Limfocite crescute la adulti sau copii – ce inseamna

limfocite crescute

banner-peg-perego-miababy

Limfocite crescute la adulti sau copii – afla care ar putea fi cauzele asociate, ce simptome pot indica limfocitoza, ce implica masurile de tratament.

CUPRINS:

1. Ce sunt limfocitele?
2. Valori limfocite
3. Limfocite crescute – care pot fi cauzele?
4. Simptome de limfocitoza
5. Diagnostic si tratament
6. Intrebari frecvente

Ce sunt limfocitele?

La fel ca alte tipuri de globule albe, limfocitele joaca un rol cheie in organism –  ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor. Limfocitele sunt un tip de globule albe care se dezvolta in maduva osoasa. Limfocitele mature se gasesc in sange si tesutul limfatic. Dupa ce se dezvolta in maduva osoasa, unele calatoresc spre timus, unde devin celule T. Alte limfocite raman in maduva osoasa, unde devin celule B. Unele dintre ele se dezvolta si in celule natural killer.

banner-peg-perego-miababy

Celulele T, B si NK au roluri diferite in sistemul imunitar. Principala sarcina a celulelor B este de a ajuta la producerea de anticorpi. Sunt proteine ​​pe care sistemul imunitar le produce pentru a lupta impotriva virusurilor si bacteriilor invadatoare. Celulele T ajuta la distrugerea celulelor canceroase si la controlul raspunsului imunitar al organismului la substantele straine. Ele sunt, de asemenea, responsabile pentru distrugerea celulelor proprii ale corpului care au fost preluate de virusuri sau care au devenit canceroase. Exista un al treilea tip de limfocite, cunoscut sub numele de celule natural killer (NK). Celulele NK raspund rapid la mai multe substante straine si sunt specializate in distrugerea celulelor canceroase si a celulelor infectate cu virusuri.

tipuri de limfocite

Valori limfocite

Numarul absolut de limfocite poate fi calculat prin inmultirea numarului total de globule albe din sange cu procentul de globule albe reprezentat de limfocite. Daca numarul de globule albe este de 8000 si 20% dintre aceste globule albe sunt limfocite, inseamna ca numarul absolut de limfocite va fi 1600 (8000 x 0,2).

Intervalul normal pentru limfocite la adulti este intre 800 – 5.000 limfocite per microlitru de sange. Un procent normal de limfocite este de 18-45% din totalul globulelor albe. Pentru copii, intervalul normal este intre 3.000 si 9.500 de limfocite pe microlitru de sange.

Hemoleucograma completa este un test de sange care masoara diferite componente sangvine. Masoara globulele rosii, globulele albe, trombocitele, hemoglobina, hematocritul. Intervalele normale ale numarului de limfocite pot varia de la un laborator la altul. La bebelusi, limfocitele sunt de obicei peste 9.000 pe microlitru de sange. In primele zile de la nastere de obicei reprezinta cam 15-35%, apoi cresc pana la 30-50% din numarul total de globule albe.

cursuri puericultura

valori limfocite

Limfocite crescute – care pot fi cauzele?

Un numar semnificativ mai mare de 5.000 de limfocite pe microlitru de sange este, in general, considerat a fi limfocitoza la adulti. La copii, pragul de limfocitoza variaza in functie de varsta. Poate ajunge pana la 9.500 de limfocite pe microlitru. Limfocitoza este atunci cand apare un numar mai mare decat normal de limfocite. Un numar mare de limfocite inseamna in general ca organismul lupta cu o infectie. De obicei, aceasta crestere este temporara si inofensiva. Adesea dispare atunci cand problema de baza se reduce. Insa, uneori, un numar mare de limfocite poate fi din cauza unei probleme mai grave.

In general, nivelurile ridicate ale limfocitelor din sange indica faptul ca organismul se confrunta cu o infectie sau o alta afectiune inflamatorie. Cel mai des, un numar temporar mare de limfocite este un semn normal al functionarii sistemului imunitar al corpului. Medicul poate recomanda teste specifice pentru a ajuta la identificarea cauzei limfocitozei. Aceste teste pot include alte analize de laborator pentru a exclude infectiile sau teste care examineaza alte tesuturi ale corpului, cum ar fi biopsia maduvei osoase si examinarea sangelui la microscop.

miababy magazin

Infectiile virale si limfocitele crescute

Diverse infectii virale pot provoca limfocitoza, inclusiv gripa, oreion, hepatita, rubeola etc. In mod paradoxal, COVID-19 cauzeaza niveluri scazute de limfocite. Valorile mai mici de 1.000 de limfocite pe microlitru de sange corespund, de obicei, unei probleme severe.

Una dintre cele mai frecvente infectii virale care poate provoca limfocitoza este infectia cu virusul Epstein-Barr (EBV). In plus, poate provoca o boala numita mononucleoza infectioasa. Unele simptome ale infectiei cu virusul Epstein Barr includ:

 • ganglioni limfatici umflati la nivelul gatului;
 • oboseala;
 • ficat marit;
 • febra;
 • eruptii cutanate;
 • gat inflamat;
 • splina marita etc.

Infectiile bacteriene

Majoritatea infectiilor bacteriene provoaca un numar mare de neutrofile, un alt tip de globule albe. Cu toate acestea, unele infectii  bacteriene pot provoca limfocitoze.

Cauze mai rare si grave ale limfocitelor crescute

Uneori, numarul foarte mare de limfocite poate fi legat de leucemie limfocitara acuta / cronica sau limfom. Leucemia limfocitara cronica este cel mai frecvent tip de leucemie la adulti. Incepe in celulele B si provoaca o crestere a limfocitelor. Persoanele cu aceasta afectiune este posibil sa nu aiba simptome in momentul diagnosticarii, dar simptomele posibile includ:

 • pierdere in greutate;
 • slabiciune;
 • febra si frisoane;
 • oboseala;
 • durere sau plenitudine abdominala;
 • transpiratii nocturne;
 • umflarea ganglionilor limfatici.

Limfomul non-Hodgkin este un cancer al globulelor albe. Exista multe tipuri si doar unele au drept caracteristica limfocitoza.

infectiile si limfocitele

Simptome de limfocitoza

Limfocitoza in sine nu provoaca simptome. Cu toate acestea, este posibil sa aveti simptome date de cauza principala a limfocitozei.  Simptomele care pot indica limfocitoza sunt limfadenopatia generalizata sau umflarea ganglionilor limfatici si splenomegalia. Splenomegalia se refera la splina marita, care se poate prezenta ca o durere constanta in cadranul din stanga sus. Oamenii pot avea, de asemenea, simptome ale afectiunii care sta la baza limfocitozei. De exemplu, gripa poate provoca limfocitoza si simptome, inclusiv tuse, dureri musculare si febra.

Diagnostic si tratament

Medicii folosesc un test de sange pentru a diagnostica limfocitoza. Testul masoara numarul de limfocite din sange si il compara cu un standard pentru grupa de varsta. In urma unui diagnostic de limfocitoza, medicii trebuie sa determine cauza de baza. De asemenea, ar putea fi necesare unele teste de sange suplimentare, biopsii de maduva osoasa si alte teste de diagnostic pentru a determina cauza limfocitozei. Medicii trateaza limfocitoza rezolvand cauza de baza. Pentru majoritatea oamenilor, limfocitoza dispare pe masura ce problema de baza se imbunatateste.

cauze limfocite crescute

INTREBARI FRECVENTE

Limfocitoza este o problema grava?

Limfocitele joaca un rol esential in sistemul imunitar si pot creste in timpul unor infectii. Aceasta este o reactie normala, iar limfocitoza in sine nu este o afectiune grava. Cresterea limfocitelor este necesara pentru ca organismul sa lupte impotriva infectiilor. Cu toate acestea, medicii trebuie sa identifice cauza nivelurilor crescute de limfocite, deoarece o crestere foarte mare ar putea indica o afectiune mai grava.

Cat de frecventa este limfocitoza?

Limfocitoza este foarte frecventa. Este comuna la persoanele care au avut o infectie recenta (cel mai frecvent virala), o afectiune medicala care provoaca inflamatie de lunga durata, cum ar fi artrita, o reactie la un nou medicament, traumatisme etc.

Poate fi prevenita limfocitoza?

Nu exista nicio modalitate de a preveni limfocitoza. Puteti reduce insa riscul de infectie prin igiena adecvata, spalarea corecta si frecventa a mainilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, dezinfectarea suprafetelor si a articolelor utilizate in mod obisnuit etc.

Atentie! Daca aveti o infectie persistenta sau aveti simptome cronice sau simptome care se agraveaza in timp, adresati-va medicului. Medicul poate determina daca aveti limfocitoza si care sunt cauzele.

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320987
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/lymphocytosis
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17751-lymphocytosis

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.