Prin infrumusetare nu trebuie sa intelegem ascunderea imprefectunilor. Trebuie sa stim sa ne folosim de calitatile cu care am fost inzestrate si sa aducem mici corecturi printr-o ingrijire cosmetica potrivita. Sanatatea nu este nici ea de neglijat, intrucat atunci cand suntem sanatoase, acest lucru se vede si pe pielea noastra.
In articolul de mai jos veti gasi mai multe metode naturale de infrumusetare pentru toate tipurile de piele, de la ten cu piele grasa, pana la ten cu piele uscata si normala. Speram sa va fie de folos si sa le puneti in practica.
Inainte de a decide care sunt metodele potrivite de infrumusetare si ingrijire a pielii noastre, trebuie sa cunoastem caracteristicile specifice tenului nostru. In primul rand trebuie sa stabilim tipul tenului – gras, uscat sau normal – si abia dupa sa alegem un tratament cosmetic potrivit pentru acesta.
In acest scop putem folosi testul servetelelor absorbante pentru fata (se pot gasi in supermarketuri sau in magazinele cosmetice). Acesta se face trecand foita pe diferite portiuni ale fetei. Daca apare patata inseamna ca tenul este gras, iar daca nu prezinta pete inseamna ca tenul este uscat. Bineinteles ca hartia va fi aplicata pe un ten perfect curat, dupa indepartarea prafului, machiajului si cremei. In prealabil, fata trebuie spalata cu un sapun sau gel neutru, special pentru fata, iar testul de mai sus se face abia la 3 ore de la spalare, timp in care pielea isi recupereaza aciditatea normala. In general, pielea are un PH usor acid. Pielea alcalina devine vulnerabila la micile infectii (cosuri, iritatii, roseata).
Pielea grasa este acea piele care secreta exagerat sebum, avand un aspect lucios si porii dilatati. Persoanele care au tenul gras fac riduri mai greu, insa sufera adesea de probleme cu punctele negre, cosuri, sau chiar acnee. Metodele de infrumusetare folosite trebuie adaptate acestor caracteristici ale pielii.
In cazul persoanelor cu ten gras se recomanda spalarea fetei cu apa si sapun neutru de fata, sau gel spumant special pentru curatarea fetei. Unele persoane au pielea sensibila, asadar curatarea se va face cu un demachiant pentru piele sensibila insa aplicarea va fi diferita fata de cea pentru un ten normal sau uscat. In cazul persoanelor cu ten gras demachierea se va face fara dischete/vata ci se va pune demachiant in palme si se va freca bine fata cu acesta. Abia apoi este indepartat excesul cu un servetel de hartie sau o discheta de vata.
Atunci cand ne spalam pe fata, apa trebuie sa fie la temperatura camerei. Nu se recomanda sa folosim apa fierbinte deoarece aceasta duce la o vasodilatatie perexistenta care “inmoaie” muschii fetei si inroseste si rideaza tenul.. Se pot face tratamente prin care se alterneaza apa calda cu cea rece, caldura si frigul provoacand alternativ o vasodilatatie urmata de vasoconstrictie, fenomen care actioneaza favorabil asupra circulatiei sangelui si asupra terminatiilor nervoase, asigurand o hranire mai buna a pielii.
Folosirea substantelor astringente este astazi mult discutata. Nu se recomanda sa recurgem la o degresare drastica nici in cazul tenului excesiv de gras. Din cauza secretiei de sebum, porii se dilata cu timpul, ceea ce necesita folosirea unor preparate speciale. Astfel sunt indicate lotiunile cu suc de castraveti.
Lotiune pentru minimizarea porilor fetei
Se sterge tenul cu aceasta lotiune zilnic.
Lotiune pentru tenurile acneice
Daca pielea este excesiv de grasa putem realiza o degresare usoara, folosind la spalat putina sare amestecata cu emulsie de demachiat sau cu iaurt. Nu vom abuza insa de acest procedeu pentru a nu degresa prea puternic pielea.
Lotiune pentru tenul gras
Aceasta lotiune o putem folosi un timp mai indelungat, cu conditia s-o pastram in sticle bine inchise la loc uscat si racoros.
Creme de fata pentru tenul gras
Aplicarea cremelor grase peste tenul gras poate duce la aparitia cosurilor. Acest lucru nu inseamna ca tenul gras nu necesita aplicarea de creme, insa cremele folosite trebuie sa fie adecvate pentru acest tip de ten. Se recomanda creme uscate sau semigrase, mai ales in jurul ochilor, unde isi fac aparitia ridurile. Pudra joaca un rol important in ingrijirea tenului gras, deoarece absoarbe grasimea si face sa dispara luciul obrazului.
In tratamentul tenului excesiv de seboreic nu se pot obtine rezultatele dorite daca nu ne impunea un regim alimentar fara grasimi, ciocolata, afumaturi, bauturi alcoolice.
Pielea uscata este caracterizata de secretia insuficienta de sebum, avand un aspect tern, uscat, si cu pori putin vizibili. Pielea uscata este fragila, iritabila, se descuameaza cu usurinta, prezinta riduri la inceput minuscule, dar care se accentueaza cu varsta, asadar metodele de infrumusetare folosite trebuie adaptate pentru specificul acestui tip de piele.
Ingrijirea pielii uscate se face intr-un mod deosebit. Curatarea nu va implica folosirea unui sapun, fiind recomandat un lapte gras demachiant. Cremele grase sunt indicate, avand rolul de a compensa lipsa de grasime naturala a pielii.
Cremele hranitoare pentru piele uscata vor fi aplicate zilnic, iar pentru a spori absorbtia cremelor se recomanda ca pielea sa fie frecata usor in prealabil cu un burete de cauciuc.
Nu se vor folosi creme uscate, pe baza de stearati, deoarece pot agrava descuamarea pielii. In timpul iernii, pielea uscata trebuie protejata si mai mult, frigul uscand si mai tare pielea.
Tratament pentru piele uscata si sensibila – ten care se descuameaza
Taratele isi gasesc aplicare si in cazul tenului uscat, sensibil, cu conditia sa fie umezit inainte de intrebuintare cu putin lapte caldut. Dupa curatarea obrazului, o data pe zi, este bine sa folosim o lotiune tonica ce are totodata si proprietati hidratante. Se poate prepara din zeama unei portocale peste care se adauga un pahar cu apa de trandafiri.
Tenurile care se descuameaza pot fi unse cu caimac proaspat. Dupa 10-15 minute, cand caimacul se usuca, se clateste obrazul cu infuzie de musetel si se unge cu putina crema cat timp este inca umed. Tot in cazul unui ten care se descuamaza si este predispus la aparitia ridurilor se recomanda folosirea compreselor cu ulei de masline sau arahide. Cu uleiul incalzit la baie de apa se imbiba o bucata de panza careia i-am taiat orificii in dreptul nasului, ochilor si gurii. Pentru mentinerea uleiului la 0 temperatura constanta vom aplica peste panza un prosop inmuiat in apa calda. Dupa indepartarea panzei vom masa obrazul pana patrunde tot uleiul in piele.
In zona ochilor, unde apar ridurile fine cel mai rapid, se recomanda folosirea uleiului de ricin, seara inainte de culcare si lasat sa actioneze peste noapte.
Cu apele tonice folosite adesea in cazul tenului uscat nu vom freca obrazul. ci vom imbiba un tampon de vata cu care vom atinge usor fata prin tamponari dese, astfel incat ca nu indepartam grasimea. Aceasta poate ramine pe piele fara sa impiedice actiunea substantelor din lotiunea respectiva.
Deshidratarea cate un fenomen care poate surveni indiferent de celelalte caracteristici ale pielii. In general, pielea saraceste in apa din cauza diferitilor factori externi si interni.
Cauze ale deshidratarii pielii:
La peste 40 de ani recuperarea apei pierdute din piele se face mai greu. Ca tratament extern de infrumusetare a pielii deshidratate se impune in asemenea cazuri inmuierea pielii cu lotiuni (niciodata alcoolice) continand ape florale si cu comprese caldute cu infuzie de musetel sau nalba. Folosirea cremelor hidratante (emulsii de ulei in apa) contribuie substantial la hidratarea pielii.
Pielea normala se intalneste mai rar, are porii mici, invizibili cu ochiul liber. Ingrijirile zilnice vor fi in general aceleasi ca in cazul tenului uscat, tinand seama de anotimp, specificul muncii etc.
Desigur ca nu vom omite pielea gatului, care se rideaza timpuriu si trebuie ingrijita cel putin cu aceeasi rigurozitate ca pielea obrazului.
In cazul tenurilor normale, metodele de infrumusetare si ingrijire sunt simple. Curatarea se poate realiza cu ulei de migdale. In acelasi scop putem prepara dintr-un galbenus de ou frecat cu 2 lingurite de ulei, o emulsie pe care daca o tinem la rece o putem folosi 2-3 zile. Ea inlocuieste perfect sapunul, pielea ramanand dupa spalare curata si supla.
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…