Jucarii bebelusi – 10 sfaturi pentru a alege jucarii sigure pentru copilul tau

jucarii bebelusi sfaturi

banner-tommee-tippee-miababy

Cum alegem cele mai bune jucarii pentru cei mici? Iata cateva recomandari pe grupuri de varsta si 10 sfaturi pentru alegerea jucariilor.

elefant.ro
CUPRINS:

1. Jucarii – recomandari pe grupuri de varsta
2. Cum alegem jucarii sigure pentru copii?
3. Importanta jocului – jucarii clasice sau jucarii electronice?

Jucarii – recomandari pe grupuri de varsta

Camera copilului tau probabil e plina de jucarii – dar cate dintre acestea ii capteaza cu adevarat atentia micutului tau? Propria personalitate a copilului dicteaza alegerile si preferintele, dar e la fel de important ca jucariile sa fie adecvate varstei.

banner-tommee-tippee-miababy

Este important sa cumparam jucarii adecvate varstei pentru copii, deoarece acestia invata noi abilitati si prezinta interese diferite in diferite stadii de dezvoltare. Gasirea unor jucarii potrivite in functie de dezvoltare inseamna gasirea unei jucarii care sa corespunda varstei, interesului si abilitatilor pe care le deprind. De asemenea, este important sa fie jucarii sigure, sa nu aiba acces la jucarii prea mici, care ar putea duce la sufocare, sau jucarii ce pot cauza ranirea.

jucarii bebe

Jucarii potrivite pentru 0-6 luni

In primele luni copilul invata sa apuce obiecte in timp ce sta pur si simplu. De aceea, va fi atras mai ales de obiecte la care se poate uita si pe care le poate asculta. Poate fi atras de contraste si de culori aprinse – care ii capteaza atentia. Jucarii bebelusi 4 luni sau mai mult stimuleaza simturile, in special vazul, auzul (sunetele) si atingerile.

Jucariile pentru bebe trebuie sa fie colorate, texturate, usor de tinut si de apucat si sa produca diferite zgomote. Au nevoie de jucarii moi, mai ales. Sunt recomandate jucariile pe care le poate tine in manuta, jucarii cu sunete sau cutii muzicale, carti pentru bebelusi (carti moi, texturate), jucarii senzoriale (jucarii moi care scot sunete cand sunt apasate), oglinzi (sunt foarte fascinati de propria reflexie), jucarii colorate, jucarii care lumineaza, jucariile de plus. Nu trebuie sa lipseasca la aceasta varsta carticelele pentru bebelusi, pentru a-i insufla placerea pentru lectura. Citeste-i incet in timp ce il lasi sa se uite atent la toate imaginile.

elefant.ro

Jucarii potrivite pentru 6-12 luni

Un copil de 6-12 luni este atras de sunete ca bazaitul, si de activitati ce implica mersul, taratul, trasul etc. Devine mai activ si incepe sa aiba preferinte mai clare cand vine vorba de jucarii. Devine si constient de jucariile sale si poate fi suparat cand nu isi gaseste jucaria preferata. Apare astfel atasamentul de jucaria preferata. Se recomanda conexiunea de acest tip.

cursuri puericultura

Jucariile si jocurile adecvate varstei pentru copiii de 6-12 luni includ jucariile cauza si efect, care sunt adesea jucariile ce functioneaza cu baterii care scot sunete, canta sau fac diverse lucruri la apasarea unui buton. Va fi atras si de jucarii de plus, mingiute, jucarii ce trebuie sortate si aranjate dupa forma, culoare etc., telefoane mobile de jucarie, jucarii care redau obiecte reale (set de gatit, unelte etc.) papusi etc. Evitati papusile cu ochi din plastic detasabili, cu fundite, accesorii mici sau alte obiecte care ar putea fi bagate in gura de copil. Papusa nu trebuie sa fie prea mica, dar nici prea mare – astfel incat sa ii fie usor sa o tina in mana.

Alte idei de jucarii sunt cele care presupun sortarea in functie de dimensiuni, forma, jucarii de asociere etc. De asemenea, foarte importante sunt cartile. La aceasta varsta cititul devine si mai interesant si distractiv pentru ambii, asa ca puteti introduce povestea de seara in rutina de culcare. Cititul este esential pentru dezvoltarea abilitatilor de limbaj ale copilului.

miababy magazin

Jucarii pentru 1 – 3 ani (copii mici)

Copiii in acest stadiu sunt plini de energie  si vor sa exploreze totul in jurul lor. Sunt atrasi de activitati fizice cum ar fi trasul, impingerea, intinderea, golirea si umplerea. Devin tot mai curiosi si se bucura de atingerea si analiza a tot ceea ce vad. Isi dezvolta mult mai bine coordonarea mainilor si poate fi mai priceput la sortarea obiectelor, formarea de blocuri din piese lego, pictura etc. Devine mai interesat de consecintele actiunii lui si vrea mereu sa incerce lucruri noi. Incepe sa imite actiunile adultilor, astfel ca va fi atras de obiectele folosite de adultii din jur. Incepe sa isi testeze limitele si e interesat de tot felul de activitati noi. Incepe de la 2 ani sa inteleaga conceptele abstracte – jucarii copii 2 ani implica mai ales sortarea si organizarea. Poate forma imagini in minte si stie sa isi sorteze si organizeze jucariile.

Incep sa exploreze tot mai mult, iar jucariile adecvate varstei pentru copii mici sunt jucariile muzicale, jucariile ce se pot folosi in aer liber, jucariile de constructie, cum ar fi lego si puzzle-urile, mingiute, creioane colorate si carti de colorat, masinute si biciclete, carticele colorate si carticele de povesti, obiecte pentru mestesugarit sau pictura, instrumente muzicale, jocuri de societate 1-3 ani, seturi de jucarii copii 3 ani, jocuri de memorie, jucarii care imita obiecte din bucatarie si alte obiecte folosite de adulti, jocuri ce implica activitati sportive in aer liber etc.

Jucarii pentru 3 – 5 ani (prescolari)

Prescolarii iubesc jucariile care le stimuleaza imaginatia si sunt ca o provocare. Implicarea tehnologiei in jucarii a crescut nivelul de atractie pentru jucariile pentru aceasta grupa de varsta. Pentru prescolari, jucarii recomandate includ o gama larga de optiuni de jucarii copii 5 ani, cum ar fi jocuri de societate (boardgames) usoare, activitati artistice si de mestesugarit, jucarii de constructie, tablete educationale si jocuri care prezinta personajele lor preferate de desene animate.

Jucarii pentru 5-8 ani (scolari)

Copiii de varsta scolara primara sunt foarte curiosi, doresc sa exploreze, sa inventeze, sa creeze si sa afle lucruri noi. Jucariile adecvate varstei pentru copiii de aceasta varsta le permit sa-si foloseasca imaginatia, dar multi se bucura inca de papusi, figurine cu super-eroi, carti si jocuri de societate.

Jucarii pentru 9 – 12 ani

Jucariile adecvate varstei pentru copiii intre 9 si 12 le permit sa-si demonstreze personalitatea. Copiii iubesc jocurile rapide, pot fi interesati sa invete sa cante la instrumente muzicale, sunt eficienti la utilizarea tabletelor. Jucariile inteligente STEM, adesea jucarii copii 10 ani si jocurile care le permit copiilor sa isi foloseasca abilitati complicate de rezolvare a problemelor pentru a construi roboti sunt, de asemenea, populare.

Jucarii pentru 13+

Copiii mai mari si dolescentii prefera adesea dispozitivele electronice cum ar fi telefoanele mobile, tabletele si jocurile video, dar nu numai. La aceasta varsta pot fi interesante sistemele de karaoke, puzzle-uri mai complicate, jocuri de societate etc.

lego jucarii

Cum alegem jucarii sigure pentru copii?

Jucariile sunt comori ale copilariei, dar trebuie sa fie alese cu grija.

Principalele riscuri:

  • jucariile cu baterii se pot supraincalzi;
  • jucariile cu par sau puf (plusuri) prezinta riscul de ingerare sau aspiratie a parului/pufului;
  • piesele mici de la jucarii pot fi inghitite;
  • snururile mari pot duce la inghitire, sufocare sau strangulare;
  • jucariile cu proiectil trebuie evitate – sageti pentru darts, ace, bile pentru pistoale etc. – pot cauza leziuni oculare si alte probleme grave;
  • jucariile din material inflamabil se pot aprinde usor cand sunt expuse la caldura sau flacara;
  • trebuie evitate complet jucariile ce se conecteaza la priza pentru copiii mici – risc de soc sau de electrocutare;
  • jucariile cu suprafete din materiale toxice pot fi ingerate sau pot cauza iritatii ale pielii etc.

Pentru ca cel mic sa fie in siguranta si sa se bucurile de jucariile sale, va recomandam sa tineti cont de urmatoarele 10 sfaturi pentru a alege jucarii sigure.

1. Alegeti jucarii adecvate varstei

Asigurati-va ca jucaria este potrivita pentru varsta copilului. Cele mai multe jucarii au indicatii specifice pentru varsta, care se vor baza pe considerente de siguranta, asa ca verificati acest lucru inainte de ale cumpara. Este, de asemenea, o idee buna sa va asigurati ca jucaria este potrivita capacitatii fizice si maturitatii copilului. Nu fiti tentat sa cumparati o bicicleta de o marime prea mare pentru a economisi bani si sa nu mai luati alta anul viitor.

Daca jucaria depaseste dezvoltarea copilului, acesta se poate rani usor. Majoritatea jucariilor prezinta un autocolant „recomandat pentru varsta”, care poate fi folosit ca punct de pornire in procesul de selectie. Fiti realist in ceea ce priveste abilitatile copilului si nivelul de dezvoltare atunci cand alegi o jucarie adecvata varstei.

elefant.ro

2. Fiti atenti la dimensiunea jucariilor

Cand cumperi jucarii pentru un copil mic, acorda atentie dimensiunilor jucariilor. Jucariile prea mari pentru un copil prea mic pot fi dificil de apucat si tinut. Pe de alta parte, jucariile cu piese mici expun copilul pericolului de a inghiti astfel de obiecte accidental. Fiti deosebit de atenti la jucariile pentru copii sub 3 ani. Legea prevede ca jucariile pot avea parti mici, atata timp cat sunt marcate ca fiind necorespunzatoare copiilor sub 36 de luni.

3. Alegeti cu grija in functie de greutatea jucariilor

Este jucaria prea grea? Daca o jucarie este prea grea, copilul se poate rani usor. Jucaria trebuie sa aiba o greutate potrivita pentru varsta si dezvoltare copilului.

4. Acordati atentie calitatii jucariei

Alegeti jucarii bine realizate, din materiale sigure si de calitate. Verificati componentele si partile mici, marginile si colturile ascutite. Coditele sau agatatorile trebuie sa fie bine cusute, iar vopselurile ar trebui sa nu se decojeasca. Animalutele si jucariile din plus nu trebuie sa contina fire, panglici sau alte accesorii ce pot fi introduse in gura de copil. Alegeti jucarii doar de la producatori cunoscuti si din magazine sigure. Nu trebuie sa cheltuiti o avere pe jucarii, deoarece copiii sunt adesea atrasi de jucariile simple, astfel ca incepeti cu jucarii copii ieftine, dar atractive si interesante.

5. Evitati baloanele

Ele pot fi decoratiuni pentru petreceri si sursa de distractie pentru a sari in jurul lor,  dar baloanele din latex sunt printre principalele cauze ale sufocarilor la copii. Atunci cand este ingerat, balonul neumflat (sau bucati de baloane sparte) pot etansa caile respiratorii ale unui copil si fac imposibila respiratia.  Nu lasati copiii cu varsta sub 8 ani sa se joace cu baloane neumflate sau rupte. De asemenea, spargerea baloanelor poate speria copiii mici.

miababy magazin

6. Evitati jucariile cu magneti mici

Magnetii mici, puternici sunt adesea utilizati in jucarii, dar pot cadea din jucarie si pot fi inghititi de un copil. Doi sau mai multi magneti inghititi (sau un magnet si un obiect metalic) pot fi atrasi unul de celalalt prin peretii intestinali, rasuciti si pot ciupi intestinele cauzand gauri, blocaj, infectie sau chiar mai rau daca nu e tratata problema cu promptitudine. Se recomanda pastrarea jucariilor cu magneti departe de copii sub varsta de 14 ani.

7. Aveti grija de jucariile toxice

Chiar si atunci cand gasiti o jucarie care pare sigura, asifgurati-va nu contine substante chimice care pot afecta copilul. Ftalatii sunt utilizati pentru a face materialul plastic mai flexibil si mai durabil, iar aceste substante chimice se gasesc in multe jucarii. Cadmiul, plumbul, mercurul si arsenicul sunt alte substante chimice pe care le gasiti in tot felul de jucarii, de la papusi si figurine la animalute de plus. Cand cumparati jucarii cum ar fi creioane, obiecte de arta, jucarii cu lichid inauntru sau carti cu activitati senzoriale, asigurati-va ca jucariile nu contin substante chimice toxice. Puteti verifica etichetele pentru a va asigura ca sunt sigure in caz de ingestie accidentala.

8. Cititi cu atentie eticheta produsului

Etichetele furnizeaza informatii importante despre modul de utilizare a jucariei si despre varsta pentru care jucaria este sigura. Asigurati-va ca ii aratati copilului cum sa foloseasca jucaria in mod corect. Recomandarile de varsta privind jucariile pot fi utile, deoarece ofera recomandari privind urmatoarele:

  • siguranta jucariei (de exemplu, daca exista posibile pericole de sufocare);
  • capacitatea unui copil de a se juca cu jucaria;
  • capacitatea unui copil de a intelege cum sa foloseasca o jucarie;
  • nevoile si interesele de la diferite niveluri ale dezvoltarii copilului.

9. Asigurati-va ca o jucarie nu este prea zgomotoasa

Zgomotul puternic, jucariile care scot sunete si jucariile muzicale sau electronice poate fi la fel de puternice ca un claxon de masina – chiar mai mult daca un copil o tine direct la urechi – si poate deteriora auzul.

10. Verificati marginile si colturile ascutite și evitati jucariile cu componente mici

Verificati toate jucariile pentru a identifica marginile ascutite si dure. Acest lucru este deosebit de important pentru copiii mai mici, deoarece au tendinta de a pune lucrurile in gura sau de a le duce la ochi. Exista intotdeauna un pericol de a cadea in partea superioara a jucariei in timp ce se joaca, ceea ce poate cauza leziuni daca nu este indepartata jucaria repede. Nu cumparati niciodata o jucarie care are parti mici sau fragile care pot fi inghitite sau rupte usor.

siguranta jucariilor

Alte sfaturi si recomandari:

  • Supravegheati copilul mereu cand se joaca. Verificati avertismentele si instructiunile de pe ambalajele jucariilor. Cel mai bine este sa supraveghezi intotdeauna copiii mici si zonele lor de joaca, iar unele jucarii ar putea avea nevoie de mai multa supraveghere decat altele.
  • Jucarii second-hand? – Veti primi probabil jucarii de-ale altor copii sau puteti cumpara jucarii second hand, dar acestea trebuie sa fie bine examinate, sa nu aiba butoane, baterii, panglici, ochi care se pot dezlipi, bilute sau alte regiuni mici din material plastic care ar putea fi usor inghitit accidental. Nu folositi jucarii rupte sau deteriorate.
  • Evitati jucariile cu snururi sau ate mai mari de 10-20 cm. Aceste snururi pot fi usor de infasurat in jurul gatului sau manutelor.
  • Pentru a preveni arsurile si socurile electrice, nu le dati copiilor sub varsta de 10 ani o jucarie care trebuie conectata la o priza electrica. In schimb, cumparati jucarii care functioneaza cu baterii.
  • Aveti grija la bateriile jucariilor. Multe jucarii functioneaza cu baterii, astfel ca trebuie sa va asigurati ca acestea nu pot fi scoase de copil, pentru ca exista riscul de inghitire. Daca inlocuiti bateriile uzate, inlocuiti intregul set. De exemplu, nu este sigur sa inlocuiti una dintre doua baterii din cauza riscului de supraincalzire si scurgere.
  • Aruncati jucariile deteriorate sau reparati-le imediat.
  • Asigurati-va ca pastrati jucariile curate. Unele jucarii din plastic pot fi curatate in masina de spalat vase, dar mai intai cititi instructiunile producatorului. O alta optiune este amestecarea sapunului antibacterian sau a unui detergent usor de spalat vase cu apa fierbinte intr-o sticla de pulverizare si folosirea acestuia pentru a curata jucariile, spalandu-le dupa aceea.

jocul si improtanta lui

Importanta jocului – jucarii clasice sau jucarii electronice?

Jocul cu jucarii ajuta copilul sa isi dezvolte anumita abilitati care ii favorizeaza dezvoltarea fizica si mentala. Isi dezvolta dexteritatea, abilitatile motorii fine si invata sa gandeasca creativ. De exemplu, jocul cu papusi incurajeaza jocul de rol, unde copiii pot avea grija de un „copil”, il pot adormi si pot avea grija de el. Acest lucru le permite copiilor sa isi dezvolte o mai buna gandire, un mai bun rationament si rezolvarea problemelor si abilitati de negociere. Atunci cand se joaca cu prietenii sau cu fratii, copiii pot dezvolta abilitati sociale, cum ar fi schimbul de jucarii, lucrul intr-o echipa, ascultarea parerii altuia, jocul corect si ajutorul reciproc.

elefant.ro

Jucarii versus telefon si tableta

Jocurile traditionale nu pot fi inlocuite de jocuri video, telefon, tableta sau televizor. Aceste jucarii ajuta la dezvoltarea emotionala, mentala si creativa a copilului. Toate cercetarile sugereaza ca jucariile simple, traditionale sunt mult mai bune pentru cei mici decat jucariile electronice si tot felul de dispozitive media si gadget-uri. Un puzzle sau un lego este mai bun decat un iPad, iar cartile sunt cu siguranta mai bune decat jocurile pe calculator.

Studiile sugereaza ca jucariile cresc calitatea jocului, si mai putine jucarii inseamna o putere mai buna de concentrare si mai multa creativitate. Alte cercetari arata clar ca jucariile traditionale, cum ar fi puzzle-urile, piese lego sau alte jocuri de sortare favorizeaza dezvoltarea limbajului mai mult decat jucariile electronice.

Se recomanda ca parintii sa reziste tentatiei de a achizitiona cele mai noi tehnologii si gadget-uri pentru copiii mici cand vine vorba de jucarii. Cand vorbim despre jucariile traditionale versus cele electronice, unii sugereaza din pacate ca jucariile traditionale au inceput sa nu mai sustina creativitatea din timpul jocului, acestea venind cu intructiuni clare si numar exact de piele, astfel ca cel mic nu isi mai poate da frau liber imaginatiei.

De asemenea, jocurile traditionale incurajeaza relatiile interprsonale si sociale. Copiii trebuie sa socializeze, sa interactioneze.

Referinte:
(1) Age-appropriate toys, link: https://www.babycenter.com/0_age-appropriate-toys_5.bc
(2) How to choose a safe toy, link: https://www.childsafe.org.za/ntoys.htm
(3) How to buy safe toys, link: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/How-to-Buy-Safe-Toys.aspx
(4) Why Toys, Not Touchscreens, Are Better Gifts for Kids, link: https://www.healthline.com/health-news/why-toys-not-tablets-are-best-for-kids

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Jucarii bebelusi – 10 sfaturi pentru a alege jucarii sigure pentru copilul tau”

  1. Un articol interesant pentru cei care vor sa ofere jucarii si nu stiu ce sa cumpere in functie de varsta bebelusului.
    Multi parinti opteaza pentru jucariile clasice, indeosebi pentru cele din lemn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *