Furia laptelui sau angorjarea sanilor este o problema frecventa in timpul alaptarii, data de supraproductia si acumularea de lapte, ce poate cauza disconfort, durere si uneori chiar febra usoara.
CUPRINS:
1. Ce este furia laptelui?
2. Simptome
3. Tratament
4. Preventie
Furia laptelui, numita si angorjarea sanilor, este o parte normala a alaptarii, pe care aproape toate femeile o experimenteaza in alaptare, de obicei la 2-5 zile dupa nastere. Angorjarea sanilor inseamna ca tesutul mamar se umple cu lapte, sange si alte fluide. Acest lucru duce la sani plini, durerosi si sfarcuri aplatizate si stranse. Angorjarea sanilor este data de umplerea canalelor de lapte, plus cresterea fluxului de sange la nivelul tesutului mamar. Apare plenitudinea in sani care poate duce la canale infundate.
Umflarea sau edemul se poate extinde pana la axila, iar ganglionii limfatici de la axila pot deveni umflati. Areola poate deveni tare si dureroasa, iar copilul poate sa nu mai suga, ceea ce duce la scaderea cantitatii de lapte – angorjare severa.
Poate sa apara cand copilul nu suge suficient sau canalele devin blocate si sanii devin supraincarcati cu lapte. Furia laptelui se reduce de obicei in primele 2 saptamani dupa nastere.
Furia laptelui este rezultatul cresterii fluxului de sange in sani in zilele de dupa nasterea unui copil. Cresterea fluxului de sange va ajuta sanii sa produca lapte, dar poate cauza durere si disconfort.
Apare de cele mai multe ori in prima sau a doua saptamana dupa nastere. De asemenea, poate sa reapara in orice moment pe perioada alaptarii.
Umflarea si disconfortul la nivelul sanilor pot sa apara si daca se acumuleaza prea mult lapte in sani si nu este pompat sau supt, daca apare o supraproductie de lapte, furia laptelui la intarcare, sau cand copilul nu suge suficient de mult din diverse motive – consuma si formula de lapte simultan, este bolnav, nu poate suge etc.
Poti alapta si chiar este recomandat. Daca este posibil, alaptati copilul imediat dupa nastere si de fiecare data cand trebuie. Urmariti semnele de foame si daca suge asa cum trebuie. Dupa ce copilul suge, sanii se vor simti mai usori si mai moi, chiar daca inca au mult lapte.
In caz de mastita, umflarea tinde sa afecteze doar un singur san si poate fi foarte dureroasa. Umflarea si iritarea sunt cauzate de supraacumularea de lapte in canalele din san. Regiunea afectata a sanului poate fi rosie, calda si inflamata. Daca e lasata netratata, mastita poate duce la o infectie bacteriana, ce poate necesita antibiotice.
Principalele simptome in caz de furia laptelui sunt:
Angorjarea sanilor poate sa apara la unul sau la ambii sani. Apare de obicei la 2-5 zile dupa nastere si se reduce in 12-48 ore daca este tratata corect. Daca nu se intervine prin tratamentul adecvat, poate cauza un disconfort mare si creste riscul de mastita. Fara tratament, poate dura 7-10 zile sau mai mult.
Consultati medicul daca apar urmatoarele simptome:
Simptomele severe ar putea indica o posibila infectie si este recomandat sa consultati un medic in astfel de situatii.
Medicul va poate spune daca e vorba de o problema ca mastita, doar din examinarea sanilor. Se poate colecta o mostra de lapte matern sau de secretie si se poate face chiar un test de sange pentru a determina prezenta oricaror agenti patogeni in organism.
Cel mai eficient tratament pentru furia laptelui este hranirea copilului la san. Trebuie sa incercati sa goliti sanii cat mai des pentru a mentine fluxul de lapte in limite normale. Aveti grija ca cel mic sa fie atasat corect la san pentru a va asigura sa suge eficient.
Sfaturi pentru ameliorarea disconfortului:
Retineti ca angorjarea sanilor sau furia laptelui este o problema care se reduce de obicei de la sine prin alaptare si ingrijirea sanilor. Este o problema temporara care apare in general in faza incipienta a alaptatii. De cele mai multe ori poate fi tratata prin masaj si alaptarea eficienta. Daca apar simptome de agravare, insa, consultati medicul pentru a trata la timp eventualele probleme.
Nu puteti impiedica de obicei furia laptelui in primele zile dupa nastere. Pana cand corpul nu stie cum sa regleze productia de lapte, apare deseori supraproductia de lapte. Puteti preveni insa ulterior angorjarea sanilor sau furia laptelui prin alaptarea eficienta si evitarea supraacumularii de lapte in sani. In timpul primelor doua saptamani, aveti grija sa nu lasati sanii sa se umple.
Angorjarea sanilor sau furia laptelui nu afecteaza sanatatea copilului. In schimb, poate duce la blocarea canalelor, ceea ce afecteaza suptul eficient. Discutati cu medicul daca sunteti ingrijorata ca nu primeste suficient lapte.
Referinte:
(1) Engorgement, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Engorgement.aspx
(2) Engorged breasts – avoiding and treating, link: https://www.laleche.org.uk/engorged-breasts-avoiding-and-treating/
(3) What is breast engorgement, link: https://www.medela.com/breastfeeding/mums-journey/breast-engorgement
(4) Engorged breasts, link: https://www.babycentre.co.uk/a231/engorged-breasts
(5) Breast engorgement, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/breast-engorgement
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Buna ziua. Am citit in articol că nu este indicat ca în prima lună sa hrănesc bebele cu biberonul. Ce pot sa fac cu laptele care îl pompez?
Va mulțumesc anticipat.
O zi buna va doresc !