Parintii devin ingrijorati adesea ca cei mici nu au pofta de mancare si mananca putin. Iata care pot fi cauzele pentru lipsa poftei de mancare la copii, cand indica o problema medicala si cateva recomandari.
CUPRINS:
1. Copilul nu are pofta de mancare – ce cauze pot exista?
2. Lipsa poftei de mancare la copii – solutii si recomandari
Pentru copiii cu varsta peste 1 an, pofta de mancare creste si scade in functie de varsta, nivelul de energie, perioadele de crestere si temperament. Multi parinti isi fac adesea griji daca cel mic mananca suficient. Este frecvent ca multi copii sa manance doar cantitati mici, sa fie mai capriciosi la masa sau sa refuze mancarea. Motivele frecvente pot sa includa:
Vezi si: Copilul mofturos la masa – 10 sfaturi pentru parinti
Modificarile de crestere pot provoca o scadere a apetitului la copii. In primul an, cei mici cresc rapid. Insa ulterior, rata de crestere incetineste si copiii pot manca mai putine alimente. In aceasta perioada, o scadere a poftei de mancare pe termen scurt poate fi perfect normala.
Multi copii refuza anumite alimente pentru ca nu le place cum arata sau mirosul. Cei mici au aversiuni si preferinte alimentare, la fel ca adultii. De multe ori, sunt interesati de un tip de mancare intr-o zi si a doua zi refuza ferm. Este o modalitate prin care isi manifesta independenta uneori. Obiceiurile alimentare pe care le dezvolta copilul in primele etape vor determina de cele mai multe ori obiceiurile pentru tot restul vietii. Uneori cei mici pot manifesta o scadere a apetitului din cauza unor motive ca schimbari in rutina zilnica, anumite probleme emotionale, situatii tensionate in familie etc.
De asemenea, anumite situatii care pot face ca cel mic sa nu manance la masa includ:
Anumite mofturi la masa, mancatul selectiv sau fluctuatii ale apetitului sunt normale. Insa, refuzul de a manca pentru perioade lungi nu este normal. De obicei, copiilor le este foame la cateva ore. Daca cel mic nu mananca, poate fi un semn al unei probleme medicale subiacente.
Anumite probleme de sanatate, precum infectiile virale, provoaca uneori pierderea poftei de mancare. Daca cel mic are dureri in gat, eruptii cutanate, febra sau alte simptome, contactati medicul. De asemenea, unele medicamente pot afecta apetitul copilului. Anemia este o alta cauza posibila a scaderii apetitului. Copiii cu anemie par letargici, obositi si iritabili. Daca este lasata netratata, anemia poate afecta dezvoltarea copilului.
In unele cauze, parazitii intestinali pot cauza pierderea poftei de mancare la copii. Constipatia si dificultatile la eliminarea unui scaun dur si tare pot duce, de asemenea, la scaderea poftei de mancare la copii. Astfel, uneori o schimbare a apetitului este semnul unei probleme de sanatate. Adresati-va medicului pediatru daca cel mic are oricare dintre urmatoarele simptome:
Uneori poate fi vorba si despre anumite intolerante alimentare, probleme digestive, boli infectioase etc.
Stresul poate avea multe efecte negative, inclusiv pierderea poftei de mancare, asupra copiilor mici. Daca observati ca cel mic isi pierde interesul pentru a manca sau are dificultati in a dormi, atunci este posibil sa fie vorba despre stres. De asemenea, anumite probleme in familie, situatii tensionate, probleme emotionale, dificultati la scoala sau in grupul de prieteni etc. pot duce la pierderea poftei de mancare.
Depresia la copii ar putea fi un alt motiv pentru pierderea poftei de mancare. Majoritatea parintilor confunda depresia cu tristete. Insa, tristetea si depresia nu sunt la fel. Sentimentele de tristete dispar cu timpul, dar depresia nu. Depresia nu numai ca il intristeaza pe copil, ci ii afecteaza si viata si activitatile zilnice. Daca cel mic nu manifesta interes fata de activitatile care ii placeau anterior, atunci este posibil sa fie deprimat. Este recomandat sa solicitati sfatul medicului daca sunteti ingrijorat de starea mentala si emotionala a copilului.
Uneori, anorexia nervoasa este cauza si copiii dezvolta o aversiune psihologica fata de mancare. Evita sa manance cat mai mult timp posibil. Chiar si atunci cand mananca, aleg alimente cu un continut scazut de grasimi. Genetica, dezechilibrele chimice ale creierului si problemele de dezvoltare pot provoca, de asemenea, anorexie nervoasa.
Faceti din mesele in familie o ocazie de conexiune intre membrii familiei, un moment de bucurie. Manifestati-va interesul fata de alimente, implicati copilul in pregatirea meselor etc. Stabiliti o limita de timp de aproximativ 20-30 de minute pentru o masa. De asemenea, evitati sa pedepsiti copilul pentru ca refuza sa incerce alimente noi sau sa manance. Acest lucru poate duce la asocierea alimentelor cu ceva negativ. Nu certati copilul la masa ca nu mananca sau ca mananca prea incet.
Este important ca mesele sa fie luate intr-o atmosfera sanatoasa si pozitiva ca cel mic sa dezvolte atitudini sanatoase cu privire la mancare.
Pentru a-i insufla copilului obiceiuri alimentare pozitive, dati un exemplu bun consumand o gama larga de alimente – si din toate grupele alimentare. Daca cel mic refuza alimentele sau mananca putin, puteti incerca sa reduceti cantitatea pe care o oferiti. Oferiti o varietate de alimente hranitoare din cele cinci grupe de alimente la fiecare masa in familie. Oferiti cereale, fructe si legume, surse de proteine si grasimi sanatoase – o alimentatie sanatoasa, variata si echilibrata. Limitati consumul de alimente ultra-procesate, alimente cu multe grasimi nesanatoase, sare si zahar adaugat.
Mesele sanatoase in familie si un mediu alimentar care incurajeaza o atitudine pozitiva fata de mancare reprezinta un inceput pentru copil – se formeaza relatia copilului cu mancarea. Incurajati copilul sa fie activ fizic. Activitatea fizica si joaca inclusiv in aer liber cresc pofta de mancare.
Poate fi nevoie de 10-15 incercari pentru ca cei mici sa accepte si sa se bucure de alimente noi. Copilul trebuie sa consume aceleasi alimente ca restul familiei. Oferiti alimente noi in asociere cu alimente pe care copilul deja le cunoaste si le accepta. Daca cel mic refuza un aliment, oferiti-l din nou cam peste o saptamana. Incercati sa oferiti doar o cantitate mica dintr-un aliment nou la un moment dat. Nu ascundeti niciodata alimentul nou in mijlocul alimentelor care stiti ca ii plac copilului. Veti risca sa respinga ambele alimente. Copilul trebuie sa invete cum sa identifice alimentele dupa cum arata, astfel incat sa isi poata dezvolta propriile preferinte.
Cand pregatiti masa, incercati sa includeti alimente din toate grupele: cereale integrale, legume si fructe, lactate, carne, peste, oua etc. Copiii pot fi influentati de aspectul, mirosul si texturile alimentelor. Alimentele care arata bine sunt mai atragatoare pentru copii. Incercati sa faceti mancarea mai atragatoare adaugand o varietate de legume si sosuri colorate in mancare.
Vezi si: 10 Sfaturi pentru a-ti convinge copilul sa manance legume
De asemenea, nu fortati copilul sa manance sau sa termine tot din farfurie, pentru ca acest lucru poate face mesele mai stresante. In schimb, laudati copilul pentru ca a incercat o lingura sau a luat o inghititura, daca asta este tot ce isi doreste. Insa, nu exagerati nici nu laudele. Mesele ar trebui sa fie un moment placut pentru intreaga familie.
Cand un copil nu vrea sa manance, de multe ori parintii incearca sa-l convinga sau sa-l preseze. Acest lucru poate lua mai multe forme, inclusiv convingere si insistente („Te rog, te implor sa mananci macar o gura”), mituire („Daca mananci doua bucati de carne vei primi desert”), oferirea unei recompense („Daca mananci vom merge maine in parculet“), amenintari si pedepse („Daca nu mananci ma supar pe tine” sau „Daca nu mananci nu mai ai voie cu jucaria ta preferata”). Nu este o idee buna sa constrangeti copilul sa manance impotriva vointei lui. Refuzul hranei poate fi o modalitate prin care copilul isi afirma independenta.
In timpul meselor sunt contraindicate orice surse de distragere, cum ar fi televizor, laptop, tableta, telefon, jucarii, carticele etc. Copilul trebuie sa invete ca mesele sunt doar despre a-i oferi organismului nutrientii de care are nevoie si oportunitati de a petrece timp de calitate cu familia.
Cei mici au nevoie de rutine, predictibilitate si consecventa. Stabiliti anumite ore pentru mese. Anuntati copilul cu aproximativ 10 minute inainte ca se apropie ora mesei. Oferiti 3 mese si pana la 3 gustari la ore regulate in fiecare zi. Evitati sa oferiti gustari prea aproape de ora mesei.
Uneori medicul va poate recomanda suplimente pentru cresterea apetitului. Unele vitamine, minerale si remedii naturiste pot fi eficiente in stimularea apetitului. Acestea pot include:
Retineti ca orice suplimente sau remedii pentru lipsa poftei de mancare la copii, inclusiv sub forma de jeleuri cu multivitamine, sirop pentru pofta de mancare, tablete efervescente etc. trebuie administrate doar la indicatiile medicului.
Vezi si: Neofobia la copii – ce sa faci cand copilul refuza mancarea
Referinte:
(1) https://raisingchildren.net.au/toddlers/nutrition-fitness/common-concerns/toddler-not-eating
(2) https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=637&language=English
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3474391/
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…