Lanugo este un par fin care incepe sa creasca la copil din a patra sau a cincea luna de sarcina. Uneori copiii se nasc cu acest puf pe corp, care dispare la ceva timp dupa nastere.
CUPRINS:
1. Ce este lanugo?
2. Ce rol are lanugo – puful de pe pielea nou-nascutilor
3. Cand dispare lanugo?
4. Intrebari frecvente despre puful la nou-nascuti
Lanugo este acel puf de pe pielea prematurilor si in general a nou-nascutilor si nu este un motiv de ingrijorare. Acest puf este important pentru sanatatea copilului si se dezvolta inca din burtica. In general, dispare inainte de nastere, dar uneori copilul se naste cu acest puf inca pe el si dispare la cateva saptamani.
Poate fi puf sau par moale deschis la culoare, uneori mai inchis, sau poate sa nu aiba niciun pigment sau culoare. Este posibil sa il vedeti si sa il simtiti pe spatele copilului, umeri, brate, frunte si obraji. Poate fi oriunde pe corp, cu exceptia partilor care nu au foliculi de par, cum ar fi buzele, palmele, talpile, organele genitale.
Acest puf poate fi diferit la fiecare bebelus. In functie de durata sarcinii, poate fi absent sau abundent la nastere. In functie de genetica familiei, poate fi deschis la culoare sau mai intunecat. Puful este frecvent la pana la 30 % dintre bebelusii nascuti la termen. Cei nascuti mai tarziu (dupa termen) s-ar putea sa nu aiba deloc puf vizibil. Prematurii au adesea mai mult puf.
Cand acest puf cade, doua tipuri de par il inlocuiesc: vellus (par fin) si par terminal (par gros). Parul terminal este ceea ce avem pe scalp, brate si picioare.
Puful de pe pielea nou-nascutilor poate avea multe functii, cateva dintre ele fiind:
Pe masura ce copilul se apropie de data nasterii (40 de saptamani), va avea mai putin lanugo, mai putin vernix si mai putina protectie impotriva efectelor plutirii in lichidul amniotic.
Lanugo incepe sa apara pe pielea copilului in jurul celei de-a patra sau a cincea luni de sarcina. La aproximativ 28 de saptamani, acest puf de pe piele este in punctul sau cel mai abundent. Apoi, va incepe sa cada.
De obicei, incepe sa cada in jur de lunile 7-8 de sarcina. Va fi tot mai putin puf pe masura ce copilul se apropie de data scadenta. Multi bebelusi nascuti mai tarziu isi pierd tot acest puf inainte de a se naste. Multi bebelusi isi pierd acest puf in uter, unde cade in lichidul amniotic. Alti bebelusi, in special cei prematuri, se nasc cu lanugo, care de obicei cade in primele cateva saptamani si este inlocuit de parul vellus, care este mai fin si mai greu de vazut.
Indiferent daca puful cade inainte sau dupa nastere, acesta va disparea. Cand se intampla asta, un alt tip de par creste in locul lui. Noul par se numeste vellus. Parul vellus este similar cu lanugo, dar mai subtire si nu este la fel de vizibil. Este parul care va acoperi corpul bebelusului pe parcursul copilariei. Lanugo si parul vellus nu sunt la fel ca parul care este pe cap sau care se dezvolta in perioada pubertatii. Acest tip de par se numeste par terminal.
Lanugo la un nou-nascut nu trebuie tratat. Chiar si atunci cand e prezent mai mult puf in momentul nasterii, nu este cazul sa va faceti griji. Puful se va elimina mod natural de la sine in primele zile sau saptamani dupa nastere. Masarea usoara a pielii unui copil dupa nastere poate facilita eliminarea lui. Dar, din nou, acest lucru nu este necesar. Desi masajul poate fi eficient, poate irita pielea. Pielea unui bebelus este delicata, si daca frecati din greseala pielea bebelusului prea apasat sau prea mult, acest lucru poate cauza dureri, roseata sau uscaciune. Prin urmare, e mai bine sa lasati parul in pace, sa cada singur.
Insa, prezenta lanugo pe pielea adulta indica adesea o tulburare alimentara si nu ar trebui ignorata. In cazul unei tulburari alimentare sau a unei malnutritii, tratarea lanugo incepe cu tratarea problemei de sanatate de baza. O greutate corporala nesanatoasa poate periclita sanatatea. Sunt disponibile diferite optiuni de tratament in functie de gravitatea tulburarii, cum ar fi tratament medicamentos, consiliere, terapie nutritionala etc.
Bebelusii isi pierd acest puf in mare parte in timp ce sunt inca in burtica. Puful cade in lichidul amniotic care il inconjoara pe bebe. Copilul inghite acest lichid impreuna cu orice pluteste in el. Deci, da, bebelusii pot sa inghita lanugo. Apoi, dupa ce bebelusul inghite lanugo, puful acesta isi face drum prin sistemul digestiv si devine o parte a primului scaun, care se numeste meconiu.
Odata ce a disparut in zilele si saptamanile de dupa nastere, nu trebuie sa creasca inapoi. Lanugo care apare din nou in viata este un motiv pentru a consulta medicul. Dezvoltarea lanugo dupa perioada nou-nascutului poate insemna:
Referinte:
(1) What Is Lanugo in Newborns?, link: https://www.verywellfamily.com/what-is-lanugo-and-is-it-a-concern-in-newborns-4177351
(2) Lanugo: What You Should Know, link: https://www.healthline.com/health/lanugo
(3) What you need to know about babies born with hair, link: https://www.todaysparent.com/baby/baby-development/babies-born-with-hair/
(4) The Fascinating Facts Behind Newborn Body Hair (Lanugo), link: https://momlovesbest.com/newborn-body-hair
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…