Articole

Cum sa iti pregatesti copilul pentru gradinita – idei si activitati

Mersul la gradinita este un pas important pentru fiecare copil. Il ajuta sa se pregateasca pentru scoala, dar ajuta si la dezvoltarea sa cognitiva, emotionala si sociala. Iata cateva sfaturi utile legate de cum sa iti pregatesti copilul pentru gradinita.

CUPRINS:

1. Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa vrea sa mearga la gradinita
2. Idei si activitati pentru a-ti pregati copilul pentru gradinita
3. Cum stii daca copilul tau e pregatit pentru mersul la gradinita?

Gradinita nu se concentreaza numai pe dezvoltarea cognitiva a copilului. De asemenea, ofera o multitudine de oportunitati de dezvoltare sociala, emotionala si fizica prin jocuri si activitati distractive. Mersul la gradinita incurajeaza limbajul, dezvoltarea motorie fina si alte abilitati esentiale.

Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa vrea sa mearga la gradinita

Prima zi de gradinita va fi dificila pentru multi parinti si copii. Aproape fiecare parinte se simte neputincios atunci cand copilul refuza sa mearga la scoala sau la gradinita. Este obisnuit ca prescolarii sa fie incantati de jocul cu ceilalti copii, urmata de izbucnirea in lacrimi, si sa nu vrea sa stea departe de tine. Este important sa intelegem ca cei mici invata sa isi exprime sentimentele si asa ne spun ca vor sa se joace, dar nu vor sa fie departe de noi si intervine anxietatea de separare.

Cum sa iti pregatesti copilul pentru gradinita si sa fie incantat? Iata cateva modalitati de a-ti ajuta copilul sa fie entuziasmat de gradinita si de a-l pregati pentru gradinita:

Explica-i si vorbeste-i despre gradinita

Fii acolo pentru cel mic. Incurajeaza-l sa isi exprime sentimentele verbal si explica-i copilului cum va fi la gradinita, ce program va avea si ce va face. Copiii au nevoie de predictibilitate pentru a se simti in siguranta. Vorbiti-i despre lucrurile interesante pe care le va face si cat de multe activitati frumoase vor fi. Cand vorbiti cu ei despre gradinita, e bine sa le oferiti detalii in doze mici, astfel incat sa nu se simta coplesiti. Daca mentionati gradinita si au intrebari, raspundeti. Explicati-i ce vor face acolo, despre programul zilnic, treptat si cu informatii bine dozate.

Incurajati joaca

Jocul este o parte esentiala a cresterii si dezvoltarii fiecarui copil. Le ofera multe beneficii pentru dezvoltare. Ajuta la imbunatatirea abilitatilor motorii si sociale. Permite-i copilului un timp adecvat pentru a se juca atat in ​​interior, cat si in aer liber. In loc sa incurajezi sau se permiti timpul prelungit la TV sau pe tableta, mai bine incurajezi jocurile sociale, facand asociere cu jocurile si activitatile de la gradinita. Incurajeaza jocul cu alti copii – prieteni de familie, vecini, copii in parculet, astfel incat sa invete cum sa se inteleaga si sa construiasca prietenii. De asemenea, puteti incuraja jocul in aer liber, planificand activitati de familie in aer liber, precum mersul in parc.

Faceti impreuna cumparaturile pentru gradinita

Mergi la cumparaturi pentru gradinita cu cel mic – acest lucru il poate face pe cel mic sa astepte cu nerabdare sa mearga la gradinita. Asadar, luati copilul la cumparaturi si lasati-l sa aleaga cand vine vorba de rucsac, creioane, caiete si alte rechizite. Faceti activitatea mai distractiva, asigurandu-va ca sunt implicati. In timp ce este posibil sa aveti o lista oferita de educatoare, lasati copilul sa aleaga culori sau stiluri.

Cititi carti despre gradinita sau uitati-va la desene animate despre gradinita

Cand vor vedea alte personaje in situatia de a merge la gradinita, poate fi mai tentant pentru ei sa ajunga si ei acolo. Ajuta copilul sa imbratiseze ideea gradinitei, citind carticele despre gradinita. Puteti merge la cea mai apropiata biblioteca sau puteti cumpara aceste carti dintr-o librarie. Cititul este extrem de important pentru dezvoltarea celor mici.

Impartasiti amintiri despre gradinita

Povestiti-i despre momentul in care ati fost voi la gradinita. Multi copii sunt dornici sa asculte povesti despre copilaria ta. Aveai o traditie speciala dupa ce veneai de la gradinita? Impartasirea amintirilor pozitive sau amuzante pe care le aveti va ajuta in pregatirea copilului pentru experiente similare si ar putea lansa o generatie noua de traditii pentru familia ta. De asemenea, daca sunt frati mai mari sau alte rude, ar putea si acestia sa impartaseasca amintirile lor placute de la gradinita.

Activitati care sa ajute tranzitia

Alegeti un obiect de tranzitie

Cu totii suntem familiarizati cu anumite obiecte. Este un mecanism innascut conectat la copii mici, care le permite sa se ataseze de ceilalti si sa se ataseze de „obiecte linistitoare” atunci cand nu sunt disponibili adultii importanti din viata lor. Ar putea fi un animalut de plus, o bluzita preferata sau chiar o fotografie.

Planificati o vizita la gradinita

Vizitarea noii clase sau gradinite impreuna cu cel mic va va ajuta sa simplificati pregatirea pentru gradinita. Asigurati-va ca includeti o vizita la sala de mese, sala de sport, locul de joaca etc. Daca este posibil, intalniti-va cu noua educatoare a copilului.

Stabiliti un plan de pranz

Daca copilul va lua pranzul la scoala, „exersati” pranzurile acasa. Invatati copilul despre regulile la masa, cum sa tina tacamurile si despre acest obicei.

Incurajati independenta

Intr-un cadru de gradinita, copiilor li se cere in mod normal sa indeplineasca un anumit numar de sarcini pe cont propriu. Acesta este motivul pentru care, chiar si acasa, este important ca parintii sa le ofere copiilor oportunitati de a practica independenta si autosuficienta. Cum puteti face asta? Lasati copilul sa faca anumite lucruri de unul singur, cum ar fi sa-si puna sosetele, sa-si desfaca nasturii la haina si sa lege sireturile. Va ajuta, de asemenea, sa ii atribuiti sarcini simple din gospodarie, cum ar fi sa-si aseze jucariile, sa ajute in bucatarie si asa mai departe.

Invatarea independentei copilului ajuta la cresterea increderii de care are nevoie pentru gradinita. Ceea ce este mai important este sa-i impiedici pe copii sa se bazeze pe tine pentru a face lucruri pe care le-ar putea face singuri.

 „Sa nu faci niciodata pentru un copil ceea ce poate face singur.”

Ofera-i copilului sansa de a-ti arata ce poate face – s-ar putea sa ai cateva surprize placute.

Rutina zilnica

Consolideaza rutina zilnica a celui mic si rutina voastra ca familie. Foarte importanta este rutina de culcare, in special pentru copiii care nu au mai mers la cresa sau gradinita inainte. Daca stau pana tarziu pe tot parcursul verii, asigurati-va ca ii puneti la culcare mai devreme cu cateva saptamani inainte de inceperea gradinitei. Stabiliti rutine de culcare, cum ar fi oprirea tuturor ecranelor cu o ora inainte de a dormi. Cititi-le povesti la culcare si asigurati-va ca se trezesc la timp dimineata, astfel incat sa ii puteti invata rutina obisnuita a diminetii pentru gradinita, inclusiv micul dejun, sa se imbrace etc.

Cu un pic de pregatire in avans, trecerea la gradinita poate fi una pozitiva pentru parinti si copii. Bucurati-va de urmatoarea etapa din viata copilului si din viata de parinte!

Prima zi la gradinita

Cand intri in clasa in prima zi la gradi, dupa ce copilul intra catre educator, faceti un pas inapoi pentru a-i permite educatoarei sa inceapa sa formeze o relatie cu copilul. Sustinerea fata de educatoare ii va arata copilului ca va fi fericit si in siguranta in grija sa. Daca cel mic se agata de tine sau refuza sa participe la clasa, nu te supara. Ia-ti intotdeauna la revedere cu dragoste si calm, dar odata ce o faci, pleaca prompt. Nu te furisa – oricat de tentant ar putea fi, sa pleci fara a-ti lua la revedere il poate face pe copil sa se simta abandonat. O despartie lunga, pe de alta parte, ar putea consolida doar sentimentul negativ pentru care copilul nu vrea sa pleci.

O rutina de la revedere consistenta si previzibila poate face plecarea mai usoara. Unii parinti fac cu mana de afara, ca cel mic sa se uite pe geam, sau fac o despartire amuzanta, in timp ce altii au o strangere de mana personalizata inainte de despartire. Obiectele de tranzitie – o poza de familie, o jucarie speciala etc. – pot ajuta, de asemenea, sa calmeze un copil.

Citeste mai multe despre intrarea in colectivitate a copiilor si adaptarea la gradinita.

Idei si activitati pentru a-ti pregati copilul pentru gradinita

  • Invata copilul sa foloseasca o forfecuta – Invata-l ce este forfecuta, la ce se foloseste, cum se tine in mana. Apoi, il poti invata sa taie hartie.
  • Identificarea formelor, culorilor si literelor de baza – Cititi cu cei mici, faceti diferite jocuri despre culori, colorati impreuna, pentru a exersa desenul in contur. Incepeti cu obiecte mai mici, apoi mai mari si cu mai multe culori, imitati linii verticale si orizontale, cercuri, patratele, conectarea punctelor, linii drepte si linii curbe. De asemenea, desenati cu ajutorul liniilor diferite litere, ca E, F, H, I, L etc.
  • Exercitii pentru dezvoltare motorie – Exersati tinerea corecta in mana a creionului sau pixului, scrierea / colorarea / desenul pe o suprafata orizontala, folosirea de creioane, creta etc.
  • Invatati copilul sa imparta jucariile cu alti copii, sa termine o activitate inainte de a incepe o alta (puzzle, colorarea unei imagini, jocul cu Lego etc.), sa solicite ajutor cand are nevoie si sa faca contact vizual cu ceilalti copii si cu educatoarea cand vorbeste sau cand saluta.
  • Exersati incaltarea si descaltarea pantofilor si trasul in jos si trasul in sus al pantalonilor. Acestia vor trebui sa sa incalte si dezbrace ocazional singuri la gradinita, cand merg la baie sau se schimba in pijamalute pentru somn.
  • Invatati-l sa tina corect in mana lingurita si furculita si sa se spele pe maini inainte de masa si dupa ce a folosit taleta, cu apa si sapun si apoi sa se usuce pe maini.

Citeste si despre Educatia Montessori si Scoala Waldorf.

Cum stii daca cel mic e pregatit pentru mersul la gradinita?

Gradinita este o perioada interesanta de explorare si crestere. Pe masura ce coordonarea motorie a celui mic creste, la fel si sentimentul sau de independenta, incredere in sine si inteligenta emotionala. Succesul tranzitiei la gradinita depinde de:

  • temperamentul copilului;
  • varsta;
  • cat de curios e;
  • dorinta de explorare a lucrurilor;
  • cooperarea cu ceilalti;
  • urmarea instructionilor;
  • comunicarea cu cei din jur;
  • empatia pentru cei din jur;
  • controlul impulsurilor;
  • atentie etc.

Aceste abilitati se dezvolta in timp, in functie de abilitatile si experientele individuale ale copilului si de etapele de dezvoltare. Drept urmare, pregatirea pentru gradinitia si scoala ar putea fi inteleasa cel mai bine nu ca un singur obiectiv, ci ca un proces – oferirea de experiente si un mediu care ii incurajeaza sa invete.

Indiferent daca este primul copil sau al patrulea, mersul la gradinita pentru prima data poate fi un moment emotionant pentru orice parinte. Cel mic intra intr-un mediu nou, cu alti copii si asteptari noi. De unde stiti daca copilul este intr-adevar pregatit pentru acest pas? A fi pregatit pentru gradinita nu inseamna  a avea un set de abilitati specifice, ci o combinatie de multe abilitati diferite in multe domenii, inclusiv fizice, academice si sociale / emotionale.

Semnele ca cel mic este pregatit pentru gradinita pot include:

  • Copilul isi poate comunica verbal nevoile, poate vorbi in propozitii complete, poate spune cand ii e foame, cand are nevoie la baie sau cand are o problema.
  • Poate manca singur.
  • Face la toaleta si stie sa recunoasca semnele nevoii de a urina sau defeca.
  • Se poate imbraca si dezbraca, cel putin la un anumit nivel.
  • Poate sa se spele singur pe maini.
  • Este obisnuit cu absenta parintilor si interactioneaza relativ bine cu alti oameni.
  • Este capabil sa respecte un program, ca programul de masa si de somn.
  • Ii place a socializeze cu alti copii.
  • Face fata stimulilor senzoriali – galagie de la alti copii, cantat, ras zgomotos etc.
  • Poate urma instructiuni si poate desfasura o anumita activitate mai mult timp – poate sta atent.

Intarzierea inscrierii la gradinita

Uneori, familiile iau in considerare intarzierea inscrierii la gradinita cu un an sau pentru acestia considera ca cel mic are nevoie de mai mult timp pentru a se maturiza. Cercetarile sugereaza ca intarzierea nu duce la diferente notabile in abilitatile academice in primii doi ani de scoala. De asemenea, datul mai devreme la gradinita nu inseamna neaparat abilitati cognitive sau academice mai mari. Depinde de fiecare copil in parte si de ritmul sau de dezvoltare si adaptare.

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago