Iata care pot fi cauzele posibile pentru dureri abdominale la copii, de la cele mai comune si usoare pana la cele mai severe, ce simptome pot fi asociate si ce implica tratamentul.
CUPRINS:
1. Informatii generale
2. Cauzele durerii abdominale
3. Diagnostic si tratament
Copiii se plang adesea de dureri de burta. Durerea abdominala este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care parintii duc copiii la medic sau la urgente. Durerea abdominala la copii este foarte des cauzata de balonare si indigestie. Insa, uneori poate indica si o toxiinfectie alimentara, gastroenterita sau infectii ale tractului urinar. De asemenea, anxietatea sau stresul pot provoca disconfort abdominal.
Durerea de stomac severa ar putea fi cauzata de probleme mai grave, cum ar fi apendicita. Durerea de burta care continua sa reapara ar putea fi asociata cu probleme precum constipatie, intolerante alimentare sau inflamatii intestinale. In cazul fetelor aflate la pubertate, durerile abdominale pot fi cauzate de probleme ale sistemului reproducator, inclusiv crampe menstruale.
Majoritatea episoadelor de durere de burta la copii sunt usoare, nu sunt grave si se amelioreaza fara tratament in cateva ore sau zile. Insa, daca durerea este severa, daca nu dispare sau copilul are stare generala de rau, mergeti cu el la medic sau solicitati ajutor medical de urgenta, in functie de severitate.
Durerea abdominala poate fi insotita si de alte simptome precum:
Simptomele care insotesc durerea de burta depind de ceea ce cauzeaza durerea. De exemplu, daca durerea de burta este insotita de simptome precum pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi si diaree, cauza ar putea fi gastroenterita sau toxiinfectia alimentara. Crampele si durerile generale de stomac pot fi asociate cu intolerante alimentare, exces de gaze, indigestie si balonare.
Poate fi greu sa stiti exact cum resimte copilul durerea abdominala, mai ales daca nu isi gaseste cuvintele potrivite pentru a o descrie. Retineti ca durerea este subiectiva si se poate modifica in timp, in functie de cauza.
Durerea in abdomen poate fi descrisa ca:
In cazul sugarilor si copiilor mici, puteti observa semne ca iritabilitate, plans, schimbari de comportament, copilul pare sa aiba o stare de rau. Este important sa urmariti limbajul corpului copilului – daca se tine cu mana de burta, daca se ghemuieste, daca refuza alimentele sau gustarile sale preferate, daca se confrunta cu greata, varsaturi, diaree etc.
Pe masura ce copiii cresc, creste si capacitatea lor de a le spune parintilor ce ii deranjeaza, ce ii doare si va pot arata localizarea durerii. Intrebati copilul unde il doare, cum se simte, de cat timp il deranjeaza, daca simte si altceva etc. Incurajati-l sa dea cat mai multe detalii care va pot ajuta sa va faceti o imagine mai clara a tipului exact de durere pe care il are.
Durerea abdominala la copii poate avea o varietate de cauze. Iata cateva dintre acestea:
Cea mai frecventa cauza a durerii abdominale la copii este constipatia. Din cauza alimentatiei deficitare, a aportului inadecvat de lichide si a unui stil de viata seventar, multi copii se pot confrunta cu episoade de constipatie. Majoritatea copiilor nu mananca suficiente legume si nu beau suficienta apa. Adesea, copiii se abtin de la defecare la scoala sau isi ignora nevoia de a merge la baie cand sunt prinsi in mijlocul unei activitati sau a unui joc.
In caz de constipatie, copilul este posibil sa aiba crampe in abdomenul inferior si distensie abdominala. Alte simptome de constipatie pot include:
Mai multe tipuri de virusuri si bacterii pot provoca toxiinfectii alimentare. Norovirusul este unul dintre aceste virusuri. Este extrem de contagios si poate fi transmis prin:
Virusul provoaca gastroenterita acuta, care este inflamatia stomacului si a intestinelor. Copilul poate simti greata sau stare de voma. Poate avea, de asemenea, crampe in abdomenul inferior cu diaree. Simptomele includ si:
Indigestia si gazele in exces pot fi date de consumul anumitor alimente, cum ar fi alimente grase sau acide. De asemenea, indigestia poate fi data de mancatul prea repede, de consumul alimentar excesiv sau consumul de bauturi carbogazoase. Copilul se poate plange si de o senzatie de arsura in partea superioara a abdomenului.
Simptomele indigestiei includ:
Unii copii au dureri de burta pentru ca au mancat prea mult, dupa ce mananca alimente grase sau picante sau alimente deteriorate. De asemenea, durerea de burta poate fi data de faptul ca cel mic nu mananca suficient si apare senzatia de foame.
O intoleranta alimentara este o reactie pe care copilul o are la consumul anumitor alimente. Este diferita de o alergie alimentara, care apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza exagerat la alimente. In schimb, intoleranta provoaca simptome neplacute, dar nu severe sau care pun viata in pericol.
Factorii declansatori comuni includ:
Este posibil ca simptomele sa apara dupa cateva ore sau 1-2 zile de la consumul respectivelor alimente. Disconfortul poate depinde de cantitatea de alimente consumate. Alte simptome posibile pot include arsuri la stomac, varsaturi, diaree, probleme ale pielii, ca urticarie, eruptii cutanate sau eczeme.
Copiii pot simti dureri de burta atunci cand sunt ingrijorati sau stresati. Cand copiii sunt stresati sau anxiosi, corpul lor elibereaza hormonul cortizol in sange. Acest lucru poate declansa crampe abdominale si disconfort. Emotiile si starile emotionale ca furie, tristete, nervozitate, fericire etc. pot provoca si efecte fizice, mai ales la nivel digestiv. Copilul poate descrie disconfort abdominal general vag sau stare de greata atunci cand se simte stresat.
De fapt, anxietatea este asociata cu o serie de simptome fizice, inclusiv dureri de cap, greata, varsaturi si diaree, impreuna cu palpitatii, tremur sau transpiratii. Toate aceste simptome fizice sunt legate de raspunsul de lupta sau fugi declansat atunci cand creierul detecteaza pericolul real sau perceput. Durerile de cap si de burta legate de anxietate sunt insa simptome reale si trebuie sa le luam in serios. Despre anxietatea la copii poti citi pe larg in acest articol.
Varsta medie pentru prima menstruatie este de aproximativ 12 – 13 ani, insa variaza de la un copil la altul. Astfel, daca fetita se afla la pubertate si are crampe in zona abdominala inferioara, usoare pana la moderate, este posibil sa se apropie menstruatia. Alte simptome menstruale pot include:
Infectiile urinare produc disconfort in abdomen si in zona vezicii urinare, precum si unele dureri si senzatii de arsura la urinare. Copilul poate urina mai des decat de obicei si uneori se poate confrunta cu enurezis. Infectiile tractului urinar sunt oarecum frecvente la copii, mai ales la fete. Copilul poate avea dureri ascutite sau surde in abdomenul inferior, in jurul vezicii urinare si rinichilor. Ar putea avea, de asemenea, dureri in partile laterale ale abdomenului. Alte simptome ale infectiilor urinare pot include febra, urina cu miros intens si neplacut, sange in urina, durere la urinare, nevoie urgenta de a urina.
Problemele chirurgicale precum apendicita, blocajul intestinal, torsiunea testiculara, torsiunea ovariana sau herniile pot provoca dureri abdominale si necesita o evaluare medicala sau chirurgicala rapida.
Apendicele se poate inflama, provocand apendicita. Fara tratament, apendicele inflamat poate duce la complicatii grave. Durerea abdominala legata de apendicita tinde sa inceapa brusc, in jurul ombicului. Apoi, durerea iradiaza in jos. Alte simptome ale apendicitei pot include:
O obstructie intestinala, numita si blocaj, poate avea diferite cauze, cum ar fi:
Uneori, o parte a intestinului se poate plia in sectiunea intestinala – invaginatie. Fara tratament, o obstructie poate progresa si poate fi fatala in doar cateva zile. Copilul poate experimenta dureri care vin si pleaca sau crampe intense. Alte simptome ale unei obstructii intestinale pot include:
Diferite infectii pot provoca, de asemenea, dureri in abdomen. De exemplu, faringitia streptococica poate provoca greata, varsaturi sau disconfort gastric. Durerea poate fi intensa sau usoara. Alte semne de infectie pot include febra, umflarea ganglionilor limfatici, dureri de cap, letargie, dureri in gat.
Spre deosebire de intoleranta alimentara, o alergie alimentara poate pune viata in pericol daca duce la anafilaxie. In timp ce simptomele timpurii pot fi usoare, se pot agrava rapid catre simptome mai severe, chiar si dupa o expunerea la o cantitate mica de alergen. Copiii pot prezenta simptome gastrointestinale, ca greata, varsaturi, diaree sau dureri abdominale. Simptomele anafilaxiei includ si:
Alte cauze pentru dureri abdominale la copii pot include:
Duceti copilul la un control medical daca cel mic:
Duceti urgent copilul la medic, la spital, daca se confrunta cu:
Medicul va analiza simptomele, istoricul medical, sursa durerii, cum si cand a inceput, localizare si tipul durerii si modul in care aceasta a evoluat in timp. Se va face o examinare fizica (prin palparea abomenului pentru a identifica zone sensibile, dureroase, umflaturi etc.) si se vor face o serie de analize de sange si de urina pentru a exclude afectiuni specifice asociate cu durerea abdominala. Daca istoricul medical, examinarea sau testele de laborator ridica semne de intrebare, pot fi necesare teste mai aprofundate, cum ar fi o radiografie sau o endoscopie.
Tratamentul depinde de cauza problemei. In cazurile de dureri usoare tratamentul implica doar odihna, consum de lichide si o alimentatie usoara. In alte cazuri sunt necesare medicamente, regim alimentar, iar in cazuri severe internarea in spital si interventia chirurgicala.
Referinte:
(1) https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/stomachache-in-children-how-to-know-if-its-serious
(2) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Abdominal_pain/
(3) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/abdominal-pain-in-children
(4) https://health.clevelandclinic.org/stomachaches-5-things-parents-should-know/
(5) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/stomach-ache
(6) https://childmind.org/article/anxious-stomach-aches-and-headaches/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…