Cursurile Lamaze la gravide – beneficii

cursurile lamaze beneficii

Cursurile Lamaze au la baza metoda cu acelasi nume, ce se axeaza pe tehnici de intelegere si gestionare a procesului de nastere si travaliu si invingerea unor frici, oferirea de suport si transformarea nasterii intr-o experienta pozitiva.

CUPRINS:

1. Ce este metoda Lamaze?
2. Respiratia Lamaze
3. Beneficiile tehnicii Lamaze
4. Cursurile Lamaze

Ce este metoda Lamaze?

Metoda Lamaze pregateste femeile pentru nastere, oferind informatii si sprijin. Ofera diferite mecanisme de gestionare a travaliului. Lamaze este cunoscuta mai ales pentru exercitiile de respiratie ritmica ce reduc ritmul cardiac, anxietatea si perceptia durerii in timpul travaliului. Principiul este ca atunci cand respiratia este punctul principal de concentrare, alte senzatii (cum ar fi durerea asociata travaliului) sunt constientizate mai greu. Desi tehnica s-a concentrat in principal pe metode de respiratie, Lamaze incearca si sa incurajeze femeile sa se simta increzatoare in capacitatea lor de a naste.

Filozofia Lamaze

Filozofia nasterii Lamaze are la baza ideea ca „nasterea este normala, naturala si sanatoasa”. Include si educatie despre etapele travaliului si ale nasterii (pentru a reduce tensiunea si frica) si metode fizice si psihologice pentru relaxarea muschilor voluntari in timpul travaliului.

Metoda Lamaze a fost dezvoltata in jurul anului 1940 de catre medicul obstetrician Ferdinand Lamaze pentru a incuraja femeile sa aiba incredere in capacitatea lor de a naste, insa, radacinile acestui stil au luat nastere in Rusia. Inainte ca tehnica sa fie cunoscuta sub numele de Lamaze, a fost denumita metoda de psihoprofilaxie a pregatirii pentru nastere. Psihoprofilaxie inseamna „prevenirea psihologica a bolilor”. In contextul nasterii, inseamna utilizarea metodelor psihologice pentru a preveni sau pentru a reduce durerile nasterii.

Pe baza teoriei reflexelor conditionate, Lamaze include tehnici de distragere a atentiei pentru a reduce perceptia disconfortului femeilor in timpul constractiilor. Aceste tehnici includ respiratie profunda si superficiala, masaj abdominal usor ritmic si concentrare pe puncte focale externe sau pe vizualizarea interna a experientelor placute – pentru a distrage atentia de la durere.

beneficiile lamaze

Respiratia Lamaze

Respiratia Lamaze este o tehnica de respiratie bazata pe ideea ca respiratia controlata poate induce relaxarea si poate reduce perceptia durerii. Unele dintre tehnicile importante pentru respiratia controlata includ:

cursuri puericultura
  • respiratie lenta, profunda;
  • mentinerea unui ritm;
  • respiratia pe gura sau nas;
  • mentinerea ochilor deschisi sau inchisi;
  • concentrarea pe un articol fizic simplu, cum ar fi o fotografie.

Cei care sustin utilizarea Lamaze sugereaza ca respiratia este doar o parte a metodei. Lamaze este un program complet pentru consolidarea increderii si pentru o nastere mai sigura si mai sanatoasa. Unele dintre strategiile de confort in travaliu, recomandate pentru a eficientiza tehnicile de respiratie includ schimbarea pozitiilor, miscare, dansul usor, masajul.

Respiratia la nivel cognitiv si fiziologic

Respiratia Lamaze functioneaza pe doua niveluri in travaliu si nastere: la nivel cognitiv si, de asemenea, la nivel fiziologic. Din punct de vedere cognitiv, atentia se concentreaza pe modul in care femeia experimenteaza respiratia  – cum se simte respiratia, cat de profunda este, cat timp ramane aerul in plamani inainte de expiratie, lucruri ce pot influenta semnificativ perceptia durerii.

miababy magazin

Fiziologic, pe masura ce respiratia devine profunda si constienta, creste oxigenarea muschilor. Acest lucru aduce mai mult oxigen muschilor uterini care se contracta. Acest lucru ajuta contractiile sa devina mai puternice si mai eficiente. Pe masura ce respiratia incetineste, au loc si schimbari fiziologice semnificative. In special, sistemul nervos autonom devine mai echilibrat – ducand la o frecventa cardiaca moderata, o rata de respiratie sanatoasa si o circulatie imbunatatita pe masura ce tensiunea arteriala scade.

respiratia lamaze

Tehnicile de respiratie

Respiratia controlata imbunatateste relaxarea si scade perceptia durerii. Este una dintre multele strategii de confort predate la cursurile Lamaze. Cand incep contractiile, se recomanda de obicei respiratie profunda la inceputul si la sfarsitul fiecarei contractii. In timpul primei etape a travaliului, se incepe cu o respiratie profunda lenta, pe masura ce incepe contractia, apoi se expira incet, eliberand toata tensiunea fizica. Se inspira incet pe nas, se mentine aerul putin, apoi se expira incet pe gura. De fiecare data cand expiram, ne concentram pe relaxarea unei parti a corpului.

In timpul travaliului activ, se incepe cu o respiratie controlata, se inspira pe nas si se expira pe gura. Mentineti respiratia cat mai lent posibil, dar accelerati-o pe masura ce intensitatea contractiei creste. Relaxati umerii. Pe masura ce contractia creste si rata de respiratie creste, treceti la respiratie usoara – aproximativ o respiratie pe secunda. Pe masura ce intensitatea contractiei scade, incetiniti respiratia si reveniti la respiratie pe nas si pe gura.

In timpul celei de-a doua etape a travaliului, concentrati-va mintea asupra copilului, respirati incet, ghidata de fiecare contractie. Reglati-va respiratia pentru confort. Cand simtiti nevoia sa impingeti, respirati adanc si eliberati aerul incet. Cand contractia s-a incheiat, relaxati-va si respirati usor. Sigur ca aceste tehnici sunt mai complexe si sunt predate pe larg in cadrul cursurilor.

Beneficiile tehnicilor Lamaze

Metoda Lamaze poate ajuta femeile in timpul nasterii pentru controlul durerii. Nu este vorba doar despre tehnici de respiratie. Metoda ajuta la sustinerea nasterii naturale, reduce anxietatea si teama. De asemenea, cursurile Lamaze ofera anumite informatii despre travaliu si nastere. Ofera educatie prenatala viitorilor parinti, inclusiv cum sa simplifice nasterea si sa inteleaga schimbarile din corp provocate de sarcina.

Tehnica Lamaze de respiratie lenta sau constienta poate ajuta la ameliorarea durerii in timpul nasterii. Acest tip de respiratie poate ajuta la scaderea ritmului cardiac, precum si la calmarea anxietatii. Drept urmare, viitoarea mama devine mai concentrata asupra respiratiei sau a altor lucruri in loc de durere. Deoarece respiratia este cel mai simplu lucru pe care il puteti face in timpul travaliului, concentrarea asupra acestei metode de reducere a durerii va ameliora simptomele travaliului.

Cursurile Lamaze invata femeile si despre anatomia de baza si fiziologia travaliului si a nasterii, diferitele etape ale travaliului, modul in care hormonii joaca un rol spre sfarsitul sarcinii, la nastere si in perioada postpartum, care este rolul durerii si al disconfortului, diferitele variatii normale ale travaliului si ale nasterii, dar si aspectele fizice si emotionale normale ale nasterii.

metoda lamaze

Cursurile Lamaze

Metoda Lamaze este predata, in general, in 6-12 sedinte. La primul curs se ofera o imagine de ansamblu asupra schimbarilor anatomice, fiziologice si emotionale asociate cu sarcina. Se va concentra asupra schimbarilor din al treilea trimestru. Partenerii sunt incurajati sa isi impartaseaza gandurile, temerile si sentimentele si sa lucreze impreuna. Se va discuta si despre nevoi nutritionale, cresterea fetala, dezvoltarea fetala, numararea miscarilor fetale etc. Vor fi abordate la cursuri si teme privind nasterea, interventii comune la nastere, procesul nasterii, alaptare, ingrijirea de baza a bebelusului si comportamentul normal in primele saptamani, sanatatea postpartum, sanatatea fizica si emotionala a mamei imediat dupa nastere etc.

Se va discuta si despre travaliu si metode de a ameliora durerea, tehnici de respiratie, tehnici de impingere la nastere, alte tehnici de relaxare si strategii naturale pentru a face fata durerii, cum ar fi masajul, mersul pe jos, schimbarile de pozitie si hidroterapia.

Cursurile Lamaze pot fi facute si online. Exista varianta de curs Lamaze de grup sau curs Lamaze individual. Avantajul cursurilor de grup este ca va puteti conecta cu alte mame si alte familii si puteti face schimb de idei, informatii si experiente.

Retineti!

In ciuda numeroaselor avantaje, respiratia Lamaze nu va reduce complet durerea din travaliu si nastere, indiferent cat de concentrata este femeia asupra respiratiei. Durerea este pur si simplu o parte naturala a nasterii. Lamaze nu se opune categoric utilizarii interventiei medicale atunci cand este potrivita pentru mama. Ofera informatii despre interventii, astfel incat mamele sa poata face alegeri in cunostinta de cauza in timpul nasterii. Prezinta adesea riscurile medicamentelor, dar fara a exclude complet utilizarea lor atunci cand este necesara. Indiferent daca vreti sau nu sa luati in considerare o epidurala, cursurile Lamaze sunt o alegere buna pentru educatia in vederea pregatirii pentru nastere.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3431777/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3209750/
(3) https://www.lamaze.org/what-is-lamaze
(4) https://www.healthline.com/health/pregnancy/lamaze-method-pain-relief
(5) https://www.healthline.com/health/lamaze-breathing

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.