Articole

Menstruatia retrograda – cauze si riscuri

Afla ce este menstruatia retrograda, ce probleme poate cauza, de ce apare, ce simptome pot fi asociate si ce implica tratamentele.

CUPRINS:

1. Ce este menstruatia retrograda?
2. Menstruatia retrograda – care sunt cauzele?
3. Simptome
4. Diagnostic si tratament

Ce este menstruatia retrograda?

La menstruatie, o parte din sangele menstrual are traseu retrograd si ajunge in cavitatea abdominala, unde in cateva zile se descompune. Aceasta descompunere a sangelui induce un anumit proces inflamator local. Durerile menstruale pot fi legate de contractiile uterine ce faciliteaza eliminarea sangelui menstrual si aceste fenomene inflamatorii pelvine (legate de descompunerea sangelui).

Astfel, in cazul menstruatiei retrograde, sangele menstrual nu este eliminat din organism, ci se deplaseaza inapoi, curgand prin trompele uterine si in cavitatea pelvina. Astfel, exista un flux invers de lichid menstrual care paraseste uterul prin trompele uterine in cavitatea pelvina. Majoritatea femeilor experimenteaza acest lucru intr-o oarecare masura, dar daca este sever, poate provoca durere si poate creste riscul de endometrioza. In mod normal, cea mai mare parte a lichidului menstrual este eliminata din corp prin colul uterin si vagin. Aceasta directie normala a fluxului corespunde cu directia contractiilor uterine sincronizate.

Menstruatia retrograda – care sunt cauzele?

Menstruatia retrograda este frecventa si apare intr-o oarecare masura la majoritatea femeilor care au menstruatie. In ciuda acestui fapt, unii oameni de stiinta cred ca femeile cu menstruatie retrograda majora pot prezenta un risc crescut de endometrioza.

In general, in caz de menstruatie retrograda se considera ca anumite contractii uterine asincrone pot face ca fragmente de tesut endometriat sa curga in directie opusa (retrograda) pana cand ajung in cavitatea pelvina. De obicei, aceasta teorie este folosita pentru a explica endometrioza si cauzele sale. Insa, menstruatia retrograda nu duce de fiecare data la endometrioza. In general, menstruatia retrograda intr-o anumita masura este considerata un proces obisnuit sau fenomen fiziologic. Insa, este considerata riscanta mai ales cand volume mai mari de lichid menstrual ajung in cavitatea pelvina. Cu alte cuvinte, menstruatia retrograda duce la prezenta lichidului menstrual in cavitatea pelvina. Riscul de a dezvolta endometrioza depinde de cantitatea de lichid menstrual din cavitatea pelvina. Prezenta lichidului menstrual in cavitatea pelvina provoaca o anumita inflamatie. Inflamatia poate provoaca o presiune mai mare in zona.

Endometrioza si menstruatia retrograda

Majoritatea cercetarilor cu privire la menstruatia retrograda o analizeaza in contextul endometriozei. Prin urmare, exista foarte putine cercetari cu privire la cauzele menstruatiei retrograde. Cu toate acestea, unele date au aratat ca femeile cu trompe uterine blocate nu au menstruatie retrograda.

Se crede ca, la femeile care sufera de endometrioza, tesutul endometrial continut in lichidul menstrual se lipeste de orice structuri pe care ajunge (cum ar fi ovarele) si celulele incep sa creasca. Menstruatia retrograda apare la aproape toate femeile, dar doar 10% dintre femeile care au menstruatie retrograda dezvolta endometrioza. Exista, de asemenea, cercetari de baza care sugereaza ca o deschidere cervicala mai mica poate creste riscul de flux sangvin retrograd. Menstruatia retrograda este o problema medicala doar daca si cand duce la simptome sau alte afectiuni, cum ar fi endometrioza.

Factori de risc pentru endometrioza

Unii dintre factorii de risc suspectati pentru endometrioza includ:

  • factori ce tin de ciclul menstrual – inclusiv varsta timpurie a primei menstruatii (menarha), menstruatii intense sau dureroase, cicluri menstruale scurte (mai putin de 27 de zile) si menstruatii lungi (mai mult de o saptamana);
  • alergii – cum ar fi alergii la alimente, eczeme si febra fanului;
  • obezitate;
  • istoric familial de endometrioza;
  • expunerea la toxine – unele cercetari sugereaza ca poluantii persistenti din mediu, cum ar fi dioxinele, ar putea contribui la dezvoltarea endometriozei.

Diagnosticul incepe de obicei cu un istoric medical detaliat pentru a ajuta medicul sa excluda alte cauze posibile ale simptomelor. Diagnosticarea endometriozei poate fi dificila. Prezenta simptomelor tipice de endometrioza si a durerii care nu se amelioreaza cu medicamentele obisnuite pentru durerea menstruala poate indica prezenta afectiunii.

Simptome

In timpul menstruatiei retrograde, sangele curge prin trompele uterine si in cavitatea pelvina, mai degraba decat prin col uterin si vagin. Femeile cu menstruatie retrograda nu prezinta adesea niciun simptom. Simptomul principal asociat cu menstruatia retrograda este durerea in timpul menstruatiei (dismenoree). Din pacate, acesta este un simptom nespecific. Durerea menstruala este, de asemenea, asociata cu multe alte probleme care afecteaza sanatatea reproductiva.

Diagnostic si tratament

Menstruatia retrograda nu este de obicei diagnosticata ca o afectiune in sine. Poate fi diagnosticata in contextul endometriozei sau al evaluarii durerii pelvine. Menstruatia retrograda nu este tratata decat atunci cand cauzeaza alte probleme. Tratarea menstruatiei retrograde implica de obicei prescrierea de hormoni pentru a reduce sau elimina fluxul menstrual. O histerectomie va trata, de asemenea, menstruatia retrograda, dar va fi folosita numai daca exista un alt motiv pentru a elimina uterul.

Tratamente pentru endometrioza

Nu exista un remediu cunoscut pentru endometrioza, dar poate fi gestionata cu medicamente sau prin interventie chirurgicala. De cele mai multe ori, se folosesc atat medicamente, cat si interventii chirurgicale. Indepartarea tesutului cicatricial prin interventie chirurgicala este cel mai eficient tratament pentru a reduce riscul de reaparitie a endometriozei. Citeste si despre Alimentatia in caz de endometrioza.

Terapii hormonale

Celulele asemanatoare endometrului sunt sensibile la hormoni si raspund la fluctuatiile ciclice ale estrogenului si progesteronului in timpul ciclului menstrual. Acest lucru cauzeaza sangerari si dureri pe care terapia hormonala le poate gestiona uneori eficient. Optiunile pentru terapia hormonala includ:

  • progestative – un grup de hormoni sintetici asemanatori progesteronului care suprima cresterea endometrului anormal (efectele secundare pot include crestere in greutate, sani sensibili, acnee, depresie, schimbari de dispozitie, oboseala, greata si varsaturi);
  • agonisti ai hormonului de eliberare a gonadotrofinelor (GnRH) – sunt hormoni care controleaza eliberarea hormonilor in alte organe, inclusiv ovarele. Pot fi utilizati pentru a inhiba cresterea celulelor asemanatoare endometrului. Efectele secundare ale agonistilor GnRH includ simptome de menopauza, cum ar fi bufeuri, uscaciune vaginala, transpiratii nocturne, subtierea oaselor, dureri de cap, depresie si scaderea libidoului.
  • pilula contraceptiva orala – este frecvent utilizata pentru suprimarea pe termen lung a endometriozei. Poate fi utilizata pentru a incetini progresul bolii la femeile cu endometrioza usoara sau pentru a incetini reaparitia bolii in urma tratamentului chirurgical sau hormonal.

Interventii chirurgicale

Metodele chirurgicale utilizate pentru tratarea endometriozei includ:

  • Chirurgia laparoscopica – este de obicei folosita atat pentru a diagnostica, dar si pentru a trata endometrioza. Un tub subtire numit laparoscop este introdus in cavitatea abdominala printr-o mica incizie, iar celulele, chisturile si aderentele asemanatoare endometrului sunt indepartate.
  • Laparotomia este o interventie chirurgicala majora. O incizie abdominala este facuta pentru a indeparta tesuturi sau chisturi. Este facuta ocazional atunci cand este necesara o interventie chirurgicala complexa care nu este adecvata pentru laparoscopie.
  • Histerectomia (indepartarea uterului) poate fi o optiune daca endometrioza afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii si alte tratamente nu au functionat. Riscul de recidiva a endometriozei este de peste 50% daca ovarele raman. Daca ovarele sunt indepartate in timpul unei histerectomii, va fi nevoie de terapie de inlocuire hormonala, deoarece este indusa menopauza.

Referinte:
(1) https://www.verywellhealth.com/retrograde-menstruation-overview-4685604
(2) https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(17)30050-X/fulltext
(3) https://rbej.biomedcentral.com/articles/10.1186/1477-7827-7-123
(4) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/endometriosis

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago