Hemangiomul infantil – cauze, tratament

hemangiomul infantil

banner-peg-perego-miababy

Citeste mai multe despre hemangiomul infantil – care sunt semnele si simptomele, cauzele si factorii de risc, ce tratamente se folosesc.

CUPRINS:

1. Ce este un hemangiom infantil?
2. Hemangiom infantil – semne si simptome
3. Complicatii hemangiom
4. Cauze hemangiom
5. Cum sunt diagnosticate hemangioamele infantile?
6. Tratament

Ce este un hemangiom infantil?

Un hemangiom infantil este un tip de semn din nastere, o formatiune din vase mici de sange, cu aspect de pete purpurii sau rosiatice. Hemangioamele pot fi observate de la nastere, dar de multe ori devin vizibile in primele cateva zile pana la saptamani dupa. Hemangioamele care sunt vizibile la nastere se numesc hemangioame congenitale. Hemangioamele infantile sunt mult mai frecvente decat hemangioamele congenitale.

banner-peg-perego-miababy

Hemangioamele congenitale se dezvolta in uter si sunt prezente la nastere. Acestea includ:

  • hemangiom congenital cu involutie rapida – apare in uter, este prezent la nastere si adesea se micsoreaza rapid in primul an de viata;
  • hemangiom congenital neinvolutiv – nu se micsoreaza si este cel mai frecvent tratat prin excizie chirurgicala.

Hemangioamele infantile sunt cele mai frecvente tipuri de hemangiom si apar de obicei in primele cateva saptamani de viata. In general, vor creste in primul an de viata, apoi se vor micsora lent in urmatorii cativa ani.

Tipuri de hemangiom ca aspect

Cele doua tipuri principale de hemangioame infantile sunt:

  • hemangioamele superficiale sau hemangioamele cutanate ce cresc pe suprafata pielii – se mai numesc hemangioame in forma de capsuna din cauza aspectului rosu denivelat;
  • hemangioamele profunde cresc sub piele, mai in profunzime si au adesea o nuanta albastra sau violet.

Unele pot fi hemangioame mixte – au caracteristici comune. Hemangioamele se pot dezvolta si in organe din interiorul corpului, cum ar fi rinichii, plamanii, ficatul sau creierul, unde nu pot fi vazute. Hemangioamele sunt considerate tumori benigne. Hemangioamele multiple sunt numite si hemangioame multifocale, leziuni ce apar pe piele, iar daca exista mai mult de cinci hemangioame poate exista un risc crescut de afectare a organelor interne. Hemangioamele multiple afecteaza cel mai frecvent ficatul.

cursuri puericultura

ce este hemangiomul

Evolutie hemangiom infantil

Majoritatea hemangioamelor apar la nastere sau in primele cateva saptamani dupa nastere. Cele mai multe hemangioame infantile se prezinta ca semne sau pete colorate pe piele la nastere sau la cateva saptamani dupa nastere. In primele 5 luni, un hemangiom infantil va creste rapid – faza proliferativa sau faza de crestere. De obicei, pana la varsta de aproximativ 3 luni, hemangiomul infantil va fi la 80% din dimensiunea maxima.

Zona se stabilizeaza apoi in dimensiune si culoare si incepe sa se estompeze si sa se micsoreze (faza de involutie). Cele mai multe hemangioame dispar pana la varsta de aproximativ 3-7 ani. Unele pot lasa mici cicatrici, zone reziduale de piele suplimentara sau vase de sange mici numite telangiectazii.

miababy magazin

Hemangiom infantil – semne si simptome

Cele mai multe hemangioame infantile cresc timp de cateva luni, apoi se micsoreaza incet. De obicei, cresc cel mai rapid in primele 3 luni. Involutia poate incepe in ultima parte a primului an de viata si poate continua pana cand copilul implineste varsta de aproximativ  7 ani. Hemangioamele infantile adesea se micsoreaza pana la punctul in care nu mai sunt vizibile. Aproximativ 60% dintre hemangioame sunt localizate pe cap si gat. Aproximativ 25% apar pe trunchi si 15% pe maini sau picioare. Hemangioamele pot creste temporar in dimensiune dupa plans sau in timpul racelilor.

Aspectul hemangioamelor in functie de tip

Pentru ca hemangioamele cresc si se modifica, se numesc tumori, dar nu sunt cancer – sunt tumori benigne. Hemangioamele nu se raspandesc in alte zone ale corpului. Hemangioamele infantile sunt grupate ca superficiale, profunde – si pot fi si combinate. Daca leziunea este aproape de suprafata pielii, se numeste hemangiom superficial. Daca se dezvolta mai profund, sub piele, este considerat un hemangiom profund. Cand are componente atat ale leziunilor superficiale, cat si ale celor profunde, este numit hemangiom combinat sau mixt.

Leziunile superficiale apar ca pete rosii aprinse, in relief sau plate. Pot avea, de asemenea, o zona texturata care arata ca o capsuna. Hemangioamele profunde apar ca o masa de culoare albastruie sau violet. Pe masura ce hemangioamele se micsoreaza, ele isi schimba textura si culoarea. In timp, acestea devin mai moi (tesutul adipos inlocuieste celulele hemangiomului).

tipuri de hemangiom

Complicatii hemangiom

Un hemangiom poate cauza probleme daca afecteaza functiile corpului (cum ar fi vederea si respiratia), daca sangereaza sau apar ulceratii. Hemangioamele sunt rareori dureroase, cu exceptia cazului in care apare o ulceratie. Ulceratia apare in aproximativ 10% dintre cazuri, in special cand hemangiomul este localizat in zona scutecului, la axila sau pe buze.

Cauze hemangiom

Nu se cunoaste cauza exacta a unui hemangiom. Uneori, hemangioamele pot avea o componenta ereditara, dar nu a fost gasita o cauza genetica. Hemangioamele sunt mai frecvente in cazul copiilor prematuri, nascuti cu greutate mica la nastere sau in caz de sarcina multipla.

Cum sunt diagnosticate hemangioamele infantile?

De obicei, medicii pot recunoaste un hemangiom dupa aspectul sau. In functie de tipul hemangiomului (congenital sau infantil) si de locatie, s-ar putea face mai multe teste pentru a afla mai multe informatii. Hemangioamele care se afla profund in piele pot fi uneori mai greu de diagnosticat. Pe masura ce hemangiomul creste in faza proliferativa (de la nastere pana la 1 an), diagnosticul va fi mai usor. In functie de acesti factori, pot fi efectuate teste suplimentare pentru a ajuta medicul sa inteleaga amploarea afectiunii si sa determine cel mai bun plan de tratament. Aceste teste pot include teste de sange, o electrocardiograma, ecografii sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).

Tratament

Cele mai multe hemangioame infantile nu necesita tratament, deoarece de obicei dispar de la sine. Necesita doar monitorizare in timpul controalelor de rutina. Pentru hemangioamele mici din zonele acoperite de imbracaminte, de exemplu, de cele mai multe ori nu sunt indicate tratamente. Cu toate acestea, pentru hemangioamele din anumite zone – in special pe fata – ar trebui luat in considerare un tratament pentru a preveni cresterea in continuare sau pentru a accelera involutia.

De asemenea, pot fi necesare mai multe analize daca cel mic are hemangioame multiple (poate exista un hemangiom si intr-un organ intern, care ar necesita tratament), daca un hemangiom creste foarte rapid sau diagnosticul este incert, daca afecteaza vederea, respiratia, auzul sau alimentatia. De asemenea, se recomanda tratament si sa mergeti la medic daca apar sangerari sau ulceratii.

Optiuni de tratament

Modul in care este tratat depinde de tipul de hemangiom si de alte detalii. Optiunile de tratament, care pot fi utilizate pe rand sau in combinatie, includ un medicament oral numit propranolol sau o versiune topica, alte tipuri de medicamente, interventie chirurgicala pentru indepartarea intregului hemangiom, blocarea vaselor de sange principale care furnizeaza sange hemangiomului prin embolizare, precum si tratamente cu laser. Medicamentele pot fi utilizate pentru a incetini cresterea vaselor de sange din hemangiom. Uneori, medicamentele pot ajuta hemangiomul sa scada in dimensiune.

Excizia chirurgicala poate fi recomandata pentru hemangioame care afecteaza functionarea sau dezvoltarea normala, precum si pentru acele hemangioame care nu s-au micsorat suficient si sunt inca mari. Tratamentul cu laser poate ajuta uneori la tratarea unui hemangiom – laserul distruge vasele de sange care alcatuiesc semnul din nastere fara a afecta pielea de deasupra.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3446172/
(2) https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejm199907153410307
(3) https://infantilehemangioma.com/about-ih/what-is-ih/
(4) https://www.chop.edu/conditions-diseases/hemangiomas
(5) https://www.aboutkidshealth.ca/article?contentid=786&language=english
(6) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Haemangiomas_of_infancy/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *