Infectiile cordonului ombilical – cauze si tratament

infectia cordonului ombilical simptome

banner-peg-perego-miababy

Citeste mai multe despre infectiile cordonului ombilical, cand pot asa apara si care sunt factorii de risc, semne si simptome asociate si ce implica tratamentele.

CUPRINS:

1. Ce este cordonul ombilical?
2. Infectiile cordonului ombilical – semne si simptome
3. Factori de risc
4. Tratamente

Ce este cordonul ombilical?

Cordonul ombilical transporta nutrienti si sange de la mama la copil in timpul sarcinii. Dupa nastere, cordonul, care nu are terminatii nervoase, este prins (pentru a opri sangerarea) si taiat aproape de buric, lasand un bont – bontul ombilical. In general, bontul cade in 1-3 saptamani dupa nastere. Un copil poate dezvolta o infectie a cordonului ombilical inainte sau dupa nastere. Funisita este inflamatia tesutului conjunctiv al cordonului ombilical – raspuns inflamator fetal. In timpul nasterii si al procesului de prindere si taiere, germenii pot invada cordonul si pot provoca infectii. Infectia bontului ombilical se numeste omfalita.

banner-peg-perego-miababy

Vezi aici mai multe despre cordonul ombilical.

infectia cordonului ombilical

Infectiile cordonului ombilical – semne si simptome

Infectiile cordonului ombilical pot aparea inainte sau dupa nastere. Infectiile care apar inainte de nastere, de obicei nu provoaca niciun simptom specific, dar pot exista semne de lichid amniotic infectat. Infectiile care se dezvolta dupa nastere pot determina schimbarea culorii sau sangerarea bontului ombilical.

Semne si simptome de infectie a cordonului ombilical inainte de nastere

Inainte de nastere, daca bacteriile patrund prin vagin, pot provoca o infectie in uter. Daca infectia se raspandeste in sacul amniotic, se numeste corioamnionita. In unele cazuri, infectia poate sa implice cordonul ombilical – funisita. Funisita creste riscul de complicatii la nastere. O femeie care are simptome de corioamnionita are mai multe riscuri sa aiba un copil cu funisita. Unele semne de avertizare ale corioamnionitei includ scurgeri vaginale urat mirositoare, durere abdominala, febra, puls rapid.

Semne si simptome de infectie a cordonului ombilical dupa nastere

Dupa nastere, medicul va prinde si taia cordonul ombilical. Acest lucru va lasa in urma un mic bont ombilical, care de obicei se usuca si cade in primele cateva saptamani. Uneori, bacteriile pot infecta bontul ombilical – infectia aceasta se numeste omfalita.

cursuri puericultura

Semnele de bont ombilical infectat includ:

 • sangerare crescuta din bontul ombilical;
 • scurgeri din zona buricului;
 • miros neplacut care provine din zona buricului;
 • roseata in jurul ombilicului sau a bontului ombilical;
 • eruptie cutanata sau vezicule pe sau in jurul bontului ombilical;
 • febra;
 • bebelusul nu vrea sa manance sau pare foarte somnoros;
 • schimbari bruste in comportamentul copilului.

infectii ombilicale

Factori de risc

Factorii ce pot creste riscul de infectii ale cordonului ombilical includ:

 • copil cu greutate mica la nastere;
 • femeia insarcinata are corioamnionita sau alt tip de infectie in timpul nasterii;
 • membranele amniotice se rup cu 24 de ore sau mai mult inainte de nastere;
 • copilul se naste in conditii nesterile sau medicul foloseste un instrument neigienizat pentru a taia cordonul ombilical;
 • ingrijirea necorespunzatoare a bontului ombilical.

Vezi aici mai multe despre Buricul bebelusului – cum se ingrijeste.

miababy magazin

Atentie!

Orice tip de infectie la nou-nascut poate fi o urgenta medicala. Infectiile bontului ombilical necesita tratament prompt pentru a preveni riscul de complicatii. Bebelusii prematuri prezinta un risc crescut de complicatii de la acest tip de infectie, deoarece au deja un sistem imunitar slabit.

Cauze pentru omfalita

Principala cauza a omfalitei este expunerea la orice bacterie in timpul nasterii (cand cordonul ombilical este taiat dupa nastere) sau cateva zile mai tarziu acasa. Infectiile sunt legate de obicei de streptococi, stafilococi si bacteriile gram negative. Omfalita poate sa apara in zilele si in primele saptamani de la nastere, dar este rar intalnita in afara perioadei neonatale.

infectie ombilicala nou nascut

Tratamente

Tratamentul standard pentru omfalita este spitalizarea – pot fi necesare antibiotice. Rareori poate fi necesara o interventie chirurgicala in unele cazuri mai grave. Pentru a preveni infectiile, este important sa ingrijiti in mod corect bontul ombilical. Uneori, copilului i se vor prescrie medicamente pentru infectie. In cele mai multe cazuri, medicul poate trata corioamnionita. Se va monitoriza, de asemenea, copilul pentru semne de infectie inainte si dupa nastere. Tratamentul depinde in mare masura de amploarea infectiei.

Cand infectia grava este depistata devreme, majoritatea bebelusilor se recupereaza complet in cateva saptamani. Insa, de obicei trebuie sa ramana in spital pentru a primi antibiotice intravenos.

Sfaturi pentru ingrijirea bontului ombilical:

 • Curatati-va mainile inainte de a atinge zona bontului ombilical.
 • Evitati pe cat posibil sa udati buricul. Faceti bai cu buretele pentru a curata zona pana cand bontul cade si evitati sa frecati cu buretele zona din jurul buricului. Daca zona buricului se uda, uscati usor cu un prosop curat si moale.
 • Pastrati scutecul bebelusului indoit sub buric pana cand cade, in loc sa puneti banda de scutec peste bont. Acest lucru va permite ca aerul sa circule si ajuta la uscarea sa.
 • Indepartati usor cu un burete orice urme de urina sau fecale care se aduna in jurul buricului cu o bucata de tifon umezit cu apa. Lasati zona sa se usuce la aer.

Adresati-va imediat medicului daca observati semne ca inrosirea pielii, piele sensibila in jurul buricului sau puroi care se scurge din bontul ombilical. De asemenea, ar trebui sa contactati medicul daca bebelusul dezvolta febra sau alte semne de infectie.

Referinte:
(1) https://kidshealth.org/NortonChildrens/en/parents/az-omphalitis.html
(2) https://www.whattoexpect.com/first-year/healthy-and-safety/omphalitis
(3) https://www.fairview.org/patient-education/511571EN
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/infected-umbilical-cord
(5) https://www.healthline.com/health/baby/infected-umbilical-cord

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.