Imunitate

Imunitate scazuta – 10 sfaturi pentru a intari imunitatea adultilor si a copiilor

Imunitate scazuta – ce solutii exista? Mai ales in sezonul rece ne dorim ca sistemul imunitar sa fie suficient de puternic pentru a lupta impotriva germenilor. Esti adesea bolnav, te simti obosit sau ai alte simptome neplacute fara cauza cunoscuta? Poate insemna ca ai un sistem imunitar slabit.

CUPRINS:

1. Ce este imunitatea?
2. Ce rol are sistemul imunitar?
3. Ce inseamna imunitate scazuta?
4. Cauze pentru scaderea imunitatii
5. Simptomele imunitatii slabite
6. Tratament – sfaturi pentru intarirea imunitatii la adulti si copii

Ce este imunitatea?

Raspunsul imun este modul in care organismul recunoaste anumiti patogeni si se apara de ei – virusuri si substante care par straine si daunatoare. Sistemul imunitar protejeaza organismul de substante posibil daunatoare prin recunoasterea si raspunsul la antigene. Antigenele sunt substante (de obicei proteine) de pe suprafata celulelor, virusurilor, ciupercilor sau bacteriilor. Sistemul imunitar recunoaste si distruge sau incearca sa distruga substantele care contin antigene.

Sistemul imunitar include anumite tipuri de globule albe. De asemenea, include substante chimice si proteine ​​din sange, precum anticorpi, proteine ​​complementare si interferon. Unele dintre acestea ataca direct substantele straine din organism, iar altele lucreaza impreuna pentru a ajuta celulele sistemului imunitar.

Limfocitele – ce sunt si ce rol au?

Limfocitele sunt un tip de celule sangvine albe. Exista limfocite de tip B si T. Limfocitele B devin celule care produc anticorpi. Anticorpii se ataseaza de un antigen specific si faciliteaza distrugerea antigenului de celulele imune. Limfocitele T ataca direct antigenele si ajuta la controlul raspunsului imun. De asemenea, elibereaza substante chimice, cunoscute sub numele de citokine, care controleaza intregul raspuns imun.

Pe masura ce limfocitele se dezvolta, invata in mod normal sa diferentieze tesuturile proprii ale corpului de substantele care nu se gasesc in mod normal in corp. Odata formate celulele B si celulele T, cateva dintre acele celule se vor inmulti si vor oferi „memorie” pentru sistemul imunitar. Aceasta ii permite sistemului imunitar sa raspunda mai rapid si mai eficient urmatoarea data cand sunteti expus la acelasi antigen.

Imunitatea innascuta

Imunitatea innascuta sau nespecifica este sistemul de aparare cu care ne nastem. Ne protejeaza impotriva tuturor antigenelor. Imunitatea innascuta implica bariere care impiedica materialele nocive sa intre in corp. Aceste bariere constituie prima linie de aparare in raspunsul imun. Exemple de imunitate innascuta includ:

  • reflexul de tuse;
  • enzime in lacrimi si uleiuri din piele;
  • mucus, care prinde bacteriile si particulele mici;
  • pielea;
  • acidul gastric.

Imunitatea dobandita

Imunitatea dobandita este imunitatea care se dezvolta odata cu expunerea la diversi antigeni – cum e cea de la imunizari. Sistemul imunitar construieste o aparare impotriva acelui antigen specific.

Imunitatea pasiva

Imunitatea pasiva este reprezentata de anticorpii care sunt produsi intr-un alt corp – cum sunt anticorpii transmisi de la mama prin lapte matern. Bebelusii au imunitate pasiva, deoarece se nasc cu anticorpi transferati prin placenta de la mama. Acesti anticorpi dispar intre varsta de 6 – 12 luni. Imunitatea pasiva se poate datora si injectarii de antiserum, care contine anticorpi ce sunt formati de o alta persoana. Ofera protectie imediata impotriva unui antigen, dar nu ofera o protectie de lunga durata. Globulina serica imuna (administrata pentru expunerea la virusul hepatitei) si antitoxina tetanica sunt exemple de imunitate pasiva.

Ce rol are sistemul imunitar?

Cum functioneaza sistemul imunitar? Prima linie de aparare este reprezentata de piele si membranele mucoase. Daca agentii patogeni reusesc sa treaca prin aceste bariere, intalnesc globule albe speciale din sange. Exista diferite tipuri de globule albe, numite neutrofile, limfocite, eozinofile, monocite si bazofile.

Celulele albe din sange calatoresc in fluxul sangvin si reactioneaza la diferite tipuri de infectii. Acestea pot fi cauzate de bacterii, virusuri sau alti agenti patogeni. Neutrofilele inglobeaza bacteriile si le distrug cu substante chimice speciale. Eozinofilele si monocitele functioneaza de asemenea prin inghitirea particulelor straine din corp. Bazofilele ajuta la intensificarea umflaturii (inflamatie). Inflamatiile fac parte din raspunsul imunitar al organismului. Deteriorarea tesuturilor determina eliberarea de diferite substante chimice in sange. Aceste substante chimice ajuta globulele albe din sange sa ajunga acolo unde sunt necesare. De asemenea, atrag neutrofile si monocite la locul accidentarii. Acest lucru ajuta la protejarea impotriva dezvoltarii unei infectii bacteriene.

Ce este sistemul limfatic?

Sistemul limfatic este o parte majora a apararii organismului impotriva infectiei. Ganglionii limfatici sunt una dintre componentele acestui sistem. Acestea sunt structuri specializate care se gasesc in vasele limfatice. Ganglionii limfatici sunt un filtru pentru limfa care curge prin vase. Contin celule B si T care recunosc bacteriile si agentii patogeni care au intrat in limfa prin fluxul sangvin. Atunci cand materialul strain este detectat, alte celule imune dedicate sunt recrutate in ganglioni pentru a face fata infectiei. Acest lucru ajuta la prevenirea raspandirii infectiei in intregul corp.

Exista in jur de 550 de ganglioni limfatici in intregul corp, de obicei in grupuri. Grupuri mari de ganglioni limfatici se gasesc in zona inghinala (ganglionii inghinali), la axila (ganglioni axilali) si in zona gatului (ganglionii cervicali).

Amigdalele, care se gasesc in partea din spate a gatului, adesea se maresc ca raspuns la infectie. Aceste tesuturi ajuta la prinderea bacteriilor si a altor agenti patogeni si la activarea globulelor albe din sange.

Ce inseamna imunitate scazuta?

In mod normal, sistemul imunitar combate microorganismele sau elementele daunatoare (agenti patogeni) care va pot imbolnavi. Insa boala, medicamentele, spitalizarea, sarcina sau varsta foarte mica si sensibilitatea organismului pot insemna ca sistemul imunitar nu este atat de puternic pe cat ar trebui. Acest lucru se traduce printr-un risc mai mare de a va infecta – inclusiv cu microorganisme nocive purtate de alimente – si poate insemna ca boala poate avea o forma mai grava.

Cand imunitatea e scazuta, pot aparea mai mult complicatii de la boli si infectii si recuperarea poate fi mai lenta. Cand sistemul imunitar esueaza complet, ramaneti fara protectie naturala impotriva bolilor. Acest lucru lasa persoana expusa la „infectii oportuniste” – boli care chiar pot proveni din factori care in mod obisnuit nu ar face rau. Asta poate include pneumonia recurenta, herpes simplex si tuberculoza, printre alte infectii. Persoanele imunocompromise, cum ar fi cele cu HIV, se incadreaza in acest ultim grup. Acest lucru face ca anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul, sa aiba un risc mai mare de a aparea.

Cauze pentru scaderea imunitatii

Medicii inca nu stiu exact de ce sistemul imunitar devine foarte afectat uneori. O teorie ar fi ca sistemul imunitar este o retea integrata care este conectata la sistemul nervos central. Deci, cand este sanatos, totul functioneaza automat. Dar, anumiti factori pot afecta buna functionare a imunitatii – lipsa somnului, stresul etc, care cresc nivelul de cortizol. In timp, nivelurile ridicate de cortizol pot avea un efect degenerativ asupra corpului. Oasele si muschii sanatosi se descompun si incetinesc procesul de vindecare. Cortizolul poate interfera cu digestia si metabolismul, si poate afecta negativ functiile mentale. Conform unui raport al Asociatiei Americane de Psihologie, stresul pe termen lung slabeste raspunsurile sistemului imunitar. Asta pentru ca stresul scade limfocitele, celulele albe din sange care ajuta la combaterea infectiei. Cu cat nivelul de limfocite este mai scazut, cu atat sunteti mai expus la virusuri.

Sistemul imunitar poate fi afectat din motive precum:

  • aport scazut de nutrienti;
  • afectarea sanatatii ntestinale – cauzele aici pot fi dieta cu continut scazut de fibre, utilizarea medicamentelor inclusiv antibiotice si un dezechilibru al bacteriilor intestinale;
  • stres;
  • lipsa de somn;
  • sedentarism:

Suprimarea sistemului imunitar poate fi data de:

  • boli precum cancerul, HIV / SIDA sau boli inflamatorii intestinale;
  • administrarea unor medicamente, inclusiv medicamente imunosupresoare;
  • boli cronice la varste inaintate.

Simptomele imunitatii slabite

Semnele de avertizare pentru slabirea sistemului imunitar pot fi:

  • raceli frecvente – este comun ca adultii sa aiba 2-3 raceli pe an, care se reduc in 6-7 zile, dar daca sunt mai frecvente sau dureaza mai mult, poate fi un semn ca sistemul imunitar este slabit;
  • tulburari digestive frecvente – diaree, gaze, constipatii frecvente – 70 % din sistemul imunitar este localizat in tractul digestiv, iar bacteriile si microorganismele benefice care traiesc acolo apara intestinul de infectii si sustin sistemul imunitar;
  • leziuni si rani care se vindeca greu – procesul de vindecare depinde de celulele imunitare sanatose;
  • infectii frecvente – mai mult de 4 infectii ale urechii pe an, pneumonie de 2 ori pe an, sinuzita de mai mult de 3 ori pe an sau necesitatea a mai mult de doua cursuri de antibiotice pe an;
  • oboseala persistenta – insomnii, epuizare, migrene etc.

Tratament – sfaturi pentru intarirea imunitatii la adulti si copii

Daca semnele de avertizare de mai sus sunt cunoscute, trebuie sa acordati atentie sistemului imunitar. Cateva schimbari ale stilului de viata si noi obiceiuri pot mentine sistemul imunitar puternic si sanatos:

  1. Alimentatie pentru imunitate

Totul incepe cu o dieta sanatoasa. Asigurati-va ca aveti o dieta variata, care include o multime de alimente proaspete, naturale, inclusiv fructe si legume proaspete, nuci, seminte, grasimi bune si proteine ​​slabe. Multi nutrienti ajuta sanatatea copiilor si a adultilor, dar stim ca Vitamina D si Vitamina C sunt deosebit de importante pentru sprijinirea sistemului imunitar.

Antioxidantii sunt un grup de nutrienti care includ vitaminele A, C si E si zinc care alimenteaza celulele imune. Deci, pentru a stimula imunitatea, trebuie sa adaugam mai multi antioxidanti in dieta. Un lucru important de retinut este faptul ca incalzirea, procesarea si chiar congelarea pot reduce nivelurile unor antioxidanti.

Alimentatia este extrem de importanta pentru sanatatea sistemului imunitar. Majoritatea oamenilor apeleaza la vitamina C dupa ce au simptome de raceala. Acest lucru se datoreaza faptului ca citricele ne pot ajuta sa sustinem sistemul imunitar. Se crede ca vitamina C creste productia de globule albe din sange. Acestea sunt cheia pentru combaterea infectiilor. Citricele populare includ: grapefruit, portocale, mandarine, lamai, limes, clementine etc. Deoarece organismul nu produce si nu depoziteaza vitamina C, trebuie sa beneficiem zilnic de aceasta vitamina pentru o sanatate continua. Aproape toate fructele citrice au un continut ridicat de vitamina C.

Alte alimente bogate in vitamina C si alte elemente care sustin imunitatea includ:

  • ardei rosu;
  • broccoli;
  • usturoi;
  • ghimbir;
  • spanac;
  • iaurt;
  • migdale;
  • turmenic;
  • ceai verde;
  • papaya;
  • kiwi;
  • carne de pui;
  • seminte;
  • peste si fructe de mare etc.

Varietatea este cheia unei alimentatii adecvate! Un singur aliment nu va fi suficient pentru a ajuta la combaterea patogenilor si sustinerea imunitatii. Alimentatia sanatoasa este un start pentru a proteja organismul. Incurajati o alimentatie variata (nu uitati de fructe si legume de toate culorile), limitati alimentele procesate si puneti accentul pe alegeri alimentare sanatoase.

2. Sustineti microbiomul intestinal (prebiotice si probiotice)

Cercetarile sugereaza ca microbiomul sanatos (comunitatea diversa de microorganisme care traiesc in interiorul intestinelor noastre) ajuta la pastrarea sistemului imunitar la cel mai bun nivel. Prebioticele, cum ar fi galacto-oligozaharidele (GOS) pot ajuta la sustinerea si la stabilirea unui microbiom sanatos la copii. Mai mult, probioticele pot ajuta si la construirea unui sistem imunitar sanatos pe termen lung.

3. Limitati zaharul!

S-a demonstrat ca aportul de zahar in exces scade raspunsul imun si creste inflamatia sistemica. Zaharul are potentialul de a reduce globulele albe din sange, care sunt esentiale pentru a combate agentii patogeni invadatori. In plus, glucoza concureaza cu Vitamina C pentru transportul in organism, astfel incat dietele bogate in zahar au efecte negative asupra raspunsului imunitar al organismului.

4. Alaptati copiii la san

Desi este o decizie foarte personala (aceasta nu este intotdeauna posibila), daca este posibil sa va alaptati copilul exclusiv timp de cel putin 6 luni, acest lucru poate avea beneficii pentru reducerea riscului de infectii. Cercetarile arata ca alaptarea poate sustine imunitatea copilului si reduce riscul de boli si alergii.

5. Nu uitati de spalarea corecta a mainilor

Prin contactul cu maini murdare se transmit pana la 80 % dintre infectii. Invata copiii sa-si faca timp sa se spele pe maini dupa ce tusesc, stranuta sau merg la baie. Spalarea mainilor cu apa calda si sapun timp de cel putin 20 de secunde poate elimina bacteriile si virusurile si poate reduce riscul de infectii pulmonare cu pana la 45%.

6. Nu uitati de vaccinare!

Urmati sfaturile medicului pediatru cand vine vorba de programul de vaccinare pentru copii. Imunizarile incep de la nastere si continua pana la varsta adulta si previn rujeola, oreionul, varicela, rotavirusul si alte infectii. Faceti anual vaccinul gripal – toata familia, mai ales pentru cei cu astm bronsic si alte boli cronice.

7. Somnul trebuie sa fie o prioritate

Somnul este modul in care corpul nostru se reparata, astfel incat somnul suficient ne ofera energia pentru a lupta impotriva racelilor si a gripei. Somnul profund, odihnitor, este esential, asa ca sustineti un program sanatos de somn.

In functie de varsta, copiii au nevoie de 10 – 14 ore de somn. Lipsa de somn poate scadea sistemul imunitar al unui copil. Cand copiii sunt obositi si supraestimulati, le este greu sa doarma. Incercati ca inainte de culcare sa nu fie expusi la televizor sau computere etc. Acest lucru poate fi un moment linistit pentru a le citi copiilor  – cititul la copii – si pentru a forma o rutina corecta de culcare.

Pentru a maximiza imunitatea, copiii trebuie sa doarma suficient, dar si adultii. Cerintele de somn pentru fiecare somn de noapte variaza in functie de varsta: prescolarii (3-5 ani), ar trebui sa doarma intre 10 si 13 ore, copiii cu varste cuprinse intre 6 si 13 ani ar trebui sa doarma  intre 9 si 11 ore, iar adolescentii cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani au nevoie de 8 – 10 ore de somn.

Lipsa de somn limiteaza capacitatea organismului de a produce proteine ​​numite citokine care ajuta la combaterea infectiei si la reducerea inflamatiei.

8. Limitati strestul

Stresul poate afecta atat adultii, cat si copiii. Corpurile copiilor au acelasi raspuns la stres – asta inseamna ca hormonii de stres in exces pot scadea raspunsul imun. Yoga si meditatia sunt acum metode populare si ar putea fi ceva de luat in considerare pentru stres.

9. Miscare fizica pentru imunitate

Exercitiile fizice sunt utile pentru un sistem imunitar sanatos. Sportul regulat si moderat trebuie sa fie incurajat nu numai pentru sistemul imunitar, si pentru o sanatate generala. Se recomanda 30 de minute de exercitii fizice in fiecare zi – forbal, mers pe jos, alergare, jocuri in aer liber etc.

10. Nu exagerati cu igienizarea

Sistemul imunitar tanar este consolidat prin expunerea la germenii de zi cu zi, astfel incat se poate regla de la sine. Cand igienizam excesiv mediile unui copil pentru a-i proteja de boli, distrugem microflora benefica, si ii impiedicam sa dezvolte un sistem imunitar puternic. Spalarea frecventa a mainilor este o modalitate eficienta de a reduce riscul de infectii, fara a igieniza exagerat mediile.

Referinte:

(1) Immune System, link: https://kidshealth.org/en/parents/immune.html
(2) How the immune system works, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320101.php
(3) How to stay healthy with a weak immune system, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324930.php
(4) How to boost your immune system, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
(5) Kids and the Immune System, link: https://www.choc.org/health-topics/kids-immune-system/
(6) Immunity-Boosting Snacks for Kids, link: https://www.webmd.com/parenting/features/immune-system#1

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago