Depresia postnatala la tati – Chiar daca nu sunt ei cei care poarta sarcina si dau nastere copiilor, si tatii pot fi afectati de depresia postnatala. Cum se manifesta depresia postnatala la tati, de ce si in ce conditii apare si ce optiuni exista pentru a o preveni si trata?
1. Depresia postnatala la tati – informatii generale
2. Cum se manifesta depresia la tati?
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Tratamentul depresiei la tati
6. Prevenirea depresiei postnatale la tati
Bucuria si entuziasmul de a deveni tata pot fi insotite de stari si emotii neasteptate, care se afla la polul opus celor de bucurie. A deveni parinte este un eveniment de viata major, care schimba complet cursul vietii parintilor si care poate afecta, in unele cazuri, starea de bine si sanatatea emotionala a parintilor.
Depresia postnatala poate afecta si tatii, nu doar mamele. Iar studii recente arata ca aproximativ 8-10% dintre tatici se pot confrunta si ei cu aceasta tulburare. Mai mult, unele statistici arata un risc cuprins intre 25-50% ca tatii ai caror partenere au depresie postnatala, sa fie si ei afectati de aceasta.
Desi in cazul tatilor nu se cunosc la fel de bine mecanismele depresiei post-partum ca in cazul mamelor, cert este ca si ei pot fi afectati.
Depresia postnatala poate aparea oricand in primul an dupa nasterea copilului. La tatici, s-a observat ca frecventa cea mai mare este cuprinsa in perioada dintre 3 si 6 luni.
Depresia in general se poate manifesta diferit de la o persoana la alta. Este si cazul depresiei postnatale la tatici. Totodata, depresia postpartum se poate manifesta diferit la mame si la tati. De exemplu, daca la mame sunt mai frecvente starile de tristete si plansul, la tati pot fi mai dese emotii precum furia si frustrarea, alaturi de stari de iritabilitate si impulsivitate, consum de droguri sau violenta (verbala sau fizica).
Cele mai comune simptome ale depresiei la tatici includ urmatoarele:
Responsabilitatea unei noi vieti, schimbarea profunda a vietii pe care o aduce nasterea unui copil, privarea de somn, lipsa timpului pentru relaxare sau activitatile placute sunt doar cateva dintre provocarile ce vin odata cu intrarea in rolul de parinte.
De asemenea, la fel ca in cazul mamelor, si la tatici pot aparea modificari hormonale, chiar daca nu sunt ei cei care dau nastere. Dupa aparitia copilului, pot aparea modificari ale nivelurilor de testosteron, estrogen, cortizol, vasopresina si prolactina, cu un posibil impact asupra dispozitiei tatilor.
Exista si o serie de factori de risc care pot predispune tatii la depresie:
De cele mai multe ori, depresia la tati ramane nediagnosticata. Pe de o parte, exista prejudecatile inca vehiculate in societatea noastra conform carora un barbat trebuie sa fie puternic si ca nu trebuie sa planga ori sa isi dea voie sa simta emotii care l-ar putea face sa para slab. In plus, barbatii resimt responsabilitatea de a fi capul familiei mult mai puternic atunci cand in familie apare un copil. Pe de alta parte, depresia postpartum este in marea majoritate a cazurilor atribuita mamelor. Foarte putin se cunoaste (deocamdata) despre depresia la tati.
Insa nimeni nu trebuie sa sufere in tacere, cu atat mai mult cu cat exista tratament. Diagnosticul si ulterior tratamentul depresiei parintilor (mame si tati) sunt cu atat mai importante cu cat, de obicei, depresia unui parinte are un efect negativ si asupra relatiei cu copiii.
Depresia postnatala la tati poate afecta deopotriva relatia cu partenera si, dar mai ales cu copilul. In ceea ce priveste copiii, tatii depresivi au tendinta de a se implica mai putin in activitatile cu ei si de a vorbi mai negativ sau mai dur (despre ei sau cu ei) ori chiar sa ii loveasca. De asemenea, e putin probabil ca un tata cu depresie sa se joace cu cei mici, sa le cante, sa le citeasca etc.
Copiii ai caror parinti se confrunta cu depresia si nu apeleaza la ajutor specializat sunt mult mai la risc de a avea la randul lor probleme emotionale sau comportamentale mai tarziu, pe parcursul vietii. Riscul este cu atat mai mare daca ambii parinti se confrunta cu depresia. Ori asa cum mentionam, tatal are un risc mai mare de depresie postnatala cand si partenera lui este deja afectata.
Depresia postnatala la tatici se trateaza in acelasi mod ca si in cazul mamelor. In functie de severitate, optiunile de tratament includ psihoterapie si medicatie. Foarte utile sunt si grupurile de suport.
Foarte importanta pentru evolutia favorabila a tulburarii este adresarea cat mai repede catre un specialist in sanatatea mintala.
Dupa nasterea unui copil, nu doar mamele se confrunta cu o serie de provocari, ci si tatii. Desi unii factori nu sunt in controlul nostru (cei ereditari, anumite evenimente sau experiente prin care trecem), exista modalitati prin care tatii pot avea mai multa grija de sanatatea lor emotionala si mintala. Astfel poate fi redus riscul de depresie, dar taticii se pot bucura mai mult de experienta de a fi parinte.
Informati-va despre provocarile vietii de parinte. Mergeti cu partenera de viata la cursurile si prezentarile despre sarcina si copii la care participa si ea. Vorbiti cu prietenii sau colegii de serviciu care au copii despre cum este pentru ei aceasta experienta. Nimic nu ne poate pregati pe deplin pentru ce urmeaza, insa acestea va pot ajuta sa va ajustati asteptarile privind viata de dupa aparitia copilului.
(1) Signs of Postpartum Depression and Anxiety in Men – http://postpartum.org/services/dads/signs-of-ppd-anxiety-in-men/
(2) Postnatal depression in dads: 10 things you should know – https://www.nct.org.uk/life-parent/emotions/postnatal-depression-dads-10-things-you-should-know
(3) Dads Can Get Depression During and After Pregnancy, Too – https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/delivery-beyond/Pages/Dads-Can-Get-Postpartum-Depression-Too.aspx
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…