Menstruatii neregulate – iata cand se poate spune despre menstruatie ca este neregulata, care sunt simptomele asociate, cauzele posibile, precum si ce solutii exista.
CUPRINS:
1. Ce inseamna menstruatii neregulate?
2. Cauzele posibile pentru menstruatii neregulate
3. Ce solutii exista?
Ciclul menstrual mediu este de aproximativ 25-30 de zile, dar poate fi mai scurt, de pana la 21 de zile, sau mai lung – pana la 35 zile. Ciclul menstrual poate varia de la o luna la alta. La o menstruatie pierdem de obicei cam 1-6 linguri de lichid menstrual. Sangele menstrual poate fi subtire sau mai gros, uneori cu cheaguri, si de culoare variabila – de la rosu inchis pana la roziu sau maro.
Menstruatiile neregulate nu sunt de obicei un motiv de ingrijorare, dar pot semnala complicatii uneori. O menstruatie regulata apare de obicei la aproximativ 28 de zile si dureaza 3-7 zile, dar ciclul menstrual al fiecarei femei este diferit. Cel mai bun mod de a determina daca aveti menstruatii regulate este sa le monitorizati lunar.
Menstruatiile neregulate apar imprevizibil si nu respecta un tipar. De asemenea, pot aparea mai frecvent decat la fiecare 21 zile sau mai rar decat la fiecare 35 zile – in afara intervalului normal pentru un ciclu menstrual. De asemenea, menstruatie neregulata poate insemna si lipsa mai multor menstruatii la rand sau lipsa menstruatiei pe termen lung.
Menstruatiile neregulate apar adesea insotite de alte simptome. Efectele secundare ale menstruatiilor neregulate pot include:
Lipsa menstruatiei sau intarzierea menstruatiei poate fi un prim semn de sarcina – insa, exista multe alte motive pentru care intarzie menstruatia.
Majoritatea femeilor au 11-13 menstruatii in fiecare an. Nu ar trebui sa va faceti griji daca inca sunteti la pubertate (poate dura 1-2 ani pana menstruatiile se stabilizeaza). Ciclul menstrual poate fi perturbat uneori de schimbarea metodei de contraceptie sau de unele dezechilibre hormonale. Anumiti factori ce tin de stilul de viata pot, de asemenea, sa afecteze echilibrul hormonal si sa provoace menstruatii neregulate.
Iata cateva posibile cauze pentru menstruatii neregulate:
Pilulele contraceptive hormonale si dispozitivele intrauterine care contin hormoni pot provoca menstruatii neregulate. Pastilele contraceptive pot cauza spotting intre menstruatii si pot duce la menstruatii mult mai usoare.
Sindromul ovarului polichistic este o tulburare hormonala care poate determina aparitia chisturilor mici sau a unor saculeti plini cu lichid in ovare, provocand menstruatii neregulate. Sindromul ovarelor polichistice poate provoca, de asemenea:
Insuficienta ovariana prematura este atunci cand o femeie sub 40 de ani isi pierde functia ovariana normala, rezultand menstruatii neregulate sau lipsa menstruatiilor.
Endometrioza determina dezvoltarea tesutului care in mod normal acopera interiorul uterului – endometrul – in afara uterului. Tulburarea poate provoca dureri – uneori severe – in special in timpul menstruatiei. Endometrioza provoaca, de asemenea, sangerari abundente, menstruatii prelungite si sangerari intre menstruatii. Alte simptome pot include dureri pelvine, dureri in timpul actului sexual si probleme de fertilitate.
Boala inflamatorie pelvina este o infectie a organelor de reproducere care poate provoca sangerari menstruale neregulate.
Uneori, perioadele menstruale neregulate sunt un semn de anovulatie. Ciclurile anovulatorii sunt cicluri menstruale in care ovulatia nu are loc.
Fibroamele uterine sunt formatiuni necanceroase ce apar pe uter. Acestea pot provoca perioade menstruale abundente si sangerari intre menstruatii. Cele mai multe fibroame sunt necanceroase si pot varia ca dimensiune. Pot face ca menstruatiile sa fie intense si dureroase. De asemenea, puteti experimenta durere sau presiune pelviana, dureri lombare si dureri in timpul sexului. Majoritatea fibroamelor nu necesita tratament si simptomele pot fi tratate cu medicamente pentru durere fara prescriptie medicala si cu un supliment de fier daca dezvoltati anemie.
O tulburare tiroidiana este o alta cauza posibila, dar rara, a menstruatiilor neregulate. Cei doi hormoni care au impact asupra menstruatiei sunt estrogenul si progesteronul. Acestia sunt hormonii care regleaza ciclul. Hipotiroidismul sau tiroida subactiva poate provoca menstruatii mai lungi, mai intense si crampe. De asemenea, este posibil sa apara stari de oboseala, sensibilitate la frig si crestere in greutate. Nivelurile ridicate de hormoni tiroidieni, care se observa in hipertiroidism, pot provoca menstruatii mai scurte si mai usoare. De asemenea, puteti experimenta scadere brusca in greutate, anxietate, nervozitate si palpitatii cardiace.
Factorii care influenteaza echilibrul hormonal includ pubertatea, menopauza, sarcina, nasterea si alaptarea. In timpul pubertatii, corpul sufera modificari majore. Poate dura cativa ani pentru ca estrogenul si progesteronul sa ajunga la un echilibru, iar menstruatiile neregulate sunt frecvente in acest moment. Inainte de menopauza, femeile au deseori menstruatii neregulate, iar cantitatea de sange eliminata poate varia. Menopauza apare cand au trecut 12 luni de la ultima menstruatie a unei femei.
Perimenopauza este faza de tranzitie inainte de a intra la menopauza. Alte semne si simptome ale perimenopauzei includ bufeuri, transpiratii nocturne, modificari ale starii de dispozitie, probleme de somn si uscaciune vaginala. De asemenea, in timpul sarcinii menstruatia inceteaza, iar majoritatea femeilor nu au menstruatii in timp ce alapteaza. Citeste si 5 semne de sarcina inainte de un test de sarcina pozitiv.
Se stie ca obezitatea provoaca anumite probleme menstruale. Supraponderalitatea are un impact asupra nivelului de hormoni si insulina, putand afecta ciclul menstrual. Cresterea rapida in greutate poate provoca, de asemenea, probleme menstruale. Cresterea in greutate si menstruatiile neregulate sunt semne frecvente de sindromului de ovare polichistice si hipotiroidismului.
Pierderea in greutate in exces sau rapid poate determina oprirea menstruatiei. Daca nu consumati suficiente calorii, asta poate interfera cu productia hormonilor necesari ovulatiei. Pe langa afectarea menstruatiilor, este posibil sa apara si stari de oboseala, dureri de cap si caderea parului.
Exercitiile fizice foarte intense sau excesive pot interactiona cu hormonii responsabili de menstruatie. Sportivele de performanta si femeile care participa la antrenamente intensive si activitati fizice dezvolta adesea amenoree sau lipsa menstruatiei.
Stresul poate interfera cu ciclul menstrual al unei femei. Menstruatiile ar trebui sa revina la normal dupa ameliorarea stresului.
Anumite medicamente pot interfera cu ciclul menstrual, inclusiv:
Tratamentul, daca este necesar, va depinde de cauza. Medicul va poate recomanda contraceptive orale, medicamente tiroidiene, terapie de substitutie hormonala, metformin etc. in functie de cauza. Uneori medicii pot prescrie suplimente de vitamine, in functie de rezultatele analizelor – suplimente de calciu, magneziu, vitamina D, complexul B, vitamina K etc. Pot fi recomandate si suplimente pe baza de plante sau pentru reglarea ciclului menstrual – cum ar fi pe baza de vitex agnus-castus, cretisoara sau verbina – astfel de suplimente se iau doar la recomandarile medicului. De asemenea, tehnicile de reducere a stresului pot ajuta, inclusiv yoga, meditatie, exercitii de respiratie etc. E important si sa mentineti un stil de viata sanatos – o dieta echilibrata si hranitoare, mentinerea la o greutate sanatoasa, stil de viata activ, renuntarea la fumat si limitarea consumului de alcool.
Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/conditions/irregular-periods/
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/178635
(3) https://www.webmd.com/women/why-is-my-period-so-random
(4) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14633-abnormal-menstruation-periods
(5) https://www.healthline.com/health/womens-health/irregular-periods-home-remedies
Surse foto: Pixabay, Pexels
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…