Cum trebuie sa fie dieta gravidei si ce alimente trebuie evitate in timpul sarcinii? | Intrebari Frecvente

alimentatia in sarcina

banner-tommee-tippee-miababy

Afla informatii utile despre ce alimente trebuie evitate in timpul sarcinii si cum trebuie sa fie dieta gravidei direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Mai multe detalii despre dieta gravidei si alimentatia in sarcina.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Ce alimente trebuie evitate in timpul sarcinii si cum trebuie sa fie dieta gravidei?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

banner-tommee-tippee-miababy

Dr. Valeria Herdea:

In primul rand, sarcina este o perioada in care avem nevoie sa fim in echilibru. Pe de alta parte, putem sa ne bucuram de foarte multe evenimente, de foarte multe lucruri, de la intalnirea cu bebelusul nostru pe un ecran de ecograf, a-i auzi inima si pana la a invata ce sa mancam ca sa ii fie bine.

Exista cativa pasi pe care ar fi recomandabil sa ii parcurgem. Un prim pas ar fi sa avem o lista de DA si de NU, in functie de preferintele noastre. Sa nu uitam ca sarcina poate avea cateva etape prin care trece fiecare femeie, dar nu obligatoriu. Aceste etape sunt induse in primul rand de starea noastra psihoafectiva si atunci, ca sa fim putin mai expliciti, important este daca avem sau nu acele greturi de prim trimestru, daca avem greturi de ultimul trimestru, daca mergem la controalele lunare in fiecare luna, daca mergem si avem o relatie cu personalul medical care ne va ingriji atat medic de familie, asistenta medicului de familie cat si ginecologul la care vom naste si sa nu uitam de neonatologul care va prelua copilul.

De aici si pana la ce mancam si ce nu mancam in timpul sarcinii sigur ca pare o distanta foarte mare dar nu este. Ce putem manca? Orice. Orice, in limita tolerantei noastre, pentru ca daca noi am avut un regim omnivor putem manca la fel, daca suntem ovo-lacto-vegetarieni sau avem regim mediteranean mancam conform dietei si daca suntem vegani avem in continuare o dieta vegana. In concluzie, adaptarea regimului alimentar, sau optiunea pe care noi o avem, probabil ca este venita de dinainte de sarcina si este bine ca in timpul sarcinii sa ne simtim bine in pielea noastra si sa nu introducem foarte multe modificari.

cursuri puericultura

In general, pregatirea pentru sarcina este bine sa o facem cam cu trei luni inainte de a ramane insarcinate, de comun acord cu partenerul nostru. Sigur, incercam sa le facem niste analize sa ne pregatim pentru sarcina si nu in ultimul rand sa vedem ce mancam pentru ca sunt alimente care faciliteaza o sarcina, sunt alimente care prelungesc initierea unei sarcini si nu in ultimul rand sunt alimente care stimuleaza dezvoltarea neuropsihomotorie a fatului si atunci daca ne pregatim pentru sarcina este bine sa avem un regim cat mai bogat in legume, fructe cat mai colorate, pentru ca aduc antioxidanti, pentru ca aduc microelemente si pentru ca asta ne da o stare de bine, si nu in ultimul rand este important sa consumam lactate, peste de origine oceanica si nu de acvacultura. Chiar daca suntem mari amatori de fructe de mare ar fi bine sa fim foarte atenti cand le selectionam si nu in ultimul rand sa evitam grasimile, sosurile, rantasurile, sa evitam mancarea grea. In general, avem nevoie de mancare proaspata, buna.

In primele luni de sarcina, dieta gravidei este ritmata de starea generala a viitoarei mame. Exista mame echilibrate care nu au nicio problema si care pot manca din prima zi orice isi doresc, oricand doresc si oricat doresc. Exista si cateva reguli pe care ar fi bine sa le respectam. Sa nu mancam exagerat de mult, sa nu mancam pentru doi, sa nu mancam pentru ca avem nevoie sa asiguram aportul la cel putin doua persoane – eu, copilul si inca trei din spatele nostru – adica sa stim sa ne oprim, inainte de a ne satura, pentru ca sa nu luam foarte multe kilograme in sarcina, si a risca sa devenim obeze in sarcina. Surplusul de greutate reprezinta un risc. In primul rand, pentru copil este un risc vital de multe ori, pentru ca poate induce patologie la copil; practic duce la o nastere cu probleme.

miababy magazin

In al doilea rand, este important pentru noi sa alegem o dieta variata. Regulile de baza pornesc de la alimentatia proaspata, de la alimentatie variata, de la alimentatie sezoniera, pentru ca este important daca este iarna sau vara – intr-un fel mancam iarna, intr-un fel mancam vara.

Important e sa avem lichide foarte multe. Lichide insemnand lichide de buna calitate, incepand cu apa, din sursa verificata sanitar, sucurile naturale de fructe stoarse la storcator dar preferinta se indreapta nu doar spre sucuri naturale care pot contine foarte multe glucide, deci pot avea un indice glicemic mare, ci spre salate de fructe, spre fructe proaspete. Orice fruct proaspat este binevenit. Recomandarea este ca fructele sa vina din zona in care ne nastem si in care traim. Fiecare organism este structurat genetic cu un tipar care sa se adapteze zonei geografice de unde traieste.

O alta recomandare ar fi sa avem intotdeauna cel putin doua mese de fructe si 3 mese de legume. Adica fiecare masa sa fie insotita de o proteina si de o leguma, nu doua proteine la aceeasi masa, un amestec bizar de grasimi foarte multe, mai ales cele nesanatoase. Sa avem grija daca vrem sa mancam, de exemplu, cartofi prajiti – trebuie sa avem grija sa ii facem cu un anumit tip de ulei si sa il aruncam dupa. Am dorit foarte mult sa specific aceste lucruri pentru ca in general nu poti refuza o gravida daca are o dorinta sa manance ceva, in primul rand, pentru ca noi suntem traditionalisti crezand ca ar avea o importanta sau un efect asupra sarcinii.

Toata lumea spune despre gravida ca are pofte. Acesta e un fel de zice. Cred ca este un pic de rasfat si cred ca este autoindus dar important este sa ne adaptam. Daca gravida isi doreste neaparat sa manance, cel mai bine e sa ii facem pe plac, pentru ca poate ca in felul acesta gradul de frustrare dat de greturi, de starea generala proasta, se va reduce.

Daca o gravida are greturi matinale, important e sa manance putin dimineata, sa stea culcata cel putin 15 minute, sa se odihneasca si apoi se o ia la drum. Asta inseamna sa ne sculam putin mai devreme, eventual sa facem si cateva exercitii fizice, sa consumam o alimentatie sanatoasa, inca o data pe baza pe legume, fructe, lactate, paine de casa – daca se poate facuta cu manutele personale si nu in ultimul rand sa avem un aport de lichide sanatoase.

Nu este contraindicat in sarcina nici macar daca o gravida isi doreste sa bea putina cafea. Poate sa bea putin dar ar fi putina cafea si mult lapte.

Pe de alta parte, exista o tendinta diferita la nivelul nutritionistlor/dieteticienilor care spune spune sa mancam lactate, altii spun nu. Important este sa avem echilibru, sa avem varietate, sa avem prospetime, sa avem aspect, pentru ca este esential aspectul alimentelor si nu in ultimul rand calitatea si sursa de provenienta are nevoie trebuie sa fie una foarte bine verificata. Avem nevoie sa fim foarte atenti atunci cand mancam alimente la un local. Intotdeauna sa vedem care este sursa de provenienta, pe cat se poate, daca exista certificat de calitate si nu in ultimul rand sa evitam sosuri, prajeli, maioneza si alte mancaruri grele.

Ce nu este indicat in sarcina? Nu exista niciun element care sa nu fi indicat daca o femeie isi doreste sa manance ceva, dar ar fi de dorit, deci ca recomandare, sa nu mancam foarte multe conserve sau sa le excludem complet din dieta gravidei. Putem manca alimente in stare naturala. Daca dorim sa preparam, de dorit este sa preparam termic la flacara deschisa, deci nu alimente care au fost puse in cuptorul cu microunde pentru ca sunt practic distruse. Vrem sa mancam, de exemplu, grau incoltit? Suntem libere sa mancam grau incoltit, pentru ca are foarte multi factori de crestere, dar atentie de unde il  selectionam.

Deci mare atentie la E-uri, coloranti, conservanti si e bine sa avem o dieta pe care am stabilit-o de comun acord cu partenerul nostru astfel incat sa nu devina un cosmar sa gatim. Nu e obligatoriu sa mancati trei mese si doua gustari, e obligatoriu sa faceti ceea ce va face placere si sa respectati cateva reguli privind starea de sanatate a copilului dumneavoastra.

Sa nu consumati fructe de mare nepreparate, sa incercati sa mancati intotdeauna dintr- o sursa curata, sa consumati apa de la sursa verificata sanitar. Daca veti consuma apa plata, luati recipiente mai mici, imbuteliate si daca se poate recipiente de sticla. Daca au fost desfacute, a doua zi nu le mai folositi. Este de dorit sa aveti o igiena corespunzatoare si sa va bucurati de fiecare zi de sarcina.

Despre autor

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *