Enurezisul este dat de eliminarea involuntara a urinei din diferite cauze. Poate fi o problema de ordin psihologic, dar de cele mai multe ori cauzele sunt de natura fizica. Aflati mai multe despre enurezis din randurile de mai jos.
CUPRINS:
Enurezisul este dat de eliminarea involuntara a urinei din diferite cauze. Poate fi o problema de ordin psihologic, dar de cele mai multe ori cauzele sunt de natura fizica.
Enurezisul nocturn sau facutul in pat este forma cea mai comuna de enurezis la copii. Incontinenta de zi poate aparea pentru ca un copil sufera de anxietate sociala sau este prea preocupat de activitatea scolara sau de joc, si amana mersul la toaleta.
Cel mai adesea acest lucru este involuntar, dar ocazional poate fi si intentionat (rar). Procesul de urinare este controlat de un circuit complex de nervi care transmite mesaje intre vezica, maduva spinarii si creier. Pana la aproximativ 2-5 ani, in procesul de urinare este implicat un circuit simplu pentru ca la aceasta varsta sistemul nervos central este imatur si urinarea este, prin urmare, un proces involuntar asupra caruia copilul nu are control. Pe masura ce creierul se dezvolta odata cu varsta, dezvoltam capacitatea de a controla acest proces si alegem un timp si un loc adecvat pentru a urina.
Mictiunea, denumita si urinare se refera la actul de golire a vezicii urinare. Are doua faze, si anumele faza de umplere si faza de golire. Colectarea de urina in vezica in timpul fazei de umplere duce la intinderea peretelui vezicii urinare ceea ce transmite un semnal catre maduva spinarii. Nervii blocheaza procesul de urinare pana cand se obtine un mediu potrivit pentru acest proces.
Studiile sugereaza ca cei mici dobandesc control asupra vezicii urinare complet pana la varsta de 4-5 ani. 10-15% dintre copiii de 5 ani si peste nu au inca control asupra vezicii urinare si 3% dintre copiii de 12 ani. Din acest motiv, diagnosticul de enurezis se pune adesea pentru copiii mai mari de 5 ani.
Comportamentul nu este dat doar de factori fiziologici (consumul prea mare de lichide), ci poate fi dat si de anumite afectiuni, ca diabetul, spina bifida etc.
Enurezisul diurm sau accidentele urinare in timpul zilei afecteaza aproximativ 3-4% dintre copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani.
Este o problema comuna a copilariei, care are o varietate de cauze. Este definita de incontinenta la un copil care a fost invatat sa foloseasca toaleta si timp de 3 luni a urinat la toaleta fara probleme. Aceasta problema este de obicei data de o afectiune medicala, cum ar fi o infectie sau un defect in tractul urinar, dar poate fi cauzata si de stres emotional. Enurezisul diurn poate fi insa uneori si doar o intarziere de dezvoltare normala, fara nicio cauza medicala. Pentru a o trata trebuie depistata cauza de la baza.
Enurezisul nocturn inseamna ca urinarea necontrolata are loc in timpul somnului. Cauzele enurezisului nocturc pot include productia prea mare de urina, vezica hiperactiva, somnul prea profund, astfel incat nu reactioneaza la semnalele de vezica plina. Uneori, facutul in pat poate fi dat si de stres emotional. Enurezisul nocturn poate fi dat si de factori ereditari. Problemele fizice sunt rare.
Enurezistul primar reprezinta aproximativ 80% dintre cazurile de enurezis si afecteaza intre 10-15% dintre copiii cu varsta de 5 ani si peste. Enurezis primar inseamna ca cel mic inca nu a deprins control complet asupra vezicii urinare.
Enurezisul secundar apare dupa o etapa in care copilul se mentinea uscat mereu (cel putin 6 luni) si brusc apar episoade de urinari necontrolate. Cauzele sunt, in general, psihologice si legate de evenimente care ar fi putut perturba rutina copilului (probleme familiale, mutarea in alta casa, revenirea la scoala, nasterea unui unui fratior etc.) In cazuri mai rare, cauzele pot fi medicale si ar putea insemna debutul diabetului, o infectie a tractului urinar (cistita) sau o problema la rinichi.
Pentru inceput, trebuie subliniat faptul ca enurezisul nu este un semn de comportament negativ, mai ales cand vorbim de enurezis nocturn. De cele mai multe ori este vorba doar de o problema de dezvoltare a controlului asupra vezicii, rar fiind vorba de cauza fizice sau emotionale.
Enurezisul nocturn este adesea o proble a ereditara – cel mai probabil si ceilalti frati au avut astfel de probleme. Celelalte cauze posibile includ infectii ale tractului urinar, constipatie, diabet, apnee de somn, afectiuni renale etc.
Cauzele si factorii de risc includ:
Enurezisul este o parte normala pana la un anumit punct a dezvoltarii fizice. Urinarile necontrolate sunt frecvente la copiii mai mici. Intre varsta de 2-4 ani copiii invata cum sa isi da seama cand vezica lor este plina in timpul zilei si invata sa retina urina pana cand ajung in locul potrivit pentru a o elimina – la toaleta sau o olita. Pe masura ce cresc si se dezvolta mai mult, vezica urinara poate sa retina tot mai multa urina si reusesc sa o retina mai mult timp.
Copiii pot deveni atat de implicati intr-o anumita activitate sau un joc, incat uita sa mearga la baie. De asemenea, ei se abtin de la a urina tocmai din acest motiv. De multe ori, tind sa-si goleasca vezica doar 2 – 3 ori pe zi, fata de cum e normal, de 5 – 7 ori pe zi. In plus, de multe ori se grabesc si nu golesc complet vezica atunci cand merg la baie.
Copiii dobandesc controlul asupra vezicii urinare la varste diferite. Cei mai multi copii dezvolta control complet asupra vezicii de la 5 ani. Este o problema, in general, daca cel mic are 5-7 ani cel putin si prezinta accidente de acest tip de 2-3 ori pe saptamana noaptea sau daca are peste 5 ani si prezinta astfel de episoade ziua.
Factorii de risc pentru enurezisul la copii sunt includ:
Majoritatea copiilor depasesc aceasta etapa fara tratament. Decizia de a urma un tratament depinde de mai multi factori, inclusiv tipul enurezisului, la alte afectiuni prezente, starea copilului etc.
In ultima instanta, medicul poate prescrie medicamente pentru o perioada scurta de timp pentru a opri enurezisul. Aceste tipuri de medicamente pot include:
Pe langa tratamentul la domiciliu si unele medicamente, se poate apela si la terapie comportamentala. Dintre astfel de remedii, amintim psihoterapia si hipnoterapia, cand vorbim de cauze psihologice ale enurezisului, ca depresie, stres, traume psihologice etc. Tot din aceasta categorie amintim si acupunctura, desi nu exista suficiente dovezi care sa stabileasca eficienta ei in tratarea enurezisului la copii.
Semne ale unei probleme medicale:
Referinte:
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…