Hainutele bebelusului – igienizare si spalare

hainutele bebelusilor

banner-tommee-tippee-miababy

Hainutele bebelusului necesita o atentie speciala, pentru a mentine sanatatea celui mic. Iata cum spalam si igienizam hainutele bebelusului, la ce temperatura si ce detergent folosim.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Spalam separat hainutele bebelusului?
3. Detergent pentru spalarea hainelor bebelusilor
4. Temperatura de spalare a hainelor bebelusilor
5. Sfaturi si pasi pentru spalare
6. Trebuie sa calcam hainele bebelusului?

Informatii generale

Hainele bebelusilor trebuie spalate dupa fiecare utilizare si de aceea un bebelus in casa inseamna un cos de rufe aproape mereu plin. Mentinerea igienei hainelor copiilor este esentiala pentru pielea celor mici si sanatatea lor. Pe langa faptul ca trebuie sa fie confortabile si potrivite, hainele copiilor trebuie sa fie, de asemenea, curate si igienizate. De fapt, pielea nou-nascutului este atat de sensibila si moale incat e predispusa la eruptii cutanate, infectii si alergii in primele luni dupa nastere.

banner-waterwipes-miababy

Daca cel mic are o alergie la nivelul pielii, cel mai bine este sa consultati un medic pentru a intelege motivul. De asemenea, este recomandat sa utilizati detergent special pentru bebelusii cu alergii ale pielii. Este important sa nu uitati niciodata ca substantele chimice pot avea reactii severe pe pielea celor mici. Asta inseamna ca pot provoca alergii si infectii.

igiena hainelor copiilor

Spalam separat hainutele bebelusului?

E bine sa spalam separat hainele bebelusilor din urmatoarele motive:

  • pentru ca bebelusii au pielea mai sensibila;
  • pentru a proteja copilul de orice fel de alergii, eczeme si infectii;
  • pentru ca detergentul dur poate irita pielea bebelusului si poate cauza eruptii cutanate;
  • pentru ca hainele adultilor au mirosuri corporale care pot afecta pielea bebelusului;
  • urina din haine poate da miros urat altor haine;
  • nu se face astfel confuzie intre prosopelele copilului si ale adultilor;
  • se poate seta un program de spalare adaptat hainelor copilului.

Retineti ca spalam separat hainele bebelusului in prima etapa de viata. Ulterior, hainele copilului pot fi spalate impreuna cu ale celorlalti membri ai familiei.

Detergent pentru spalarea hainelor bebelusilor

In primul rand, e nevoie de un detergent separat pentru cel mic dintr-un motiv intemeiat. Multi bebelusi pot dezvolta iritatii sau pot fi alergici la multe elemente de mediu imediat dupa nastere. Detergentul pentru hainele unui bebe trebuie sa fie, in mod evident, adaptat pielii sensibile a copilului. Trebuie sa alegeti un detergent delicat. Este o recomandare comuna ca hainele pentru bebelusi sa fie spalate separat, folosind detergenti speciali pentru bebelusi, care lasa mai putine reziduuri si, prin urmare, sunt mai putine riscuri de a provoca iritatii ale pielii.

cursuri puericultura

Alegeti un produs special conceput pentru hainele copiilor – fara parfum, hipoalergenic, fara substante chimice nocive. De asemenea, trebuie sa fie eficient pentru pete – pentru ca pete multe sigur vor fi – de la alimente, pana la pete de urina, fecale, saliva, lapte matern, formula etc.

Recomandari produse

Detergent lichid Chicco Hipoalergenic

Detergent lichid Chicco Hipoalergenic

Afla mai multe despre Detergent lichid Chicco Hipoalergenic

miababy magazin
  • deterget special conceput pentru hainele copiilor;
  • formula hipoalergenica;
  • contine aloe vera;
  • elimina eficient mirosurile si petele;
  • fara coloranti.

Balsam de rufe Chicco

Balsam de rufe Chicco

Afla mai multe despre Balsam de rufe Chicco

  • produs special creat pentru hainele copiilor;
  • testat dermatologic;
  • hipoalergenic;
  • fara coloranti.

Temperatura de spalare a hainelor bebelusilor

Hainele celor mici trec prin multe – de la urme de mancare de tot felul, la urme de urina sau fecale. Se recomanda spalarea la 60 °C in general. Hainutele cu multe pete pot fi spalate si la 90 °C. Alte hainute care intra la apa trebuie spalate la temperaturi mai mici ca 30 °C – inclusiv unele bluzite, pantaloni, caciulite sau diferite accesorii.

Verificati, evident, simbolurile etichetei de spalare asa cum ati face in mod normal.

Sfaturi si pasi pentru spalare

cum spalam hainele bebelusului

  • Spalati intotdeauna hainele proaspat cumparate (hainele noi) inainte de a imbraca copiii cu ele. Este bine sa spalati hainele bebelusului inainte de a le folosi prima data, deoarece hainele sunt expuse la numeroase bacterii din magazine, linii de productie si alte elemente externe inainte de cumparare. Spalati orice tip de haine inainte de a le folosi – inclusiv ale adultilor.
  • Primul pas pentru igienizarea hainelor este identificarea si curatarea prealabila a petelor. Acest lucru este extrem de important, avand in vedere ca cele mai multe pete sunt pe baza de proteine ​​precum carnea sau laptele matern si proteinele atrag cele mai periculoase tipuri de bacterii. Curatati petele inainte de a inmuia hainele.
  • Puteti alege sa inmuiati intai hainele in apa calda cu detergent o jumatate de ora, inainte de a le baga in masina de spalat, pentru o indepartare mai eficienta a murdariei.
  • Dupa spalare, folositi optiunea de clatire de doua ori. Pentru a va asigura ca sapunul este complet eliminat din tesatura si bacteriile sunt eliminate, executati ciclul de clatire de doua ori. Al doilea ciclu de rotire si clatire trebuie sa fie doar cu apa.
  • E bine sa uscati hainele la soare sau la caldura. Lumina soarelui actioneaza ca un dezinfectant natural. Asigurati-va ca uscati hainele bebelusului in lumina soarelui natural daca este posibil, daca nu, asigurati-va ca hainele sunt uscate la aer curat.

Atentie!

  • Nu folositi detergenti chimici, dezinfectanti, clor.
  • Daca folositi balsam, alegeti unul special conceput pentru hainele bebelusilor.
  • Spalati scutecele lavabile ale bebelusului separat de hainele lor.
  • Cititi cu atentie instructiunile de spalare pentru haine, pentru a preveni deteriorarea materialului.
  • Nu folositi parfumuri puternice in timpul spalarii.

Trebuie sa calcam hainele bebelusului?

calcarea hainelor

Multe surse sugereaza ca prin calcatul hainelor bebelusului dupa spalare se va indeparta orice agent de curatare rezidual de pe haine, precum si orice urme de bacterii. Fierul de calcat se pare astfel ca functioneaza ca un sterilizator si ajuta la aplicarea de mai multa caldura pentru a distruge orice bacterie ramasa.

Inainte, mamele si bunicele noastre calcau hainutele copilului, dar asta pentru ca nu existau nici masini de spalat automate si performante, nici scutece de unica folosinta si nici detergenti eficienti si siguri ca acum. Astfel, calcatul era un mod de a igieniza eficient hainutele, pentru ca toate bacteriile sa fie distruse.

Calcatul hainelor e in general recomandat inainte de prima utilizare a hainutelor, dar ulterior, atat timp cat sunt spalate si curatate optim, hainele nu au bacterii care sa afecteze pielea copilului. Prin urmare nu e neaparat nevoie sa fie calcate. Sigur ca, daca timpul iti permite, poti sa calci hainele copilului, inclusiv pentru a reduce sifonarea, si ramane astfel la alegerea ta. Sunt insa si o serie de recomandari pe care sa le luati in considerare:

  • e bine sa calcati hainutele copilului in primele 3 luni;
  • spalati si calcati hainutele inainte de prima utilizare;
  • calcati hainutele daca bebe e alergic la acarieni;
  • calcati hainele daca bebe are o forma severa de dermatita atopica.
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Hainutele bebelusului – igienizare si spalare”

  1. Întotdeauna spăl hăinuțele noi înainte de prima folosire și după fiecare spălare la program special pentru haine bebe calc absolut orice aparține micuței mele ( inclusiv ciorapeii) calc in general tot și ale noastre , ( calcam și lenjeria intimă , acum am renunțat ca nu mai reușeam sa fac fata , la 4 copii -3 mari și 1 bebe – credeți-mă ca este muuult de calcat !!)cu atât mai mult cele ale lui bebe !

  2. Dispun de masina cu uscare,le bag la 90 de grade si mi le scoate fierbinti.nu i-am calcat niciodata hainele bebelinei.acum are 7 luni si nu are absolut nicio problema de natura dermatologica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *