Probleme in sarcina

Insuficienta cervicala – cauze si implicatii

Insuficienta cervicala inseamna dilatarea prematura a colului uterin in sarcina, fiind legata de risc mai mare de nastere prematura si avort spontan. Citeste mai multe despre acest subiect.

CUPRINS:

1. Ce este insuficienta cervicala?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Tratament

Ce este insuficienta cervicala?

Insuficienta cervicala se mai numeste si incompetenta cervicala. Insuficienta cervicala apare cand cervixul sau colul uterin devine deschis in sarcina, existand riscul de pierdere a sarcinii sau nastere prematura. Practic, problema se caracterizeaza prin dilatarea prematura si subtierea colului uterin inainte ca sarcina sa fi ajuns la termen.

Cand apare incompetenta cervicala, poate duce la nastere prematura sau pierderea sarcinii, deoarece colul uterin este pur si simplu prea slabit pentru a suporta presiunea in crestere din interiorul uterului.

Simptome

Insuficienta cervicala nu produce semne sau simptome de obicei. Medicul va monitoriza colul uterin pe tot parcursul sarcinii daca ati avut anterior avorturi spontane sau aveti factori de risc pentru aceasta afectiune. Aceasta monitorizare include o ecografie transvaginala care ii permite medicului sa examineze colul uterin. Insuficienta cervicala permite, de obicei, deschiderea colului uterin fara durere. Insa, uneori unele femei au simptome usoare:

  • presiune usoara in bazin;
  • dureri de spate sau crampe;
  • modificarile scurgerilor vaginale – mai subtiri, mai intense sau de culoare maronie sau roz.

Daca aveti oricare dintre aceste simptome, adresati-va medicului. Simptomele incep uneori cu zile sau saptamani inainte de dilatarea colului. Insa, de cele mai multe roi, insuficienta cervicala este dificil de diagnosticat, deoarece este adesea complet asimptomatica (adica fara simptome). Poate aparea adesea fara durere sau contractii observate de obicei in alte cauze pentru avort spontan sau nasteri premature. Insuficienta cervicala apare dupa saptamana 14 de sarcina si nu este considerata cauza in avorturile spontane din primul trimestru.

Cauze si factori de risc

In insuficienta cervicala, colul uterin se dilata prematur. Cauzele pot include adesea cervix mai scurt decat in mod normal sau slabirea muschilor de la nivel cervical. Astfel, desi nu este clar ce cauzeaza insuficienta cervicala, a fost legata de:

  • deteriorarea colului uterin – o procedura medicala sau nasterea uneori pot deteriora colul uterin;
  • problema din nastere – poate fi o problema cu modul in care se dezvolta colul uterin sau uterul;
  • slabirea tesuturilor colului uterin;
  • inflamatie, infectie sau hemoragie a mucoasei uterine;
  • un uter excesiv de umflat sau intins.

Este mai probabil sa experimentati insuficienta cervicala daca:

  • ati facut o procedura, cum ar fi o biopsie de col uterin;
  • colul uterin a fost ranit in timpul unei nasteri anterioare sau chiuretaj;
  • ati avut unul sau mai multe avorturi spontane in al doilea trimestru fara o cauza cunoscuta;
  • ati avut insuficienta cervicala intr-o sarcina anterioara;
  • ati avut una sau mai multe nasteri premature spontane;
  • aveti o anomalie uterina;
  • aveti o tulburare congenitala care afecteaza tesutul conjunctiv, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos;
  • mama gravidei a luat medicamentul DES (dietilstilbestrol) in timp ce era insarcinata cu dansa.

Metode de diagnostic

Insuficienta cervicala este dificil de depistat adesea, pentru ca nu produce simptome de cele mai multe ori. De aceea, examinarile medicale sunt atat de importante in timpul sarcinii. Medicul va face un examen fizic si pelvin pentru a vedea daca este prezenta dilatarea colului. De asemenea, se vor face ecografii pentru a examina colul uterin. Insuficienta cervicala poate fi diagnosticata numai in timpul sarcinii si chiar si atunci, este dificil de confirmat. In majoritatea cazurilor, poate fi diagnosticata anumai atunci cand exista semne fizice ale dilatarii care apar fara contractii dureroase, sangerari vaginale, rupturi ale membranelor (ruperea apei) sau infectie.

Insuficienta colului uterin este investigata cel mai adesea la femeile care au avut fie anterior aceasta problema, fie au istoric de nastere prematura. Daca se suspecteaza insuficienta cervicala, medicul poate efectua o serie de teste, inclusiv examinari pelvine, ecografie transvaginala sau amniocenteza uneori, pentru a exclude infectiile.

Tratament

Daca exista semne de modificari ale colului uterin in al doilea trimestru sau aveti antecedente de insuficienta cervicala care va expun unui risc mai mare, optiunile de tratament pot include:

  • monitorizare atenta – se va examina frecvent colul uterin, inclusiv folosind ecografii;
  • cerclajul cervical – uneori, cerclajul cervical ajuta la mentinerea colului uterin inchis prin cateva cusaturi – cusaturile se indeparteaza ulterior inainte de inceperea travaliului;
  • tratament cu progesteron – acest hormon, administrat ca injectie sau intravaginal, poate fi utilizat pentru a reduce riscul nasterii premature la anumite femei cu risc ridicat.

Cel mai frecvent tratament pentru insuficienta cervicala ramane cerclajul. Cusaturile sunt de obicei indepartate in jurul saptamanii 37. Medicii nu apeleaza la cerclaj de obicei daca este vorba de sarcina multipla. Asta pentru ca cercetarile nu indica nicio reducere a riscului de nastere prematura atunci cand tratamentul este folosit pentru sarcina multipla. Daca starea este depistata in sarcina avansata, medicii recomanda adesea repaus la pat si doar monitorizare atenta.

Insuficienta cervicala poate cauza complicatii, inclusiv avort spontan si nastere prematura. In cazuri rare, chiar un cerclaj poate implica o serie de complicatii, inclusiv rupturi uterine, hemoragie interna, leziuni pe colul uterin sau infectii.

Exista metode de prevenire?

Nu exista metode de prevenire a insuficientei cervicale. Insa, monitorizarea atenta si respectarea controalelor medicale pot ajuta la prevenirea complicatiilor si gestionarea eficienta a problemei. Acest lucru este valabil mai ales daca exista anumiti factori de risc: anomalii ale colului uterin, istoric de avorturi si nasteri premature, afectarea anterioara a colului uterin etc.

E important sa nu omiteti controalele prenatale – acestea ajuta medicul sa va monitorizeze starea de sanatate si sanatatea bebelusului. Mentionati la controalele medicale orice semne sau simptome care va preocupa, chiar daca par neimportante. Adoptati o dieta sanatoasa. In timpul sarcinii, veti avea nevoie de mai mult acid folic, calciu, fier si alti nutrienti esentiali. Vitaminele prenatale trebuie luate zilnic – in mod ideal cu cateva luni inainte de conceptie.

Referinte:
(1) https://edu.cdhb.health.nz/Hospitals-Services/Health-Professionals/maternity-care-guidelines/Documents/GLM0055-236966-Cervical-Insufficiency.pdf
(2) https://health.usf.edu/care/obgyn/services-specialties/mfm/cervical-insufficiency
(3) https://myhealth.alberta.ca/health/pages/conditions.aspx?hwid=abr8553&lang=en-ca
(4) https://www.babycenter.com/pregnancy/health-and-safety/cervical-insufficiency-incompetent-cervix_1425796
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525954/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago