Durerea de dinti la copii este in general data de carii. Iata care pot fi cele mai frecvente cauze pentru durerile de dinti la copii, recomandari, solutii si metode de prevenire.
CUPRINS:
1. Cauze pentru durerea de dinti la copii
2. Recomandari si solutii pentru durerea de dinti la copii
3. Abcesul si infectiile dentare
4. Igiena orala la copii si prevenirea durerii de dinti
Cele mai frecvente cauze pentru durerea de dinti la copii sunt cariile dentare si bolile gingivale. Durerea poate fi cauzata si de o infectie dentara sau gingivala sau un abces. De asemenea, copilul poate avea un dinte crapat. Durerile de dinti apar atunci cand eroziunea sau cariile patrund in camera pulpara a dintelui, care contine nervi si minuscule vase de sange extrem de sensibile.
Cele mai frecvente simptome ale durerii de dinti sunt:
Uneori, problemele dentare pot cauza umflarea fetei, febra si stare generala de rau.
Iata care sunt principalele cauze ale durerilor dentare la copii:
Cariile dentare duc adesea la durere si sunt destul de frecvente la copii. Daca durerea persista mai mult de o zi, aceasta este cea mai frecventa cauza. Se poate observa un punct sau o pata galben-maronie la nivelul smaltului – in special pe molari. Cariile dentare pot sa apara la orice varsta – inclusiv carii la dintii de lapte. In caz de carie, bacteriile au uzat smaltul suprafetei unui dinte, provocand o gaura permanenta in dinte. Afectarea smaltului face ca dintele sa fie mai sensibil, iar cariile profunde pot expune nervii, ceea ce provoaca dureri si mai mari.
Gingivita este un nume medical pentru gingiile inflamate – rosii si sensibile. Daca periajul si folosirea atei dentare sunt ignorate, gingiile pot chiar sangera si pot aparea dureri. In cazul unei cariilor interne mai severe sau a unei boli a gingiilor, nu numai ca dintele copilului doare atunci cand mananca, dar s-ar putea sa existe si o infectie a gingiilor.
Daca durerea este severa si pulsatila, e posibil ca unele carii sa fi dus la un abces dentar. Asta inseamna ca s-a format un saculet cu puroi in radacina dintelui.
Muscarea unui obiect dur din greseala poate duca la craparea dintelui. Dintele devine sensibil la lichidele calde si reci. Dintele poate arata normal uneori, fara semne vizibile – linia de fractura poate fi sub linia gingiei sau greu de vazut.
Scrasnitul dintilor este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate orala la copii si poate fi uneori in spatele durerii dentare la copii.
Copiii pot deseori sa se spele pe dinti prea agresiv, afectand smaltul si gingiile, provocand leziuni usoara si zgarieturi, precum si sensibilitatea dintilor.
Uneori, durerea dentara poate fi data de anumite alimente. Alimentele prea dure, prea fierbinti, prea reci sau prea lipicioase pot provoca dureri. De asemenea, blocarea resturilor de mancare intre doi dinti poate cauza dureri.
In general, eruptia dintilor de lapte nu provoaca durere. Insa, cresterea dintilor permanenti poate provoca un disconfort mai mare uneori, pe masura ce dintii pun presiune pe nervi.
La fel ca adultii, copiii care au probleme cu sinusurile au uneori sensibilitate dentara. Sinuzita sau o infectie a urechii poate provoca dureri de maxilar sau dinti.
Ingrijirea dentara prompta va poate ajuta sa gasiti cauza durerii de dinti a copilului si sa preveniti agravarea. Ingrijirea la domiciliu poate reduce durerea si disconfortul. Insa, ingrijirea ulterioara este o parte esentiala a tratamentului. Cel mai bun mod de a preveni si opri cariile dentare este o rutina corecta de periaj si folosirea atei dentare. Copiii ar trebui sa se spele pe dinti cel putin de 2 ori pe zi timp de 2 minute de fiecare data.
Pentru ameliorarea durerii de dinti, in primul rand rugati copilul sa isi clateasca gura cu apa calda si sa se spele pe dinti. De asemenea, incurajati-l sa foloseasca apa de gura si ata dentara. Folositi ata dentara pentru a indeparta orice rest alimentar care ar putea fi prins intre dinti si care poate provoca durere.
Cautati semne cum ar fi carii, dar si umflaturi in jurul dintelui, care ar putea fi un semn al unui abces dentar. Verificati si daca dintele este slabit. E important sa mergeti la medic pentru a vedea cauza durerii. Dentistul poate recomanda comprese reci pentru a reduce umflarea si durerea (nu comprese calde) si antibiotice. Daca medicul a prescris antibiotice pentru copil, administrati-le conform instructiunilor. Nu incetati sa le administrati doar pentru ca cel mic se simte mai bine. Copilul trebuie sa urmeze cursul complet de antibiotice. Medicul poate recomanda si medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofen, pentru a reduce durerea si umflarea.
Uneori poate fi necesara indepartarea dintilor (extractia dentara) daca infectia este severa si dintele nu mai poate fi salvat. Uneori e necesar si sa fie drenata infectia – puroiul din abces. Pot fi necesare si plombe sau obturatii si tratamente de canal.
Un abces este o acumulare de puroi – reactia corpului nostru pentru a lupta impotriva infectiei. Se poate dezvolta aproape oriunde in corp si poate avea diferite grade de severitate. De multe ori nu exista dureri sau umflaturi initiale, dar inflamatia cauzata de abces langa dintii inferiori are potentialul de a afecta caile respiratorii ale copilului si de a ingreuna respiratia. Un abces din zona dintilor de sus poate transfera inflamatia la creier si, daca problema nu este tratata la timp, poate pune viata in pericol.
Cand un copil dezvolta un abces, acesta poate prezenta dureri in partea afectata a tesutului gingival din cauza presiunii puroiului. Aceasta durere se poate extinde la ureche, gat si maxilar si se poate agrava atunci cand copilul sta intins. Abcesul poate provoca roseata sau umflaturi la nivelul fetei, iar gingiile pot fi umflate si rosii. Poate cauza si dureri la mestecat, sensibilitate dentara si respiratie urat mirositoare.
Daca banuiti un abces, duceti cat mai curand copilul la dentist. Un abces NU se vindeca de la sine si poate deteriora cu usurinta dintii din jur. De asemenea, infectia se poate raspandi in alte parti ale corpului. De obicei, abcesele sunt tratate eliminand cauza si drenand orice acumulare de puroi. Uneori poate fi necesara o mica incizie in tesutul gingival. In general, majoritatea abceselor sau infectiilor dentoalveolare sunt tratate cu antibiotice si drenarea puroiului. Uneori poate fi necesara indepartarea dintelui sau a dintilor afectati. Puroiul poate fi drenat prin saculetul gingiei (spatiul dintre dinti si gingii) sau printr-o incizie in tesutul gingival. De obicei, aceasta procedura se efectueaza sub anestezie locala.
Igiena orala poate preveni cariile, motivul principal al durerii de dinti. Asigurati-va ca cel mic se spala pe dinti de 2 ori pe zi, ca foloseste apa de gura si ata dentara. De asemenea, este important sa mergeti la un control stomatologic in mod regulat – in general la 6 luni. Dentistul poate gasi si trata cariile devreme, inainte de a provoca leziuni ale pulpei. Se recomanda si limitarea dulciurilor si a consumului de bauturi indulcite – consumul crescut de dulciuri poate contribui la formarea cariilor si abceselor gingivale, in asociere cu o igiena orala deficitara, ducand la un teren ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.
Retineti ca este foarte important sa aveti grija de dintii de lapte, chiar daca acestia sunt temporari. Toate cariile se comporta la fel, indiferent daca sunt pe un dinte de lapte sau un dinte permanent. Cand un dinte de lapte este afectat de o carie, stratul de smalt incepe sa fie afectat treptat. Daca nu este tratat, ar putea duce la pierderea completa a dintelui. Odata ce sunt prezente carii, acesta nu se limiteaza la un singur dinte. Copiii mici au riscul a dezvolta carii din cauza alimentatiei bogate in zaharuri si pentru ca pot petrece mult timp cu biberonul in gura (caria de biberon), dar si din cauza lipsei sau dificultatilor in ingrijirea orala adecvata.
Referinte:
(1) https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=zb1366
(2) https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/toothache/
(3) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P01876
(4) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/Toothaches-in-Children.aspx
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…