Mama si antreprenor – provocari si beneficii

Mama si antreprenor – care sunt provocarile cu care se confrunta mamele antreprenoare, ce le determina sa aleaga calea antreprenoriatului si ce beneficii le aduce acest tip de cariera pe plan personal si profesional.

Cuprins:

1. Mama si antreprenor – informatii generale
2. Mama si antreprenor – beneficii
3. Mama si antreprenor – provocari
4. Cum gestionezi viata profesionala si personala cand esti mama si antreprenor

Mama si antreprenor – informatii generale

A jongla simultan cu rolul de mama si cel de antreprenor este o practica tot mai frecventa in randul mamelor, in ultima perioada. Fie ca aveau deja o afacere, apoi a venit pe lume copilul, fie ca dupa nastere, mama isi doreste o schimbare pe plan profesional, exista un interes tot mai mare al mamelor pentru antreprenoriat.

Deseori maternitatea poate veni cu o schimbare a prioritatilor mamei, mai ales atunci cand se gandeste la revenirea la locul de munca. Isi doreste sa aiba mai mult timp si flexibilitate pentru copil/copii si familie in general. Sau isi da seama ca vrea mai mult de la viata sa profesionala; ca nu se mai regaseste in jobul pe care il avea inainte ori nu ii mai place.

Din fericire, pe langa interesul tot mai mare al mamelor pentru antreprenoriat, exista tot mai multe initiative care sprijina mamele antreprenoare, evenimente dedicate lor si intalniri sau grupuri de sustinere.

A fi mama si antreprenor vine cu o serie de provocari, dar si cu beneficii, pentru cele care aleg acest parcurs. Acestea sunt diferite de la o situatie la alta, insa cateva dintre cele mai comune includ urmatoarele:

mama-si-antreprenor-recomandari

Mama si antreprenor – beneficii

Mai multa flexibilitate in programul de lucru

Antreprenoriatul nu aduce mai mult timp liber, cel putin la inceput, cand e probabil sa investesti mai mult timp decat ai face-o ca angajat cu program fix. In schimb, antreprenoriatul ofera mai multa flexibilitate in organizarea programului de lucru, un avantaj foarte important pentru mame, care gestioneaza si viata de familie.

Posibilitatea de a face ceea ce iti place

Multe dintre ideile de afaceri ale mamelor se dezvolta prin monetizarea unei pasiuni sau a unui hobby. Alte idei apar din dorinta de a face o schimbare in bine in comunitate sau in societate. Alte idei iau nastere inspirate de maternitate si de copii. In oricare dintre aceste posibile ipostaze, e mult mai probabil ca afacerea pe care o dezvolta sa fie intr-o zona de interes si placuta, comparativ cu un loc de munca anterior sau alte optiuni de cariera.

cursuri puericultura

Mai mult spatiu pentru creativitate

Pe langa flexibilitatea programului, dezvoltarea propriei afaceri lasa loc pentru multa creativitate si inovatie in dezvoltarea serviciilor sau produselor, in mediul pe care il creezi pentru angajati si colaboratori.

Mama si antreprenor – provocari

Mentinerea echilibrului intre rolul de mama si cel de antreprenor

Una dintre provocarile unei mame antreprenor este mentinerea echilibrului intre rolul de mama si cel de antreprenor. Mai ales cand copiii sunt mici, dar si la varste mai mari, mama trebuie sa imbine responsabilitatile legate de copii si cele legate de afacere. Acest echilibru este influentat de o serie de variabile: varsta si nevoile copiilor, care sunt diferite in functie de varsta; daca mama are unul sau mai multi copii; daca are ajutor cu copiii; daca isi dezvolta afacerea de acasa sau nu, experienta pe care o are deja ca mama antreprenor etc.

miababy magazin

mama-si-antreprenor-provocari

O provocare specifica nu doar mamelor antreprenoare, ci si parintilor care lucreaza in general, este sa separe viata personala de cea profesionala. Cand limitele nu sunt bine stabilite, cele doua tind sa se intrepatrunda. Dezechilibrul poate fi in ambele sensuri: timpul, energia, motivatia sunt dedicate semnificativ mai mult dezvoltarii afacerii decat aspectelor vietii personale; sau problemele si ingrijorarile privind viata personala acapareaza timpul si atentia pentru locul de munca.

Echilibrul este subiectiv. Dar de cele mai multe ori mama sesizeaza acest dezechilibru; fie ca nu se poate detasa de partea profesionala atunci cand este cu copiii, fie invers. Acest dezechilibru poate avea, pe termen lung, repercusiuni si asupra starii de bine si sanatatii mamei daca nu ia masuri pentru a ajunge la un echilibru.

Prejudecatile si miturile despre cum si ce ar trebui sa faca o mama

Exista o mare presiunea care se pune pe mame la nivel de societate, prin numeroasele prejudecati legate de rolul de femeie si de mama care continua sa se transmita peste generatii: ca mama e cea care trebuie sa creasca si sa educe copiii; ca mama trebuie sa sa aiba grija de casa; ca o femeie nu e la fel de ambitioasa sau productiva ca un barbat in privinta afacerilor etc. Cand, pe langa toate dificultatile pe care le intampina ca antreprenor, mama mai trebuie sa demonstreze celorlalti ca este capabila, stresul devine si mai mare. Alteori, propriile convingeri limitative despre rolul de mama sau de femeie le poate impiedica sa faca pasul catre antreprenoriat.

Epuizarea sau burnout-ul

Epuizarea nu e specifica doar mamelor antreprenoare; poti sa fii in concediu de maternitate sau angajat si sa ajungi la epuizare fizica si psihica. Desi asociem burnout-ul cu mediul profesional, studii recente arata ca si parintii sunt o categorie vulnerabila, care poate fi puternic afectata de acest sindrom. Iar mamele care lucreaza si isi aloca toata energia si resursele catre familie si afacere sunt o importanta categorie de risc pentru burnout. Daca se suprasolicita; daca nu iau pauze; daca nu mentin echilibrul intre cariera si viata personala; daca nu tin cont de nevoile lor si nu si le implinesc, exista riscul aparitiei epuizarii.

Chiar daca multe dintre provocarile vietii de mama si antreprenor nu pot fi evitate, partea buna e ca maternitatea te caleste; te ajuta sa descoperi in tine sau sa dezvolti niste calitati necesare pentru un bun antreprenor: negocierea, creativitatea, organizarea, flexibilitatea.

Cum gestionezi viata profesionala si personala cand esti mama si antreprenor

  • Organizeaza-te foarte bine. Ziua are doar 24 de ore, dar daca planifici timpul, daca analizezi unde ai timpi morti si cum poti sa ii fructifici, daca delegi din activitatile pe care nu e obligatoriu sa le faci tu, poti castiga timp.
  • Cere ajutor acolo unde ai nevoie, fie ca e vorba de cineva care sa stea cu cel mic, de un mentor pe partea profesionala, de o prietena careia sa ii povestesti despre greutatile cu care te confrunti.
  • Daca pe parcurs te simti coplesita, fara motivatie, opreste-te si intreaba-te “De ce fac asta?”. “De ce am pornit aceasta afacere? Care e scopul meu? Ce imi doresc?” Te va ajuta sa iti regasesti motivatia si sa pui putin lucrurile in perspectiva.

mama-si-antreprenor-beneficii

  • Ai grija de tine si nu te neglija. E usor sa ajungi sa te lasi pe tine pe ultimul loc in toata goana asta de a face lucurile cat mai bine. Alimenteaza-te sanatos, fa sport, petrece timp cu persoanele dragi, odihneste-te suficient. Chiar daca pare cel mai neproductiv lucru pe care l-ai putea face pentru tine si afacerea ta, somnul este cea mai neglijata superputere a noastra, a oamenilor. Un adult ar trebui sa doarma intre 7 si 9 ore pe noapte, altfel memoria si eficienta au grav de suferit.
  • Intra in contact cu alte mame antreprenoare. Exista o serie de comunitati si initiative (locale sau la nivelul tarii), menite sa sprijine antreprenoriatul in randul mamelor. Participa la evenimentele si intalnirile dedicate mamelor antreprenoare; creeaza-ti propria retea de antreprenoare care sa te inspire si sa te sustina si sunt sanse mari sa gasesti sustinere si mai multa motivatie pentru a continua pe acest drum.

Sursa foto: Pexel

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *