Durerea in timpul unui act sexual – numita dispareunie – este definita ca o durere genitala persistenta sau recurenta. Afla tot ce trebuie sa stii despre dispareunie in randurile de mai jos.
Cuprins:
Durerea in timpul unui act sexual (dispareunia) este definita ca o durere genitala persistenta sau recurenta care apare chiar inainte, in timpul sau dupa actul sexual vaginal.
Diagnosticul diferential include vaginismul, lubrefierea inadecvata, atrofia si vulvodinia. Etiologiile mai putin frecvente sunt endometrioza, congestia pelvina, aderentele sau infectiile. De asemenea, afectiunile uretrale si cistita pot provoca dureri in timpul actului sexual.
Desi dispareunia este prezenta la ambele sexe, este mult mai frecventa la femei, unde durerea apare incepe in mai multe zone, de la regiunile vulvare pana la structuri pelvine profunde.
Durerea in timpul actului sexual este mai frecvent intalnita la:
Exista doua tipuri principale de dispareunie, care sunt clasificate in functie de localizarea durerii:
Actul sexual cu durere superficiala poate fi dat de lipsa lubrifierii corecte, vaginul fiind uscat. Lubrifierea necorespunzatoare rezulta adesea din preludiul insuficient. De asemenea, pe masura ce femeile inainteaza in varsta, mucoasa vaginului se poate usca, deoarece nivelul de estrogen scade. Aceasta afectiune se numeste vaginita atrofica. In timpul alaptarii, vaginul poate deveni uscat, deoarece nivelurile de estrogen sunt scazute.
Cauze pentru durerea superficiala in timpul actului sexual:
Himenul este o membrana care inconjoara sau uneori chiar acopera deschiderea vaginului. Atunci cand femeile au relatii sexuale pentru prima data, himensul se rupe cauzand o durere si sangerare.
Cauze pentru durerile profunde
Durerea in profunzime in timpul actului sexual poate avea urmatoarele cauze:
Durerea, inclusiv dispareunia, este influentata si de emotii. De exemplu, disconfortul minor se poate simti ca o durere severa dupa o experienta sexuala traumatizanta, cum ar fi violul. Sentimentele negative fata de un partener sexual, teama de intimitate sau sarcina, o imagine de sine negativa sau o perceptie ca durerea nu va disparea pot face ca durerea sa fie resimtita mai intens.
Factorii emotionali includ:
Iata care sunt simptomele dispareuniei:
Diagnosticul incepe cu un istoric medical, adresandu-se intrebari privind localizarea durerii si momentul cand apar durerile, starea generala de sanatate etc. Se va continua cu examinarea pelvina, examinarea zonei genitale, analiza musculaturii pelvine, a vaginului si uterului. Medicul va examina vaginul si colul uterin utilizand un instrument denumit speculum. Acest lucru ajuta medicul sa deschida usor zona vaginala pentru examinare.
Este posibil sa fie nevoie de teste suplimentare, cum ar fi ecografii pelvine, daca se suspecteaza o afectiune din interiorul pelvisului. Se pot preleva probe din vagin sau cervix pentru a fi testate in laborator sau teste de urina.
Tratamentul depinde de cauza care sta la baza durerii. Dentru durerea superficiala, aplicarea unui unguent anestezic si folosirea unui lubrifiant inainte de actul sexual pot fi de folos. Sunt de preferat lubrifiantii pe baza de apa decat cei pe baza de ulei. Lubrifiantii pe baza de ulei tind sa usuce vaginul si pot deteriora dispozitivele de contraceptie din latex, cum ar fi prezervativele si diafragmele. De asemenea, pentru durerea superficiala se recomanda un preludiu mai lung.
Pentru durere profunda, pot fi de ajutor anumite pozitii diferite in actul sexual, pozitii cu control asupra penetrarii, de exemplu.
Tratamentul mai specific depinde de cauza, cum ar fi:
Estrogenul local poate ajuta femeile care sufera de uscaciune vaginala data de nivelul scazut de estrogen. Un medicament pentru femeile cu probleme cu lubrefierea vaginala este ospemifen care actioneaza ca estrogen pe captuseala vaginala, dar nu pare sa aiba efecte potential daunatoare asupra sanilor. Un alt medicament pentru ameliorarea actului sexual dureros este prasteron – sub forma de capsule ce se introduc in interiorul vaginului.
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…