Sanatate copii

Intoleranta la lactoza in cazul copiilor – simptome, diagnostic, tratament

Citeste mai multe despre intoleranta la lactoza in cazul copiilor – care pot fi semnele ca cel mic are intoleranta, care sunt cauzele, cum este gestionata eficient problema.

CUPRINS:

1. Ce este intoleranta la lactoza?
2. Care sunt simptomele intolerantei la lactoza?
3. Cauze si factori de risc
4. Cum este diagnosticata intoleranta la lactoza?
5. Tratament pentru intoleranta la lactoza

Ce este intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza este atunci cand organismul nu poate descompune lactoza. Acest lucru se intampla cand nu exista suficienta lactaza in stomac.

Ce este lactoza? Lactoza este un zahar complex. Este prezenta in lapte, lactate, laptele matern si laptele praf pentru bebelusi. Intoleranta la acest tip de zahar natural apare atunci cand o persoana consuma mai multa lactoza decat poate digera organismul. Nu este acelasi lucru cu alergia la lapte. Simptomele intolerantei la lactoza includ cel mai frecvent dureri de stomac si diaree.

Ce este lactaza? Lactaza este o enzima. Intestinul subtire produce enzima lactaza. Atunci cand nu produce suficienta enzima, organismul nu poate descompune zaharul gasit in lapte si apar probleme cu digerarea laptelui sau a produselor lactate. O intoleranta temporara la lactoza poate aparea dupa unele anumite boli, cum ar fi gastroenterita, cand rezervele de lactaza din organism sunt reduse temporar. Inflamatia intestinului ca urmare a intolerantei la alte alimente, infectii sau interventii chirurgicale la nivel intestinal poate duce, de asemenea, la intoleranta.

Cand consumam lactoza, lactaza descompune lactoza in doua zaharuri simple: glucoza si galactoza. Corpul absoarbe apoi aceste zaharuri simple in intestine. Cand exista o scadere sau pierdere a enzimei lactaza, organismul nu putem descompune sau absorbi lactoza. Lactoza neabsorbita poate duce la simptome de intoleranta.

Ce produse alimentare contin lactoza?

Lactoza este prezenta in multe produse alimentare si in unele medicamente. Lactoza se gaseste in lapte, lactate, lapte matern, lapte praf, inghetata etc. De asemenea, producatorii adauga adesea produse cu lactoza in anumite produse procesate, ambalate si preparate. Este important sa verificati ingredientele de pe etichetele alimentelor si informatiile nutritionale pentru a gasi orice surse de lactoza in produsele alimentare. Lactoza poate fi gasita si sub numele de lapte, zer, urme de lapte, lapte praf etc. Copiii cu intoleranta la lactate si lapte vor prezenta simptome la aproximativ 30 de minute pana la 2 ore dupa ce au consumat alimente care contin lactoza.

Intoleranta la lactoza vs Alergie la lapte

Intoleranta la lactoza este o problema a sistemului digestiv – inseamna ca organismul nu are enzima necesara pentru a digera lactoza, care este zaharul din lapte. Alergia la lapte, insa, este o problema cu sistemul imunitar – organismul reactioneaza la proteinele din lapte. O alergie implica de obicei alte parti ale corpului, precum si stomacul si poate provoca simptome precum o eruptie cutanata sau umflarea fetei.

Care sunt simptomele intolerantei la lactoza?

Cele mai frecvente simptome ale intolerantei la lactoza sunt:

  • greata;
  • crampe abdominale;
  • balonare;
  • diaree;
  • gaze abdominale etc.

Cu toate acestea, fiecare individ poate prezenta simptome diferite. Simptomele incep de obicei la aproximativ 30 de minute pana la 2 ore dupa consumul de alimente care contin lactoza. Severitatea simptomelor variaza in functie de cantitatea de lactoza consumata si de cantitatea pe care o poate tolera fiecare individ. Simptomele intolerantei la lactoza pot sa semene cu ale altor afectiuni sau probleme medicale.

In cazul copiilor mici, semnele si simptomele intolerantei la lactoza pot fi greu de recunoscut – copilul nu poate spune ce il doare si ce simptome are. In schimb, este mai util sa urmariti dieta si simptomele copilului dupa consumul de lactate. Pot fi anumite modificari ale scaunului copilului (scaune mai moi si mai urat mirositoare decat de obicei, pentru ca zaharul din lactoza nu este descompus si fermenteaza in intestinul gros), iritabilitate dupa ce consuma lactate (pentru ca apare disconfort gastric), balonare etc.

Bebelusii cu intoleranta la produse cu lactoza pot fi foarte agitati si pot sa nu ia in greutate asa cum ar trebui. Intoleranta la lapte si lactate este foarte rara la bebelusi. Cu toate acestea, daca bebelusul prezinta un comportament nelinistit, probleme de crestere, scaune moi si eruptii cutanate, acest lucru poate indica o intoleranta. Intoleranta este rara la sugari si copii mici, care se nasc cu suficienta lactaza pentru a digera zaharul din lapte. La copiii mai mari, adolescenti si adulti, totusi, intoleranta la lactoza este o problema frecventa.

Simptomele intolerantei la lactoza depind de cantitatea de lactoza consumata. Cu cat copilul consuma mai multa lactoza, cu atat va avea mai multe simptome.

Cauze si factori de risc

Intoleranta la lactoza apare atunci cand intestinul subtire nu produce suficienta lactaza. Fara suficienta lactaza, organismul nu poate descompune sau digera lactoza. Foarte putini bebelusi au intoleranta reala la lactoza, o afectiune rara in care se nasc fara lactaza – intoleranta primara la lactoza. Cu toate acestea, multi dezvolta intoleranta la lactoza mai tarziu in viata, dupa varsta de 5 ani. Bebelusii si copiii mici pot deveni intoleranti la lactoza daca mucoasa intestinala este deteriorata, inclusiv dupa o boala precum gastroenterita sau o alergie sau intoleranta la un alt aliment – intoleranta secundara la lactoza. De obicei, va disparea odata ce intestinul se vindeca, cam peste cateva luni.

Cea mai frecventa cauza a intolerantei la lactoza la copii este deficitul primar de lactaza. Acesti copii nu au suficienta enzima lactaza, iar cantitatea de lactaza pe care o au poate scadea pe masura ce cresc. Desi poate parea ca intoleranta la lactoza incepe brusc, se agraveaza treptat in timp, iar simptomele devin mai evidente.

La copiii mici, intoleranta la lactoza este de obicei cauzata de boli digestive sau leziuni ale intestinului subtire. Insa, majoritatea cazurilor de intoleranta la lactoza se dezvolta pe o perioada de mai multi ani.

Cum este diagnosticata intoleranta la lactoza?

Cele mai frecvente teste de diagnostic sunt testul de toleranta la lactoza sau testul de absorbtie a lactozei si testul hidrogenului in aerul expirat. Aceste teste masoara absorbtia lactozei in sistemul digestiv.

Test de toleranta la lactoza

Acest test masoara absorbtia lactozei in sistemul digestiv. Dupa o perioada de post, pacientul va consuma un lichid care contine lactoza. Scaunele sunt apoi testate pentru lactoza in urmatoarele 24 de ore. Lactoza nedigerata fermentata de bacteriile din colon produce acid lactic si alti acizi grasi, care pot fi detectati intr-o proba de scaun, impreuna cu glucoza ca rezultat al lactozei neabsorbite.

Testul hidrogenului din aerul expirat

Pacientul va consuma o bautura bogata in lactoza. Respiratia este apoi analizata la intervale regulate pentru a masura cantitatea de hidrogen. Lactoza nedigerata in colon este fermentata de bacterii, rezultand producerea de diverse gaze, inclusiv hidrogen. Cand niveluri ridicate de hidrogen sunt prezente in respiratie, este diagnosticata digestia necorespunzatoare a lactozei.

Uneori, medicul poate recomanda si o endoscopie, pentru a exclude alte afectiuni medicale. Problemele de digerare a lactozei pot aparea si la persoanele cu alte boli ale tractului gastrointestinal, cum ar fi boala celiaca, o afectiune in care intestinul este deteriorat din cauza sensibilitatii anormale a persoanei la gluten. De asemenea, uneori se poate recomanda dieta de eliminare: aceasta presupune eliminarea alimentelor care contin lactoza din dieta unui copil pentru a vedea daca simptomele se reduc. Daca simptomele revin odata cu reintroducerea alimentelor cu lactoza, cel mai probabil intoleranta la lactoza este cauza problemei. Insa, aceasta dieta este bine sa fie tinuta sub supravegherea medicului sau a unui dietetician.

Tratament pentru intoleranta la lactoza

Desi nu exista un tratament care sa poate imbunatati capacitatea organismului de a produce lactaza, simptomele cauzate de intoleranta la lactoza pot fi adesea controlate prin modificari ale dietei. Severitatea intolerantei la lactoza variaza mult de la un copil la altul. Fiecare copil poate avea simptome variate si pot fi mai severe sau mai putin severe. De asemenea, depind de toleranta personala la lactoza. Un jurnal alimentar poate fi de folos pentru a vedea la ce alimente reactioneaza si in ce fel.

Unii copii pot avea simptome dupa consumul de lapte, dar sa nu aiba nicio manifestare dupa ce consuma anumite tipuri de branza, de exemplu. De asemenea, unii copii pot consuma cantitati mici de produse lactate, in timp ce unii au simptome si dupa cantitati reduse. In general, alimentele cu un continut mai mare de lactoza sunt laptele, iaurtul, smantana, inghetata, deserturile cu lapte, branza tartinabila, branza topita, ricotta, branza de vaci etc. Branzeturile tari contin de obicei cantitati mai mici de lactoza – cheddar, parmezan etc. Insa, este important sa vedeti ce functioneaza pentru fiecare copil in parte.  In cazurile mai severe de intoleranta la lactoza, medicii pot recomanda ca cel mic sa evite in intregime lactoza, asa ca este important sa mergeti la pediatru. Poate fi indicat uneori sa consume lapte fara lactoza sau lactate fara lactoza.

Cand se recomanda suplimente?

Atunci cand nu pot fi consumate lactate, apare o problema in ceea ce privestie aportul de calciu, esential pentru oase sanatoase si dinti sanatosi. Incurajati copilul sa manance alte alimente bogate in calciu care nu contin lactoza, cum ar fi broccoli, gulii, varza, somon, migdale, fructe uscate, suc de portocale fortificat si tofu. Poate fi util sa discutati cu un dietetician pentru a gasi alternative la lactate si o dieta bine echilibrata, care sa ii asigure un aport optim de nutrienti pentru o dezvoltare sanatoasa. De asemenea, medicul poate recomanda adesea suplimente de calciu si vitamina D pentru copii.

In plus, enzimele lactaza pot fi recomandate uneori de catre medic – suplimente lactaza, de obicei sub forma de picaturi cu enzima lactaza pentru bebelusi si copii.

In cazul bebelusilor pot fi recomandate formule de lapte praf hipoalergenice. Daca alaptati copilul, chiar daca reduceti lactoza in propria dieta, aceasta va fi in continuare prezenta in laptele matern. Puteti discuta cu un consultant in alaptare despre ajustarea alaptarii pentru a reduce cantitatea de lactoza transmisa copilului. Intarcarea nu este de obicei recomandata, deoarece laptele matern are atat de multe beneficii nutritionale. Copilul poate tolera, de obicei, o cantitate mica de lactoza, iar cresterea treptata a acesteia poate ajuta organismul sa produca mai multa lactaza.

Citeste si: Intolerantele si alergiile alimentare la bebelusi – cum le recunosti?

Referinte:
(1) https://www.childrenshospital.org/conditions/lactose-intolerance
(2) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Lactose_intolerance/
(3) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/lactose-intolerance
(4) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=90&contentid=p02003

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago