Intrebari frecvente

De ce sunt administrate vaccinurile la o varsta atat de frageda? | Intrebari frecvente

Afla de ce sunt administrate vaccinurile la o varsta atat de frageda direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

De ce sunt administrate vaccinurile la o varsta atat de frageda?

–  transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –

Nu inteleg de ce in Romania lumea este asa de circumspecta. Probabil ca nu s-a explicat exact ce inseamna un vaccin. Ganditi-va ca acum aproape 700 de ani ciuma a injumatatit Europa. Ganditi-va ca la sfarsitul Primului Razboi Mondial gripa spaniola a omorat intr-un an de zile (1918-1919) de 5 ori mai multi oameni decat Primul Razboi Mondial. Si ca multe afectiuni, cum este tuberculoza (nu la noi in tara), poliomielita au fost eradicate prin vaccinare.

Ce inseamna, practic, vaccinarea? Vaccinarea inseamna anticorpi fara boala. Inainte din epidemii scapau oamenii cei mai rezistenti, care dupa boala ramaneau cu acesti anticorpi si nu o mai faceau a doua oara. Vaccinarea inseamna introducerea in corpul organismului cantitati foarte mici  de virus modificat care nu face nimic altceva decat sa declanseze productia de anticorpi. Adica practic ai niste soldatei acolo in momentul in care intri in contact cu boala respectiva te protejeaza.

De ce se face la o varsta mica? Din doua motive. In primul rand, la o varsta mica imunitatea organismului este foarte crescuta si atunci se creeaza foarte repede anticorpii. De exemplu, un copil care se vaccineaza de hepatita B are mult mai multi anticorpi si este mai bine protejat decat un adult – vaccinul se poate face, bineinteles, si la adulti. Iar al doilea motiv este pentru faptul ca copilul trebuie protejat de cand este mic. Una este sa faci, cum sa spun eu, sa zicem poliomielita, difterie, tetanos, hepatita B, orice alta boala cand copilul este mare si alta e s-o faci ca nou nascut sau sugar.

Exista vaccinari optionale si vaccinari obligatorii. Din pacate, cred ca ar trebui schimbata denumirea. Ar trebui sa nu se mai numeasca vaccinuri, sa se numeasca imunizari, protectii, cum vreti dumneavoastra. Nu merita sa te risti. In viata, in practica mea am intalnit diverse motive pentru a refuza un vaccin. „Vreti sa-mi cipati copilul, ii dati aluminiu, ii bagati nu stiu ce in corp”. Oameni buni, toate chestiile astea le iei mai frecvent pe strada de la poluare, nu de la vaccin. Vaccinul nu face nimic altceva, decat te protejeaza.

Pe langa cele obligatorii in Romania, care sunt in primul an: hepatita B, tuberculoza, difteria, tetanosul, tusea convulsiva, poliomielita si haemophilius influenzae tip B, o bacteria care da meningite, la care s-au adaugat din fericire in ultimii 3-4 ani de zile si antipneumococicul – pneumococul fiind o bacterie de sezon rece care da foarte frecvent afectari respiratorii – si mai este celebrul ROR, Rujeola-Oreion-Rubeola care, repet inca odata, lumea nu vrea.

Circula prostii pe internet, a fost un doctor care a facut un studiu acum 20 de ani de zile, studiu care nu s-a dovedit prin alte studii ca ar da autism. Nu da niciun autism, autismul este o chestie congenitala cu care te nasti, genetica. Din pacate nu s-a descoperit gena autismului, numai ca acest vaccin a fost incriminat pentru ca diagnosticul „autism” nu poti sa-l pui cand copilul este mic, il pui de obicei dupa un an de zile cand vezi ca copilul nu reactioneaza cu cei din jur. Si e o drama, si trebuie sa dai vina pe cineva. Ei bine, ultimul vaccin care se face inainte de punerea diagnosticului este ROR-ul, de aia acest ROR a fost implicat. Repet, in nicio tara civilizata niciun studiu nu a demonstrat vreo legatura dintre acest vaccin si aparitia autismului.

Dupa un an de zile mai sunt si alte vaccinuri optionale care se pot face, de varicela, de hepatita A, boala mainilor murdare, vaccinul meningococic plus, pentru cei cu copii din colectivitate precoce se poate face si vaccinarea antigripala care se incepe de la varsta de 6 luni de zile, se poate face oricand.

Dr. Adrian Craciun

Medic primar pediatru in cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

2 săptămâni ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

4 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

4 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago