Histeroscopia este o procedura medicala ce poate avea rol diagnostic sau de tratament. Iata cand se recomanda, ce implica si ce riscuri posibile poate avea.
CUPRINS:
1. Ce este histeroscopia?
2. Indicatiile procedurii
3. Ce implica procedura?
4. Riscuri posibile
O histeroscopie este o procedura utilizata pentru a examina interiorul uterului. Histeroscopia poate fi efectuata atat pentru diagnostic, cat si pentru tratament (rol terapeutic). Histeroscopia este una dintre procedurile pe care medicul le poate recomanda pentru a evalua sau trata anomaliile uterului sau colului uterin. Deoarece histeroscopia examineaza mucoasa si interiorul uterului, nu este adecvata pentru evaluarea problemelor din peretele muscular sau de pe suprafata exterioara a uterului.
Se efectueaza folosind un histeroscop, care este un dispozitiv lung, ingust cu o sursa de lumina si camera video la un capat. Imaginile sunt transmise pe un monitor, astfel incat sa fie analizate de catre medic. Histeroscopul este introdus prin vagin si colul uterin. Cavitatea uterina este apoi inspectata pentru orice anomalie. Medicul examineaza forma uterului, mucoasa uterului si semne de patologie intrauterina (inclusiv fibroame sau polipi). Deseori se face si biopsie in acelasi timp.
O histeroscopie este indicata adesea pentru a examina cauza sangerarilor anormale din uter, inclusiv menstruatii foarte intense sau sangerarile dupa menopauza. Are rol diagnostic sau curativ. Poate ajuta la depistarea fibroamelor, a polipilor, cancerului endometrial sau a unui uter de forma anormala. De asemenea, pot fi examinate deschiderile trompelor uterine – daca acestea sunt blocate, uneori pot fi deschise in timpul unei histeroscopii. Procedura poate fi facuta si pentru a depista cauza infertilitatii, pentru a gasi cauza unui avort spontan, pentru a depista si elimina un dispozitiv intrauterin deplasat, pentru a depista fibroame mici sau polipi. Poate fi folosita adesea pentru a preleva probe de biopsie.
In scop curativ, procedura este folosita:
Fibroamele uterine sunt tumori benigne (necanceroase) in uter. Majoritatea fibroamelor uterine nu cauzeaza simptome. Cu toate acestea, daca fibromul este suficient de mare, poate provoca simptome ca durere pelvina, sangerari vaginale anormale si presiune asupra vezicii urinare sau rectului. Fibroamele uterine care raman mici si nu cresc de obicei nu au nevoie de tratament. Cu toate acestea, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru indepartarea fibromului.
Histeroscopia nu trebuie efectuata daca o femeie este insarcinata sau are o infectie pelvina activa. Anumite afectiuni (pozitia anormala a uterului, obstructia canalului cervical sau a cavitatii uterine, cicatrizarea sau ingustarea deschiderii cervicale) pot face histeroscopia mai dificila sau imposibila de realizat in anumite cazuri.
Inainte de o histeroscopie se recomanda sa evitati consumul alimentar timp de cel putin 6 ore. De asemenea, evitati dusurile interne, folosirea tampoanelor interne sau medicamentele intravaginale cu 24 ore inainte de procedura. Informati medicul cu privire la toate medicamentele, vitaminele, suplimentele si remediile pe baza de plante pe care le luati. Unele pot creste riscul de probleme in timpul procedurii.
In mod ideal, procedura ar trebui sa fie programata in primele 7 zile dupa incheierea menstruatiei. Acest lucru nu este intotdeauna posibil din cauza ciclurilor menstruale neregulate. Daca menstruatia este neregulata, poate fi necesar sa luati un medicament hormonal o data pe zi pana la programare, conform recomandarilor medicului. Daca nu ati nascut niciodata natural, medicul poate recomanda adesea un medicament pentru dilatarea usoara a colului.
Histeroscopul este introdus usor in vagin si se foloseste apa sterila sau dioxid de carbon pentru a separa peretii uterului – pentru o examinare mai buna. Histeroscopul este apoi introdus usor prin colul uterin si in uter sub monitorizare atenta. Ulterior, se examineaza intreaga cavitate uterina pentru eventuale anomalii. Procedura va dura aproximativ 3-5 minute de obicei. Ocazional, colul uterin nu se deschide usor. In acest caz, trebuie dilatat cu instrumente speciale. In cazul in care colul uterin trebuie dilatat, un anestezic local este injectat in col, deoarece dilatarea poate fi relativ dureroasa – dar nu durere foarte severa.
O proba de tesut din uter poate fi prelevata pentru testare. De asemenea, se folosi instrumente pentru a elimina polipi si fibroame mici.
Este posibil ca un anestezic local sau regional sa nu amorteasca zona suficient de mult si este posibil sa simtiti un disconfort minor. De asemenea, in cazuri rare, este posibil sa aveti o reactie alergica la medicamentul utilizat in acest tip de anestezie. In majoritatea cazurilor, anestezia locala sau regionala este considerata mai sigura decat anestezia generala. Dupa o histeroscopie, pacienta va fi monitorizata pana se reduce efectul anesteziei. Daca apar sangerari usoare dupa procedura, folositi absorbante externe si nu tampoane interne. Evitati contactul sexual pana la 48 de ore dupa oprirea sangerarii.
Histeroscopia este o procedura relativ sigura, cu multe beneficii. Majoritatea femeilor prezinta o sangerare usoara dupa, similar unei menstruatii, de 2-7 zile. Poate exista un anumit disconfort, similar cu durerile de la menstruatie. Daca aveti febra, dureri severe, scurgeri vaginale neobisnuite sau sangerari abundente, ar trebui sa sunati la medic.
In rare situatii, aceasta procedura poate cauza leziuni ale uterului sau colului uterin, o infectie sau sangerari severe. In cazuri si mai rare, uterul, vezica urinara sau intestinul pot fi perforate in timpul procedurii si vor fi necesare interventii chirurgicale. Daca se foloseste anestezie generala, exista un risc mic de probleme din cauza anesteziei. Este posibil ca procedura sa nu poata fi finalizata, din cauza ingustarii interiorului colului uterin. In aceste cazuri, poate fi necesara o interventie chirurgicala suplimentara.
Referinte:
(1) https://www.acog.org/womens-health/faqs/hysteroscopy
(2) https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/hysteroscopy
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10142-hysteroscopy
(4) https://www.webmd.com/women/guide/what-is-hysteroscopy
(5) https://www.nhs.uk/conditions/hysteroscopy/what-happens/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…