Bebelusi

Diareea la bebelusi – cauze, tratament

Afla totul despre diareea la bebelusi, ce o cauzeaza, ce tratament este indicat si cum ar trebui sa arate dieta unui bebelus care se confrunta cu acest simptom.

CUPRINS:

1. Ce este diareea?
2. Care sunt simptomele diareei?
3. Cauzele diareei la bebelusi
4. Efectele diareei
5. Tratamente pentru diareea bebelusilor

Ce este diareea?

Scaunul bebelusului poate avea diferite texturi, culori si mirosuri, in functie de ceea ce mananca (lapte matern, formula sau alimente solide). Scaunul bebelusului este in mod normal mult mai moale decat al unui copil mai mare si nu este neobisnuit ca uneori sa fie chiar mai moale decat de obicei. Insa, daca devine brusc mult prea moale sau apos si se intampla mai des si in cantitati mari, poate fi vorba despre diaree. Vezi si: Scaunul bebelusului – ce e normal si ce nu

Diareea ocazionala a bebelusului este destul de comuna. Asta deoarece copilul incepe sa exploreze mancarea si inca se regleaza digestia. Insa, diareea persistenta sau severa poate fi o problema. Diareea nu inseamna doar un scaun moale, ci mai multe scaune moi si apoase pe zi. Poate duce la deshidratare, ce poate fi grava mai ales pentru copii mici.

Schimbarea consistentei materiilor fecale la sugarii care au avut intotdeauna scaune normale poate fi semnul unei infectii intestinale. Diareea la bebelusi si copii trebuie considerata severa daca scaunele sunt lichide, sunt urme de sange in scaun, apar si varsaturi, febra mare, letargie, deshidratare severa.

Care sunt simptomele diareei?

Este normal ca bebelusul sa aiba ocazional scaun moale sau apos. Asta pentru ca sistemul digestiv al bebelusului se dezvolta si se adapteaza dupa nastere. Scaunul bebelusului tinde sa fie usor apos si moale, mai ales daca bebelusul este alaptat, asa ca poate fi dificil de observat semnele diareei la bebe. Iata cateva simptome ale diareei la bebelusi la care trebuie sa fiti atenti:

  • scaunul bebelusului este mai apos decat de obicei (se scurge adesea prin scutec);
  • copilul are scaun mai des decat de obicei;
  • scaunul bebelusului miroase mai urat decat in mod normal.

Scaunul bebelusului variaza in functie de metoda de hranire – daca este alaptat sau hranit cu formula de lapte, sau daca s-a inceput diversificarea.

Cauzele diareei la bebelusi

Diareea la bebelusi poate avea drept cauze infectiile virale, bacteriene, tratamente cu antibiotice sau pur si simplu alimentatia. Exista multe cauze pentru diareea bebelusului. Cele mai multe dintre acestea sunt comune si dispar de la sine. Diareea bebelusului nu dureaza de obicei mult. Poate fi cauzata de mai multe probleme, inclusiv:

  • infectii cu bacterii, virusuri sau paraziti;
  • alergii alimentare sau intolerante;
  • sensibilitate la medicamente – tratamentul cu antibiotice poate provoca probleme intestinale deoarece reduc flora de bacterii bune;
  • consum crescut de sucuri de fructe – bauturile prea dulci pot declansa diareea;
  • modificari alimentare – mai ales la introducerea anumitor solide si la schimbarea formulei de lapte.

Cele mai des intalnite infectii virale legate de diaree sunt cele cu rotavirus, adenovirus si virus gripal. Salmonela, Shigella, stafilococ, Campylobacter sau E. coli pot declansa diareea la bebelusi si copii mai mari. Aceasta este insotita de obicei si de dureri abdominale, febra, si uneori chiar si sange in scaun. Giardioza este cea mai des intalnita cauza parazitara si poate provoca gaze, balonare, diaree.

Unele alimente si chiar anumite formule de lapte sunt mai greu de digerat si pot cauza diareea la bebelusi. Intoleranta la lapte apare atunci cand stomacul bebelusului nu poate digera lactoza, zaharurile care se gasesc in lapte. Bebelusul ar putea avea intoleranta temporar. Formula de lapte, daca nu este preparata corect, poate provoca diaree. Trebuia adaugata cantitatea de apa necesara, scrisa pe eticheta. Si unele alergii alimentare pot declansa diareea. Atentie mare daca apar si alte simptome, precum buze umflate sau pete pe corp.

Unele alimente din dieta mamei pot provoca alergii si sensibilitati bebelusului alaptat. Laptele de vaca, ciocolata, alimentele picante si cofeina sunt alimentele cele mai susceptibile de a declansa o problema.

Gastroenterita si diareea

Diareea este de multe ori cauzata de o infectie, numita gastroenterita. Gastroenterita poate provoca dureri abdominale cu crampe, urmate de diaree care dureaza aproximativ 3-5 zile. Alte simptome pot include febra, pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi, pierdere in greutate, deshidratare.

Gastroenterita virala este o cauza principala a diareei la copii. De asemenea, poate provoca greata, varsaturi si dureri de burta. Simptomele dureaza de obicei cateva zile, iar copiii se pot deshidrata daca nu beau suficiente lichide in aceasta perioada. De asemenea, multe tipuri diferite de bacterii pot provoca diaree, inclusiv E. coli, Salmonella, Campylobacter si Shigella. Cand vine vorba despre paraziti, Giardia este cea mai frecventa infectie parazitara care provoaca diaree la copii.

Efectele diareei

Diareea face ca organismul sa piarda multa apa, dar si electroliti. Asta duce la deshidratare. Bebelusii se pot deshidrata foarte repede – intr-o zi sau doua dupa inceperea diareei – si poate fi foarte periculos, mai ales la nou-nascuti.

Sunati medicul daca observati aceste semne de deshidratare la copil, ca urinari mai scazute (mai putine scutece umede), stare de agitatie si iritabilitate, gura uscata, plans fara lacrimi, somnolenta si letargie. Deshidratarea este un risc mai ales daca bebelusul are diaree si, de asemenea, varsaturi sau febra. In plus, sunati medicul daca cel mic are diaree si are mai putin de 6 luni sau are urmatoarele simptome: febra mare, dureri de burta, sange in scaun, varsaturi etc.

Tratamente pentru diareea bebelusilor

Desi nu exista o solutie rapida pentru diareea la bebelus, vestea buna este ca, in majoritatea cazurilor, se va reduce de la sine. In cele mai multe cazuri, diareea bebelusului se imbunatateste de la sine si copilul nu va avea nevoie de tratament medical. Este important ca cel mic sa consume suficiente lichide pentru rehidratare – lapte praf, lapte matern sau apa, in functie de varsta copilului.

De obicei, medicii nu recomanda anti-diareice pentru copii. Insa, ar putea prescrie un antibiotic pentru o infectie bacteriana sau un medicament antiparazitar pentru o infectie cu parazit. In caz de diaree severa ce a dus la deshidratare poate fi necesara spitalizarea pentru administrarea de lichide intravenos. De asemenea, se poate recomanda o solutie de rehidratare orala. Probioticele ar putea ajuta, dar este important sa discutati cu medicul pediatru al copilului inainte de a-i oferi orice supliment, picaturi sau orice remediu pentru diaree. Medicul va poate prescrie drept tratament uneori si probiotice care contin Lactobacillus, Bifidobacterium. Acestea ajuta la recuperarea bebelusului in caz de diaree acuta, cauzata de infectii virale sau bacteriene. Probioticele sunt eficiente si in cazul diareelor cauzate de curele cu antibiotice.

IMPORTANT. In cazul diareei la bebelusi si a varsaturilor, cel mai important este sa i se asigure sugarului necesarul de apa pentru a nu fi deshidratat. Indiferent de tratament sau de medicamentul prescris de medic, acest aspect nu trebuie neglijat.

Alimentatia copilului cu diaree

Daca cel mic mananca alimente solide, medicul va poate recomanda sa ii administrati alimente cum ar fi banane, biscuiti, cereale, orez, pana cand diareea se reduce. Mamele care alapteaza ar putea avea nevoie sa-si ajusteze propria dieta pentru a evita orice alimente care ar putea declansa diareea la bebelusi.

Bebelusii cu diaree ar trebui sa evite sa manance orice ar putea agrava starea, inclusiv:

  • alimente grase;
  • alimente bogate in fibre;
  • lactate ca iaurt sau branza;
  • sucuri de fructe;
  • alimente prajite;
  • dulciuri.

Nu intrerupeti alaptarea. Laptele matern contine lichidele si nutrientii de care copilul are nevoie pentru a inlocui lichidele pierdute prin diaree. Exista, de asemenea, anticorpi in laptele matern care ajuta copilul sa lupte impotriva infectiilor si bolilor. Daca hraniti copilul cu biberonul, nu diluati formula pentru sugari (sau laptele matern).

Alte recomandari

Schimbati des scutecul copilului pentru a preveni iritatia de scutec. Scutecele murdare pot irita pielea bebelusului si pot provoca eruptii cutanate, asa ca schimbati des scutecele umede si murdare. Diareea care este cauzata de o infectie virala sau bacteriana este foarte contagioasa. Spalati-va mainile cu apa calda si sapun de fiecare data cand schimbati scutecul copilului pentru a preveni raspandirea infectiei.

Este important sa retinem ca diareea bebelusului este relativ frecventa si, de obicei, se reduce de la sine in timp. Daca scaunul bebelusului nu se imbunatateste sau apar orice alte simptome, contactati medicul pediatru sau medicul de familie pentru sfaturi suplimentare.

Daca micutul prezinta oricare dintre urmatoarele simptome, contactati imediat medicul:

  • bebelusul pare deshidratat – asta inseamna mai putine scutece umede, mai putine lacrimi cand plange, gura uscata, fontanela afundata sau letargie;
  • sange in scaunul bebelusului;
  • bebelusul nu consuma lichide;
  • diareea este insotita de febra si varsaturi care dureaza mai mult de 24 de ore;
  • bebelusul pare sa aiba stare generala de rau;
  • diareea dureaza mai mult de doua zile si nu pare sa se amelioreze.

Referinte:
(1) https://www.medicinenet.com/how_do_you_stop_diarrhea_in_babies/article.htm
(2) https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-diarrhea-causes-treatment
(3) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/diapers-clothing/Pages/Diarrhea-in-Babies.aspx
(4) https://kidshealth.org/en/parents/diarrhea.html

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Bună seara ce pot sa îi dau în afară de ceai de menta la un bebeluș de 3 lui cu diaree

  • Bună ziua! Am o fetiță de 4 luni și de o lună face scaune lichide de culoare verde închis. Am fost la medic ,ni s-a prescris tratament cu mucilagiu,furazolidon,ceai de mentă și tasectan Duo. Între timp culoarea scaunului a revenit la normal și consistența mucoasă de culoare verde-maro. Am terminat tratamentul și următoarele două scaune au fost de culoare muștar dar lichide. Ce aș mai putea face? Mulțumesc

  • Fata mea are 3luni și 10zile. Este alăptată exclusiv la sân și face caca o dată la 5zile doar dacă îi bag supozitor. Astăzi este a 4 zi și mi se pare că a făcut diaree. Menționez că treabă mare a intrat în pempersi și a făcut doar o dată . Întrebarea mea este normal să nu facă atâta timp? Vă mulțumesc.

  • Băiețel de 4 luni si 4 zile ,este adaptat exclusiv la sân, are diaree verzui cu mucus. Am observat cand il alaptez după 10-15 minute are diaree. Sa fie din cauza laptelui?
    A fost vaccinat cu 2 saptamani in urmă .
    Multumesc!

  • Buna ziua, am o fetiță de 4luni,de 3 zile imi face diaree in continuu,plus febra 38,5 i-am dat supozitoare paracetamol ia ajuns temperatura la normal dar diaree tot are,i-am dat 1 pliculet semecta, acum astept rezultatele. Are buzele uscate pare deshidra săn,nu mai papa ca inainte, mentionez ca alaptez.

  • Buna ziua ..bebele meu de 2 lunite are diare de azi de dimineata ce sa ìi dau si ìi face burtica intr.un mare fel ...ce aa fac

  • Buna am o bebelina de 2luni si azi a avut 4 scaune da eu zic ca e diaree si nu stiu sa merg cu ea la medic sau nu...multumesc

  • Buna , am o fetita de 3 luni si are scaune diareice de culoare verde cu mucus , la recomandarea medicului i-am administrat enterol si nu i-a trecut , ce as putea sa i mai dau ?

  • Buna ziua am un beb de 2 luni jumate! Are diaree si febra, diareea este foarte lichida si este cand culoarea verde cand maroniu.... la recomandarea medicului de familie ii dau zeama de orez si smecta pentru diaree si pentru febra panadol... mi-a mai spus doctorul sa schimb laptele praf... spuneti-mi ce sa fac va rog frumos deja sunt foarte speriata ca nu ise opreste diareea face foarte dess... mie frica ca se dezhidrateaza... sai schimb si laptele praf? Si ce lapte sai dau? Eu acum ii dau nan1-optipro

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

2 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago