Afla totul despre dermatita atopica, ce o declanseaza, ce simptome are in functie de varsta persoanei afectate si la ce tratamente medicamentoase sau naturiste poti apela.
CUPRINS:
Dermatita atopica este o afectiune cronica a pielii care rezulta din afectarea barierei de protectie a epidermei si din disfunctia imuna. Anumiti factori declansatori pot intensifica dermatita si pot duce la agravarea ei. Aceasta tinde sa se intensifice, de asemenea, in timpul perioadelor de stres, atunci cand pielea este iritata de tesaturi (lana), de detergenti sau de o infectie bacteriana.
Prevalenta bolii este legata de factori precum clima si varsta. Aceasta afecteaza pana la 25% din populatia din nordul Europei, unde este mai putin soare, in timp ce in regiunea din sudul Europei, doar 1% din populatie este afectata. Bebelusii si copiii mici sunt cel mai afectat grup de varsta, dar tinde sa se reduca pana la varsta de 6-7 ani.
Dermatita atopica este considerata un tip mai sever de eczema. Persoanele cu dermatita atopica pot experimenta o serie de simptome pentru restul vietii, cum ar fi piele uscata cu tendinta atopica, risc mare de infectii cutanate, probleme oculare, roseata si mancarimi, blistere si „coji” pe piele, piele descuamata.
Dermatita atopica este in sine un tip de afectiune cronica. Cu toate acestea, etapa cronica se refera la dermatita care apare treptat si reapare de trei sau mai multe luni. Apar iritatii si regiuni cu crapaturi, mancarimi, roseata, descuamare, prurit. Simptomele sunt cele mai severe in stadiul cronic, afectand astfel cursul tratamentului. Daca medicamentele utilizate in mod obisnuit nu pot ameliora simptomele, se pot folosi steroizi aplicati local.
Acut se refera la o eruptie cutanata care apare spontan, cu blistere, roseata extrema, mancarime intensa, durere, sensibilitate, umflaturi si senzatie de arsura. Cremele antihistaminice pot fi utile pentru a suprima sistemul imunitar. Antibioticele pot fi prescrise pentru a reduce inflamatia si pentru a trata infectiile. Compresele reci si umede pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Stadiul subacut este faza de tranzitie intre etapele acute si cronice. Aceste treceri difera de la o persoana la alta.
La sugari si copii mici, afecteaza de obicei fata, exteriorul coatelor si genunchii. La copiii mai mari si la adulti, tinde sa fie pe maini si picioare, pe brate, pe genunchi si pe coate.
Simptomele sunt usor diferite pentru fiecare persoana. Simptomele frecvente includ:
Simptomele pot fi dureroase, provoaca modificari ale culorii pielii si blistere. Mancarimea poate fi extrem de deranjanta, foarte greu de suportat de catre copii si bebelusi. La sugari, dermatita apare des la nivelul obrajilor.
Dermatita atopica prezinta diferite simptome in functie de varsta unei persoane, si astfel 3 faze diferite.
Dermatita atopica infantila se manifesta prin piele uscata, cu mancarime intensa, inrosire, eruptie pe scalp sau obraji, eruptie ce poate cauza blistere si supuratie. Sugarii cu aceste simptome pot avea probleme la somn din cauza mancarimii pielii. Sugarii cu dermatita atopica pot dezvolta, de asemenea, infectii ale pielii de la scarpinat si zgariere.
Dermatita atopica in capilarie se manifesta prin eruptie cutanata rosie in spatele coatelor, la nivelul genunchilor, leziuni solzoase pe piele, schimbarea culorii pielii in acele zone, piele ingrosata, extrem de uscata si solzoasa, eruptii pe gat si fata, inclusiv in jurul ochilor.
Dermatita atopica la adolescenti si adulti se manifesta prin simptomele care sunt prezente si la copii, dar si la nivelul mainilor, in spatele urechilor si pe pleoape, iar pruritul este mult mai intense.
In cazul bebelusilor, zonele cele mai expuse riscului de dermatita atopica sunt obrajii si coatele si genunchii. Sugarii pot avea, de asemenea, leziuni de dermatita la nivelul scalpului, pe frunte, barbie si trunchi. Rareori zona scutecului este afectata de dermatita atopica, dar unii sugari cu dermatita atopica prezinta eruptii cutanate intre fese.
La copii, cele mai afectate zone sunt genunchii si coatele, gatul, mainile, picioarele, incheieturile, gleznele si pielea din jurul gurii sau din jurul ochilor.
Zonele cele mai afectate la adulti sunt coatele si genunchii, gatul, fata, mainile, bratele superioare, spatele, incheieturile, degetele. La adulti, eruptia cutanata poate acoperi o mare parte a corpului, fiind deosebit de vizibila pe fata si pe gat. Multi adulti se confrunta cu dermatita atopica in spatele urechilor sau la jonctiunea dintre ureche si fata. Mainile sunt, de asemenea, afectate in cele mai multe cazuri, iar simptomele sunt mult mai intense, caracterizate de roseata puternica, mancarime, durere, uscaciune, blistere etc. Dermatita atopica se poate manifesta si la nivelul sanilor, mai ales la nivelul mamelonului, cauzand iritatii si sensibilitate crescuta.
Dermatita atopica este cauzata de incapacitatea unei persoane de a restabili deteriorarea barierei pielii, din cauza unei mutatii a genei numita filagrina – implicata in formarea barierei de protectie a pielii. In mod normal, fiecare celula din piele are doua copii ale genei filagrina. Cu toate acestea, persoanele care sunt susceptibile la dermatita atopica au doar o copie a acestei gene.
Odata ce bariera pielii este afectata, umiditatea nu mai este la fel pe piele, pielea va deveni uscata si solzoasa. Alergeni de mediu (iritantii din jur) pot intra, de asemenea, in piele si pot activa sistemul imunitar, producand inflamatie care duce la inrosire si mancarime.
Este posibil ca dermatita sa fie mai frecventa daca o persoana are antecedente familiale de dermatita atopica, eczeme sau afectiuni alergice, inclusiv febra fanului si astm. In cele mai multe cazuri, dermatita atopica nu este cauzata factori alimentari. In timp ce dermatita in sine creste nivelul de stres si stresul poate duce la scarpinat, stresul nu provoaca in sine dermatita sau eczeme.
Factorii de risc pentru dermatita atopica sunt contactul cu iritantii din mediul inconjurator, caldura, care poate agrava mancarimea si poate face ca persoanele afectate sa se scarpine intens, reactia alergica la anumite alimente – acest lucru este rar. Alergia alimentara apare ca roseata si umflaturi in jurul buzelor in cateva minute de la consumarea alimentelor respective.
Predispozitia la dermatita atopica este ereditara. Exista multi alti factori care determina aparitia bolii. Asta inseamna ca cei copii ai caror parinti sufera deja de boala sunt mai predispusi sa o dezvolte decat copiii ai caror parinti nu o au. Cu toate acestea, nu exista nicio modalitate de a prezice cu certitudine absoluta daca o persoana va avea dermatita atopica sau nu.
Dermatita atopica nu este contagioasa si nu poate fi transmisa de la o persoana la alta prin contactul cu pielea. In general, contactul cu o persoana care are dermatita atopica nu creste riscul de a dezvolta problema, cu exceptia cazului in care persoana sufera de infectii cutanate active.
In schimb, asa cum s-a discutat anterior, dermatita atopica tinde sa se transmita ereditar. Tulburarile alergice tind sa se transmita in familie; daca ai un parinte cu dermatita atopica, astm sau febra fanului, cresc sansele de a dezvolta dermatita atopica.
In primul rand, sunt necesare o serie de masuri speciale de ingrijire a pielii si de prevenire a riscului de infectii:
Dermatita atopica si simptomele ei pot fi ameliorate cu ajutorul unor remedii naturiste, cum ar fi:
Antihistaminicele administrate pe cale orala pot ajuta la reducerea mancarimilor. Acestea includ Fexofenadina, Loratadina, Cetirizina, Difenhidramina, Hidroxizina etc.
Corticosteroizi sistemici sunt medicamente ce reduc inflamatia si pot ameliora mancarimile. Sunt folosite pentru cazuri grave. Ele sunt disponibile sub forma de pilule, in general.
Antibioticele orale sunt medicamente ce ucid bacteriile care cauzeaza infectii. Zgarierea pielii afectate poate aduna bacterii in zona, lucru ce poate duce la infectii.
Ciclosporina orala este un medicament folosit de ani de zile pentru tratamentul dermatitei atopice care nu raspunde la alte tratamente. Acesta a fost initial dezvoltata pentru a preveni respingerea dupa transplantul de organe si suprima sistemul imunitar.
Metotrexatul este un medicament imunosupresor care poate fi utilizat pentru a gestiona dermatita atopica pe termen lung. Cu toate acestea, poate dauna ficatului.
Fototerapia poate fi o solutie pentru tratamentul dermatitei atopice, in doua variante: terapia cu lumina ultravioleta (UV) si PUVA (chemofototerapia). Terapia cu lumina foloseste lumina UV cu lungimi de unda specifice pentru a viza sistemul imunitar. Aceasta opreste raspunsurile care duc la inflamatie. Fototerapia poate fi utilizata impreuna cu alte tratamente.
Tratamentele cu efect ocluziv ajuta la ameliorarea simptomelor prin formarea unui strat hidrofob extern pe suprafata pielii. Exemple sunt petrolatum, uleiurile minerale (parafina lichida), lanolina si derivatii de silicon (dimeticona si ciclometicona).
Umectantii sunt capabili sa absoarba si sa mentina apa in piele. Atrag apa din derm in epiderma. Ingredientele cu proprietati umectante sunt glicerina, acidul lactic, propilen glicolul, butilenglicolul, pantenolul, ureea.
Produsele emoliente sunt un prim pas in tratamentul dermatitei atopice. Emolientii sunt compusi capabili sa umple fisurile dintre grupurile de celule ale pielii. Acestea ajuta la imbunatatirea regenerarii pielii, crescand flexibilitatea ei.
Se pot folosi si creme cu corticosteroizi topici, cum ar fi clobetazolul sau hidrocortizonul 1%. Se recomanda consultarea unui dermatolog inainte de a utiliza corticosteroizi cu concentratie mare. Se pot folosi si produse topice cu antibiotic, cand exista infectie la nivelul pielii.
De retinut! Produsele hidratante si emoliente functioneaza cel mai bine atunci cand sunt aplicate pe pielea umeda. Aceste produse inmoaie pielea si o ajuta sa retina umiditatea. Dupa spalare sau baie, tamponati doar usor pielea cu un prosop pentru a reduce excesul de apa si apoi aplicati imediat agentul de hidratare.
Pacientii cu dermatita atopica pot dezvolta o infectie bacteriana secundara, in special cu Staphylococcus si Streptococcus. Dermatita atopica secundara infectata prezinta pustule si cruste si principalul semn este ca nu raspunde la tratament.
Pacientii cu dermatita atopica sunt, de asemenea, expusi riscului de a dezvolta o infectie cu virusul Herpes simplex, cunoscuta sub numele de eruptie Kaposi varicelliform sau eczema herpetica. Alte complicatii ale dermatitei atopice includ cicatrici de la scarpinare si zgariere, modificari cutanate cronice post-inflamatorii si atrofie cutanata de la tratamentul pe termen lung cu corticosteroizi topici.
Nu exista nicio solutie eficienta pentru a preveni dermatita atopica. In plus, tratamentul are scopul de a reduce mancarimea si inflamatia pielii, de hidratare a pielii si prevenirea infectiilor.
Incercati sa reduceti nivelul de stres, evitati contactul cu agenti iritanti, adoptati tehnici sanatoase de ingrijire a pielii, folosind produse de calitate, hipoalergenice, evitati dusurile fierbinti, nu folositi produse de ingrijire cu parfum si coloranti, iar la primele semne de dermatita atopica prezentati-va la medic pentru a initia tratamentul necesar.
In cazul copiilor, folositi doar produse destinate pielii lor sensibile, pentru a preveni dezvoltarea dermatitei atopice. Incercati sa identificati si sa evitati factorii declansatori care pot da simptome de dermatita. Elementele care pot agrava reactia cutanata sau o pot declansa includ transpiratia, stresul, obezitatea, sapunurile, detergentii, praful si polenul.
Dermatita atopica este o forma de dermatita cronica, recidivanta si care se dezvolta, in general, la inceputul copilariei. Cauzele ei nu sunt inca pe deplin intelese, desi predispozitia genetica pare a fi pe primul loc. E important sa fie depistata la timp, sa se intervina de la primele semne si sa se evita factorii declansatori. Pentru moment, tratamentul se bazeaza pe limitarea expunerii la factori declansatori si tratarea simptomelor, pentru a restabili in acelasi timp bariera de protectie a pielii.
Pruritul asociat cu dermatita atopica este adesea cel mai stresant simptom, mai ales pentru cei mici, si este redus prin hidratarea pielii si folosirea de antiinflamatoare topice.
Referinte:
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…