Articole

Gonadotropina corionica umana– tot ce trebuie sa stii

Gonadotropina corionica umana este un hormon produs in special de placenta. Iata ce rol are acest hormon, care sunt valorile considerate normale in sarcina si cand indica o problema.

CUPRINS:

1. Ce este gonadotropina corionica umana?
2. Niveluri standard de hCG
3. Cand rezultatele hCG pot semnala o problema?

Ce este gonadotropina corionica umana?

Gonadotropina corionica umana (HCG) este un hormon glicoproteic prezent in mod normal in sange si urina pe durata sarcinii. Acest hormon este secretat de placenta. Testarea nivelului de HCG se face pentru a depista sarcina sau ca parte a unui test de screening pentru defecte congenitale. HCG poate fi, de asemenea, produs de anumite tumori ⇒ Citeste aici mai multe despre HCG ca marker tumoral. Se pot face mai multe teste hCG dupa un avort spontan pentru a fi sigur ca nu exista o sarcina molara. La barbati, nivelurile de hCG pot fi masurate pentru a vedea daca este prezent un cancer la testicule. Acest hormon este alcatuit din doua subunitati – alfa si beta. Subunitatea alfa este identifica hormonilor FSH, LH si TSH. Subunitatea beta este specifica pentru HCG.

Unele teste hCG masoara cantitatea exacta. Altele doar verifica daca hormonul este prezent. Nivelul de HCG devine detectabil in sange la scurt timp dupa implantarea embrionului in uter. Dupa ce un ovul este fertilizat si se implanteaza in uter, celulele care vor forma in cele din urma placenta incep sa produca hCG. HCG este adesea primul indicator al sarcinii. Cu toate acestea, majoritatea femeilor descopera ca sunt insarcinate folosind un test de sarcina la domiciliu, care masoara nivelurile de hCG din urina. HCG este detectabil in urina la aproximativ 12-14 zile dupa conceptie.

La inceputul sarcinii, nivelurile de hCG se dubleaza de obicei aproximativ la fiecare 2-3 zile. Nivelurile ating, in general, pragul maxim la aproximativ 10-12 saptamani dupa conceptie. Dupa aceea, aceste valori scad oarecum si, de obicei, ating o valoare platou in al doilea si al treilea trimestru.

Rolul gonadotropinei corionice umane

Rolul acestui hormon este de a-i transmite corpului sa produca progesteron, ceea ce impiedica aparitia menstruatiei. Acest lucru protejeaza mucoasa uterina endometriala si sarcina. Gonadotropina corionica umana sau hCG este un hormon produs in timpul sarcinii in celulele placentei. Mai ales la inceputul sarcinii, cantitatea de hCG prezenta in corpul mamei creste rapid.

Dupa ce un ovul este fertilizat si are loc implantarea, placenta in crestere incepe sa elibereze hCG in sange. HCG poate fi depistat in sange inainte de prima menstruatie pierduta. HCG sustine sarcina si influenteaza dezvoltarea fatului. Nivelurile de hCG cresc rapid in primele saptamani. Valorile sunt cele mai mari in jurul celei de-a 12-a saptamani dupa ultima menstruatie. Apoi aceste valori incep sa scada treptat. Se elibereaza mai mult hCG intr-o sarcina multipla. De cealalta parte, se elibereaza de obicei mai putin hCG daca ovulul fertilizat se implanteaza intr-un alt loc decat uterul, cum ar fi intr-o trompa uterina –  sarcina ectopica.

Niveluri standard de hCG

Nivelurile standard de hCG variaza destul de mult de la o femeie la alta. Acest lucru este din cauza faptului ca nivelurile de hCG depind de modul in care corpul raspunde la sarcina, precum si de numarul de embrioni. Modul in care corpul unei femei reactioneaza la sarcina este complet unic. Cele mai frecvente doua teste pentru nivelurile de hCG difera nu numai in ceea ce priveste modul in care sunt realizate, ci si ceea ce pot indica:

  1. Test calitativ –  detecteaza doar prezenta hormonului (in jur de 12 – 14 zile dupa conceptie) – testul de sarcina pe proba de urina este un test calitativ;
  2. Test cantitativ –  determina cantitatea reala de hormon din organism prin testarea unei probe de sange – un test cantitativ (un test beta hCG) poate detecta hormonul mai devreme, la aproximativ 11 zile dupa conceptie.

Pentru un test cantitativ, hCG se masoara in miU / ml. Un nivel de hCG peste 5 mIU / ml este un indicator pozitiv al sarcinii.

Valori hCG

Iata valorile aproximative pentru hCG in functie de etapa sarcinii:

  • 3 saptamani: 5–50 mIU / mL
  • 4 saptamani: 5–426 mIU / mL
  • 5 saptamani: 18–7,340 mIU / mL
  • 6 saptamani: 1.080-56.500 mIU / mL
  • 7-8 saptamani: 7.650-229.000 mIU / mL
  • 9-12 saptamani: 25.700-288.000 mIU / mL
  • 13-16 saptamani: 13.300-254.000 mIU / mL
  • 17–24 saptamani: 4.060–165.400 mIU / mL
  • 25-40 saptamani: 3.640-117.000 mIU / mL
  • Femeile care nu sunt insarcinate: <5,0 mIU / ml
  • Femeile aflate in postmenopauza: <9,5 mIU / ml

Nivelurile de hCG cresc de obicei in mod constant pana in jurul saptamanii 10-12 de sarcina, cand se ajunge la nivelul de platou sau chiar scade. Acesta este motivul pentru care simptomele sarcinii pot fi mai intense in primul trimestru si se pot reduce dupa aceasta perioada pentru multe femei.

Retineti, insa, ca desi exista intervale medii ale hCG pentru diferite etape ale sarcinii, acestea pot varia multe de la femeie la femeie si de la sarcina la sarcina. Chiar daca nivelurile de hCG sunt in afara intervalului „normal”, asta nu inseamna neaparat ca nu aveti o sarcina sanatoasa. Insa, daca nivelurile de hCG nu continua sa creasca rapid in primele cateva saptamani sau daca incep sa scada, acest lucru poate semnala o problema, cum ar fi o sarcina ectopica sau avort spontan. Nivelurile de hCG mai mari decat cele tipice pot semnala ca e vorba de sarcina multipla.

Cand rezultatele hCG pot semnala o problema?

In cazurile in care o prima valoare hCG este mai mica decat se astepta sau cand exista motive de ingrijorare cu privire la avortul spontan din cauza istoricului personal sau a altor simptome, cel mai probabil va fi recomandat un al doilea test. Cand exista o scadere a nivelului de hCG de la primul test la al doilea, acest lucru inseamna adesea ca exista risc de avort spontan, cunoscut si ca avort spontan iminent.

Daca obtineti un rezultat pozitiv al testului, cel mai probabil sunteti gravida. Rezultatele fals pozitive ale testelor de sarcina sunt extrem de rare. Cu toate acestea, exista unele conditii care pot provoca un rezultat fals pozitiv, cum ar fi anumite tipuri de cancer si avort spontan. Unii anticorpi pot interfera, de asemenea, cu rezultatele testelor. Medicamentele care contin hCG pot interfera si cu nivelurile de hCG din sange. Aceste medicamente sunt adesea utilizate in tratamente pentru infertilitate. Toate celelalte medicamente, cum ar fi antibiotice, analgezice, contraceptive sau alte medicamente hormonale, nu ar trebui sa aiba niciun efect asupra unui test care masoara hCG.

Niveluri scazute de hCG

Este important sa retineti ca nivelurile de hCG variaza foarte mult de la o femeie la alta. Ceea ce este mai important si relevant decat numarul real in sine este ca nivelul hCG sa se incadreze in intervalul normal larg si sa creasca in urmatoarele saptamani. Acestea fiind spuse, nivelurile foarte mici de hCG care nu par sa creasca pot semnala ca o sarcina nu este viabila. Citeste si despre sarcina oprita in evolutie. Nivelurile de hCG care nu reusesc sa creasca pot fi un semn de:

  • Sarcina extrauterina – Sarcinile ectopice apar atunci cand un ovul fertilizat se implanteaza in afara uterului, cum ar fi trompa uterina sau colul uterin. Cand se intampla acest lucru, se produc niveluri mai mici de hCG si embrionul nu se poate dezvolta normal. Nivelurile de HCG singure nu inseamna diagnostic de sarcina ectopica.
  • Avort. Nivelurile scazute sau in scadere ale hCG pot fi, de asemenea, un semn al unui avort spontan care s-a produs deja sau exista riscul sa apara. Retineti, totusi, ca o singura masurare hCG mai mica decat de obicei NU este neaparat un semn ca o femeie va pierde sarcina.

HCG scazut poate indica, de asemenea, ca fatul nu se dezvolta corespunzator.

Niveluri prea ridicate de hCG in timpul sarcinii

La fel ca in cazul nivelurilor scazute, nivelurile ridicate de hCG nu indica neaparat o problema cu sarcina. Unele femei pur si simplu au niveluri mai ridicate de hCG. Daca o femeie are niveluri ridicate de hCG, ar putea avea sarcina multipla, dar doar ecografia poate confirma acest lucru.

O preocupare medicala cu privire la nivelurile mai ridicate de hCG este ca pot indica o boala trofoblastica gestationala. Aceasta determina cresterea celulelor anormale in uter. Unele pot fi canceroase, desi majoritatea sunt benigne. Nivelurile ridicate de hCG pot indica, de asemenea, preeclampsie, o afectiune legata de sarcina.

Niveluri de HCG fara legatura cu sarcina

Nivelurile de hCG sunt de obicei nedetectabile la femeile care nu sunt insarcinate si la barbati. Nivelurile ridicate pot indica uneori o problema de sanatate subiacenta, cum ar fi:

  • unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul de ficat, stomac, pancreas, plamani, san sau piele;
  • tumori ale celulelor germinale ale ovarului si ale testiculelor, care pot fi benigne sau maligne;
  • ciroza;
  • ulcere gastrice;
  • boala inflamatorie a intestinului.

Tratamentul cu hCG

Uneori se pot face injectii cu hCG. La barbati acestea au rolul de a creste productia de sperma. Femeile pot lua astfel de tratament pentru a induce ovulatia, adesea impreuna cu diferite tratamente pentru fertilitate, cum ar fi inseminarea intrauterina si fertilizarea in vitro (FIV). Studiile arata ca administrarea hCG poate creste fertilitatea si succesul multor proceduri de fertilitate.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/
(2) https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/human-chorionic-gonadotropin-hormone-hcg
(3) https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/hcg-levels/
(4) https://www.uofmhealth.org/health-library/hw42062
(5) https://www.webmd.com/diet/hcg-and-weight-loss#1

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

7 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago