Caria de biberon – de ce apare si cum se poate preveni

caria de biberon

banner-tommee-tippee-miababy

Caria de biberon este cauzata in general de administrarea biberonului cu lapte, suc sau alte lichide dulci pentru perioade prelungite, mai ales noaptea. Iata cum pot fi prevenite cariile de biberon.

CUPRINS:

1. Ce este caria de biberon si ce o cauzeaza?
2. Complicatiile cariilor la bebelusi
3. Prevenirea cariilor de biberon

Ce este caria de biberon si ce o cauzeaza?

Un bebelus are 20 dinti primari prezenti inca de la nastere in gingii, care incep sa erupa intre 6 luni si 1 an. In general copiii au un set plin de 20 dinti primari pana la varsta de 2-3 ani.

banner-peg-perego-miababy

Citeste mai multe despre eruptia dentara la copii.

Dintisorii de lapte, chiar daca vor cadea, sunt extrem de importanti pentru copil. Joaca un rol in sanatatea dentara ulteriora, dezvoltare si stare de bine. Cariile pot incepe la orice varsta, astfel ca e important sa li se asigure dintilor de lapte o ingrijire corecta. Dintii sunt importanti pentru ca favorizeaza nutritia corecta prin mestecarea corecta, asigura dezvoltarea corecta a vorbirii, asigura zambetul copilului si cladirea astfel a stimei de sine, si asigura dezvoltarea ulterioara a danturii permanente corecte.

dintii de lapte

Ce este caria de biberon?

Laptele, sucul, formula de lape praf – aproape toate bauturile pe care le consuma bebelusii contin si zaharuri. In plus, comparativ cu a consuma dintr-o cescuta, cand copilul suge din biberon, ramane in contact mai mult timp cu zaharurile din bautura consumata. Cariile de biberon sunt numite si carii de la suzeta, principalele probleme de dentitie copii. Bacteriile descompun zaharul si il transforma in acid, fiind cauza pentru demineralizare dinti lapte. De-a lungul timpului, acidul poate incepe sa atace smaltul dintilor copilului, cel mai adesea dintii din fata. Aceasta se numeste dezintegrarea dentara la bebelusi sau carii de biberon.

Este o afectiune dentara care apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 18 luni si 3 ani, ca urmare a faptului ca li se administreaza o bautura prin biberon inainte de culcare, ducand la expunerea prelungita a dintilor la lapte sau alt lichid. In general vorbim de carii la copii de 2 ani. E vorba in general de caria rampanta si apare mai ales cand copilul adoarme cu sticla in gura sau cand a deprins un obicei de a folosi biberonul nu doar cand ii e foame. Pot astfel aparea masele cariate la copii si pete pe dinti la bebelusi.

cursuri puericultura

Cauze

Aceasta conditie apare atunci cand dintii copilului sunt expusi frecvent si pe o perioada lunga de timp la zaharurile prezente in lichide cum ar fi laptele, formula si sucul de fructe.

Cu cat aceste zaharuri stau mai mult pe smaltul dintelui, cu atat mai mult creste riscul de a se combina cu bacteriile din gura. Aceste bacterii, la randul lor, produc acizi care ataca smaltul dintilor. Zaharul se gaseste in lapte sau in formula, precum si in alte sucuri si bauturi indulcite artificial.

miababy magazin

Atunci cand un copil adoarme cu biberonul sau foloseste biberonul pentru perioade lungi de timp, zaharul poate sa ramana pe dinti. Acest lucru face ca dintii sa cada mai repede la alti copii.

Caria de biberon apare prin formarea de placa dentara pe dinti ce este agravata de curatarea incorecta a dintisorilor. De asemenea, acizii duc la eroziunea minerala dentara, mai exact a smaltului dentar. Aceste eroziuni duc la formarea de mici gauri in smalt – primul stadiul al cariei. Pe masura ce se dezvolta caria, bacteriile si acidul continua sa afecteze dintele, inaintand tot mai mult spre interiorul dintelui catre pulpa care contine nervi si vase de sange. Pulpa poate deveni umflata si iritata de la bacterii.

caria biberon prevenire

Semnele timpurii ale cariilor de biberon

Primele semne ale cariilor de biberon pot include:

  • pete pe dinti;
  • eroziune dentara vizibila;
  • film albicios in jurul gingiilor;
  • dureri dentare care nu sunt cauzate de eruptia dentara;
  • dureri gingivale care nu sunt cauzate de eruptia dentara;
  • sensibilitate dentara etc.

Complicatiile cariilor la bebelusi

Caria de biberon poate fi o problema serioasa. Dintisorii copilului sunt extrem de importanti pentru a consuma alimente, pentru a vorbi, pentru a zambi. Dintii de lapte pastreaza spatiul pentru dintisorii permanenti. Caria de biberon poate duce la dureri, infectii, caderea prematura a dintilor. In plus, in cazul in care dintii copilului nu se dezvolta corespunzator, bebelusul poate prezenta probleme alimentare sau probleme de vorbire. Dintii permanenti pot apoi sa creasca intr-un mod incorect sau sa provoace aglomerari ale dintilor.

Tratarea cariilor de biberon

Tratamentul stomatologic pentru caria de biberon implica mai ales curatarea dintilor si prevenirea agravarii. Se apeleaza la obturatii pentru dintii de lapte din metal sau compozit, dar nu numai.

Tratamentul poate include:

  • remineralizarea smaltului – poate ajuta la restabilirea smaltului si poate reduce caria aflata in stadii incipiente;
  • plombarea dintilor de lapte – sunt din diferite materiale, ca rasini compozit, portelan sau amalgam;
  • tratamente de canal – ajuta la repararea si salvarea dintisorului afectat sau infectat pentru a preveni pierderea lui prematura;
  • extractia dentara – unele cazuri sunt severe si nu pot fi tratate, astfel ca e mai bine ca dintisorul sa fie scos;
  • argintarea dintilor de lapte;
  • sigilarea dentara – este o metoda de bariera ce poate proteja impotriva cariilor la copii.

Prevenirea cariilor de biberon

ingrijire dinti lapte

Limitarea administrarii biberonului la culcare

Cea mai buna modalitate de a preveni dezintegrarea dentara la bebelus este limitarea timpului petrecut cu biberonul in gura, mai ales la culcare. Oferiti-i biberonul la masa, dar nu-l lasati sa suga timp indelungat. Daca suptul este calmant pentru copil, dati-i mai bine o suzeta. Mai presus de toate, evitati sa faceti din folosirea biberonului o asociere de somn – pentru ca cel mic sa nu asocieze somnul cu biberonul.

Sfaturi

  • In niciun caz NU ungeti suzeta cu zahar, suc, miere sau altceva dulce. Nu oferiti deloc miere copiilor mai mici de 1 an.
  • Invatati cat mai curand copilul sa foloseasca o cescuta pentru a bea – cani sippy pentru copii, ca pas intermediar intre biberon si ceasca normala. De la 14 luni cel tarziu copilul ar trebuie sa nu mai foloseasca deloc biberonul. Copilul poate fi invatat sa foloseasca o cescuta de la 6 luni. Asociatia Americana Dentara recomanda trecerea la cescuta de la 1 an.
  • Copilul nu trebuie sa aiba acces liber pe parcursul zilei la biberonul cu lapte sau suc.
  • Evitati sucurile de fructe! Acestea nu sunt decat lichide cu o concentratie mult prea mare de zahar pentru cel mic. Oferiti-i copilului fructe intregi in locul sucurilor de fructe. Daca totusi alegeti sa ii oferiti suc, alegeti doar sucuri naturale fara adaosuri si acestea trebuie sa fie diluate cu apa neaparat. Copiii mai mici de 6 luni nu trebuie sa consume DELOC suc de fructe.
  • Stergeti gingiile copilului cu un servetel uscat dupa fiecare hranire.
  • Periati dintii copilului de doua ori pe zi cu o periuta moala si umeda (si o cantitate mica de pasta de dinti pentru copiii mai mari de 2 ani).
  • Daca cel mic refuza initial sa stea fara biberon, il puteti umple cu apa, dar chiar si asa evitati sa i-l lasati prea mult timp.
  • Prima vizita a copilului la dentist trebuie sa aiba loc in termen de 6 luni de la aparitia primului dinte. De fapt, se recomanda ca cei mici sa mearga la dentist prima data inainte de varsta de 1 an.

Alaptarea si scaderea riscului de aparitie a cariilor la bebelusi

Anticorpii din laptele matern pot ajuta la impiedicarea cresterii bacteriilor. Exista o mare diferenta intre suptul la biberon si suptul la san. In hranirea la biberon, laptele este eliberat in partea din fata a gurii, in timp ce la alaptare, sfarcul este tras inapoi in gura si laptele este eliberat direct spre gat, stimuland copilul sa inghita. Cand bebelusul adoarme cu o sticla, laptele continua sa curga usor in gura copilului, in timp ce pieptul nu va elibera lapte decat daca este aspirat activ.

Cercetarile sugereaza ca bebelusii alaptati exclusiv la san in primele 6 luni au mai putine riscuri de a avea probleme de aliniere a dintilor si suprapuneri, decat cei care sunt hraniti in mod exclusiv pentru perioade mai scurte de timp sau deloc.

Desi natural, laptele matern, la fel ca si formula, contine zahar. De aceea,  este important sa aveti grija de dinti copilului de la inceput. Alaptarea la san pare sa ajute si la dezvoltarea unei pozitionari corecte a arcadelor dentare si, prin urmare, o buna aliniere dentara. Poate oferi protectie si impotriva cariilor sentare. Lactoza din laptele matern nu este usor fermentata ca zaharoza.

Referinte:
(1) Baby Bottle Tooth Decay (Infant Caries), link: https://www.healthline.com/health/tooth-decay-early-childhood#causes
(2) How to Prevent Tooth Decay in Your Baby, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/teething-tooth-care/Pages/How-to-Prevent-Tooth-Decay-in-Your-Baby.aspx
(3) What is baby bottle tooth decay, link: https://www.webmd.com/oral-health/guide/what-is-baby-bottle-tooth-decay#1
(4) Breastfeeding: Nature’s Safety Net, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4093640/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *