Articole

Dependenta de telefon la copii

Dependenta de telefon la copii – cat timp au voie copiii in fata ecranelor si cum stabilim limite rezonabile si sanatoase, precum si care sunt simptomele si complicatiile timpului excesiv petrecut in fata ecranelor.

CUPRINS:

1. Ce este dependenta de telefon?
2. Semne si simptome ale dependentei de telefon la copii
3. Sfaturi si solutii
4. Recomandari privind utilizarea telefonului si ecranelor

Ce este dependenta de telefon?

Cand copilul isi ignora prietenii si pe toti cei din jur, ignora parintii si continua sa se joace pe telefon, actioneaza iritat si agresiv atunci cand ii iei telefonul – parintii trebuie sa ia masuri pentru ca poate fi vorba de o dependenta de telefon.

Traim in era tehnologiei si e aproape imposibil ca cei mici sa nu aiba acces la telefon. Tehnologia ne ajuta in nenumarate feluri si ne usureaza viata, dar in acelasi timp vine si cu un aspect negativ, si anume dependenta de ea. Ne influenteaza modul in care gandim, modul in care ne comportam, viata sociala, de familie etc.

Timpul excesiv petrecut pe telefon la copii – implicatii

Cand vine vorba de copii, desi telefonul este util pentru a pastra legatura cu ei, acesta poate sa interfere cu scoala si relatiile copiilor cu cei din jur. Prea mult timp petrecut pe telefon poate afecta interactiunea cu persoane in viata reala si poate avea o consecinta negativa asupra vietii de zi cu zi.

Dependenta de dispozitivele tehnologice este mai grava pentru copii. Ecranele electronice sunt atat de atragatoare incat este dificil pentru copil sa apeleze la altceva pentru a scapa de plictiseala si pentru a avea o activitate – astfel, copilul poate deveni usor dependent de ecran. YouTube este un factor de stres pentru parinti in acest sens, dar desi YouTube ofera controale parentale, doar 40 % dintre parintii profita de acestea. O alta problema este Facebook, Messenger si alte exemple de social media etc. Desi aplicatiile de acest tip pot mentine copiii si adolescentii conectati cu prieteni si familie, mesajele online nu permit contactul fizic sau intelegerea emotiilor din spatele mesajelor.

Teama de a ramane fara telefon

Dependenta de smartphone, uneori cunoscuta sub denumirea de „nomofobie” (frica de a ramane fara telefon mobil), este adesea alimentata de o problema legata de un timp excesiv petrecut pe Internet sau dependenta de internet. Practic, nu telefonul in sine da dependenta, ci jocurile, aplicatiile si retelele de socializare.

In primul rand, dependenta de retelele de socializare, mesagerie si mesaje scrise se poate extinde pana la punctul in care prietenii virtuali, online, devin mai importanti decat relatiile din viata reala. De asemenea, apare o supraincarcare informationala. Navigarea pe site-uri, vizionarea videoclipurilor, jocurile – toate pot duce la scaderea productivitatii la scoala si copilul poate ajunge sa se izoleze ore intregi. Uita practic de lumea reala, de hobby-uri si activitati sociale.

Internetul atrage dupa sine si risc mai mare de vizionare de continut online nepotrivit pentru varsta copiilor, discutii cu persoane necunoscute, risc de hartuire online si ciberbullying.

Telefonul si sanatatea mentala

Utilizarea excesiva a smartphone-ului poate duce adesea la stres, anxietate, depresie, singuratate. In acelasi timp, telefonul este folosit adesea fix in astfel de situatii, ceea ce le poate agrava de fapt. E folosit astfel ca un colac de salvare pentru a ameliora starile negative, dar de fapt face mai mult rau decat bine. Folosirea excesiva a telefonului poate alimenta anxietatea, creste nivelul de stres (apare necesitatea de a verifica permanent retelele de socializare, de exemplu), apar probleme de atentie, probleme de concentrare (distrage atentia de la sarcini importante, de la teme etc.). In plus, afecteaza calitatea somnului si numarul de ore dormite, ceea ce poate avea un impact grav asupra sanatatii mentale generale.

Semne si simptome ale dependentei de telefon la copii

In general, semnele sunt ca cel mic petrece prea mult timp pe telefon si vorbim de o dependenta sunt ca neglijeaza relatiile cu cei din jur, neglijeaza scoala, temele, hobby-uri sau alte lucruri importante din viata lui. Copilul ajunge adesea sa ignore anumite sarcini acasa si temele pentru scoala, se izoleaza de familie si prieteni, se ascunde in diferite locuri din casa pentru a sta pe telefon, reactioneaza negativ cand i se ia telefonul, cand nu are acces la Internet sau nu are baterie la telefon.

Cand nu poate folosi telefonul apar simptome ca neliniste, furie, iritabilitate, probleme de concentrare.

Sfaturi si solutii

1. Comunicati deschis cu copilul

Discutati cu copilul despre efectele adverse ale statului excesiv pe telefon si pe Internet. Explicati riscurile. Faceti o intalnire de familie pentru a veni cu un plan pentru utilizarea telefoanelor. Stabiliti regulile impreuna – astfel, copilul isi va aduce aportul, ideile si se va simti implicat in decizii. Cea mai buna conversatie ar putea fi despre modul in care smartphone-urile se incadreaza in valorile familiei. Discutati despre faptul ca trebuie sa va bucurati mai mult de timp in familie, timp in natura etc.

2. Stabiliti reguli si limite

Stabiliti reguli privind folosirea telefonului, limite clare, explicate si impuse intr-un mod pozitiv. De exemplu, puteti stabili sa nu stati deloc pe telefon intr-un anumit interval seara, sa nu folositi telefonul la masa, inainte de somn si sa nu aiba acces la telefon in perioadele cu examene sau teste. Puteti crea in casa zone „fara telefon”, cum ar fi in sufragerie sau bucatarie. Puteti interzice telefoanele la masa si in dormitoare si insistati sa fie oprite notificarile dupa anumite ore seara.

Prin crearea unor reguli ca acestea, copiii vor invata sa se supuna limitelor si vor fi mai responsabili chiar si la o varsta frageda.

3. Folositi controale parentale pentru a limita expunerea la violenta si pornografie

E bine sa monitorizati activitatea copilului pe Internet si sa folositi controale parentale. Exista sute de aplicatii de control parental, pe care parintii le pot instala pentru a limita accesul copilului online, utilizarea smartphone-ului si ajuta la monitorizarea activitatilor pe telefon. Unele aplicatii pot include chiar si servicii de localizare si programare a sarcinilor zilnice pentru ca cei mici sa fie mai responsabili.

4. Fiti un exemplu pentru copil

Copiii au un impuls puternic de a imita, de aceea este important sa gestionati propriul comportament si utilizarea Internetului. Nu este bine sa-i ceri copilului sa se deconecteze la cina in timp ce tu folosesti telefonul sau tableta. Nu lasati propriul smartphone sa va distraga de la interactiunea parinte-copil. Dependenta de telefon nu poate sa afecteze doar copilul, ci si adultii. Adesea verificam constant telefonul, la orice notificare, navigam ore intregi pe Internet si petrecem mult prea mult timp pe retelele de socializare. Si astfel, ce exemplu le dam celor mici? Fiti un exemplu pentru copil, faceti reguli inclusiv pentru voi, ca cei mici sa inteleaga ca asa e mai bine pentru toata lumea, nu ca sunt reguli impuse doar lor.

5. Nu faceti din tehnologie un dusman

Trebuie sa reunoastem ca toti suntem atrasi de telefon, internet, aplicatii, asa ca nu e cazul sa fim prea negativi. Trebuie sa recunoastem, chiar in fata copiilor, ca telefonul, internetul si tehnologia au multiple beneficii, dar sa urmarim adoptarea de obiceiuri sanasatoase si folosirea tehnologiei intr-un mod productiv.

6. Incurajati alte interese si activitati sociale

Distrageti atentia copilului de la telefon prin alte hobby-uri si activitati, cum ar fi sporturi, cluburi pentru copii si afterschool.

Recomandari privind utilizarea telefonului si ecranelor

0-5 ani

In general, medicii pediatri recomanda ca la aceasta varsta copilul sa fie in mare parte ferit de ecrane de orice fel – pana la 18 luni sa fie ferit complet de ecrane. Singura exceptie poate fi pentru a vorbi cu bunicii, de exemplu. Intre 18-24 luni pot incepe sa se bucure de putin timp la ecrane dar doar telefonul fiind in mana unui adult. Ulterior, o ora maximum poate fi admisa, dar doar continut verificat de parinti si sub supravegherea atenta a acestora, pentru a fi continut educativ, adecvat varstei.

Aceste dispozitive pot duce la suprastimulare constanta, motiv pentru care pot deveni dependenti. Nu tehnologia in sine este „rea” pentru copii, ci modul in care este utilizata, cand ii deconecteaza de nevoile de baza (cum ar fi somnul, alimentatia, aerul proaspat si activitatea fizica), precum si nevoile mai mari (cum ar fi un sentiment de apartenenta si sens in viata).

Daca cei mici se obisnuiesc cu ecranele de la o varsta frageda, creierul pierde capacitatea de a lucra pentru dopamina. Abilitatile sociale sunt de asemenea invatate personal. Copiii ar trebui sa interactioneze fata in fata, sa priveasca in ochi alte fiinte umane, astfel incat sa poata invata sa dezvolte empatie si sa citeasca expresii faciale.

6-12 ani

Pe masura ce copiii cresc, puteti slabi usor regulile, dar ar trebui sa mentineti timpul general in fata ecranelor la maximum 2 ore. Desi multi copii de aceasta varsta au propriul telefon, nu e recomandat – sau daca il au, sa aiba acces limitat si controlat la internet. Este importanta si monitorizarea continutului. Parintii ar trebui sa stie exact ce aplicatii doresc copiii sa descarce si cum functioneaza. Programul de control parental poate fi de nepretuit in aceasta situatie.

12-14 ani

De obicei la aceasta varsta multi parinti le ofera copiilor propriul smartphone. Vedeti intai de ce are nevoie copilul de telefon si stabiliti cateva reguli despre ce se poate si nu poate fi facut pe telefon, asociat cu unele consecinte rezonabile pentru incalcarea regulilor – nu pedepse. Limita de timp de 2 ore ar trebui sa ramana in mare parte.

Copii peste 15 ani

Limitele ar trebui sa fie inca in vigoare, dar puteti incepe sa le relaxati usor. Aveti grija sa discutati cu adolescentii despre activitatea lor online, ce fac si cu cine vorbesc, si sa fiti atenti la cyberbullying.

Aici exista un anumit grad de libertate si nu ar trebui sa uitam ca telefoanele sunt bune in multe privinte. Copiii pot explora tot felul de „taramuri” stiintifice si artistice, care inainte le erau dificile. Incurajati copilul sa foloseasca tehnologia in scop benefic.

Referinte:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31800517/
2. https://childmind.org/article/when-should-you-get-your-kid-a-phone/
3. https://www.healthline.com/health-news/smart-phones-causing-kids-to-experience-altered-childhoods
4. https://www.verywellfamily.com/kids-and-cell-phones-2633996

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

7 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago