Facutul la olita poate fi o adevarata provocare uneori. Iata cateva sfaturi pentru ca antrenamentul la olita sa aiba rezultat, cum alegem olita si reductorul pentru toaleta si ce probleme pot sa apara.
CUPRINS:
1. Ce este antrenamentul la olita?
2. Cand e pregatit un copil sa faca la olita?
3. Sfaturi pentru facutul la olita
4. Metode de antrenament la olita
5. Probleme intalnite in antrenamentul la olita
6. Echipament necesar pentru facutul la olita/toaleta
7. Olite – tipuri si recomandari
8. Reductorul pentru vasul de toaleta
Antrenamentul la olita sau toaleta inseamna a invata copilul sa recunoasca semnalele corpului pentru a urina si defeca si sa utilizeze o olita sau o toaleta corect si la momentul potrivit.
Pentru a renunta la scutece si pentru a face la olita sau la toaleta, corpul si mintea unui copil trebuie sa fie pregatite sa invete sa foloseasca olita sau toaleta. Bebelusii nu isi pot controla muschii vezicii si rectului decat dupa varsta de aproximativ 18 luni. Inainte de aceasta varsta, daca puneti copilul pe olita, el poate sa urineze, de exemplu, dar nu poate de obicei sa controleze actul de a urina sau defeca.
Cand trebuie sa inceapa antrenamentul la toaleta? Care este varsta potrivita pentru facutul la olita? Raspunsul depinde de parinti si de copil. Antrenamentul la toaleta ar trebui sa inceapa atunci cand copilul prezinta semne ca este pregatit. Nu exista o varsta potrivita. Capacitatea de a controla muschii intestinului si ai vezicii urinare se dezvolta odata cu cresterea si dezvoltarea copilului.
Alegerea momentului pentru antrenament depinde si de:
In multe parti ale lumii, antrenamentul la toaleta incepe devreme – uneori la cateva saptamani de la nastere. Fara a fi pedepsiti sau certati, bebelusii invata abilitatile de baza in folosirea toaletei inainte de a putea merge si nu poarta niciodata scutece. Situatia este foarte diferita in tarile mai dezvoltate, unde copiii poarta scutece pana la 2, 3 sau chiar 4 ani. Multi copii nu stapanesc abilitatile privind olita sau toaleta pana la varsta de aproape 3 ani.
Daca cel mic sufera de tulburari ale tractului urinar (inclusiv golirea incompleta a vezicii urinare si infectii ale tractului urinar), este bine sa alegeti o varsta de antrenament mai timpurie. De asemenea, este important sa va stabiliti obiectivele de antrenament la toaleta in functie de abilitatile copilului. Multi recomanda sa asteptati pana este copilul este:
1. sanatos (nu are diaree sau constipatie, de exemplu);
2. relaxat (nu este stresat de noi schimbari, cum ar fi nasterea unui fratior sau mutare in alta locuinta);
3. cooperativ (nu trece printr-o etapa dificila).
Copiii se dezvolta la ritmuri diferite. Un copil mai mic de 12 luni nu are control asupra vezicii urinare sau a intestinului. Exista un control foarte mic intre 12-18 luni. Majoritatea copiilor nu au control intestinal si control al vezicii urinare pana la 24 – 30 de luni. Varsta medie a antrenamentului la toaleta este de 27 de luni.
De obicei, varsta medie la care un copil se mentine uscat pe timpul zilei e de 3,5 ani, si varta la care se mentine uscat noaptea e de 4 ani. Mictiunea este un proces complex ce implica mai multe etape: de la identificarea senzatiei de umplere a vezicii, pana la amanarea eliminarii, golire si mentinerea fluxului. La fel e valabil si pentru sfincterul anal si defecare. Pentru a incepe antrenamentul la olita nu e nevoie de un control complet al sfincterului anal si vezicii, si doar o serie de abilitati pentru a putea identifica nevoia de a limina si pentru a intarzia eliminarea pana la momentul potrivit – asezarea pe olita/toaleta.
Copilul va trebui sa fie pregatit din punct de vedere fizic mai ales pentru a-si controla vezica si intestinele si sa isi doreasca sa ramana curat si uscat. De asemenea, vor trebui sa fie capabil sa inteleaga instructiunile de baza despre utilizarea olitei sau a toaletei. Iata cateva semne ca cel mic e pregatit sa inceapa antrenamentul la toaleta:
Alte semne pot include:
Copiii antrenati mai devreme la olita au risc mai mic de eruptii de scutec, iar parintii economisesc bani si timp. O varsta de antrenament mai timpurie poate fi mai buna, dar exista si pareri contra.
Nu exista dovezi stiintifice ca o varsta mai mica de invatare a utilizarii toaletei poate fi daunatoare. Pe langa evitarea eruptiilor cutanate, poate exista si un risc mai mic de infectii recurente ale tractului urinar. Asta probabil deoarece invata sa isi goleasca complet vezica – eliminand orice urina reziduala care poate fi loc de dezvoltare pentru bacterii.
Antrenamentul timpuriu se mai numeste si „comunicarea eliminarii” si nu inseamna utilizarea unor metode dure. Se folosesc metode blande, adecvate varstei. Practic, tine mai mult de parinti. Acestia invata sa recunoasca semnalele corpului copilului si sa foloseasca aceste semnale pentru a anticipa momentul eliminarii. Cand copilul este gata de urinare sau defecare, parintele il tine deasupra unei olite, a unui vas sau a toaletei pentru a elimina. Pe masura ce sugarul incepe sa elimine, parintele face un sunet sau un gest caracteristic. Copilul invata sa asocieze acest semn cu eliminarea de urina sau fecale si, in cele din urma, face o asociere. Cand copilul simte dorinta de a urina sau defeca, invata sa se abtina pentru o scurta perioada de timp, pana cand poate elimina.
Copiii sub 18 luni sunt adesea dornici sa le faca pe plac parintilor. Intervalul 12-18 luni este momentul perfect pentru a incepe sa va ganditi la antrenamentul la olita. Conform multor ghiduri de antrenament (Academia Americana de Pediatrie), majoritatea copiilor nu sunt pregatiti sa inceapa antrenamentele decat in jur de varsta de 18-24 de luni. In general insa, initierea antrenamentului inainte de 18 luni este putin probabil sa afecteze copilul, atata timp cat asteptarile pentru performanta celui mic sunt realiste si nu sunt implicate pedepse.
Recomandarea de a incepe antrenamentul dupa 18 luni se bazeaza pe ideea ca cei mici ar trebui sa prezinte semne ca sunt pregatiti pentru olita. Semnele propuse includ repere de dezvoltare – cum ar fi mersul pe jos, capacitatea de a urmari instructiuni verbale si capacitatea de a ramane uscat timp de 2 ore incontinuu.
De la aceasta varsta poate sa apara manifestarea independentei si poate fi mai dificil. E importat ca antrenamentul sa se faca treptat, fara pedepse. Copilul trebuie ajutat sa constientizeze de ce e important sa renunte la scutece. Cel mic trebuie motivat, fara umilinte sau pedepse. E mai mare riscul sa apara rezistenta la antrenament si refuzul de a elimina.
Cel mai bine este sa planificati antrenamentul la toaleta pentru o perioada in care nu veti avea schimbari mari in viata de familie. Modificarile pot include mersul in vacanta, inceperea gradinitei, nasterea unui fratior sau schimbarea locuintei.
Dupa ce se observa rezultate bune la antrenamentul pe timp de zi, va puteti concentra si pe antrenamentul pe timpul noptii. Daca scutecul copilului ramane uscat sau doar usor umed pana cand se trezeste, poate fi pregatit pentru antrenament noaptea. Incurajati copilul sa mearga la toaleta seara inainte de somn. Renuntati treptat la scutec noaptea, dar folositi o folie impermeabila in patut pentru ca vor avea loc si accidente – facutul in pat. La fel ca antrenamentele in timpul zilei, este important sa laudati succesul copilului.
Iata 2 exemplede metode de antrenament la olita:
Dr. T. Berry Brazelton si-a prezentat abordarea orientata spre copil in 1962, dupa ce a observat o crestere a incidentelei esecurilor privind antrenamentul la olita, inclusiv refuz si constipatie severa. Acesta considera ca parintii pot avea tendinta de a incepe antrenamentul inainte ca cei mici sa fie pregatiti.
Metoda lui Brazelton este un antrenament gradual pentru varsta de aproximativ 2 ani, ce implica o serie de pasi aplicati dupa ce observati la copil semne ca e pregatit pentru antrenament si ca cel mic isi arata interesul. Practic, copilul stabileste ritmul. Etapele sunt:
Daca in timpul acestui proces copilul opune rezistenta, parintele trebuie sa inceteze antrenamentul timp de 1-2 luni si apoi sa inceapa din nou. Metoda poate fi eficienta daca se incepe intre 18 -24 de luni. Este insa o metoda care dureaza mult, si nu e deloc presiune asupra copilului. Cercetarile sugereaza ca poate dura 6 pana la 18 luni, in functie de momentul in care incepeti.
Aceasta metoda a fost dezvoltata initial in anii ’70 de catre psihologii comportamentali Nathan Azrin si Richard Foxx si popularizata in cartea lor. Azrin si Foxx si-au dezvoltat initial metoda pentru copiii cu dizabilitati, dar ulterior au descoperit ca poate functiona pentru toti copiii.
Exista multe variante ale acestei metode, dar tema este aceeasi: practic se stabileste un weekend sau oricare 2-3 zile consecutive pentru antrenament. Se renunta la scutece, copilul este lasat sa stea fara scutec si fara pantalonasi in prima zi si se ofera multe lichide. Apoi, este pus pe olita periodic, sau cand se observa semne de nevoie de a urina. Treptat, copilul incepe sa recunoasca semnele ca trebuie sa elimine. In a doua zi este lasat doar in pantaloni, fara lenjerie sau scutec, iar in ziua 3 este lasat imbracat complet.
In functie de varsta si temperamentul copilului, se considera ca cel mic poate fi instruit in aceste zile, dar de cele mai multe ori, „antrenamentul complet” (copilul complet imbracat se va aseza singur pe olita cand simte nevoie de a elimina) poate dura cateva zile sau 1-2 saptamani.
Este o metoda intensiva ce se recomanda dupa varsta de 20 luni si necesita angajament si planificare din partea parintilor, fara indoiala, dar este considerata rapida si eficienta. Poate insa exista mai multa presiune asupra copilului (fata de metoda anterioara).
Citeste si: Cum sa iti inveti copilul sa faca la olita – 5 metode Montessori pe care sa le folosesti
Pot aparea si probleme pe durata antrenamentului cu siguranta. Unele pot fi date de probleme fizice – constipatie, de exemplu. Altele sunt probleme emotionale, mai exact anxietate si frica ce pot duce la rezistenta la antrenament sau refuz. Acestea pot fi legate de eventuale dureri la defecare sau constipatie. De asemenea, din cauza unor situatii stresante, poate aparea regresia de la olita – dupa ce copilul invata sa faca la olita sau toaleta, brusc revine la incapacitatea de a se abtine pana ajunge la baie si nu mai retine scaunul si urina.
Problemele emotionale care pot afecta profund antrenamentul la toaleta includ dorinta de independenta si stapanire de sine, nevoia copilului de a controla unele aspecte ale mediului sau, testarea limitelor si regulilor, dorinta lui de a castiga aprobarea parintilor, temerile asociate cu utilizarea toaletei si dorinta de a imita comportamentului altor copii.
Cauzele comune ale problemelor emotionale si comportamentale legate de antrenament includ adesea schimbarile in rutina, nasterea unui fratior, stres in familie, probleme in familie etc. Astfel de evenimente pot reprezenta o adevarata provocare pentru copiii mici care inca se lupta sa-si stapaneasca propriile rutine personale.
Daca cel mic prezinta semne ca este pregatit pentru antrenamentul la toaleta, primul pas este sa decideti daca doriti sa faceti acest lucru folosind olita sau toaleta. Exista cateva avantaje in utilizarea unei olite – este mobila si este familiara, iar unii copii considera ca este mai putin „infricosatoare” decat o toaleta. Incercati sa aflati preferintele copilului si bazati-va pe asta. Unii parinti isi incurajeaza copilul sa foloseasca atat toaleta, cat si olita. Unii copii sunt speriati de faptul ca pot sa cada in toaleta, astfel ca uneori olita poate fi o alegere mai buna.
Asigurati-va ca aveti toate echipamentele potrivite. De exemplu, daca alegeti sa folositi olita, sigur ca veti avea nevoie de o olita potrivita. Daca folositi toaleta, veti avea nevoie de un adaptor pentru vasul de toaleta si un inaltator.
Chiloteii de tranzitie sau chiloteii de antrenament pot fi utili atunci cand incepeti antrenamentul la olita si fac tranzitie de la scutec la lenjerie intima. Acesti chilotei nu se umezesc la fel de tare ca lenjeria normala, dar nici nu absorb la fel de bine ca scutecele, astfel ca cel mic va simti cand elimina urina. Acestia sunt un pas spre lenjeria normala, nu inlocuitor pentru scutece.
Olitele vin intr-o varietate de modele si dimensiuni, asa ca este important sa alegeti una potrivita pentru cel mic. Principalele aspecte de luat in considerare sunt:
Olitele pot fi de mai multe tipuri:
Afla mai multe despre Olita Chicco
Afla mai multe despre Olita cu vas detasabil Molto
Afla mai multe despre Olita Clean Potty ECO by Naty
Afla mai multe despre Olita multifunctionala My Fun Potty Girl Summer Infant
Reductorul este un colac de toaleta mai mic, ce reduce dimensiunea pentru a fi potrivita pentru copil – sigur si confortabil. De obicei are manere pentru a conferi sprijin. De asemenea, manerele ofera o modalitate usoara de a ridica scaunul si de a-l depozita sau agata. Sunt utile pentru copiii care prefera sa faca la toaleta, sau pot face tranzitia intre olita si folosirea clasica a toaletei. E nevoie si de un inaltator pentru ca cel mic sa sprijine picioarele cand sta pe toaleta.
Reductorul e bine sa indeplineasca urmatoarele:
Afla mai multe despre Reductor toaleta Lorelli Light Green, 18 luni+
Afla mai multe despre Reductor moale toaleta Lorelli Blue, cu manere, 18 luni+
Afla mai multe despre Reductor anatomic toaleta Lorelli Cappuccino, 18 luni+
Afla mai multe despre Reductor Chicco Wc Soft, 18 luni+
Referinte:
1. https://pediatrics.aappublications.org/content/103/Supplement_3/1362
2. https://raisingchildren.net.au/preschoolers/health-daily-care/toileting/toilet-training-guide
3. https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/potty-training-tips/
4. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/potty-training/art-20045230
5. https://www.whattoexpect.com/toddler/potty-training/how-to-start-potty-training/
6. https://kidshealth.org/en/parents/toilet-teaching.html
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…