Ingrijirea parului la copii – sfaturi si recomandari

ingrijirea parului la copii

banner-peg-perego-miababy

Ingrijirea parului la copii este o etapa esentiala in ingrijirea si igiena generala. Iata ce implica spalarea corecta a parului si ce produse folosim pentru scalpul delicat al celor mici.

CUPRINS:

1. Ce inseamna ingrijirea parului?
2. Importanta ingrijirii parului
3. Etape pentru spalarea parului
4. Principalele probleme asociate
5. Sfaturi
6. Produse pentru ingrijirea parului

Ce inseamna ingrijirea parului?

Ingrijirea parului este un alt aspect important al mentinerii igienei si sanatatii. Parul copiilor este foarte delicat, asa ca nu il puteti trata ca pe al adultilor. E important sa se foloseasca sampoane delicate, sampoane fara lacrimi. De asemenea, folosirea unui balsam poate fi utila la copiii mai mari, mai ales pentru a preveni incalcirea parului.

banner-tommee-tippee-miababy

Scolarii mai mari se descurca in general singuri cu pieptanatul parului si prinsul parului. Pentru impletituri si alte moduri de aranjare a parului e nevoie de parinti mai mult timp. Spalarea periodica a parului indeparteaza murdaria si uleiurile din par si poate contribui la reducerea riscului de infectii ale scalpului si alte probleme de sanatate. De cealalta parte, spalarea excesiva a parului copiilor poate indeparta uleiurile benefice de pe scalpul delicat, ceea ce duce la scalp uscat.

ingrijirea scalpului

Cat de des trebuie spalati copiii pe par?

Nu este necesar sa spalam parul bebelusului sau al copilului in fiecare zi, cu exceptia cazului in care copilul are o problema cu scalpul sau transpira foarte mult in jurul capului. Parul si scalpul fiecarui copil difera de la unul la altul si odata cu varsta, parul si scalpul copiilor se schimba in timp (in general. nivelul de sebum si uleiuri creste pe masura ce se apropie si ajunge la pubertate). De aceea, frecventa cu care spalam copiii pe par va varia in timp. Unii copii trebuie spalati zilnic pe par, in timp ce alti la 2-3 zile sau mai rar – o data pe saptamana.

Pana pe la 8 ani, o spalare saptamanala este suficienta in generala pentru parul fin. In general, dupa aceasta varsta, parul tinde sa se ingrase mai usor, in special din cauza hormonilor copilului. Puteti apoi spala parul copilului de pana la 3 ori pe saptamana, in functie de parul copilului si cat de mult transpira.

Importanta ingrijirii parului

Ingrijirea parului este extrem de importanta, inclusiv la copii. Un par curat si sanatos este esential pentru sanatatea generala. Igiena parului inseamna spalare, folosirea de produse adecvate, prevenirea si tratarea problemelor parului.

cursuri puericultura

Parul celor mici este mai delicat. Exista trei faze principale prin care trece parul uman pe masura ce se dezvolta:

  • Lanugo (par primar) – stadiul fetal – tinde sa fie fin si matasos, cu o pigmentare considerabila;
  • Vellus (par secundar) – scurt, fin si, in mod normal, ne-pigmentat;
  • Terminal (par tertiar) – lung, grosier, pigmentat, parul complet dezvoltat.

Ca atare, parul celor mici este mai fragil si mai delicat decat parul terminal si trebuie ingrijit in consecinta. De aceea e nevoie si ca sampoanele, balsamurile si alte produse sa fie mai blande, naturale si fara substante chimice daunatoare! In timp ce parul adult este complet dezvoltat si poate face fata abuzurilor suplimentare de substante chimice, parul unui copil nu poate. Mai mult, este necesara o formula speciala pentru a lasa parul copiilor curat si lucios, fara a risca niciun fel de deteriorare permanenta.

miababy magazin

Etape pentru spalarea parului

Iata care sunt pasii pentru spalarea si ingrijirea corecta a parului:

  • Umeziti parul cu apa calda.
  • Aplicati o cantitate mica de sampon in palme, masati pana face spuma, apoi aplicati pe scalp. Masati bine scalpul, fara a freca tare. Nu folositi unghiile.
  • Clatiti bine parul, pana nu mai raman deloc bule sau urme de sampon in par. Puteti folosi un bol cu apa calda pentru clatire, sa preveni apa sa intre in ochi.
  • Uscati usor parul cu un prosop prin tamponare, si lasati prosopul pe par o perioada pentru a absorbi mare parte din apa.
  • Pieptanati parul cu un pieptene cu dinti largi, mai ales daca este cret. Nu trageti, deoarece asta poate rupe firele de par si cauzeaza durere.
  • Lasati parul sa se usuce natural ori de cate ori puteti. Uscatorul poate fi dur cu parul.

ingrijirea parului la cei mici

Principalele probleme asociate

Caderea parului la copii

Caderea parului (alopecia) este un simptom comun, chiar si la copii. In multe cazuri, caderea parului este temporara, iar parul copilului creste inapoi. Exista multe cauze posibile de cadere a parului la copii:

  • infectii – paraziti, infectii bacteriene etc.;
  • cauze fizice – trasul parului (multi copiii au obiceiul de a se trage singuri de par), purtarea parului prins prea strans (alopecie de tractiune);
  • cauze autoimune – alopecia areata este considerata o tulburare autoimuna (sistemul imunitar al copilului ataca foliculii de par) care determina pierderea completa a parului in anumite zone, sub forma de pete rotunde sau ovale de pe scalpul copilului sau o alta parte a corpului;
  • Telogen effluvium – este o alta cauza clasica de cadere a parului la copii in care factorii declansatori sunt o interventie medicala, o boala recenta (de obicei cu febra ridicata), pierderea brusca in greutate sau stresul emotional.

Alte cauze sunt:

  • tulburari tiroidiene, inclusiv hipotiroidism si hipertiroidism;
  • boli cum ar fi lupusul eritematos sistemic, diabetul zaharat sau anemia cu deficit de fier;
  • subnutritie;
  • toxicitate pentru vitamina A.

Caderea parului poate fi, de asemenea, cauzata de anomalii structurale ale axului firului de par, care, de obicei, duc la ruperea usoara si par uscat si fragil.

Pediculoza la copii

Paduchii de cap sunt insecte mici si fara aripi. Traiesc pe firele de par si se hranesc cu sange de la nivelul scalpului. Sunt o problema des intalnita, in special la copii. Se raspandesc usor de la persoana la persoana. Muscaturile lor pot cauza mancarimi severe si scalp iritat. In ciuda altor opinii, paduchii nu sunt un semn de igiena precara. Diagnosticarea se face prin examinarea parului – se observa paduchii sau ouale de paduchi – ca niste puncte mici galbene, maronii sau maro inainte de a ecloza. Paduchii se fixeaza pe firul de par aproape de scalp, unde temperatura este perfecta pentru ei.

Ouale de paduchi eclozeaza la 1-2 saptamani dupa ce au fost depuse. Dupa eclozare, coaja ramasa este alba sau transparenta si ramane fixata de firul de par. Paduchii adulti nu sunt mai mari decat o samanta de susan si sunt alb-cenusii sau maronii.

Tratamente pentru paduchi

Ca tratament, sunt disponibile sampoane medicamentoase, creme si lotiuni care omoara paduchii. Alegeti produse special concepute pentru copii (ca Paranix pentru paduchi la copii), fara insecticide. Respectati intocmai recomandarile de pe ambalaj pentru eficienta maxima. In paralel, folositi un pieptene special pentru a indeparta paduchii si ouale acestora. De asemenea, aceasta este singura optiune pentru copiii cu varsta de 2 luni sau mai mici, pentru care nu ar trebui sa se utilizeze tratament medicamentos pentru paduchi.

Atentie! Nu folositi spray-uri cu pesticide, nu folositi uleiuri esentiale (cum ar fi uleiul de ylang ylang sau uleiul de arbore de ceai) pentru a trata paduchii de pe scalp, nu folositi niciodata substante chimice inflamabile, cum ar fi gaz sau benzina.

Matreata la copii

Matreata poate afecta si copiii si adolescentii. Matreata este un alt nume pentru o afectiune numita dermatita seboreica sau seboree, in special seboreea care apare pe scalp. Este o afectiune foarte frecventa la copii si adulti deopotriva, indiferent de varsta. Duce la formarea de cruste sau zone albicioase uscate – fulgi de matreata. In unele cazuri, matreata poate provoca roseata in zona afectata si poate aparea crusta cu mancarime.

Matreata nu este contagioasa si nu indica o igiena precara. De multe ori poate fi controlata prin samponare zilnica cu un sampon bland. In cazuri mai severe, un medic poate recomanda un sampon sau o crema medicamentoasa.

Cauza este considerata o supraproductie de sebum. Unele infectii fungice, ca malassezia, pot duce la cresterea productiei de sebum impreuna cu bacteriile. Acesta poate fi un alt factor in dezvoltarea seboreei.

Tratament pentru matreata la copii

Cele mai multe cazuri de matreata usoara pot fi tratate doar prin samponare cu un sampon bland. Acest lucru va reduce uleiul si va impiedica acumularea celulelor moarte ale pielii. Cazurile moderate de matreata, de obicei, pot fi tratate cu un sampon antimatreata, cum ar fi:

  • sampoane cu sulfura de seleniu – ajuta la incetinirea ritmului in care celulele pielii mor si pot combate ciuperca ce poate provoca seboree;
  • sampoane pe baza de gudron – incetinesc, de asemenea, viteza cu care celulele pielii mor si se desprind;
  • sampoane cu zinc pirition – actioneaza asupra ciupercii de pe scalp care poate provoca seboreea;
  • sampoane cu acid salicilic – ajuta la indepartarea pielii moarte de la nivelul scalpului;
  • sampoane cu ketoconazol – aceste sampoane antifungice, disponibile in doze mai puternice, cu reteta, sunt concepute pentru a reduce ciuperca scalpului.

Folositi astfel de sampoane la indicatiile si recomandarile medicului!

 

probleme ale parului

Sfaturi

Iata cateva sfaturi pentru a face din procesul de ingrijire a parului unul mai simplu si mai distractiv:

  • Tineti un prosop uscat in apropiere la baita, pentru a sterge ochii.
  • Vorbiti-i copilului despre importanta curatarii parului si despre intregul proces.
  • Invatati copilul sa incline capul pentru clatire. Puteti folosi o cana speciala pentru clatirea parului.
  • Asigurati-l la clatirea parului ca nu are de ce sa se teama.
  • Ii puteti oferi o jucarie speciala pe care o poate folosi DOAR in timp ce ii este spalat parul.
  • Puteti folosi tot felul de jucarii la baie, mai ales pentru a facilita spalarea parului – jucarii pentru baie, jucarie de facut baloane de sapun etc.
  • Periati parul copilului in fiecare zi. Periajul parului lung al unui copil ar trebui sa fie la fel de normal ca periajul dintilor. Cel mai bine este sa faceti asta dimineata si seara.

Tunsul parului la copii

Pentru unii copii, o vizita la frizerie sau la salon poate fi problematica. Sa stea pe scaun langa un strain care ii taie parul – poate fi intimidant pentru copii mici. Puteti ajuta la crearea unui mediu pozitiv pentru tuns, mergand la un salon cosmetic special pentru copii. Acestea sunt special gandite pentru ca experienta sa fie una mai placuta pentru cei mici – scaune in forme distractive, jucarii, jocuri video, iar personalul este pregatit pentru a face fata.

miababy magazin

De asemenea, puteti opta pentru o tunsoare la domiciliu. Multi copii se simt mai confortabil in propriul mediu de acasa. Puteti sa il tundeti chiar voi daca va pricepeti, sau puteti apela la ajutor.

Parul incalcit

Descalcirea parului se face cel mai bine inainte de a spala parul copilului. Folositi un pieptene cu dinti lati si incepeti cu partea de jos a parului, indreptandu-va usor in sus. Pentru a reduce durerea din timpul pieptanarii parului incurcat, tineti in mana sectiunea parului pe care incercati sa o pieptanati. In primul rand, aveti mare grija la  tipul de pieptene pe care il veti folosi. Alegeti intotdeauna unul mare, cu dinti distantati larg, astfel incat sa puteti descalci cele mai rebele noduri intr-un mod delicat. In timp ce parul copilului este inca umed, puteti folosi un spray pentru descalcirea parului.

Produse pentru ingrijirea parului

Scalpul bebelusilor este foarte delicat, asa ca trebuie sa utilizati produse pentru adulti. Pana la varsta de 2 ani, optati pentru un sampon bland pentru copii. Ulterior, puteti alege un sampon pentru copii cu pH neutru. Atunci cand alegeti un sampon pentru copil, este important sa alegeti unul care sa fie bland si special conceput pentru ingrijirea pielii delicate si a parului nou-nascutilor.

Daca parul copilului este uscat sau are tendinta de a se incalci, balsamul poate ajuta la descalcire si hidratare. Cu toate acestea, evitati mastile si balsamurile pentru adulti care contin ingrediente bogate in uleiuri, deoarece acestea afecteaza parul copilului. In general, produsele pentru parul copiilor nu trebuie sa contina: parabeni, ftalati, propilen glicol, sulfati etc. Alegeti produse din ingrediente naturale.

Recomandari de produse

Iata o serie de recomandari de produse pentru ingrijirea parului celor mici:

1. Protectie pentru baita Eye Shield Badabulle

Protectie pentru baita Eye Shield Badabulle

Afla mai multe despre Protectie pentru baita Eye Shield Badabulle

  • protectie pentru cap, ajuta in timpul baitei sa nu ii ajunga copilului sampon in ochi;
  • are forma ergonomica si margini rotunjite;
  • latimea este ajustabila in 3 pozitii;
  • din PVC.

2. Cana pentru clatire SKIP HOP

Cana pentru clatire SKIP HOP

Afla mai multe despre Cana pentru clatire SKIP HOP

  • utila la baita celor mici, pentru clatirea parului;
  • usor de folosit – maner confortabil;
  • suport ce protejeaza ochii copilului de apa;
  • poate fi asezata pe masa in picioare sau atarnata;
  • nu contine ftalati.

3. Perie si pieptan Tommee Tippee

Perie si pieptan Tommee Tippee

Citeste pe larg despre Perie si pieptan Tommee Tippee

  • special concepute pentru parul si pielea delicate;
  • peri moi pentru a preveni tragerea parului sau incalcirea;
  • pieptele are dinti rotunjiti pentru a preveni zgarierea scalpului.

4. Set perie si pieptene Blue Bo Jungle

Set perie si pieptene Blue Bo Jungle

Afla pe larg despre Set perie si pieptene Blue Bo Jungle

  • design special – nu raneste si nu zgarie scalpul delicat;
  • nu irita scalpul si nu trage parul;
  • pieptenele are dinti rotunjiti;
  • pot fi folosite inca de la nastere.

5. Set pieptan si perie par natural Chicco

Set pieptan si perie par natural Chicco

Afla mai multe despre Set pieptan si perie par natural Chicco

  • perie moale pentru scalpul delicat al copilului;
  • pieptan cu dinti rotunjiti pentru a nu zgaria scalpul;
  • manere mari pentru o utilizare eficienta;
  • pot fi folosite inca de la nastere.

6. Sampon fara lacrimi Baby Moments Chicco

Sampon fara lacrimi Baby Moments Chicco

Citeste mai multe despre Sampon fara lacrimi Baby Moments Chicco

  • formula fara lacrimi, special conceputa pentru bebelusi si copii;
  • fara parabeni, coloranti sau alcool;
  • respecta pH-ul pielii;
  • ingrediente naturale: contine extract de galbenele si glicerina.

7. Sampon Hipp Babysanft

Sampon Hipp Babysanft

Afla mai multe despre Sampon Hipp Babysanft

  • ideal pentru scalpul sensibil al celor mici;
  • formula fara lacrimi, blanda cu ochii;
  • extract natural organic de migdale;
  • curata delicat pielea;
  • fara sapun, parabeni, alcool, uleiuri esentiale sau parfum;
  • pH neutru al pielii.

Referinte:
(1) https://www.aad.org/public/parents-kids/healthy-habits/parents/kids/hair-taking-care
(2) https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/newborn-hair.aspx
(3) https://www.webmd.com/parenting/baby/baths-hair-and-nails#1
(4) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/bathing-skin-care/Pages/Bathing-Your-Newborn.aspx
(5) https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/washing-your-baby/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *