Igiena copiilor – importanta igienei si cum ii invatam pe cei mici regulile de igiena personala

igiena copiilor

banner-waterwipes-miababy

Igiena copiilor este esentiala, ca pentru fiecare dintre noi. Iata care este importanta igienei, cum ii invatam pe copii normele de igiena personala si sfaturi utile pentru parinti.

CUPRINS:

1. Importanta igienei copiilor
2. Igiena copiilor si cum ii invatam normele de igiena
3. Ipoteza igienei si expunerea la germeni
4. Sfaturi pentru igiena copiilor
5. Activitati pentru copii despre igiena

Importanta igienei copiilor

Parintii sunt cei care se ocupa de ingrijirea si igiena copilului imediat dupa nastere, de mentinerea sanatatii si prevenirea imbolnavirii. Important este, insa, si ca cei mici sa invete despre importanta igienei si ce e de facut pentru a avea o igiena corporala optima. Copiii au nevoie de un pic de indemn si motivatie in acest sens. Cei mici vad in parinti un exemplu, astfel ca cea mai buna modalitate de a dezvolta obiceiuri sanatoase de igiena la copii este sa fiti un exemplu sanatos pentru cei mici.

banner-waterwipes-miababy

Multe boli si afectiuni pot fi prevenite sau controlate printr-o igiena personala adecvata. Igiena personala nu numai ca ajuta la pastrarea corpului curat, ci si la prevenirea raspandirii bolilor infectioase. Cele mai multe boli infectioase se raspandesc pe cale oro-fecala sau prin raspandirea picaturilor de secretii.

De ce este importanta igiena? Exista multiple beneficii pentru a incuraja copilul sa invete sa se ocupe singur si sa mentina igiena corporala. Acest lucru ii permite nu numai sa evite anumite boli si infectii, dar si sa aiba o imagine corporala sanatoasa si sa isi creasca increderea in sine. De asemenea, o buna igiena are si implicatii pozitive in dezvoltarea sociala si in viata profesionala. Copiii care traiesc in conditii neigienice se imbolnavesc mai des si pot avea probleme in situatii sociale.

Igiena copiilor si cum ii invatam normele de igiena

Termenul de „igiena” se refera la comportamente care sustin sanatatea. Termenul este folosit ca parte a expresiei „igiena personala” pentru a face referire la obiceiurile personale de sustinere a sanatatii oamenilor, cum ar fi spalarea mainilor, periajul dintilor si acoperirea nasului cand se stranuta. Astfel de obiceiuri se invata de mici, de la cele mai fragede varste – copii mici, prescolari, scoalari. Copiii tind sa duca mainile si jucariile la gura. Germenii de pe acestea ar putea fi transferati pe mainile lor si pot intra in corpul copilului, provocand diverse boli si infectii. Putem preveni acest lucru invatandu-i pe copii obiceiurile personale de igiena.

Parintii trebuie sa ajute copiii sa invete rutine si obiceiuri pentru o viata sanatoasa si o igiena personala adecvata.

cursuri puericultura

Educarea copiilor in ceea ce priveste igiena buna este cea mai buna modalitate de a evita raspandirea infectiilor si a bolilor. Principiile de igiena ar trebui sa faca parte din viata de zi cu zi, iar cea mai buna modalitate de a-i invata pe copii despre igiena buna este prin propriul exemplu. Invatati copilul regulile de igiena in ceea ce priveste:

  • igiena dupa folosirea toaletei;
  • spalatul pe maini;
  • igiena corporala, baia si dusul;
  • igiena unghiilor;
  • igiena dintilor;
  • igiena picioarelor;
  • igiena in colectivitate – gradinita si scoala;
  • igiena in caz de boala.

1. Igiena dupa folosirea toaletei

Odata ce copilul renunta la scutece si invata sa faca la olita sau la toaleta, invatati copilul sa mentina o igiena corecta.

miababy magazin
  • Invatati copilul sa se stearga la fundulet de fiecare data dupa folosirea toaletei – stergand din fata in spate cu hartie igienica. Invatati copilul sa se stearga pana cand hartia igienica folosita ramane curata.
  • Asigurati-va ca nu foloseste exces de hartie igienica si ca poate ajunge la robinet si sapunul de la chiuveta. Aratati-i cum sa controleze temperatura apei.
  • Copilul trebuie sa arunce hartia igienica folosita in cosul de gunoi sau in vasul de toaleta si sa traga apa.
  • Dupa folosirea toaletei, copilul trebuie sa se spele pe maini cu apa calda si sapun – minimum 20-30 secunde, spaland fiecare zona de piele de pe maini – si intre degete, unghiutele etc.
  • Invatati copilul sa nu se aseze pe vasul de toaleta atunci cand nu este acasa si trebuie sa foloseasca toaleta, pentru a preveni contractarea de bacterii si paraziti.
  • Invatati copilul importanta schimbarii zilnice a lenjeriei intime sau ori de cate ori aceasta este murdarita.

2. Spalatul pe maini

spalatul pe maini la copii

De ce este important sa te speli pe maini? Explicati-le copiilor ca spalarea mainilor ajuta la prevenirea imbolnavirii lor si a imbolnavirii altor persoane. Spalarea mainilor poate opri raspandirea infectiilor. Cheia este sa incurajati copilul sa se spele pe maini pe tot parcursul zilei. Mainile trebuie spalate de mai multe ori pe zi cu apa calda si sapun timp de 30 de secunde in urmatoarele situatii:

  • inainte si dupa masa;
  • inainte si dupa manipularea alimentelor;
  • dupa folosirea toaletei;
  • dupa ce se joaca in aer liber;
  • dupa atingerea animalelor;
  • dupa ce-si sufla nasul, tuseste sau stranuta;
  • inainte si dupa ce a fost in preajma unei persoane bolnave.

Pentru o igiena buna a mainilor, invatati copilul care e metoda corecta de a se spala pe maini:

  • Se uda mainile cu apa calda.
  • Se pune sapun in palma.
  • Se freaca sapunul intre palme bine, apoi spatele palmelor, intre degete, sub unghii – minimum 20-30 secunde.
  • Se clatesc mainile cu apa calda pana se duce tot sapunul.
  • Se usuca mainile cu un prosopel curat.

Sfaturi:

  • Lasati copilul sa aleaga un anumit tip de sapun – poate intr-o forma speciala sau cu un parfum special. Puteti, de asemenea, sa luasti o sticla de sapun lichid care are pe ambalaj personajul lor preferat de desene animate.
  • Daca cel mic nu poate ajunge la chiuveta, folositi un inaltator.
  • Incurajati copilul sa-si spele mainile nu numai acasa, ci si la scoala, in casele rudelor si oriunde altundeva.

3. Baia si dusul

baita copiilor

Baita este esentiala pentru igiena corporala a celor mici. Baia sau dusul ajuta la protejarea organismului de factori externi precum praful, murdaria si bacteriile. Baita ajuta, de asemenea, la eliminarea celulelor moarte de pe piele, favorizand producerea de noi celule ale pielii. Copilul poate avea nevoie de baie generala zilnic sau la cateva zile, si e important sa nu il lasati singur in baie, pentru a preveni accidentarile. Invatati-l modalitatea de a curata diferitele parti ale corpului, cum ar fi mainile, picioarele, degetele, axila, zona inghinala, buricul, spatele, coatele si genunchii. Asigurati-va ca isi schimba lenjeria in fiecare zi si ca poarta haine curate.

Odata ce copilul creste si se poate spala singur, ii puteti permite sa faca baie singur si sa aiba o anumita intimitate. E important ca cel mic sa stie sa se spele singur corect, inclusiv pe par, si sa fie in siguranta. Unii copii cer sa fie lasati singuri inca de la 5 – 6 ani, iar altii in jur de 9-10 ani. Exista pericolul de inec, pentru ca cei mici pot aluneca usor. Din aceasta cauza, se recomanda sa asteptati pana cand copilul are cel putin 8 ani inainte de a-i permita sa faca baie singur.

Sfaturi:

  • Fiti un exemplu corect si explicati-i importanta unei igiene bune.
  • Vorbiti-i despre aspectele sociale ale ingrijirii corporale.
  • In general, trecerea de la baia in cada la dus se face in intervalul 8-10 ani, in functie de alegerile parintilor, ale copiilor si dezvoltarea celor mici.
  • Invatati copilul sa seteze corect temperatura apei pentru a preveni arsurile.
  • Folositi un covor antiderapant pe podeaua dusului pentru a preveni caderile.
  • Invatati copilul cum sa intre in dus si sa inchida corect usa sau perdeaua din spate. Inchiderea corecta a usii va preveni o inundatie pe podeaua din baie.

4. Igiena unghiilor

Igiena unghiilor este importanta pentru mentinerea sanatatii, indiferent de varsta. Unghiile sunt considerate un teren propice pentru reproducerea bacteriilor care se pot transfera cu usurinta la ochi, nas si gura, crescand riscul de imbolnavire.

In cazul copiilor mici, unghiile se taie saptamanal. Mentinerea unghiilor scurte este o modalitate excelenta de a minimiza numarul de germeni de sub unghii. Initial parintii trebuie sa le taie unghiile copiilor – cand sunt prea mici, cei mici se pot rani cu instrumentele de manichiura, pot sa isi taie unghiile rau si creste riscul de infectii sau unghii incarnate.

Cand copilul este capabil sa-si taie singur unghiile (in jur de 9-10 ani), invatati-l regulile de baza: sa isi taie unghiutele dupa baie sau dus, cand sunt mai moi, sa le taie drept pentru a evita unghiile incarnate si sa le rotunjeasca apoi usor cu pila, sa foloseasca pila pentru a netezi marginile unghiilor, sa evite taierea cuticulelor. Incercati sa descurajati obiceiul de a roade unghiile, pentru a preveni transferul de bacterii daunatoare si riscul de infectii. Invatati copilul sa nu isi taie unghiile extrem de scurte, „din carne”.

5. Igiena dintilor

igiena dentara la copii

In mod cert, igiena orala trebuie sa faca parte din rutina zilnica a copilului. Curatand in mod regulat dintii si gingiile copilului, puteti ajuta la prevenirea multor probleme de sanatate, cum ar fi boli gingivale, carii si respiratie urat mirositoare.

Cand copilul este suficient de mare si se poate spala singur pe dinti, este important sa supravegheati modul in care copilul practica igiena orala. Copilul trebuie sa invete sa se spele pe dinti in mod regulat cel putin 2 minute de 2 ori pe zi – dimineata si seara. Incurajati copilul sa se spele pe dinti dupa masa, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si pentru a preveni cariile dentare. In afara de spalarea dintilor, este foarte importanta clatirea gurii cu apa de gura si curatarea interdentara.

Sfaturi:

  • Folositi o cantitate de pasta de dinti cu fluor, de dimensiunea unui bob de mazare, si asigurati-va ca cel mic o scuipa dupa periaj. Daca copilului nu-i place gustul pastei de dinti, incearca o alta aroma. Cel mic trebuie sa perieze dintii cel putin 2 minute de doua ori pe zi.
  • Incercati, de asemenea, sa invatati copilul sa nu inghita pasta de dinti.
  • Invatati copilul despre legatura dintre resturile alimentare si riscul de carii. Alaturi de tehnica de periaj, trebuie explicata importanta alimentelor consumate si alternativele sanatoase la dulciuri, biscuiti si bauturi dulci.
  • Cel mic trebuie obisnuit de mic cu controalele la dentist. Ca parte a controlului stomatologic, medicul dentist se va asigura ca toti dintii se dezvolta normal si ca nu exista probleme dentare. De asemenea, va oferi sfaturi suplimentare cu privire la igiena corespunzatoare.

6. Igiena picioarelor

Igiena picioarelor este esentiala pentru cei mici, mai ales la varsta pubertatii cand transpira mai mult. Invatati copilul sa foloseasca sosete din bumbac in loc de cele din fibre sintetice, alaturi de purtarea de incaltaminte din piele si panza, care lasa picioarele sa respire. Unghiile de la picioare trebuie mentinute curate si taiate, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Copilul trebuie sa se spele pe picioare in fiecare zi si de fiecare data cand picioarele sunt transpirate, curatand atend talpile, inclusiv zona dintre degete.

7. Igiena la gradinita si scoala

Cei mici trebuie sa aiba o igiena corecta permanent, nu doar acasa. Asta inseamna ca trebuie invatati sa respecte normele de igiena mai ales la gradinita sau la scoala, unde petrec mare parte din timp.

  • Invatati copilul sa se spele cat mai des pe mini – mai ales dupa folosirea toaletei, inaine de a manca pachetelul, dupa ce s-au jucat afara etc.
  • Scolarii pot folosi un gel dezinfectant pentru curatarea mainilor cand nu pot folosi apa si sapun.
  • Invatati copilul sa isi acopere nasul si gura cu o batista curata sau un servetel cand stranuta sau tuseste. Batista si servetelele trebuie aruncate la cos sau depozitate in mod corespunzator.
  • Invatati copilul sa evite sa duca mainile nespalate la gura, nas sau ochi.

8. Igiena in caz de boala

O igiena buna este importanta pentru a preveni raspandirea bolilor. Multi germeni (bacterieni si virali) sunt raspanditi de la o persoana la alta prin simpla atingere. Este important sa va spalati regulat pe maini atent, in special atunci cand aveti grija de copii bolnavi.

miababy magazin

Germenii pot imbolnavi oamenii si se pot transmite prin contact cu mainile sau suprafetele contaminate. Cele mai frecvente infectii, cum ar fi racelile sau gastroenterita, sunt raspandite prin simpla atingere. Germenii se pot raspandi, de asemnea, prin aer, cand o persoana bolnava tuseste si stranuta.

  • Invatati copilul sa se spele pe maini cat mai des, pentru a preveni raspandirea germenilor. Aproximativ 80% dintre bolile infectioase sunt raspandite prin atingere.
  • Incurajati copilul sa nu lase pe nimeni sa bea din acelasi pahar sau aceeasi cana cu el, si nici sa nu foloseasca aceleasi tacamuri.
  • Copilul trebuie sa foloseasca servetele de hartie de unica folosinta cand stranuta sau tuseste. Servetelele trebuie aruncate imediat la cos, nu lasate in locuri unde pot fi atinse de alte persoane.

igiena celor mici

Ipoteza igienei si expunerea la germeni

Ipoteza igienei a fost propusa in jurul anului 1980 de catre David P. Strachan, profesor de epidemiologie, pentru a explica mai bine cresterea dramatica a prevalentei bolilor alergice si astmului. Ulterior, ipoteza igienei a fost extinsa pentru a explica marea crestere a prevalentei bolii inflamatorii intestinale din aceeasi perioada de timp.

Conform acestei ipoteze, mentinerea unui mediu mult prea igienizat si steril poate face ca organismele noastre sa nu mai lupte cu germenii la fel de mult ca in trecut. Drept urmare, sistemul imunitar nu mai intervine in lupta impotriva infectiei si asta duce la dezvoltarea de tendinte alergice. Ipoteza sugereaza ca expunerea in copilarie la germeni si la anumite infectii ajuta sistemul imunitar sa se dezvolte. Invata organismul sa diferentieze substantele inofensive de substantele daunatoare care declanseaza astmul. Mai exact,  expunerea la anumiti germeni „invata” sistemul imunitar sa nu reactioneze prea mult.

Deocamdata, sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege exact modul in care expunerea la germeni in copilarie ar putea ajuta la prevenirea astmului.

Expunerea la germeni – totul tine de echilibru!

Cresterea sanatoasa a sistemului imunitar nu inseamna doar a intra in contact cu murdaria. De asemenea, are legatura cu ce alimente sunt consumate, in ce fel de medii creste persoana etc. Nu uitati ca exista numerosi germeni ce pot cauza imbolnaviri severe, astfel ca igiena si curatenia sun esentiale. Se recomanda curatarea, spalarea si dezinfectare regulata a suprafetelor din locuinte, mai ales cand exista risc de contaminare. Joaca afara este incurajata, chiar daca asta inseamna ca cei mici se pot murdari. E important un echilibru, pentru a mentine sanatatea organismului in timp ce se sustine inca dezvoltarea sistemului imunitar sanatos.

CDC recomanda curatarea si dezinfectarea regulata a suprafetelor din casa, in special atunci cand suprafetele au fost contaminate de materii fecale sau carne sau au intrat in contact cu persoane bolnave. In acelasi timp, copiii sunt incurajati sa se joace afara, chiar daca s-ar putea sa se murdareasca in acest proces. Acest echilibru e necesar pentru a ajuta copiii sa ramana sanatosi in timp ce inca dezvolta un sistem imunitar sanatos.

ipoteza igienei

Sfaturi:

  • Petreceti timp in aer liber. Lasati copilul sa se joace liber in natura, sa atinga frunze, iarba, zapada etc.
  • Evitati folosirea incorecta si abuzica a antibioticelor.
  • Vizitati ferme de animale pentru a incuraja contactul celor mici cu animale. Sigur ca cei mici trebuie sa se spele pe maini dupa contactul cu animalele.
  • Evitati sa dezinfectati, sa sterilizati excesiv obiectele si suprafetele.

Sfaturi pentru igiena copiilor

Iata 3 idei de baza pentru igiena copiilor:

  1. EXPLICATI conceptul de germeni si bacterii, cum pot lua germeni si ce se intampla atunci cand nu le spala. Cei mici trebuie sa inteleaga, la un anumit nivel adaptat lor, de ce e important sa aiba grija de igiena lor. Vorbiti-le despre mirosul placut al corpului si mirosul neplacut
  2. STABILITI o rutina de igiena personala. Puteti folosi diferite grafice, tabele, ca sa vada mai usor ce au de facut, sau, pentru copiii mai mari, puteti folosi diferite aplicatii mobile in acest sens, daca e util.
  3. FITI UN EXEMPLU. Pentru a incuraja copilul sa urmeze bune practici de igiena, trebuie sa vada asta la adultii din jur. Faceti lucruri impreuna, precum spalarea mainilor, curatarea bucatariei sau a mesei, spalarea dintilor etc.

Activitati pentru copii despre igiena

jocuri igiena copii

Copiii retin mai usor atunci cand invata intr-un mod distractiv. Nu faceti din igiena un subiect neplacut si obositor pentru copii. Incercati sa-i invatati despre igiena personala in diferite moduri, cum ar fi jocuri, activitati distractive si jocuri si video online chiar.

Copiilor le place sa se joace si sa invete mai bine prin activitati. Iata cateva jocuri si activitati pe care le puteti incerca pentru a-i invata pe cei mici importanta igienei:

Joc „transfer de germeni”

„Transferul germenilor” este un joc distractiv care ii invata pe copii cum sunt transferati germenii de la o persoana la alta. Pentru acest joc, veti avea nevoie de culori lavabile – ca acuarele la tub. Aplicati culoarea pe maini, fara ca cei mici sa se uite, si apoi te prefaci sa stranuti. Apoi, mergi normal prin casa, atingand tot ce poti cu mainile si raspandind vopseaua. Roaga copilul sa mearga dupa tina si sa puna si el mana unde ai atins tu, colorandu-se astfel pe maini. Dupa exercitiu, roaga copilul sa numere numarul de suprafete pe care „germenii” au fost transferati. De asemenea, evidentiaza faptul ca germeni provin de la tine, pentru ca nu te-ai spalat pe maini dupa stranut.

Spalarea mainilor, germeni si sclipici

jocuri si activitati igiena

Jocul cu sclipici este un joc distractiv care ii permite copilului sa se „murdareasca” putin. Unii copii doar isi clatesc rapid mainile sub jet de apa, nu se spala cum ar trebui. Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), copiii si adultii ar trebui sa se spele pe maini cu sapun timp de cel putin 30 de secunde pentru a scapa de germeni. Pentru a explica importanta spalarii mainilor, luati un pic de sclipici si aplicati-l pe mainile copilului. Cereti-le sa se spele pe maini acum, folosind sapun si apa de la robinet. Sclipiciul este lipicios in mod natural si nu va disparea cu o clatire rapida sub jet de apa. Ii va lua copilului ceva timp pentru a scapa de toate particulele de sclipici. Astfel, invata ca e necesara spalarea mainilor timp de cel putin 30 de secunde, nu doar o clatire rapida.

Tot cu sclipici puteti face si un joc de transfer germeni. Puneti in palma putin sclipici, si in palma copilului sclipici de alta culoare – fiecare reprezentand germenii fiecaruia. Acum, dati mana fara sa va fi spalat pe maini, si puneti mana pe diferite obiecte si suprafete. Sclipiciul va ramane pe suprafete si pe mainile celorlalti, astfel observandu-se cum se face transferul germenilor prin contactul cu mainile murdare.

Obiceiuri bune si obiceiuri rele

Este un joc distractiv, pe care il poti juca cu cei mici oricand, oriunde. Faceti o lista de activitati pe care copilul trebuie sa le identifice drept un obicei bun sau un obicei rau. Includeti obiceiurile copilului, reamintindu-le ce ar trebui sa faca si ce nu – 10 obiceiuri bune si 10 rele, de exemplu sa isi acopere gura cand stranuta, sa se spele pe maini dupa ce foloseste toaleta etc. Pentru fiecare raspuns corect, dati-le o bulina colorata sau o imbratisare.

Referinte:
(1) Personal hygiene for children, link: https://www.healthdirect.gov.au/personal-hygiene-for-children
(2) Personal Hygiene Habits to Teach Your Child, link: https://www.verywellfamily.com/teaching-your-child-good-personal-hygiene-620527
(3) Personal hygiene for toddlers and preschoolers, link: https://www.education.vic.gov.au/parents/health/Pages/personal-hygiene.aspx
(4) Hygiene Habits for Kids, link: https://www.healthline.com/health/hygiene-habits-kids
(5) Hygiene Basics, link: https://kidshealth.org/en/teens/hygiene-basics.html
(6) Hygiene hypothesis: Early germ exposure prevents asthma?, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-asthma/expert-answers/hygiene-hypothesis/faq-20058102
(7) Too clean, or not too clean: the Hygiene Hypothesis and home hygiene, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1448690/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *