Eritemul fesier la bebelusi – cauze si tratamente eficiente

eritemul fesier

banner-tommee-tippee-miababy

Eritemul fesier este o problema a pielii care se dezvolta in zona de sub scutec. Este o afectiune obisnuita care poate face pielea bebelusului dureroasa, rosie, cu aspect solzos si sensibila.

CUPRINS:

1. Ce este eritemul fesier?
2. De ce apare eritemul fesier la copiii mici?
3. Simptome ale eritemului fesier la copii
4. Cand trebuie sa mergi la medic?
5. Diagnostic
6. Tratamentul eritemului fesier / iritatiei de scutec
7. Sfaturi pentru prevenirea iritatiei de scutec

Ce este eritemul fesier?

Eritemul fesier este orice eruptie cutanata care se formeaza in zona scutecului. In cazuri usoare, pielea poate fi rosie. In cazuri mai severe, pot aparea leziuni deschise dureroase. Cazurile usoare se reduc de obicei in 3-4 zile cu tratament si ingrijire.

banner-waterwipes-miababy

De ce apare eritemul fesier la copiii mici?

Cand pielea ramane umeda prea mult timp, incepe sa se descompuna. Cand pielea umeda este si frecata, aceasta se deterioreaza si mai usor. Umiditatea de la un scutec murdar poate afecta pielea si o face predispusa la iritatii, si poate sa apara eritemul fesier. Mai mult de jumatate dintre bebelusii intre 4 si 15 luni au eruptii cutanate cel putin o data intr-o perioada de 2 luni. Eritemul fesier poate fi cauzat de o serie de factori, printre care:

  • iritatie de la scaun sau urina – cand scutecul nu e schimbat la timp, pot aparea iritatii ale pielii;
  • frecare – cand scutecul se freaca de pielea copilului sau sta prea strans pe piele;
  • infectie cu Candida – Candida este o ciuperca care se dezvolta in conditii de caldura si umiditate, iar eruptia provocata este rosie intens, cu pete rosii mai mici spre margini;
  • reactii alergice – de la sapunuri, detergenti, tesaturi, scutece, servetele umede, lotiuni;
  • scaune moi sau modificari din dieta copilului;
  • antibiotice – infectiile cutanate sunt frecvente dupa ce un copil a luat antibiotice sau daca mama urmeaza tratament cu antibiotice in timpul alaptarii.

simptomele eritemului fesier

Factorii de risc includ:

Simptome ale eritemului fesier la copii

Daca zona scutecului copilului este iritata si rosie, este posibil sa fie vorba de eritem fesier. Pielea poate sa se simta calda la atingere, cu pete rosii in zone mici sau extinse, cu mici umflaturi rosii etc.

Principalele simptome includ:

cursuri puericultura
  • eruptie rosie stralucitoare;
  • zone rosii si iritate;
  • leziuni mici rosiatice;
  • iritatiile au aspect solzos;
  • eruptiile nu se raspandesc dincolo de marginea scutecului.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Medicul poate diagnostica adesea o eruptie cutanata examinand pielea copilului. Eruptia cu scutec care dureaza mai mult de cateva zile, chiar si cu modificari ale rutinei de scutec, ar putea fi cauzata de Candida albicans. Aceasta eruptie este de obicei rosie, usor proeminenta si are mici puncte rosii raspandite dincolo de partea principala a eruptiei.

Daca eruptia nu se reduce dupa cateva zile de tratament la domiciliu, discutati cu medicul. Uneori, va fi nevoie de un medicament pe baza de reteta pentru a trata eruptiile de scutec. Adresati-va copilului daca eruptia cutanata:

miababy magazin
  • este severa sau neobisnuita;
  • se agraveaza in ciuda tratamentului la domiciliu;
  • apar hemoragii, mancarimi sau secretii;
  • provoaca senzatie de arsura sau dureri la urinare sau defecare;
  • este insotita de febra.

Diagnostic

Medicul va examina eruptia pentru a o diagnostica. Testele nu sunt de obicei necesare. De multe ori puteti incepe tratamentul acasa.

Tratamentul eritemului fesier / iritatiei de scutec

Curatati usor zona scutecului cu apa si o carpa moale. Servetele de scutece de unica folosinta pot fi de asemenea utilizate. Evitati servetele care contin alcool si parfum. Folositi sapun numai daca scaunul nu se desprinde usor. Daca eruptia este severa, aplicati apa prin stropire, astfel incat sa puteti curata si clati fara a freca.

Lasati zona sa se usuce complet. Aplicati un strat gros de unguent sau crema protectoare (cum ar fi una care contine oxid de zinc). Aceste unguente sunt de obicei dense si nu trebuie sa fie eliminate complet la urmatoarea schimbare a scutecului. Nu puneti scutecul prea strans, mai ales peste noapte. Lasati scutecul mai liber, astfel incat partile umede si murdare sa nu se frece prea mult pe piele.

Nu folositi pudra de talc, deoarece contine ingrediente care ar putea irita pielea bebelusului. Eruptia scutecului se reduce de obicei dupa aproximativ 3 zile daca urmati aceste sfaturi de igiena.

tratament iritatie de scutec

Cremele de bariera

Daca eruptia cutanata provoaca disconfort pentru bebelus, medicul va poate recomanda o crema pentru eruptii cutanate pentru tratarea acesteia. Ar trebui sa aplicati mai intai crema si sa asteptati cateva minute inainte de a aplica o crema de bariera – Bepanthene, Sudocrem, Bioderma ABC Derm Change Intensiv, Crema anti-iritatii scutec Himalaya Baby, Crema iritatii scutec Topfer, Cicalfat de la Avene etc.

Oxidul de zinc este ingredientul activ in multe produse pentru eruptii cutanate. De obicei, sunt aplicate pe eruptii pe tot parcursul zilei pentru a calma si proteja pielea copilului. Nu este nevoie de mult produs – o acoperire subtire va fi de ajuns. Produsul poate fi aplicat peste creme medicamentoase, cum ar fi un antifungic sau un steroid, atunci cand este necesar. De asemenea, ati putea aplica vaselina deasupra, ceea ce ajuta la evitarea lipirii scutecului de crema. Evitati produsele care contin bicarbonat, acid boric, camfor, fenol, benzocaina, difenhidramina sau salicilati. Aceste ingrediente pot fi toxice pentru bebelusi.

Tratament medicamentos pentru iritatia de scutec

Cremele si unguentele care contin oxid de zinc sau petroleum pot ajuta la calmarea pielii si protejarea acesteia de umiditate. Unii experti sugereaza sa lasati copilul sa stea fara scutece timp de cateva ore in fiecare zi, pentru a oferi sansa pielii iritate sa se usuce si sa „respire”. Acest lucru este mai usor daca asezati copilul intr-un patut cu folii impermeabile sau pe un prosop mare pe podea. Creme, unguente – aceste produse urmaresc sa calmeze pielea bebelusului sau sa creeze o bariera de protectie – sau ambele.

Cel mai bun tratament pentru eruptia de scutec este sa mentineti pielea copilului cat mai curata si uscata. Daca eruptia persista in ciuda tratamentului la domiciliu, medicul va poate prescrie:

  • o crema usoara cu hidrocortizon (steroizi);
  • o crema antifungica, daca copilul are o infectie fungica;
  • antibioticele topice sau orale, daca copilul are o infectie bacteriana.

Doar in cazuri severe medicul poate recomanda unguent sau crema cu cortizon pentru inflamatii. Daca sunt prezente si anumite tipuri de infectii fungice, se recomanda antifungice pentru a trata infectia.

Tratament naturist pentru iritatia de scutec

Pe langa masurile de igiena si ingrijire a pielii, unele produse naturale pot fi eficiente, la indicatiile mediului. Acestea pot include unguent cu galbenele, ulei de cocos sau apa termala pentru pielea iritata, unt de shea, musetel etc.

Unele recomandari sugereaza ca laptele matern poate fi utilizat topic pentru iritatiile cutanate. Cercetarile sunt insa limitate, dar laptele matern este sigur. Alte recomandari pot include unguente cu aloe vera. Nu incercati remedii naturiste fara a solicita intai sfatul medicului. Unele produse, desi naturale, pot fi iritante si pot chiar sa agraveze iritatiile.

Sfaturi pentru prevenirea iritatiei de scutec

ingrijirea pielii bebelusilor

Cea mai buna modalitate de a preveni eruptiile de scutec este sa mentineti zona scutecului curata si uscata. Cateva strategii simple pot ajuta la scaderea probabilitatii de eruptie de scutec pe pielea copilului:

  • Schimbati scutecele des – in mod ideal, la fiecare 2 ore sau mai mult – si dupa fiecare defecare. Indepartati imediat scutecele umede sau murdare.
  • Daca cel mic se confrunta des cu eritem, aplicati un unguent de bariera in timpul fiecarei schimbari de scutece pentru a preveni iritarea pielii. Anumite produse, cum ar fi oxidul de zinc si vaselina, functioneaza bine pentru a proteja pielea de umiditate. Nu incercati sa frecati complet acest strat protector la urmatoarea schimbare de scutec, deoarece acest lucru ar putea rani pielea mai mult. Daca doriti sa il eliminati, incercati sa folositi ulei mineral pe o discheta de bumbac.
  • Nu folositi servetele cu alcool sau parfum. Daca doriti sa utilizati sapun, alegeti un produs usor, fara parfum.
  • Tamponati usor pielea cu un prosop moale si lasati-o sa se usuce. Nu frecati pielea copilului.
  • Nu strangeti scutecele. Scutecele prea stranse impiedica circulatia aerului in regiunea scutecului, care creeaza un mediu umed favorabil eruptiilor de scutec.
  • Lasati copilul sa stea si fara scutec, atunci cand e posibil. Expunerea pielii la aer este un mod natural si bland de a o lasa sa se usuce. Lasati-l sa stea fara scutec si unguent pentru perioade scurte de timp, poate de 3 ori pe zi, timp de 10 minute de fiecare data.
  • Dupa schimbarea scutecelor, spalati-va bine pe maini. Spalarea mainilor poate preveni raspandirea bacteriilor sau a ciupercilor in alte parti ale corpului bebelusului.
  • Daca utilizati scutece de panza, verificati instructiunile producatorului despre cum le puteti curata cel mai bine. Folositi numai detergenti in cantitatea recomandata si rulati un ciclu suplimentar de clatire dupa spalare pentru a indeparta urmele de sapun sau detergent care pot irita pielea copilului.

Scutece de panza sau de unica folosinta?

Cand vine vorba de prevenirea eruptiilor de scutec, nu exista dovezi convingatoare ca scutecele din panza, reutilizabile, sunt mai bune decat scutecele de unica folosinta sau invers. Scutecele cu panza pot fi spalate dupa ce au fost murdarite si folosite din nou. Scutecele de unica folosinta sunt aruncate dupa fiecare utilizare. Alegerea depinde de fiecare copil in parte si de parinte. Incercati mai multe marci sau modele pana gasiti cea mai buna varianta. Indiferent daca folositi scutece reutilizabile, de unica folosinta sau de ambele tipuri, schimbati intotdeauna bebelusul cat mai curand posibil, dupa ce a udat sau murdarit scutecul pentru a mentine regiunea cat mai curata si uscata.

Referinte:
(1) Diaper rash, link: https://kidshealth.org/en/parents/diaper-rash.html
(2) Diaper rash, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636
(3) How to get rid of diaper rash, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322472.php
(4) Diaper dermatitis (diaper or napkin dermatitis, erythema), link: https://www.dermatologyadvisor.com/home/decision-support-in-medicine/dermatology/diaper-dermatitis-diaper-or-napkin-dermatitis-erythema/
(5) Diaper Dermatitis in Children, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=diaper-dermatitis-90-P01896
(6) Your Baby’s Diaper Rash, link: https://www.webmd.com/parenting/diaper-rash-treatment#1

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *