Afla tot ce trebuie sa stii despre febra la copii, de la masurarea temperaturii si metode de scadere a febrei, pana la medicatie, tratament si alimentatia copilului cu febra.
CUPRINS:
1. Ce este febra?
2. Cum masuram temperatura la copii?
3. Simptome de febra
4. Cauze de febra si temperatura ridicata la copii
5. Tratament
Temperatura unui copil perfect sanatos nu e mereu 37 ° C. Temperatura normala (masurata rectal) variaza intre 36,6 si 37,2 ° C fara ca temperatura intre 37,2 si 37,4 ° C sa aiba vreo semnificatie deosebita. Temperatura masurata axilar oscileaza de obicei intre 36,6 si 36,8 ° C, maximul fiind de 37,2 ° C. Jocul si orice exercitiu fizic urca pentru moment temperatura, de aceea temperatura nu se va masura decat dupa cel putin o ora de odihna.
Prin urmare, febra inseamna o temperatura de peste 37,6-37,8 ° C daca temperatura a fost masurata rectal (medicul va decide daca temperatura de 37,4-37,6 ° C poate fi considerata febra la un anumit copil). Se considera stare subfebrila intre 37,5 °C – 38,0 °C, febra usoara intre 38,1 °C – 38,5 °C, febra moderata daca temperatura e intre 38,6 °C – 39,0 °C si febra mare daca depaseste aceasta valoare.
Toti copiii fac febra din cand in cand. Febra in sine nu provoaca de obicei complicatii si poate fi, de fapt, un lucru bun – este adesea un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Temperatura corpului se schimba putin pe parcursul zilei: de obicei, este putin mai scazuta dimineata si putin mai mare seara si poate varia in timp ce copiii alearga, se joaca si fac miscare. Uneori, insa, hipotalamusul va „reseta” corpul la o temperatura mai ridicata ca raspuns la o infectie, o boala sau o alta cauza. Se crede ca aceasta crestere a temperaturii este o modalitate prin care organismul poate lupta impotriva germenilor ce provoaca infectii, facand un mediu mai putin confortabil pentru acestia.
Corpul are mai multe modalitati de a mentine temperatura normala a corpului. Organele si elementele implicate in reglarea temperaturii includ creierul, pielea, muschii si vasele de sange.
Febra este de obicei un raspuns normal al sistemului imunitar al unui copil la un virus sau la o infectie bacteriana. Majoritatea copiilor sanatosi pot tolera bine febra.
Prima data se verifica termometrul. Temperatura normala a corpului e de 36,6-37,2 ° C. La copii de 0-3 ani temperatura se masoara intrarectal – aceasta depaseste temperatura centrala cu jumatate de grad. La copii mai mari de 4 ani se masoara temperatura la axila, ca la adulti.
Daca temperatura este masurata rectal, sugarul poate fi asezat culcat cu pieptul si abdomenul pe genunchii parintelui, in timp ce membrele inferioare sunt pe langa corp. Termometrul este introdus usor, cu inclinarea pe care o ia de la sine. Sugarilor mai mari li se poate pune termomentrul fiind intinsi pe o parte, cu genunchii usor indoiti. Termometrul trebuie sa ramana in aceasta pozitie maximum 2 minute.
In cazul copiilor mai mari, se poate masura temperatura axilar cu mai multa usurinta. Pentru a masura temperatura axilara reala, termomentrul trebuie tinut la subrat cateva minute.
➤ Vezi aici intreaga gama de termometre pentru bebelusi si copii, precum si cum alegi termometrul potrivit pentru copilul tau!
Pe langa cresterea temperaturii corpului, febra poate duce si la frisoane si stare de disconfort. Uneori, copilul se poate deshidrata usor daca pierde mult lichid si nu bea suficiente lichide de inlocuire.
Bebelusii cu varsta sub 3 luni cu febra ar trebui sa fie dusi imediat la sectia de urgenta. Asta din cauza faptului ca este mai greu de spus daca au o boala subiacenta grava. La copiii cu varsta cuprinsa intre 3-12 luni, febra ar putea fi un semn al unei boli mai grave, asa ca solicitati sfatul medicului urgent. La copiii cu varsta peste 12 luni, mergeti la sectia de urgenta a unui spital sau sunati imediat la o ambulanta daca cel mic are febra si se simte rau, este palid, letargic sau slabit, are probleme cu respiratia, devine somnolent sau nu raspunde, pare deshidratat, refuza sa bea sau plange mai rar, are gatul rigid, dureri de cap persistente, varsaturi persistente sau prezinta crize de diaree etc.
Copiii au febra din diferite motive. Infectiile sunt de departe cea mai frecventa cauza de febra la copii. In general, febra este un semn ca organismul copilului lupta impotriva unei infectii. Cele mai multe infectii din copilarie sunt cauzate de virusuri. Alte infectii pot fi cauzate de bacterii. Infectiile care ar putea provoca febra includ:
Este important sa ne amintim ca febra in sine nu este o boala – este de obicei un semn sau un simptom al unei alte probleme. Febra poate fi data uneori si de imbracaminte excesiva. Sugarii, in special nou-nascutii, pot avea febra daca sunt imbracati prea gros sau intr-un mediu prea cald, deoarece nu isi regleaza temperatura corpului la fel de bine ca cei mai mari. Desi eruptia dentara poate provoca o usoara crestere a temperaturii corpului, cel mai probabil nu aceasta este cauza pentru cresterea temperaturii unui copil mai mult de 37,8 ° C.
Febra in sine este rareori daunatoare. Daca cel mic are febra, cel mai important este sa va asigurati ca acesta bea suficiente lichide pentru a evita deshidratarea. Pentru a-l ajuta sa transpire mai mult si astfel sa isi regleze temperatura corpului, un copil cu febra are nevoie de multe lichide. Parintii trebuie sa se asigure ca cel mic bea multe lichide, chiar si cate o lingurita la cateva minute, in cazul bebelusilor.
Lipsa poftei de mancare in caz de febra la copii este absolut normala si nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare in cazul in care cei mici beau suficiente lichide. Febra creste riscul de deshidratare asa ca trebuie acordata o mai mare atentie acestui aspect.
Metoda impachetarilor este o metoda veche pe care o foloseau si parintii nostri si care este recomandata si de medici. Principiul care sta la baza acestei metode este unul ce tine de fizica, si anume transferul de caldura de la un corp mai cald (al copilului) la un corp mai rece (cearceaful sau prosopul umed). Pentru a impacheta copilul se umezeste un cearcaf sau un prosop in apa calduta, la temperatura camerei, si este infasurat copilul cu acesta, de la gat in jos. Materialul textil este mentinut pana se incalzeste si apoi se uda din nou. Procesul de impachetare pentru febra se repeta pana cand febra scade.
ATENTIE! Nu se foloseste otet sau spirt, ori alta substanta pe baza de alcool, deoarece exista riscul de intoxicatie cu alcool!
Daca cel mic este agitat sau nu se simte bine, puteti administra acetaminofen sau ibuprofen pe baza recomandarilor de la medic pentru varsta sau greutate. Copiilor cu varsta sub 2 luni nu trebuie sa li se administreze niciun medicament pentru febra fara a fi verificati de catre un medic. Oferiti copilului paracetamol in doza si frecventa recomandate. Nu administrati medicamente pentru scaderea febrei prea des sau pentru prea mult timp, deoarece pot provoca reactii adverse, cum ar fi afectarea ficatului.
Paracetamol si Ibuprofen – cele doua antitermice nu se combina sau se alterneaza deoarece astfel cresc riscul dozarii incorecte. Acestea se vor administra doar la nevoie, conform prospectului sau sub indrumarea medicului pediatru si se intrerupe administrarea in cazul in care febra a incetat.
Important: Aspirina este interzisa pana la varsta de 12 ani!
Starea subfebrila se trateaza prin monitorizare si mergem la medic pentru diagnostic daca starea nu se reduce. Cauzele sunt de obicei date de supraincalzire, prea multe haine, copilul e agitat, insetat, din cauza eruptiei dentare etc. Febra mare necesita de obicei antitermice, in functie de greutatea si varsta copilului. Antitermicele NU se dau preventiv.
Un copil cu febra trebuie sa se odihneasca foarte bine. Copilul nu trebuie trezit din somn pentru a i se da medicatia de scadere a febrei. Nu e nevoie sa obligati copilul sa stea in pat toata ziua, insa trebuie sa ia pauze mai dese in care sa stea intins. De asemenea, copilul cu febra trebuie retras din colectivitate pana cand trec 24 de ore fara febra in absenta medicatiei.
Medicul pediatru trebuie consultat neaparat in urmatoarele cazuri in care apare febra la copii:
Simptome care pot insoti febra la copii si pentru care trebuie anuntat medicul pediatru:
Pofta de mancare scade mereu in cazul copiilor care fac febra. Copilul va refuza alimentele solide sau semisolide si pentru scurt timp nu va tolera grasimile si proteinele animale (branza, oua, carne, lapte). De obicei, copii prefera sa bea doar apa, iar in acest caz nu trebuie sa va ingrijorati inutil. Este normal. Se mai pot oferi ceaiuri cu suc de lamaie sau supe.
La 24 de ore dupa prima febra se pot introduce in alimentatie painea prajita, fructele din compot zdrobite, supa cu zarzavaturile trecute prin sita. Chiar daca febra persista, este probabil ca cel mic sa isi recapete partial pofta de mancare dupa 1-2 zile de dieta. In niciun caz nu trebuie fortat copilul sa manance alimente solide si semisolide daca nu poate.
Referinte:
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…