Copiii mici au nevoie de ghidajul parintilor pentru a invata cand nu e in regula sa muste.
Ce pot face parintii atunci cand copilul lor musca un alt copil:
Cand apele se linistesc, incercati sa intelegeti ce s-a intamplat si ce a dus la incident. Ajutati copilul care musca sa inteleaga si el ce emotii sau nevoi l-au facut sa reactioneze astfel. Numiti emotia (suparat, furios) si reamintiti-i ca nu e in regula sa muste atunci cand e suparat/furios.
Pe langa reactia prompta atunci cand copilul musca, parintii pot incerca sa previna acest comportament. Iata cateva modalitati:
Daca se intampla frecvent ca cel mic sa muste, identificati ce anume il determina sa o faca. Puteti anticipa cand e mai probabil sa muste, observand aspecte precum:
Daca identificati cauzele muscatului, e mai usor sa interveniti inainte ca acesta sa aiba loc.
Daca observati semne de frustrare sau de iritare, ori alte posibile indicii care preced intentia de a musca, atrageti copilul catre alte activitati, jocuri, carti. In acest mod reduceti tensiunea emotionala, iar copiii mici uita relativ usor ce i-a suparat mai devreme.
Cand muscatul apare ca o forma de comunicare, puneti in cuvinte ceea ce credeti ca vrea copilul sa spuna si ajutati-l sa se exprime. (de exemplu: “Vrei sa te joci si tu cu masina? Poti sa-l rogi pe Andrei sa ti-o dea si tie.”) Daca e furios, pe langa numirea emotiei (“Esti foarte furios acum.“), isi poate elibera furia prin metode precum lovirea intr-o perna, ruperea unui ziar, cantatul la tobe etc.
Pe masura ce abilitatile lor verbale se dezvolta, incurajati copiii sa foloseasca cuvintele atunci cand sunt furiosi, suparati etc. Oferiti-le un feedback pozitiv ori de cate ori folosesc cuvintele pentru a exprima ceea ce doresc.
Atunci cand comportamentul copilului privind muscatul nu se imbunatateste dupa 3 ani sau chiar se agraveaza, se recomanda sa va adresati unui specialist in dezvoltarea copilului. Acesta va poate ajuta sa identificati posibilele cauze si sa dezvoltati o strategie de a inlocui comportamentul problematic cu modalitati mai eficiente de comunicare a emotiilor si nevoilor.
De asemenea, consultati un logoped daca observati ca exista intarzieri in achizitia limbajului sau aveti dubii privind dezvoltarea vorbirii copilului si nu reuseste sa se exprime cum ar trebui.
(1) Biting questions – https://www.apa.org/monitor/2011/02/biting
(2) Understanding and Responding to Children Who Bite – https://www.naeyc.org/our-work/families/understanding-and-responding-children-who-bite
(3) Toddlers and Biting: Finding the Right Response – https://www.zerotothree.org/resources/232-toddlers-and-biting-finding-the-right-response
(4) Biting – https://kidshealth.org/en/parents/stop-biting.html
(5) Children and biting – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/children-and-biting
(6) Tips for Preventing Repeated Biting in Child Care Programs – https://childcare.extension.org/tips-for-preventing-repeated-biting-in-child-care-programs/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…