Sanatate copii

Vitaminele gumate pentru copii – argumente pro si contra

Iata ce beneficii si riscuri pot avea vitaminele gumate pentru copii – desi au gust placut si sunt usor de acceptat de catre cei mici, pot avea si o serie de dezavantaje.

CUPRINS:

1. Ce sunt vitaminele gumate?
2. Vitaminele gumate – ce beneficii pot avea?
3. Riscuri potentiale ale vitaminelor gumate
4. Recomandari

Ce sunt vitaminele gumate?

Vitaminele gumate sunt suplimente masticabile sub forma de jeleuri, colorate, avand arome si forme variate. Sunt obtinute in mare parte din gelatina, amidon de porumb, apa, zahar si coloranti artificiali, ce le ofera culoarea, gustul si textura. Cele mai multe dintre aromele comune si populare includ lamaie, zmeura, cirese si portocale. Aceste suplimente sunt indicate in principal pentru copii, fiind mai usor de acceptat in locul capsulelor de inghitit.

Alimentatia trebuie sa fie principala sursa de vitamine, minerale si alti nutrienti. Insa, in anumite cazuri, pot aparea deficiente nutritive sau organismul poate avea nevoie de un aport mai mare de nutrienti. In astfel de situatii pot fi necesare suplimente. Retineti insa ca suplimentele trebuie luate doar la indicatiile medicului. Suplimentele pentru copii pot include un singur element specific – precum supliment vitamina D, supliment calciu etc., sau o combinatie de mai multe elemente, inclusiv multivitamine pentru copii.

Vitaminele gumate – ce beneficii pot avea?

Vitaminele gumate au o serie de avantaje:

Ofera anumite substante nutritive benefice

Uneori copiii pot avea nevoie de un supliment pentru a acoperi anumite carente nutritive. Riscul de carente nutritive este mai mare in cazul copiilor care refuza anumite alimente, copii mofturosi la masa, in cazul anumitor intolerante, alergii, malabsorbtie etc.

Gust placut si usor de luat

Copiii prefera vitaminele gumate in locul pastilelor datorita faptului ca sunt masticabile, au gust dulce si aroma placuta. Asadar, vitaminele gumate ar putea fi mai simplu de oferit celor mici cand au nevoie de multivitamine. Astfel de suplimentre sunt chiar atragatoare pentru copii. Au gust placut, dulce, arome placute de fructe de obicei si sunt usor de consumat, ca niste bomboane. Cei mici pot accepta mai usor aceste forme de vitamine, fata de capsule si comprimate, pentru a-si echilibra deficientele nutritionale. Sunt usor de luat in orice moment si nu necesita apa.

Se absorb mai usor uneori

Vitaminele gumate pot avea uneori o biodisponibilitate mai mare decat vitaminele sub forma de pastile de inghitit. Asta inseamna ca sunt absorbite mai usor de corp. Insa, nu este valabil in toate cazurile.

Riscuri potentiale ale vitaminelor gumate

Iata cateva dezavantaje ale vitaminelor gumate:

Contin zahar

Avand in vedere cantitatea mare de zahar care este folosita pentru a obtine aceste vitamine gumate, pot avea o serie de riscuri. Gustul placut al vitaminelor gumate este dat de obicei de adaosul de zahar. Consumul excesiv de zahar adaugat poate duce la carii dentare, probleme cu inima si obezitate. Zaharul din vitaminele gumate poate sa nu fie intr-o cantitate mare, dar poate duce la un consum excesiv de zahar atunci cand se administreaza mai mult de o vitamina gumata pe zi si in plus se mai consuma si alte alimente cu adaos de zaharuri. Asadar, asigurati-va ca monitorizati si controlati continutul de zahar din alimentatia celor mici, inclusiv din vitamine si suplimente.

Desi sunt disponibile variante fara zahar, inlocuirea zaharului cu acid citric poate fi daunatoare pentru smaltul dentar. Alcoolii de zahar, care sunt inlocuitori naturali pentru zahar ce provin din fructe, se gasesc in unele suplimentele gumate si pot provoca probleme digestive precum greata, balonare si diaree. In plus, vitaminele gumate contin de obicei coloranti alimentari artificiali, arome si alte elemente pentru a le oferi o textura placuta, aroma si culoare.

Risc de consum excesiv

Gustul delicios al vitaminelor gumate poate creste riscul de supradozaj si poate duce la toxicitate in urma administrarii unor doze prea mari de vitamine si minerale. Multivitaminele gumate pot fi consumate uneori in exces de cei mici – astfel ca trebuie depozitate intr-un loc sigur, pentru ca cei mici sa nu consume mai multe. Este important sa se administreze doar cantitatea recomandata de vitamine gumate. Daca se administreaza prea multe odata sau prea multe pe zi, este posibil sa apara o supradoza de vitamine. Simptomele toxicitatii din cauza suplimentelor pot include probleme cu somnul, probleme digestive, oboseala, caderea parului etc. Vitaminele solubile in grasimi A, D, E si K au risc mai mare de a ajunge la niveluri toxice, deoarece cantitatile in exces sunt stocate in celulele adipoase in loc sa fie excretate in urina ca vitaminele solubile in apa.

Pot contine cantitati variate de nutrienti

Asta din cauza faptului ca sunt mai greu de produs decat pastilele. Astfel, este mai dificil ca producatorii sa se asigure ca acestea contin cu adevarat cantitatea adecvata din fiecare vitamina si fiecare mineral. De asemenea, vitaminele gumate tind sa-si piarda eficienta mai repede decat pastilele, ceea ce inseamna ca este mai greu de prezis cat de mult vor rezista aceste suplimente pe raft. Pentru a compensa acest lucru, unii producatori includ doze suplimentare de vitamine in suplimentele gumate, ceea ce poate cauza probleme daca se administreaza prea multe.

De asemenea, vitaminele si suplimentele alimentare nu sunt reglementate precum medicamentele, asa ca nu exista nicio garantie ca au ingredientele, cantitatea de ingrediente sau beneficiile mentionate pe ambalaj.

Nu includ anumite minerale

Mineralele precum fierul nu sunt adesea incluse, deoarece sunt mai dificil de incorporat in forma de jeleu si au un gust distinct.

Recomandari

Daca alegeti sa oferiti vitamine gumate celor mici, atunci asigurati-va ca respectati recomandarile medicului. Oferiti suplimentul la aceeasi ora in fiecare zi si nu lasati produsul la indemana copilului. Ajutati copilul sa inteleaga ca vitaminele gumate sunt doar pentru a obtine nutrienti suplimentari pe care ii putem obtine numai din alimente.

Discutati cu medicul inainte de a-i administra copilului orice fel de vitamina sau supliment. Uneori, suplimentele pot fi indicate in caz de carente nutritive, daca cel mic nu consuma anumite categorii de alimente, daca alimentatia sa este limitata etc. Testele de sange sunt indicate pentru a identifica exact o deficienta nutritiva. Analizele sunt cea mai buna modalitate de a determina daca cel mic are o deficienta de vitamine sau minerale si daca intr-adevar are nevoie de un supliment. Vitaminele gumate pot fi bune pentru copiii care sunt pretentiosi la masa si nu au o dieta adecvata, precum si pentru cei care au dificultati in inghitirea pastilelor.

Vitaminele gumate pot fi atragatoare, dar este posibil sa nu ofere aceleasi beneficii pentru sanatate ca vitaminele sub forma de pastile. De asemenea, contin adesea zahar, care poate avea o serie de efecte adverse si poate cauza carii dentare.

Retineti ca nu toti copiii au nevoie de suplimente. Cel mai bun mod de a va asigura ca cel mic obtine toate vitaminele si mineralele esentiale este sa aiba o dieta echilibrata, variata, cu alimente din toate grupele alimentare. Discutati cu medicul pediatru inainte de a-i oferi copilului orice supliment, indiferent ca este sub forma de vitamine gumate, comprimate masticabile, capsule sau alte forme.

Sursa foto: Pexels

 

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

o săptămână ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago