Iata cum este identificat si tratat un hematom subcorionic in sarcina, cum se manifesta, ce complicatii pot fi asociate si alte informatii utile.
CUPRINS:
1. Ce este un hematom subcorionic?
2. Care sunt simptomele unui hematom subcorionic?
3. Cauze
4. Tratament hematom subcorionic
Un hematom subcorionic este atunci cand sangele se acumuleaza intre membrana coriala si peretele uterin in sarcina. Membrana coriala sau corionica este stratul cel mai exterior care separa sacul amniotic al fatului de peretele uterului. Problema se mai numeste si hemoragie subcoriala sau sangerare subcoriala. Cel mai frecvent simptom este sangerarea vaginala in sarcina. Insa, nu mereu apar simptome. Un hematom subcorionic se poate micsora in dimensiune si se poate reduce de la sine fara tratament.
Hematoamele subcoriale sunt cauza a aproximativ 20% dintre toate cazurile de sangerari din primul trimestru. Apar atunci cand placenta se desprinde partial de locul in care a fost implantata in peretele uterului.
Cel mai frecvent simptom al unui hematom subcorionic este sangerarea vaginala in sarcina – mai ales in prima jumatate a sarcinii. Sangerarea poate varia de la abundenta cu cheaguri pana la pete usoare – spotting. Poate fi insotita de crampe pelvine, dar de obicei nu este cazul. Multe femei nu au deloc sangerare, iar hematomul este identificat in timpul unei ecografii de rutina. Retineti ca daca aveti orice sangerare in timpul sarcinii, este intotdeauna important sa discutati cu medicul, astfel incat sa poata exclude orice complicatii grave.
Hematoamele subcorionice sunt doar una dintre cauzele de sangerare in timpul sarcinii. Exista si alte cauze de sangerare care variaza de la inofensive la periculoase. Ar trebui sa discutati intotdeauna cu medicul daca aveti orice sangerare vaginala in timpul sarcinii.
Alte cauze pot include modificari cervicale (sarcina provoaca modificari ale colului uterin care pot duce la sangerare uneori, de exemplu dupa actul sexual), cresterea nivelurilor hormonale, infectii vaginale, placenta previa, sangerarea de implantare, dar si sarcina extrauterina in unele cazuri. Aceasta din urma apare atunci cand ovulul se implanteaza in afara uterului, cum ar fi in trompele uterine. Este o afectiune periculoasa care necesita tratament imediat. De asemenea, sangerarea in sarcina este in unele cazuri semn de avort spontan. Cele mai multe avorturi spontane apar in primele 12 saptamani de sarcina. De asemenea, sangerarea poate fi reprezentata de eliminarea dopului gelatinos. Acest lucru se intampla de obicei la inceputul travaliului. Se poate sa apara cu cateva zile inainte de inceperea contractiilor sau in timpul travaliului.
Un hematom subcorionic apare atunci cand membrana corionica se desprinde de peretele uterului. Membrana corionica este stratul exterior al sacului amniotic. Nu se cunoaste cauza exacta pentru aceasta separare. Cu toate acestea, anumite conditii va pot expune unui risc mai mare de a dezvolta un hematom subcorionic. Exista o serie de factori de risc asociati cu aceasta problema, inclusiv:
Studiile au descoperit ca este mai probabil sa apara aceasta problema in sarcinile care sunt concepute prin fertilizare in vitro (FIV) sau prin transfer de embrioni congelati-dezghetati, de exemplu. In timp ce sangerarea de la un hematom subcorionic poate fi alarmanta, rareori este un semn al unui avort spontan.
Hematoamele identificate in prima parte a primului trimestru tind sa fie mai putin problematice decat cele depistate mai tarziu in primul sau al doilea trimestru. In general, hematoamele mici de pe suprafata placentei sunt mult mai putin ingrijoratoare decat cele care se dezvolta sub placenta sau in spatele membranei fetale. O sarcina cu hematom subcorionic nu este de obicei un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, unele femei cu o hemoragie subcoriala in primul trimestru prezinta un risc crescut de desprindere a placentei mai tarziu in timpul sarcinii, ceea ce se intampla atunci cand placenta se desprinde partial sau complet de peretele uterin. Daca apare desprinderea placentara, aceasta poate provoca sangerari abundente.
Hematoamele care nu cresc sunt, de asemenea, mai putin ingrijoratoare, insa cele care cresc pot determina indepartarea placentei de locul sau de atasare pe uter. Daca mai mult de 30% din placenta devine detasata, ar putea face ca hematomul sa creasca si mai mare. Acest lucru poate declansa un efect de domino in care membranele se rup prematur, ducand la avort spontan. Astfel, in anumite cazuri hematomul subcorionic poate creste riscul pentru o serie de complicatii in sarcina, inclusiv avort spontan, travaliu prematur, desprindere placentara si ruptura prematura a membranelor.
Riscul de complicatii este in mare masura legat de marimea hematomului subcorionic, de cat de avansata este sarcina si de varsta femeii insarcinate.
Retineti insa ca majoritatea hematomelor subcorionice se rezolva de la sine, fara interventie si nu cauzeaza complicatii in sarcina. Medicul va evalua hematomul si va determina daca tratamentul este necesar pe baza mai multor factori, inclusiv dimensiunea hematomului si cat de avansata este sarcina.
De cele mai multe ori un hematom subcorionic nu afecteaza starea fatului. Daca hematomul este mic, este posibil sa nu provoace probleme sau sa se vindece singur pe masura ce sarcina avanseaza. In cazul hematoamelor mari sau hematoamelor care apar tarziu in timpul sarcinii, medicul poate fi mai preocupat de complicatiile asupra sarcinii. Este important sa stiti ca, in cele mai multe cazuri, un hematom subcorionic nu va afecta fatul.
Depinde de cat de grav este hematomul si daca aveti alte afectiuni medicale. Daca sangerarea este excesiva sau hematomul este mare, probabil ca sarcina sa fie considerata una cu risc ridicat. Cu toate acestea, daca hematomul este mic sau provoaca doar spotting sau pete usoare, medicul va poate sugera o ecografie de monitorizare in cateva saptamani.
Cele mai multe hematoame subcorionice se vor vindeca de la sine in timp, fara a fi nevoie de tratament. Medicul va evalua simptomele, va revizui istoricul medical si va determina localizarea si dimensiunea hematomului prin ecografie. Stabilirea unui plan de tratament depinde de acesti factori, plus varsta gestationala a fatului.
Odata ce se formeaza un hematom subcorionic, medicul nu poate face nimic. Nu exista niciun tratament pentru aceste cheaguri de sange. Cu toate acestea, ele pot fi gestionate si monitorizate. Daca dezvoltati o astfel de problema, in functie de localizarea si dimensiunea hematomului, medicul va poate solicita sa veniti pentru controale periodice de urmarire.
Daca este identificat un hematom subcorionic inainte de saptamana 20 de sarcina, este posibil ca medicul sa va recomande sa reduceti nivelul de activitate. De asemenea, ar putea sugera sa limitati orice calatorie. Uneori se va recomanda spitalizarea daca apar sangerari, crampe sau contractii. Daca se identifica un hematom subcorionic dupa saptamana 20 de sarcina, medicul va va explica semnele si simptomele travaliului timpuriu.
Cateva tratamente posibile pentru hematoamele subcorionice sunt:
Contactati imediat medicul daca aveti orice fel de sangerare in timpul sarcinii. Identificarea cauzei sangerarii vaginale cat mai devreme posibil este intotdeauna importanta, pentru a preveni eventuale complicatii.
In cazuri rare, medicul poate recomanda diluanti sangvini pentru hematom subcorionic. Daca riscul de avort spontan este mare, unii medici vor folosi estrogen si progesteron pentru a incetini sau preveni hemoragia ulterioara. Uneori afectiunea reprezinta o urgenta medicala grava daca pacienta are o tulburare de sangerare. Nu exista o perioada stabilita pentru durata vindecarii unui hematom subcorionic. In unele cazuri, se va micsora in decurs de cateva saptamani, fara a cauza complicatii. Alteori hematomul poate fi mare si problematic. De aceea este important sa mergeti la controalele medicale de urmarire in sarcina si sa respectati recomandarile medicului.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559017/
(2) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/complications/subchorionic-bleeding.aspx
(3) https://sandiegoperinatal.com/patient-education/pregnancy-complications/subchorionic-hematoma/
(4) https://www.webmd.com/baby/what-is-a-subchorionic-hematoma
(5) https://www.healthline.com/health/pregnancy/subchorionic-bleeding
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…