Endometriomul (sau „chisturile de ciocolata”) – iata care sunt cauzele care duc la formarea acestor chisturi, simptomele care apar si ce implica tratamentul.
CUPRINS:
1. Ce este endometriomul?
2. Simptome
3. Cauze
4. Metode de diagnostic
5. Tratament
Ce este endometriomul?
Endometriomul mai poarta denumirea de „chisturi de ciocolata”. Acestea sunt chisturi necanceroase, umplute cu lichid, care de obicei se formeaza profund in ovare. Isi au numele de la aspectul lor brun, ca si cum ar fi ciocolata topita. Se mai numesc endometrioame ovariene.
Culoarea provine din sangele menstrual vechi si din tesutul care umple cavitatea chistului. Un „chist de ciocolata” poate afecta unul sau ambele ovare si poate fi unul singur sau pot fi mai multe chisturi. Chisturile de ciocolata apar la 20 – 40% dintre femeile care sufera de endometrioza. Endometrioza este o tulburare frecventa in care mucoasa uterului, cunoscuta sub numele de endometru, creste in afara uterului si pe ovare, trompele uterine si alte zone ale tractului reproducator. Cresterea excesiva a acestei captuseli provoaca dureri severe si uneori duce la infertilitate.
Simptome
Endometriomul (sau „chisturile cu ciocolata”) poate provoca simptome la unele femei. Este posibil ca alte femei sa nu prezinte niciun simptom. Marimea chistului nu afecteaza neaparat severitatea sau prezenta simptomelor. Asta inseamna ca o femeie cu un chist mic poate prezenta simptome, in timp ce o alta femeie cu un chiar mare sa nu aiba niciun simptom.
Cand apar simptome, acestea sunt similare cu cele ale endometriozei. Simptomele pot include:
- menstruatii dureroase;
- durere pelvina care nu este legata de ciclul menstrual;
- menstruatii neregulate;
- durere in timpul sexului;
- infertilitate pentru unele femei.
Daca un „chist de ciocolata” se rupe, poate provoca dureri abdominale severe ce apar brusc pe partea corpului in care este localizat chistul. Un chist rupt este o urgenta medicala. Solicitati asistenta medicala imediata daca banuiti ca un chist s-a rupt.
Endometriomul si infertilitatea
Endometrioza este strans legata de infertilitate. Pana la 50% dintre femeile cu endometrioza si endometrioame au dificultati in a ramane insarcinate. Dintre femeile cu probleme de fertilitate, aproximativ 30% au endometrioza. Nu se stie exact cum aceste conditii afecteaza fertilitatea, dar se considera ca riscul crescut poate fi din urmatoarele cauze:
- rezerva ovariana este scazuta din cauza efectelor hormonale ale chisturilor;
- inflamatia, care implica substante chimice numite citokine, poate interfera cu functiile spermatozoizilor si ale ovulelor, facand fertilizarea mai dificila;
- este posibil ca embrionii care se formeaza sa nu fie viabili din cauza compozitiei chimice a fluidului din chisturi.
Cauze
Endometrioza provoaca endometriomul sau aceste „chisturi de ciocolata”. Tesutul endometrial acopera uterul, iar endometrioza determina cresterea acestui tesut si in afara uterului. Tesutul endometrial se poate atasa la ovare, trompele uterine si organele din apropiere, cum ar fi vezica urinara. Acest lucru poate provoca menstruatii dureroase. Medicii impart endometrioza in stadii, in functie de cat de mult s-a raspandit tesutul endometrial in alte zone ale corpului. Stadiile 3 si 4 sunt cele mai severe si sunt cele mai susceptibile de a provoca endometrioame. Daca o persoana cu endometrioza nu primeste tratament, boala poate deveni mai severa si se pot dezvolta „chisturi de ciocolata”.
Exista multe dezbateri cu privire la modul in care se formeaza endometriomul. Dupa cum am mentionat anterior, principala teorie este ca aceste chisturi pot fi rezultatul endometriozei. Captuseala acestor chisturi actioneaza in acelasi mod precum captuseala uterului. Creste si este apoi eliminata ca raspuns la cresterea si scaderea lunara a hormonilor feminini. In loc sa fie eliminat din corp, acest tesut devine prins in cavitatea chistului. Aici poate produce inflamatii si afecteaza ovarele.
O alta teorie este ca formarea chisturilor are loc drept urmare a menstruatiei retrograde, care poate explica si endometrioza. In menstruatia retrograda, sangele menstrual al unei femei curge inapoi in corp in timpul menstruatiei, in loc sa iasa prin colul uterin si vagin. Celulele endometriale sunt transportate inapoi prin trompele uterine pana la ovare si cavitatea pelvina, unde se implanteaza si provoaca endometrioza. In caz de endometriom, menstruatia retrograda are ca rezultat blocarea tesutului endometrial in chisturi, provocand inflamatii si schimband modul in care functioneaza ovarele.
Factori de risc
Majoritatea cercetarilor sugereaza ca estrogenul joaca un rol cheie. Factorii de risc pentru endometrioza si chisturile de ciocolata pot include:
- factori genetici – persoanele cu antecedente familiale de endometrioza sunt mai susceptibile de a suferi de aceasta afectiune;
- fluxul menstrual retrograd – acest lucru se intampla atunci cand sangele menstrual se deplaseaza in directia inversa, urcand spre trompele uterine in loc sa iasa prin vagin;
- tulburari imune – anumite probleme ale sistemului imunitar, in special tulburari autoimune, pot fi legate de endometrioza;
- leziuni – deteriorarea uterului sau a structurilor inconjuratoare se coreleaza cu un risc mai mare de endometrioza (aceste leziuni pot aparea, de exemplu, in timpul nasterii prin cezariana).
Metode de diagnostic
Medicul poate recomanda o ecografie pelvina daca se simte un chist in timpul unui examen pelvin sau suspecteaza endometrioza pe baza simptomelor. O ecografie poate arata daca este prezent un chist. Insa, nu poate determina neaparat ce tip de chist este. Pentru a diagnostica definitiv endometriomul, medicul va preleva lichide si celule din interiorul chistului. Acest lucru se face de obicei printr-o biopsie cu ac. In timpul unei biopsii cu ac, medicul va folosi ultrasunetele pentru a ghida acul in chistul ovarian. Fluidul extras este apoi examinat la microscop. Medicul poate diagnostica tipul de chist folosind rezultatele biopsiei cu ac.
Tratament
Tratamentul depinde de simptome si de obiectivele ce tin de reproducere. Daca acestea includ sarcina, scopul principal al tratamentului este mentinerea sau cresterea fertilitatii. In unele cazuri, poate fi necesara doar monitorizarea – pentru a vedea in timp daca acel chist creste. Chisturile care nu cauzeaza simptome nu sunt de obicei tratate. Similar cu mucoasa uterului, endometrioza raspunde la fluctuatiile hormonilor progesteron si estrogen. Pentru femeile care nu incearca in mod activ sa ramana insarcinate, formele hormonale de contraceptie, cum ar fi pilulele contraceptive sau un plasture hormonal, pot scadea functia hormonala naturala, incetinesc astfel cresterea chistului si pot controla durerea.
Operatia pentru indepartarea chisturilor este recomandata femeilor care prezinta simptome precum dureri, chisturi mari, chisturi care ar putea fi suspecte de cancer sau legate de infertilitate. Aceasta procedura presupune efectuarea unor mici incizii in abdomen si introducerea unui laparoscop pentru a examina si elimina chistul. Medicii pot recomanda o interventie chirurgicala pentru indepartarea chistului cand acesta este foarte mare, daca menstruatiile sunt foarte dureroase sau sunt semne de infertilitate. Chiar si atunci cand chirurgul are experienta, tesutul ovarian sanatos poate fi indepartat impreuna cu acel chist. Acest lucru poate afecta negativ functia ovariana. Cu toate acestea, inflamatia si mediul toxic pe care le poate produce un chist de ciocolata pot afecta mai mult fertilitatea decat interventia chirurgicala. E important sa discutati toate optiunile de tratament si riscurile asociate cu medicul.
In rare cazuri, medicii vor efectua o procedura numita ovariectomie care indeparteaza ovarul si poate oferi ameliorarea simptomelor endometriozei. Cu toate acestea, medicii nu recomanda acest tratament femeilor care isi doresc pe viitor sa ramana insarcinate.
Citeste si despre alimentatia in endometrioza.
Atentie!
Deoarece simptomele chisturilor de ciocolata nu se disting de cele ale endometriozei, este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect. Numai un medic poate diagnostica endometrioza si endometriomul. Daca menstruatiile sunt dureroase, foarte intense sau includ multe cheaguri de sange, adresati-va unui medic.
Prognosticul general pentru pacientele cu endometrioza este favorabil. Aceasta este o boala benigna. Cu toate acestea, este o afectiune cronica si poate fi progresiva. Endometriomul indica de obicei o forma mai severa de endometrioza si, prin urmare, pot fi implicate mai multe complicatii pe termen lung din cauza bolii.
Referinte:
(1) https://www.brighamandwomens.org/obgyn/infertility-reproductive-surgery/endometriosis/deep-ovarian-endometriosis
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559230/
(3) https://www.verywellhealth.com/endometrioma-4694515
(4) https://www.healthline.com/health/womens-health/chocolate-cyst
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/325014