Fracturi la copii – cauze, simptome, tratament

fracturi la copii cauze si tratament

banner-peg-perego-miababy

Fracturi la copii – iata cum si unde apar cele mai multe fracturi la copii, ce metode de diagnostic si tratament se folosesc, cum difera fracturile la copii de fracturile la adulti si cat dureaza recuperarea.

CUPRINS:

1. Ce este o fractura?
2. Simptome de fractura
3. Cauze fracturi la copii
4. Diagnosticare si tratament
5. Perioada de recuperare dupa fracturi la copii

Ce este o fractura?

Fie ca sunt acasa, la locul de joaca, la scoala etc., copiii sufera ocazional raniri si mici accidentari. Uneori, acele accidentari au ca rezultat oase rupte sau fracturi. O fractura este atunci cand un os este fisurat, o mica parte este rupta sau cand intregul os este rupt in doua sau mai multe bucati. La copii, de obicei fracturile apar in urma caderilor sau a accidentelor.

banner-peg-perego-miababy

Exista multe tipuri si nume diferite pentru fracturi:

  • fractura inchisa (fractura simpla) – exista o ruptura in os, dar nu afecteaza pielea sau tesutul;
  • fractura deschisa sau compusa – exista o ruptura in os si este prezenta si deteriorarea pielii sau a tesuturilor din apropierea fracturii – risc de infectie;
  • fractura in lemn verde – este o leziune frecventa la copii, deoarece oasele unui copil se pot indoi mai usor decat cele ale unui adult, fara a se rupe complet.

Exista specialitatea medicala de ortopedie pediatrica, deoarece copiii au oase diferite de oasele adultilor, cu tipuri de fracturi observate mai ales la oasele tinere. Tratamentul fracturilor la copii este, de asemenea, diferit de modul in care se trateaza fracturile la adulti.

simptomele fracturilor

Simptome de fractura

In caz de fractura, zona din jurul fracturii este dureroasa si de obicei se umfla, si pot aparea vanatai. Uneori, puteti vedea modificarea mainii sau a piciorului afectat de leziune. De obicei, fracturile la copii apar la nivelul membrelor – brat, cot, incheietura mainii, degete, picior, genunchi, glezna etc. In caz de fractura, pot aparea si vanatai, zona e sensibila si e posibil sa se auda un sunet specific in momentul leziunii. Zona accidentata poate fi greu de miscat si de utilizat. Doar un control medical si investigatiile medicale pot ajuta la stabilirea diagnosticului de fractura.

Cauze fracturi la copii

Fracturile apar atunci cand exista o forta mai mare aplicata pe os decat poate absorbi osul. Oasele sunt cel mai sensibile atunci cand sunt rasucite. Fracturile sau ruperea oaselor pot aparea din caderi, traumatisme sau ca urmare a unei lovituri directe pe os sau lovirea osului de un alt corp.

cursuri puericultura

Frecvent, fracturile apar in urmatoarele regiuni:

  • fractura la glezna – apare de obicei dintr-o rasucire sau cadere dintr-o activitate precum skateboarding, alergare etc.;
  • fractura la cot – o leziune frecventa care reprezinta aproximativ 10% dintre fracturile la copii, si apare atunci cand un os se rupe la cot sau langa articulatia cotului;
  • fractura de antebrat – sunt cele mai frecvente tipuri de fracturi la copii;
  • fractura de femur – femurul este cel mai mare os din corp si conecteaza pelvisul impreuna pentru a forma soldul;
  • fractura arborelui tibial – zona arborelui tibial se refera la osul subtire si osul fibular mai mic care alcatuiesc oasele majore ale piciorului.

Diagnosticare si tratament

Medicii vor confirma intotdeauna o fractura facand o radiografie. Se poate recomanda si o tomografie sau o scanare osoasa. Medicul va intreba cum s-a produs leziunea.

miababy magazin

Sfaturi de prim ajutor pentru fracturi la copii

Daca suspectati ca cel mic are o fractura, sprijiniti-l pe ceva solid si solicitati ajutor medical. Daca puteti vedea osul rupt, asigurati-va ca cel mic sta culcat. Apoi, daca sangereaza, puneti presiune pe zona cu un tampon steril sau cu tifon. Nu incercati sa impingeti osul la loc si nu spalati zona. Daca nu vedeti osul, nu miscati membrul. Incercati sa taiati sau sa indepartati hainele din zona ranita, dar faceti asta cat mai usor posibil, astfel incat sa nu provocati dureri suplimentare.

Infasurati gheata sau o compresa rece intr-o carpa si puneti-o pe piele in apropierea zonei ranite. Nu faceti acest lucru la bebelusi si copii mici, deoarece temperatura rece poate rani pielea. Daca fractura e la nivelul coloanei sau gatului, nu miscati deloc copilul, pentru ca miscarea poate sa agraveze leziunea. Daca e absolut necesar sa mutati copilul pana la sosirea ambulantei, folositi atele pentru membrul ranit pentru a reduce riscul de leziune suplimentara.

Retineti ca ORICE fractura sau suspiciune de fractura necesita control medical cat mai repede posibil!

tratament fracturi la copii

Tratament medical

De obicei, e nevoie de imobilizare cu gips. Astfel, osul rupt nu se misca in timp ce se vindeca. Chiar si oasele rupte care nu se aliniaza (deplasate) se vor vindeca de-a lungul timpului. Uneori, oasele deplasate sunt puse din nou in loc inainte de gips printr-o procedura numita reducere. Cele doua tipuri de reduceri sunt:

  • reducere inchisa – chirurgul muta oasele inapoi in pozitia corecta, dar nu este necesara nicio incizie;
  • reducere deschisa – aceasta operatie este facuta pentru o leziune mai complicata, se face in sala de operatie sub anestezie generala – medicul chirurg face o taietura si muta oasele in pozitia corecta, se pot folosi placi, suruburi sau fire chirurgicale pentru a mentine oasele la locul lor.

Uneori, copilul va avea nevoie de tractiune pentru a mentine osul in pozitie. Asta implica utilizarea de scripete si repaus la pat. Deseori e nevoie de spitalizare. Timpul de spitalizare depinde de osul implicat, de tipul de fractura, tratamentul folosit etc.

Perioada de recuperare pentru fracturi la copii

De obicei, e nevoie de cateva sedinte de kinetoterapie sau recuperare medicala dupa indepartarea gips-ului. Incurajati copilul sa se odihneasca in primele zile dupa o fractura. Copilul ar trebui sa evite, de asemenea, activitatile fizice – daca un copil cade pe gips, osul fracturat se poate deplasa din aliniere si s-ar putea sa nu se vindece in pozitia corecta. E important sa monitorizati starea copilului, sa mentineti zona accidentata ridicata pentru a reduce umflarea. Incercati sa mentineti zona ranita ridicata cel putin in primele trei nopti (sau mai mult timp daca este recomandat de medic) folosind o perna suplimentara sau o patura pliata.

Incurajati copilul sa miste degetele membrului afectat. Daca cel mic are mancarime sub gips, nu introduceti niciun obiect sub zona gips-ului – poate duce la un risc crescut de infectie. Nu udati gips-ul.

tipuri de fracturi la copii

In cat timp se vindeca oasele?

In primele zile dupa fractura, la nivelul leziunii se formeaza un cheag de sange sau hematom. Acesta protejeaza osul si asigura unele celule esentiale pentru procesul de vindecare. In jurul osului fracturat incepe sa se formeze o zona de tesut de vindecare care se numeste calus. Oasele fracturate incep sa se uneasca – la inceput noul os e moale, dar treptat devine mai dur in urmatoarele saptamani. Oasele noi se formeaza in cateva saptamani sau luni. Perioada de vindecare difera de la copil la copil. Depinde de locul in care este fractura si de cat de severa este. Fracturile la copii se vindeca in aproximativ jumatate din timpul necesar unui adult cand vorbim de o leziune similara.

Pe masura ce copilul se recupereaza, asigurati-va ca are o dieta sanatoasa care include necesarul de calciu si vitamina D. Respectati indicatiile medicului privind odihna si / sau exercitiile fizice recomandate si mergeti la controalele de monitorizare.

Fracturi la copii vs Fracturi la adulti

Osul unui copil difera de osul adult intr-o varietate de moduri. Osul unui copil se vindeca mult mai repede decat osul unui adult. Cu cat copilul este mai mic, cu atat mai rapid se produce vindecarea. Un strat gros de tesut conjunctiv inconjoara oasele unui copil si protejeaza osul impotriva leziunii si fracturii. Acest tesut asigura alimentarea cu sange a osului. Daca osul se rupe, organismul foloseste acest aport de sange pentru a inlocui celulele deteriorate si pentru a vindeca osul. Pe masura ce copiii cresc, acest strat sau periostul tinde sa se subtieze si sa ofere mai putin sprijin. Acesta este motivul pentru care oasele adultilor se vindeca mai lent decat oasele copiilor.

Oasele sunt mai moi la copii si tind sa se indoaie si nu sa se rupa complet. Copiii au placi de crestere deschise, numite si epifize, localizate la capatul oaselor lungi. Aceasta este o zona in care osul creste. Lezarea placii de crestere poate duce la discrepante de lungime la nivelul membrelor sau deformari unghiulare. Aceste zone de crestere sunt deseori expuse riscului atunci cand un copil sufera o fractura. Placile de crestere pot fi ranite in orice stadiu de dezvoltare, dar sunt mai frecvente in adolescenta timpurie.

Este important de mentionat, insa, ca atunci cand apare o fractura la copii, trebuie luate imediat masuri. Cu cat osul este fixat mai repede in loc, cu atat mai bine.

Ce sunt placile de crestere?

Placile de crestere sunt cea mai slaba parte a osului, astfel incat leziunile sunt o problema comuna in copilarie. Fracturile din apropierea unei placi de crestere pot fi dificil de diagnosticat. Placile de crestere sunt formate din cartilaj, nu os. Aceste fracturi sunt insa tratate in mod similar cu alte oase fracturate.

Prevenirea fracturilor la copii

  • Lasati copilul sa alerge si sa se joace, pentru ca miscarea este importanta pentru cei mici, la fel ca joaca. Aveti grija, insa, sa eliminati obstacolele la timp si fiti atenti la diferite cascadorii facute de cei mici sau activitati riscante.
  • Copilul trebuie sa poarte echipament de protectie pe role, bicicleta, trotineta etc.
  • Asigurati-va ca cel mic are un aport adecvat de calciu (care se gaseste in produsele lactate, bineinteles, dar si in legumele verzi) si de vitamina D (permite absorbtia calciului).
  • Aveti grija ca locuinta sa fie un mediu sigur – fara covoare pe care copilul poate aluneca, folositi protectii pentru trepte, mobilier, biblioteci etc.
  • Aveti grija la incaltamintea de exterior si de interior – sa fie sigura, marimea potrivita, sa nu alunece.

Referinte:
(1) https://kidshealth.org/en/parents/b-bone.html
(2) https://www.webmd.com/children/guide/spot-child-broken-bones
(3) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Fractures_broken_bones/
(4) https://www.choc.org/health-topics/kids-broken-bones/
(5) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/Children-And-Broken-Bones.aspx
(6) https://www.whattoexpect.com/toddler/childhood-injuries/broken-bones-in-children.aspx
(7) https://kidshealth.org/en/kids/broken-bones.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *