Intrebari frecvente

Cum se calmeaza iritatiile produse de scutec? | Intrebari frecvente

Afla cum se calmeaza iritatiile produse de scutec direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Cum se calmeaza iritatiile produse de scutec?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

Dr. Valeria Herdea:

Iritatiile produse de scutec reprezinta, de fapt, una dintre cele mai frecvente patologii pentru care se prezinta la cabinetul medical parintii impreuna cu bebelusii sub un an. Din pacate, iritatia de scutec, iritatia de pampers de fapt (pampers fiind o denumirea generica pentru tot ce-nseamna scutec) apare datorita faptului ca pielea vine in contact foarte putin cu aerul, ca exista cute ale pielii in care aerul, practic, nu patrunde, si pe care atunci cand le spalam si le curatam, nu le-am si uscat foarte bine. Ramane umezeala, impreuna cu lipsa de aer si frictiunea, acesti trei factori impreuna pot duce la aparitia si dezvoltarea unor ciuperci, unor spori, si apoi, etapa 2, a unei perioade de suprainfectie.

Ce este esential este ca leziunile care se produc pot fi leziuni initial uscate, eritematoase, deci pielea se-nroseste, ulterior pot fi zemuinde, deci exista o dermatita eczematizata, se suprainfecteaza si ulterior ele pot sa produca, din pacate, leziuni adanci in piele, si care se vindeca foarte greu.

Deci etapizarea acestor leziuni, de la eritem exudat si pana la leziunea foarte urata, impune o anumita atitudine din partea noastra. Aceasta atitudine porneste de la o igiena corecta, de la spalarea si indepartarea resturilor de urina si de scaun, de la mentinerea la aer cel putin 5-10 minute intre doua schimbari de scutec, de la schimbarea scutecului frecvent, adica la minim 3 ore scutecele se schimba, indiferent daca acel copil a facut sau nu caca sau pisu.

Este esential sa intelegem lucrul acesta, pentru ca daca nu facem asa, riscul de infectii urinare este unul major. Asta este motivul pentru care avem nevoie sa spalam copiii, sa-i schimbam, sa-i lasam la aer.

Ce mai este important: aplicarea unor creme de protectie locale se face doar dupa toaletarea corecta a acelui copil. Nu dupa ce ne-am gandit noi sa-i stergem putin fundletul si apoi repede sa-i dam cu crema. Atentie! Utilizarea inclusiv a servetelelor se face daca acestea au fost testate in prealabil si daca au fost avizate sanitar corespunzator varstei copilului. Nu orice servetel poate fi folosit la pielea copilasului, pentru ca poate produce mai mult rau decat bine.

Ce mai este important este sa stim ca atunci cand ne confruntam cu dermatita de scutec, o evaluare din partea medicului de familie sau a medicului dermatolog se impune daca leziunea nu trece in 2-3 zile sau se transforma in leziuni zemuinde sau leziuni suprainfectate. De ce? Pentru ca pielea este cea mai larga poarta de intrare si pot exista infectii extrem de serioase pornite de la dermatita de scutec.

In acelasi timp, dermatita de scutec este, sigur, o manifestare de tip adaptativ la viata externa, insa venita si din neglijenta anturajului. Daca nu schimbam copilul si nu-l verificam, pe principul “n-a cerut”, n-o sa avem niciun fel de rezultat pozitiv. Asta inseamna sa ne autoeducam, sa verificam copilul si din 3 in 3 ore sa-l schimbam.

Este de dorit sa facem asta inainte de masa, sa-l spalam, sa-l uscam prin tamponare, cu blandete, sa-l lasam putin la aer, sa aplicam o crema de protectie corespunzatoare varstei, starii de sanatate, tipului de piele, predispozitiilor pe care acel copil le are spre atopie sau alergie, sa aplicam un scutec corespunzator copilului si marimii varstei copilului, sa nu fie nici prea mic nici prea mare, si, intr-adevar, hainutele pe care le folosim sa fie de bumbac de foarte buna calitate incat acel copil sa nu transpire si nici sa nu fie foarte stramte, incat pielea lui sa nu respire.

Respectarea acestor reguli ne fereste de aparitia dermatitei de scutec. Insa, dincolo de toate, vestea trista este ca este cosmarul oricarui parinte si cosmarul oricarui dermatolog. Deci nu este usor. Si nu intotdeauna vine din lipsa unei igiene corespunzatoare. Exista si predispozitia spre a dezvolta astfel de leziuni si, din pacate, cu cat pielea are tendinta la atopie sau este o piele alergica, vindecarea este un proces care poate dura luni de zile, si de multe ori nu ajunge doar tratamentul topic, local, si este nevoie de introducerea unei alimentatii corespunzatoare, de modificarea alimentatiei acelui copil.

De multe ori se recurge la alimentatie hipoalergenica sau alimentatii cu formule speciale pentru ca, de fapt, dermatita de scutec poate fi semnul si altor afectiuni. Deci ea exista per se, ca atare, doar ca dermatita de scutec accidentala, din cauza igienei necorespunzatoare sau a tipului de pampers, sau multe altele, dar poate fi si expresia unor boli serioase: intoleranta la proteinele laptelui de vaca, o alta afectiune a tubului digestiv, o enterocolita prelungita, multe altele pot avea ca prim semn aceasta dermatita de scutec care apare in urma scaunelor foarte acide, foarte multe pe care le emite copilul in cazul unei enterocolite.

Deci este de la simplu la complex, de la acut la cronic si, nu in ultimul rand, necesita enorm de multa rabdare, tratament coordonat, tratament asistat de catre personal medical, si cu foarte multa aderenta si complianta la recomandarile medicale din partea parintelui.

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

View Comments

  • Bună ziua. Ma numesc Paraschiv Nicoleta și am gemenii în vârstă de 1 an și 4 luni, acum o lună au fost răciți și medicul pedriatu nea dat un antibiotic de la care au avut scaune frecvente și acide. Eu iam tratat cu albastru de metil, nidoflor, sudocrem și o crema de la sanosan. Am procedat corect. Va mulțumesc

  • Buna dimineata am o nepotica de 3 saptamani si este foarte iritata i sa administrat sudocrem albastru de matil si nu se vindeca e inca la maternitate sa nascut prematura ce e de facut in situatia asta ?Multumesc

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago