Cum se ingrijesc bontul ombilical si zona de circumcizie? | Intrebari frecvente

Cum se ingrijeste bontul ombilical si zona de circumcizie

banner-waterwipes-miababy

Afla cum se ingrijesc bontul ombilical si zona de circumcizie direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Cum se ingrijesc bontul ombilical si zona de circumcizie?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

Dr. Valeria Herdea:

banner-waterwipes-miababy

Bontul ombilical este puntea dintre mama si copil – puntea, de fapt, dintre copil si lume. Acum sigur ca exista foarte multe legende cu bontul ombilical, dar, per ansamblu, bontul ombilical este o zona de intrare a microbilor. Daca n-avem grija de ea, riscul de a dezvolta omfalita, deci infectia ombilicului, este una reala. Cel mai important lucru pentru noi este ca atunci cand preluam copilul pentru prima data, fie la domiciliu, fie la nivelul cabinetului, sa avem grija sa verificam starea bontului ombilical.

Cum este? Poate fi un bont ombilical mai gros la un copil prematur, sau poate fi un bont ombilical mumifiat; poate fi un bont ombilical infectat, din pacate. Si-atunci, caracteristicile: cum arata bontul ombilical? Cum miroase secretia care se scurge de la nivelul bontului ombilical? Cum evolueaza rana spre vindecare? Sunt cativa pasi la care trebuie sa acordam atentie. De ce este important?

Un bont ombilical sanatos, care nu are probleme, nu are miros, are un miros fad.

Doi: nu secreta decat o secretie seroasa, deci usor galbuie. Un bont ombilical cu probleme are o secretie purulenta, are o secretie fetida, miroase. Atentie, infectia poate fi cu piocianic, este o infectie extrem de severa care duce la septicemie foarte rapid. Deci examenul bontului ombilical, fie doar vizual, olfactiv (deci cum miroase) ne poate da indicii privitor la o infectie extrem de severa.

cursuri puericultura

Ce-avem de facut? Practic, curatam bontul ombilical. Se curata sub jet de apa. Deci este esential cum arata bontul ombilical, aspectul, mirosul, culoarea secretiilor, starea de sanatate a pielii din jurul ombilicului. Si-atunci, primul lucru pe care-l facem, punem un prosop in chiuveta, pregatim apa in asa fel incat sa fie calda, fie incercata pe dosul mainii, fie cu termometrul. Luam copilasul, il ridicam in maini si-l ducem sub apa. Sa curga apa. Ganditi-va ca totusi vine din maternitate, vine dintr-un mediu potential in care exista diversi germeni. Punem mana atatia, manevram copilul; este esential sa fie manevrat de cat mai putine persoane, si acele persoane sa fie sanatoase: sa nu aiba leziuni periunguale, sa nu aiba infectii, sa nu poata transmite afectiuni catre acest copil. Este o „poarta” de intrare sangeranda totusi. Si-atunci: luam copilul, il spalam sub un jet de apa, tamponam cu un servet curat pe care e de dorit sa nu-l mai folosim in alta parte, folosim o compresa pe care o punem in jurul ombilicului, alcoolizata cu alcool alb de dorit, si deasupra punem o compresa sterila. Bontul ombilical in felul acesta se mumifiaza.

Exista indicatia utilizarii de betadina, insa pe betadina scrie foarte clar, si se poate verifica ceea ce spun: nu se utilizeaza pe pielea nou-nascutului pentru ca poate produce inhibitia tiroidei – in cantitate mare, sigur ca da, sau repetitiv. Doi: avem nevoie sa intelegem ca nu e neaparat de dorit nici sa punem neaparat o pudra antimicrobiana, pentru ca pudra la suprafata face o crusta. Este o rana zemuinda, din care curg secretii inca vreo cateva zile dupa externarea din maternitate, si, daca deasupra formam o crusta, dedesubt se vor dezvolta – e un mediu de cultura – si se vor dezvolta germeni anaerobi, adica aceia care nu-s foarte prietenosi.

miababy magazin

In concluzie, toaleta sub jet de apa care curge, curatarea ombilicului simplu, este cea mai buna cale de a mentine zona ombilicala curata, ferita de infectii, si de a permite cicatrizarea bontului ombilical. Bontul ombilical poate sa cada in ziua a doua, a treia, si pana la 24-25 de zile. Deci exista extreme foarte mari in functie de cat de mare, cat de gros a fost bontul ombilical, si cat de atent a fost curatat. Riscul neingrijirii corecte a ombilicului, a aplicarii diversilor banuti sau altor pansamente, este de a se suprainfecta si de a dezvolta germeni cu risc vital pentru copil, pentru ca se poate ajunge la septicemie. In concluzie, toaleta se face cu apa si sapun. Apa simpla, curgatoare, cu alcool pe compresa sterila, schimbat la fiecare schimbare de scutec. Ganditi-va ca in zona ombilicului pot sa ajunga fecale, poate sa ajunga urina, si exista risc de suprainfectie.

In ce priveste ombilicul, nu este nicio problema daca el cade mai repede sau mai tarziu; important este ca acea cicatrice care ramane sa fie una cat de cat estetica. Si cu cat vom traumatiza mai putin ombilicul si vom respecta aceste reguli, cu atat bontul ombilical se va mumifia mai civilizat, iar cicatricea se va restrange. Avem nevoie sa fim foarte atenti. De multe ori exista – la palpare cu degetul putem observa – mici zone in care tegumentele sunt mai moi, care pot fi situate deasupra ombilicului. Acele zone sunt puncte herniare. Avem nevoie sa fim atenti, pentru ca pana in varsta de un an, ele au nevoie sa se inchida. Daca nu, sau sunt mai mari, ne prezentam la medicul chirurg pentru rezolvarea lor.

Ingrijirea bontului ombilical corecta, atentie, este recomandat a se face de catre o persoana, nu de mai multe, si care sa aiba la randul ei tegumente indemne – nu persoane care au la randul lor diverse afectiuni cu potential de transmitere, pentru ca este totusi o zona cu secretii hematice si care se poate infecta foarte, foarte usor. Deci atentie la persoane cu hepatita B, hepatita C, sau alte afectiuni care se pot transmite foarte usor la nou-nascut si pot produce inclusiv decesul copilului.

Ce este important? Atunci cand exista o zona de circumcizie, deci vorbim de baietei, intotdeauna ingrijirea se va face cu un dezinfectant bland, nealcoolizat, care poate fi un clorhexidin, mercurocrom etc si aceste solutii se aplica la indicatia medicului chirurg.

Atentie! Nu tratam noi, nu decalotam noi, nici acasa si nici medicul de familie. Decalotarea se executa de catre (chirurgicala vorbesc) se executa de catre urolog, medicul specialist in urologie. Ce este important: nu se decaloteaza nou-nascutul. Se incepe procesul de decalotare cu foarte multa blandete dupa varsta de 4 luni. Toaleta glandului penian se efectueaza zilnic, la fel ca la oricine. Se spala cu apa si sapun, se poate pune o picatura de vitamina, se decaloteaza atat cat permite. Deci nu se forteaza decalotarea pana dupa varsta de 4 luni, si si-atunci cu foarte multa blandete. Nu fortati inelul respectiv, pentru ca riscati sa faceti leziuni.

Leziunile lasa cicatrici fibroase, iar parafimoza este mult mai dureroasa ulterior decat fimoza. Si ce este esential este ca o fimoza care nu este atent urmarita, sau un gland penian care nu a fost curatat zilnic poate, din pacate, sa duca la infectii urinare care pot fi cu risc inalt pentru orice bebelus sub un an. Curatarea zonei respective tine de igiena locala a intregii zone anale si a intregii zone genitale si nu este stigma, nu este rusine. Important este s-o facem cu blandete, s-o facem zilnic si sa avem grija sa schimbam pampersul la 3 ore. Cel mai important lucru, atentie, chiar daca exista risc de repetitie: mainile celui care manevreaza copilul au nevoie sa nu aiba leziuni. Leziunile sunt risc de infectie.

Despre autor

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *