Hipotiroidism la copii – cauze, simptome, tratament

hipotiroidism la copii

banner-peg-perego-miababy

Iata care pot fi cauzele si factorii de risc pentru hipotiroidism la copii, semnele si simptomele asociate si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este hipotiroidismul?
2. Tipuri de hipotiroidism la copii
3. Care sunt semnele si simptomele hipotiroidismului?
4. Cauzele hipotiroidismului
5. Diagnostic
6. Tratament pentru hipotiroidism la copii

Ce este hipotiroidismul?

Hipotiroidismul este o tulburare endocrina in care tiroida nu produce suficient hormon tiroidian. Un copil cu tiroida subactiva sau hipotiroidism poate prezenta simptome de oboseala, crestere in greutate, constipatie, afectare cresterii si o serie de alte probleme. Hormonii produsi de tiroida influenteaza toate aspectele sanatatii, inclusiv ritmul cardiac, metabolismul energetic, cresterea si dezvoltarea.

banner-peg-perego-miababy

Tipuri de hipotiroidism la copii

Exista mai multe tipuri diferite de hipotiroidism, inclusiv:

Hipotiroidism congenital

Hipotiroidismul congenital apare atunci cand tiroida nu se dezvolta sau nu functioneaza normal inainte de nastere. Este o forma frecventa. Mai multi factori, inclusiv istoricul familial, examenul fizic al copilului, gradul de hipotiroidism in momentul diagnosticarii si cursul tratamentului vor ajuta medicul sa determine daca este o cauza ereditara si daca este necesar tratamentul pe tot parcursul vietii.

Hipotiroidism autoimun

Hipotiroidismul dobandit este cel mai frecvent cauzat de o tulburare autoimuna numita tiroidita limfocitara cronica. In aceasta tulburare, sistemul imunitar al copilului ataca tiroida, ducand la deteriorarea si scaderea functiei. Tulburarea a fost descrisa initial de medicul japonez Hakaru Hashimoto si, prin urmare, este adesea mentionata sub numele de tiroidita Hashimoto.

Hipotiroidism iatrogen

Hipotiroidismul iatrogen este o forma de hipotiroidism dobandit care apare la copiii carora li s-a extirpat glanda tiroida medical sau chirurgical. Prin indepartarea tiroidei, organismul nu mai produce hormoni tiroidieni, ceea ce duce la hipotiroidism.

cursuri puericultura

Hipotiroidism central

Hipotiroidismul central apare atunci cand creierul nu produce hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). Aceasta afectiune este mult mai putin frecventa decat tulburarile asociate cu o tiroida anormala. De fapt, in hipotiroidismul central, majoritatea pacientilor au tiroida normala. Pe langa un nivel TSH scazut, hipotiroidismul central poate fi asociat cu deficiente ale altor hormoni, inclusiv hormonul de crestere, hormonul adrenocorticotrop, hormonul luteinizant si foliculostimulant, care controleaza functia ovarelor si a testiculelor, prolactina, oxitocina si hormonul antidiuretic.

simptome hipotiroidism la copii

Care sunt semnele si simptomele hipotiroidismului?

O persoana cu hipotiroidism usor se poate simti bine, fara semne si simptome. Insa, daca nivelul hormonilor tiroidieni scade prea mult, simptomele pot deveni mai evidente. Acestea includ:

miababy magazin
  • piele uscata si caderea parului;
  • sensibilitate mare la frig;
  • slabiciune musculara;
  • probleme de memorie si concentrare;
  • stari depresive;
  • constipatie;
  • umflarea fetei;
  • crestere in greutate;
  • probleme de crestere;
  • menstruatii neregulate la fete;
  • pubertate care incepe mai tarziu.

La nou-nascuti, simptomele apar in primele cateva saptamani sau luni dupa nastere. Simptomele sunt subtile si pot sa includa:

  • ingalbenirea pielii si a zonei albe a ochilor;
  • constipatie;
  • piele rece;
  • probleme de hranire;
  • respiratie puternica;
  • somnolenta etc.

Cauzele hipotiroidismului

Hipotiroidismul poate fi congenital sau dobandit pe masura ce copilul creste. Genetica joaca un rol si unii copii – desi nu toti – mostenesc aceasta tulburare de la parinti. Copiii ai caror parinti, bunici sau frati au hipotiroidism prezinta un risc mai mare de boli tiroidiene. Acest lucru este valabil si daca exista un istoric familial de probleme imunitare care afecteaza tiroida. In unele cazuri, cauza hipotiroidismului este necunoscuta.

Afectiunile autoimune, cum ar fi boala Graves sau tiroidita Hashimoto, apar mai frecvent in timpul pubertatii. Aceste afectiuni ale tiroidei afecteaza mai frecvent fetele decat baietii. Alte cauze comune ale hipotiroidismului la copii includ:

  • iod insuficient si alimentatie deficitara;
  • tiroida nefunctionala la nastere – hipotiroidism congenital;
  • tratamentul necorespunzator al bolii tiroidiene a mamei in timpul sarcinii;
  • glanda pituitara anormala.

Diagnostic

Medicul va decide care este cel mai bun mod de a diagnostica boala la copil in functie de varsta acestuia si de alti factori. In general, un examen fizic si teste de diagnosticare specifice pot confirma diagnosticul. Testele de diagnosticare ar putea implica teste de sange care masoara anumiti hormoni, cum ar fi hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) sau tiroxina (T4) – impreuna cu unele proceduri imagistice – ecografie tiroidiana.

TSH (hormonul de stimulare a tiroidei) este cel mai sensibil test pentru hipotiroidism. TSH este produs in hipofiza, o glanda situata la baza creierului care controleaza sistemul hormonal. Daca tiroida nu functioneaza, hipofiza elibereaza mai mult TSH pentru a incerca sa determine tiroida sa produca mai multi hormoni tiroidieni (T3 si T4). Mai rar, tiroida poate fi normala si hipofiza este cea care nu poate produce suficient TSH. Se numeste hipotiroidism central si poate fi cauzat de unele medicamente, boala, o leziune cerebrala sau o masa/tumora in apropierea hipofizei.

Nivelurile T4 masoara cantitatea de hormon tiroidian tiroxina (T4) care se afla in sange. Adesea, acest test va masura nivelul T4 liber (FT4). FT4 este forma care nu este atasata unei proteine si poate afecta celulele corpului. Uneori se testeaza si anticorpii. Sistemul imunitar produce anticorpi impotriva proteinelor tiroidiene si nivelurile de anticorpi pot fi masurate pentru a confirma diagnosticul de Hashimoto. Anti-tiroperoxidaza (anti-TPO) si anti-tiroglobulina (TgAb) sunt crescute in hipotiroidismul autoimun.

Hipotiroidismul este diagnosticat atunci cand nivelurile de TSH sunt peste normal si nivelurile de T4 sunt sub normal. O forma mai putin severa de hipotiroidism este reflectata de un TSH crescut si T4 normal scazut, o afectiune numita hipotiroidism compensat sau subclinic.

tratament hipotiroidism copii

Tratament pentru hipotiroidism la copii

In cele mai multe cazuri, hipotiroidismul poate fi tratat cu pastile de inlocuire a hormonilor tiroidieni (levotiroxina). Doza va fi determinata de medic si depinde de diversi factori, cum ar fi varsta copilului. Tratamentul pentru un nou-nascut cu boala tiroidiana are mai mult succes atunci cand este inceput in prima luna de viata a copilului. Daca nu este tratata problema, hormonii tiroidieni scazuti pot duce la probleme ale sistemului nervos sau intarzieri de dezvoltare. Cu toate acestea, medicii examineaza in mod regulat copiii in primele patru saptamani de viata, astfel incat aceste probleme nu apar de obicei.

Levotiroxina este identica din punct de vedere chimic cu tiroxina (T4), care apare in mod natural in corp si reface nivelul hormonilor tiroidieni la normal, atat timp cat este administrata conform prescriptiei. Mai putin frecvent, pacientii pot beneficia de utilizarea atat a levotiroxinei (T4) cat si a liotironinei (T3). Aceasta optiune va fi evaluata si discutata in functie de raspunsul copilului la terapia numai cu T4, precum si de valorile de laborator ale hormonilor tiroidieni – la monitorizare. In cazul bebelusilor si copiilor mici pastila poate fi zdrobita si administrata cu un lichid ca laptele matern. Este indicat ca medicamentul sa fie luat aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi (dimineata sau seara). Evitati administrarea pastilei in acelasi timp cu suplimente de calciu sau fier.

Referinte:
(1) https://www.msdmanuals.com/professional/pediatrics/endocrine-disorders-in-children/hypothyroidism-in-infants-and-children
(2) https://www.btf-thyroid.org/hypothyroidism-in-children
(3) https://childrensnational.org/visit/conditions-and-treatments/diabetes-hormonal-disorders/hypothyroidism
(4) https://kidshealth.org/en/parents/hypothyroidism.html
(5) https://www.chop.edu/conditions-diseases/hypothyroidism

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *