Laringita la copii este o inflamatie a corzilor vocale sau a laringelui, cauzata cel mai adesea de un virus, si care poate duce la dureri severe in gat si voce ragusita.
CUPRINS:
1. Ce este laringita?
2. Care sunt cauzele laringitei la copii?
3. Simptome laringita la copii
4. Tratament laringita acuta
Ce este laringita?
Laringita este o inflamare a corzilor vocale sau a laringelui, care duce la o voce ragusita. Este cel mai frecvent cauzata de o infectie, de obicei un virus.
Laringele este alcatuit din doua benzi musculare care se intind deasupra capatului traheei. Miscarile si vibratiile acelor muschi, numite corzile vocale, permit scoaterea sunetelor si vorbirea. Cand respiram, corzile vocale sunt relaxate si deschise, astfel incat sa putem primi si elibera aer din plamani. Cand vorbim, aceste corzi se unesc – aerul din plamani trebuie sa treaca printr-un spatiu mai mic. Acest lucru va produce vibratiile corzilor vocale. Sunetul de la aceste vibratii urca in gat si iese prin gura ca sunete, cuvinte etc. Putem scoate diferite sunete prin prelungirea sau scurtarea, tensionarea sau relaxarea corzilor vocale. Cand vorbim cu o voce mai inalta, corzile vocale sunt stranse si micsorate, de exemplu.
Daca laringele este umflat sau inflamat, de obicei din cauza unei infectii virale, vorbirea este afectata – vocea devine groasa si apar dificultati la scoaterea sunetelor.
Care sunt cauzele laringitei la copii?
Laringita inseamna inflamatia laringelui. Aceasta este cauzata cel mai adesea de infectiile cu diferiti germeni. Laringita este in general cauzata de un virus (laringita virala). Alte cauze sunt mult mai putin frecvente. Laringita poate fi cauzata si de o lunga perioada de tipete, strigate sau cantat puternic – ce pot duce la inflamatia corzilor vocale. La copii, laringita provine de multe ori din prea multe strigate sau cantat intens. Cantatul puternic poate irita corzile vocale si poate provoca laringita.
Laringita acuta
Majoritatea cazurilor de laringita sunt temporare si se amelioreaza dupa ce cauza principala a fost tratata sau redusa. Cauzele laringitei acute includ:
- infectii virale similare cu cele care cauzeaza o raceala;
- strigatul sau suprasolicitarea vocii;
- infectii bacteriene, cum ar fi difteria, desi acest lucru este rar, in mare parte datorita ratelor crescute de vaccinare etc.
Laringita cronica
Laringita care dureaza mai mult de 3 saptamani este cunoscuta sub numele de laringita cronica. Acest tip de laringita este in general cauzata de expunerea la iritanti in timp. Laringita cronica poate afecta corzile si poate cauza leziuni sau cresteri ale corzilor vocale (polipi sau noduli).
Aceste leziuni pot fi cauzate de:
- iritanti inhalatori, cum ar fi vaporii chimici, alergenii sau fumul de tigara;
- reflux gastric, denumit si boala de reflux gastroesofagian (GERD);
- sinuzita cronica;
- suprasocilitarea vocii;
- alergii – de exemplu, febra fanului, rinita alergica, astmul;
- traumatisme sau leziuni la nivelul gatului;
- alte boli – cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul eritematos sistemic (SLE);
- anumite medicamente – de exemplu: steroizi inhalatorii, antihistaminice (adesea folosite pentru febra fanului sau alergie), anumite medicamente pentru tensiunea arteriala, cum ar fi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) si comprimate de apa (diuretice).
Cauzele mai putin frecvente ale laringitei cronice includ:
- infectii bacteriene sau fungice;
- infectii cu anumiti paraziti;
- cancer;
- paralizia corzilor vocale, care poate rezulta din leziuni, un accident vascular cerebral, o tumora pulmonara sau alte afectiuni etc.
Diagnostic
In mod normal, nu sunt necesare teste si diagnosticarea poate fi facuta din simptomele si din examinarea medicala. Cu toate acestea, uneori pot fi necesare teste suplimentare daca vocea afectata persista mai mult de 3 saptamani.
Consultati un medic daca apare oricare dintre urmatoarele:
- simptome care sunt severe sau sunt diferite de cele descrise mai sus;
- respiratie dificila – urgenta medicala!
- febra care persista si nu raspunde la tratament;
- voce ragusita (sau o schimbare a vocii) care nu s-a redus dupa trei saptamani;
- umflarea ganglionilor de la nivelul gatului;
- formarea unei mase la nivelul gatului;
- pierderea vocii sau raguseala brusca.
Daca raguseala la copii nu se reduce in trei saptamani, trebuie sa consultati medicul. Medicul va folosi pentru investigatie un laringoscop pentru a examina direct laringele. Odata ce a fost gasita cauza, tratamentul poate fi stabilit. De exemplu, daca laringita este cauzata de suprasolicitarea vocii, se poate face trimitere catre un terapeut in vorbire pentru exercitii pentru laringe. Daca e de vina refluxul gastroesofagian, se va administra tratament pentru acesta.
Laringoscopia analizeaza, de asemenea, daca motivul raguselii nu este o alta cauza mai grava, ca noduli pe corzile vocale, tumori pe corzile vocale sau in apropierea lor, probleme cu nervul de la nivelul laringelui etc.
Simptome laringita la copii
Copilul va resimti o inflamatie in zona gatului si va avea vocea ragusita. Unii copii sunt alarmati de acest lucru. Cu toate acestea, este ceva temporar. Este posibil sa apara o crestere a temperaturii corpului – febra si uneori tuse. Uneori laringita face parte dintr-o infectie mai mare din corp. De exemplu, s-ar putea sa aiba, de asemenea, faringita, amigdalita, o raceala. In aceste situatii, este posibil sa aiba si alte simptome precum:
- durere in gat;
- durere de cap;
- oboseala;
- umflarea glandelor de la nivelul gatului;
- rinoree – secretii nazale;
- dureri la inghitire;
- dureri si disconfort la vorbire etc.
O laringita virala tipica se intensifica si atinge punctul maxim in 2-3 zile. Ulterior, se reduce treptat, de obicei in decurs de o saptamana. Cu toate acestea, este posibil sa persiste vocea ragusita timp de o saptamana sau chiar dupa ce toate celelalte simptome au disparut. Acest lucru este dat de faptul ca inflamarea corzilor vocale poate dura mai mult chiar dupa ce virusul a fost eliminat.
Exista complicatii?
Dificultatea de respiratie este o complicatie mai putin frecventa. Acest lucru poate aparea daca exista o inflamatie severa si umflaturi in laringe, ceea ce determina ingustarea traheei. Acest lucru apare rar la adulti, dar la copii poate fi mai frecvent, pentru ca au corzile vocale mai inguste si mai mici. Contactati urgent un medic daca cel mic are dificultati de respiratie.
Tratament laringita acuta
Tratamentul medicamentos nu este de obicei o optiune, deoarece laringita, de obicei, se reduce in cateva zile. Uneori, insa, poate fi necesara medicatia.
Laringita tratament medicamentos
Paracetamolul sau ibuprofenul vor ajuta la ameliorarea durerilor in general, a durerilor de cap si a temperaturii crescute (febra). Pentru a mentine simptomele la minim, este recomandat sa se administreze o doza la intervale regulate, asa cum este indicat de medic.
Se poate recomanda si tratament cu aerosoli la copii. Teoria este ca umiditatea din caile respiratorii poate calma durerea si poate ajuta la curatare , astfel ca se poate indica tratament laringita la copii cu aerosoli.
Daca cel mic are probleme de respiratie din cauza unui nas infundat, administrati cateva picaturi nazale saline (apa salina) intr-o nara. Pentru copiii mai mari, trebuie ca acesta sa-si sufle corect nasul. Repetati pentru cealalta nara. Pentru sugari, puneti o picatura sau doua intr-o nara. Folosind un aspirator nazal si indepartati mucusul pentru a favoriza respiratia.
Are nevoie de un antibiotic?
De obicei, nu. Laringita este de obicei cauzata de un virus. Antibioticele nu distrug virusurile, ci doar bacteriile. Sistemul imunitar elimina, in general, rapid infectiile virale. O laringita mai grava este uneori cauzata de bacterii. Un antibiotic poate fi recomandat daca:
- infectia este severa;
- infectia nu se amelioreaza asa cum era de asteptat;
- sistemul imunitar nu functioneaza corect etc.
Recomandari privind medicamentele
- Respectati reomandarile medicului in ceea ce priveste tratamentul copilului. Daca medicul a prescris antibioticele, administratii-le dupa recomandari. Nu opriti tratamentul cu antibiotice cand copilul se simte mai bine. Copilul trebuie sa urmeze un ciclu complet de antibiotice.
- Nu administrati medicamente pentru tuse sau raceala fara indicatiile medicului. Nu acordati astfel de medicamente mai ales copiilor mai mici de 6 ani. Pentru copiii de 6 ani si peste, urmati intotdeauna toate instructiunile cu atentie. Asigurati-va ca stiti cat de mult medicament trebuie administrat si cat timp sa il utilizati. Utilizati dispozitivul de dozare daca este inclus.
- In cazul in care copilul are reflux gastric, evitati sa ii dati sa manance inainte de culcare. Copilul trebuie sa evite sau sa limiteze alimente precum rosiile, alimentele picante si ciocolata. In unele cazuri, copilul poate avea nevoie de medicamente pe baza de prescriptie medicala.
Odihnirea vocii
Copilul trebuie sa isi odihneasca vocea. Suprasolicitarea vocii atunci cand corzile vocale sunt inflamae duce la agravarea laringitei. Este putin probabil sa provoace daune permanente, dar poate dura mai mult pana la redobandirea vocii normale. Odihnirea vocii inseamna evitarea strigatelor, a cantatului sau a vorbitului perioade lungi de timp.
Vorbitul usor este permis daca nu produce disconfort. Copilul nu trebuie sa inceteze sa vorbeasca, ci sa-si foloseasca vocea cat mai putin posibil. Invatati copilul sa vorbeasca incet, dar nu in soapta; soptitul poate afecta laringele mai mult decat vorbitul foarte incet si putin. Copilul trebuie sa evite sa vorbeasca la telefon sau sa incerce sa vorbeasca tare.
Recomandari
- Spuneti-i copilului sa incerce sa nu-si dreaga vocea. Acest lucru poate cauza mai multa iritatie a laringelui.
- Tineti copilul departe de fumul de tigara. Nu fumati si nu permiteti nimanui sa fumeze in jurul copilului sau in casa.
- Utilizati un umidificator pentru a conferi umiditate in dormitorul copilului. Umiditatea ajuta la subtierea mucusului din membranele nazale care cauzeaza umflarea. Urmati instructiunile pentru curatarea dispozitivului.
- Este importanta hidratarea pentru a preveni deshidratarea si gura uscata. Deshidratarea usoara poate agrava durerile de cap si oboseala. De asemenea, in cazul in care laringele se usuca, inflamatia se agraveaza.
Contactati medicul daca:
- cel mic are probleme de respiratie;
- are dureri severe;
- starea lui se agraveaza sau nu se imbunatateste;
- are febra mare care nu raspunde la tratament sau persista;
- are buzele albastrui;
- refuza sa consuma orice tip de alimente;
- este letargic (somnoros si apatic).
Referinte:
(1) Laryngitis in children, link: https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=bu1297
(2) Laryngitis, link: https://patient.info/health/laryngitis-leaflet
(3) Laryngitis, link: https://www.akronchildrens.org/kidshealth/en/kids/laryngitis.html
(4) Laryngitis, link: https://www.webmd.com/cold-and-flu/what-is-laryngitis
(5) Laryngitis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/laryngitis/symptoms-causes/syc-20374262
1 Comments on “Laringita la copii – cauze si tratament”
Fetita mea de 1,10 luni si 10 kg a facut febra 39 si are vocea răgușită, tuse nu as vrea sa ma duc la urgente in seara asta si daca mari putea ajuta cu un tratament.