Sarcina este o perioada cu schimbari majore in corpul unei femei. Schimbarile in ceea ce priveste secretiile si fluidele din organism sunt majore in aceasta perioada, de la hiperactivitatea vezicii urinare, pana la secretii mamare, vaginale etc. Dopul gelatinos este, asa cum ii spune si numele, un material ce are consistenta asemanatoare unui gel, si este expulzat de la nivelul vaginului spre sfarsitul sarcinii, ca parte normala a acestei perioade.
Dopul gelatinos este o acumulare cu textura vascoasa, care este localizata la deschiderea colului uterin. Acest mucus actioneaza ca o etansare si ofera o bariera protectoare pentru fat fata de diverse infectii. De asemenea, impiedica patrunderea patogenilor la nivelul colului uterin.
La inceputul sarcinii se acumuleaza mucus in colul uterin, mucusul fiind produs de uter in timpul ovulatiei. Pe masura ce mucusul se ingroasa, acesta sigileaza colul uterin, blocand calea de acces pentru eventuale infectii si protejand astfel fatul. Se formeaza din secretia glandelor cervicale. Este o masa groasa, gelatinoasa, care acopera intregul canal al colului uterin. Incepe sa se formeze de la sfarsitul primei luni de sarcina, cand ovulul este implantat in cavitatea uterina. Secretia glandelor cervicale este sustinuta in mod constant de un nivel ridicat de estrogen si progesteron, care sunt hormonii responsabili pentru dezvoltarea fatului. Dopul gelatinos contine si anticorpi care ajuta sistemul imunitar sa elimine agentii patogeni cum ar fi bacteriile, ciupercile etc. Are si proprietati antimicrobiene pentru a distruge acesti agenti patogeni.
Conform unui studiu publicat in Jurnalul American de Obstetrica si Ginecologie (2002), dopul gelatinos prezinta activitate antimicrobiana testata impotriva streptococului de grup B, Escherichia coli, Candida albicans, si reprezinta o bariera chimica si mecanica de protejare impotriva infectiilor.
Dopul gelatinos cuprinde aproximativ 2 linguri de mucus, care este de obicei albicios, dar poate fi si galbui si uneori roz sau rosiatic, sau chiar maro. Cervixul largit poate afecta unele capilare sanguine, ceea ce duce la aparitia sangelui in cantitati mici in compozitia dopului gelatinos. Prezenta sangelui in mucus nu trebuie sa va sperie, este normala uneori. In cazul femeilor care sunt la prima sarcina, prezenta sangelui in dopul gelatinos este mult mai frecventa, deoarece colul lor uterin este mai mic.
Inainte de momentul nasterii, dopul gelatinos poate incepe sa se desprinda, pe baza unor modificari ale organismului. Prima dintre aceste modificari este reprezentata de o modificare a nivelului unor hormoni, ceea ce face ca mucusul sa se dilueze. Aproximativ in acelasi timp, cervixul incepe sa se relaxeze si sa se deschida, favorizand alunecarea dopului. Uneori dopul gelatinos este eliminat fara ca femeia insarcinata sa sesizeze (30% din cazuri), deoarece eliminarea se poate face treptat.
Inainte de inceperea travaliului, are loc un dezechilibru hormonal. Cantitatea de estrogen creste semnificativ comparativ cu nivelul de gestogen. Procesul de dezvoltare fetala este considerat finalizat si astfel este anulata sustinerea lui. Hormonul estrogen face ca mucusul sa devina subtire si este descarcat.
Dopul gelatinos poate fi eliminat inainte sau dupa a 37-a saptamana de sarcina, in general nu inainte de 36 saptamani.
Eliminarea dopului gelatinos este oarecum diferita pentru femeile nulipare (nu au mai nascut niciodata), unipare (au mai nascut, sarcina cu un singur fat) si multipare (sarcina multipla – gemeni, tripleti etc.), deoarece astfel diametrul colului uterin variaza in functie de acest factor.
In ciuda statisticilor generale, este imposibil sa se prezica modul si momentul in care dopul gelatinos va fi eliminat de catre fiecare femeie. Dupa cum s-a mentionat anterior, unele femei pot sa nu observe eliminarea dopului, acesta fiind eliminat treptat, inclusiv odata cu urinarea sau in timpul dusului.
Eliminarea dopului gelatinos este un proces natural si nu trebuie sa va alarmeze. Examinati mucusul, in ceea ce priveste aspectul, consistenta si culoarea. Culoarea normala a mucusului este albicioasa, galbena sau maronie, cu fire de sange. De obicei, eliminarea dopului se asociaza cu apropierea momentului nasterii, lucru ce poate varia de la o femeie la alta: unele femei pot intra in travaliu dupa cateva ore de la eliminarea mucusului, in timp ce altele intra in travaliu cateva zile mai tarziu.
Contactati medicul daca s-a rupt apa sau daca prezentati contractii puternice si frecvente. Daca insa eliminarea dopului nu produce simptome, nu observati ruperea apei si alte semne, nu exista motiv de ingrijorare.
Desi eliminarea dopului este unul dintre primele semne ale nasterii, nu toate femeile intra in travaliu imediat. Uneori, poate dura cateva zile sau saptamani. In cazul in care eliminarea dopului este insotita de sange (a se diferentia eliminarea dopului ce contine fire de sange cu eliminarea efectiva de sange), este recomandat sa va prezentati la medic, deoarece sangerarea poate fi un semn al abruptiei placentei (abruptia placentara). Aceasta afectiune apare atunci cand mucoasa placentei se coaguleaza de pe peretele uterului, privand copilul de nutrienti si oxigen. Aceasta problema poate fi riscanta si poate duce la complicatii.
Eliminarea mucusului la 37 saptamani este unul dintre semnele normale ale nasterii si este normal. Inseamna doar ca peretele uterului se dilata mai mult si se pregateste pentru nastere. Poate fi insotita de contractii usoare. Daca aveti contractii regulate si puternice, insotite de durere la nivelul spatelui inferior, contactati medicul.
Astfel, eliminarea dopului gelatinos semnifica apropierea de momentul nasterii, dar nu este urmata imediat de initierea travaliului.
Desi, in unele cazuri, travaliul nu incepe intotdeauna imediat dupa eliminarea mucusului, este intotdeauna recomandat sa vizitati ginecologul sau obstetricianul in scurt timp pentru a evita orice complicatii ulterioare.
Da, dopul gelatinos este eliminat de fiecare data, inainte de nastere. Cu toate acestea, in timp ce unele femei observa mucusul, in alte cazuri acesta este eliminat fara ca femeia sa sesizeze.
In mod obisnuit, inainte. Dopul gelatinos impiedica bacteriile sa ajunga pana la copil, nu blocheaza ruperea apei si eliminarea ei. Ruperea apei sau alte scurgeri necesita prezentarea la medic.
Dopul gelatinos actioneaza ca o bariera pentru uter, impiedica infestarea si patrunderea in uter a unor organisme nedorite, cum ar fi bacteriile, virusii si parazitii. Astfel, protejeaza copilul.
O secretie sau scurgere vaginala, pe de alta parte, este diferita. In timpul sarcinii exista aceasta scurgere normala, inodora si albicioasa, numita leucoree, care apare si inainte de sarcina. Acest lucru este cauzat de productiile crescute de hormoni feminini, cum ar fi estrogenul. Secretia vaginala se datoreaza si unui flux crescut de sange la nivelul vaginului. Dopul gelatinos arata ca un albus de ou si poate avea o tenta rosiatica din cauza continutului de fire de sange. Dar, in timpul sarcinii, secretiile sunt dense in concentratie. Secretia este, de asemenea, transparenta si foarte lipicioasa.
Deoarece asemanarile sunt cu toate acestea destul de mari, este bine sa informati medicul cu privire la toate simptomele si secretiile eliminate pe durata sarcinii, mai ales in ultima perioada a sarcinii.
Informati medicul daca exista o scurgere inodora si albicioasa vaginala, daca are miros neplacut sau culoare verzuie etc.
Pierderea dopului gelatinos in timpul sarcinii nu inseamna ca protectia fatului impotriva infectiei vaginale este intrerupta. Exista cea de-a doua si mai importanta bariera de protectie, care este placenta. Prin urmare, in cazul in care ati pierdut dopul gelatinos si nu ati intrat in travaliu, nu trebuie sa va faceti griji, dar trebuie sa luati anumite masuri de siguranta: evitati inotul si acordati mai multa atentie igienei personale (faceti dus si schimbati mai frecvent lenjeria de corp si lenjeria de pat). In ceea ce priveste viata sexuala, dupa ce ati pierdut dopul gelatinos, se recomanda evitarea contactului sexual pentru a preveni ca anumiti patogeni sa ajunga in uter.
In mod normal, nu exista semne specifice de pierdere a dopului gelatinos, cum ar fi durerea sau senzatia ca ceva este rupt la nivelul colului uterin. Cu toate acestea, in unele cazuri, descarcarea dopului este insotita de simptome care indica anumite probleme, cum ar fi sangerarea asociata cu eliminarea dopului gelatinos (a nu se confunda cu aspectul uneori rosiatic al dopului, care este normal), eliminarea unei cantitati mai mari de sange, rosu aprins. Daca dopul gelatinos este verzui, trebuie sa informati medicul cat mai curand posibil – culoarea verde a dopului, precum si culoarea similara a lichidului amniotic, pot fi o dovada a hipoxiei fetale. Aceasta este lipsa de oxigen, care poate periclita sanatatea si viata copilului.
In mod normal, dopul gelatinos nu miroase, mirosul neplacut necesitand control medical. Mirosul neplacut poate semnala o serie de afectiuni patologice, prin urmare o femeie insarcinata are nevoie de o examinare meticuloasa. Pierderea mucusului la 38 de saptamani nu afecteaza de obicei, chiar daca sunt depasite cele 37 de saptamani considerate normale. In schimb, eliminarea dopului la 33 saptamani este diferita, deoarece acesta este un semn de nastere prematura.
Uneori, dopul de mucus se desprinde impreuna cu lichidului amniotic. Retineti ca ruptura sacului amniotic il priveaza pe copil de protectia impotriva infectiilor. In timpul sarcinii trebuie sa-i mentionati medicului despre toate secretiile vaginale. Aceasta ajuta la monitorizarea progresului sarcinii, precum si la clarificarea datei preconizate de nastere.
Modificarile care au loc in corpul femeii gravide sub influenta schimbarilor hormonale si pregatirea pasajelor materne pana la nastere se numesc semne de travaliu in timpul sarcinii. De obicei, aceste semne sunt observate la 38-39 saptamani de sarcina, dar acest lucru nu inseamna ca toate acestea au loc in aceasta perioada si cu aceeasi intensitate.
Unul dintre semnele cunoscute cunoscute ale nasterii sunt date de o senzatie de usurare in organism. Se bazeaza pe schimbarile anatomice de la sfarsitul sarcinii. In cazul in care copilul se afla pozitionat cu capul in jos, in aceasta perioada capul sau coboara tot mai jos. Partea superioara a uterului coboara si opreste comprimarea plamanilor si a stomacului. Prin urmare, femeile pot respira mult mai usor. Un alt semn de sarcina in timpul sarcinii este trecerea dopului gelatinos. Contractiile Braxton Hicks reprezinta un alt semnal al inceperii travaliului.
Contractiile Braxton Hicks sunt cauzate de contractarea muschilor uterului in pregatirea pentru nastere, fiind de obicei nedureroase. Femeile pot incepe sa simta contractiile Braxton Hicks de la jumatatea sarcinii, desi au tendinta de a deveni mai vizibile spre sfarsitul sarcinii. Cand intrati in travaliu, contractiile vor deveni mai frecvente, ritmice si mai lungi, pe masura ce cervixul incepe sa se inmoaie si sa se deschida (dilate). Ele vor creste, de asemenea, in intensitate.
Contractiile in sine favorizeaza dilatarea cervicala pentru trecerea fatului. Acestea sunt insotite de dureri abdominale repetate la intervale de 15-20 de minute. De-a lungul timpului, ele devin mai puternice, mai prelungite, mai frecvente si dureroase. Intervalele dintre contractii scad gradual pana cand ajung la 3-4 minute.
Cel mai evident semn al travaliului este ruptura membranelor sacului amniotic si a apei. Apa se poate scurge intr-o cantitate mica sau in cantitati mari. De asemenea, cervixul se alungeste si devine mai subtire si intins pentru a permite copilului sa treaca prin canalul de nastere. Dilatarea este o masura a modului in care este deschis cervixul. De obicei, un cervix dilatat cu 10 centimetri inseamna ca fatul se poate naste.
Dupa cum puteti vedea, pierderea dopului gelatinos nu este singurul simptom al travaliului. Desi eliminarea dopului gelatinos in sine nu este un motiv de alarmare, trebuie sa informati medicul, iar daca eliminarea este insotita de dureri, sangerari sau contractii puternice, trebuie sa va prezentati urgent la medic, precum si daca dopul a fost eliminat inainte de saptamana 36 de gestatie.
Sursa foto: eMedicalHealth, pixabay.com, pexels.com
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Astăzi am observat de 2 ori o secretie alb galbuie dupa ce urinam este posibil să fie dopul gelatinos!? Am 37 38 de săptămâni de sarcina
Buna, am 36 saptamani si 4 zile pe data de 11 luna aceasta am început sa elimina dopul gelatinos am fost internată si azi miau dat drumul acasa pierzând in continuare dopul cate un pic. Menționez că sunt la a cinci a sarcina. Sa-mi fac griji mari???
Buna,am 33 de saptamani si am o secretie albicioasa cu niste chegulete,bule tot albe dar care ma irita si simt mancarime,am incercat cu canesten crema crezând că e candida deoarece am avut in trecut,dar tot nu cedează inflamarea si nici scurgerile,nu stiu dar poate sa fie dopul gelatinos asa iritant sau e candida?
Bună ziua ma numesc Florentina vreau sa va întreb am eliminat dopul gelatinos și am și dilatatie 3 cm în cât timp ar începe travaliul va multumesc
Bună ziua as avea o întrebare sunt in sarcina în 38 de saptamani și dopul lam eliminat puțin câte puțin cam de 1 săptămâna dilatația o am 3 cm tot de 1 săptămâna contracti și dureri ca înainte de menstruatie dar nu regulate și la intervale mari iar durerile nu sunt în fiecare zi diar contracții întrebarea mea este este pornit travaliu sau este aproape
Buna seara, sunt in saptamana 35 de sarcina, de 4 zile am in special dimineata o scurgere mai abundenta alb-galbuie, astazi chiar spre maroniu si pe seara am gasit la toaleta cand m-am sters, o bucatica gelatinoasa maronie. Sunt la prima sarcina, ce sanse am sa intru in travaliu? Am avut ceva contractii false si atat..niste dureri de spate putin, am facut un pic de efort..
Am 41 de saptamani si am eliminat dopul gelatinos . Este posibil sa fi eliminat dopul si sa nu am contractii si sa trebuiasca sa fac cezariana ? Au trecut 5 ore de atunci si nu am nici o durere