Cum poti ajuta un copil anxios – 7 metode surprinzatoare

anxietatea si fobiile

banner-peg-perego-miababy

Un copil anxios poate avea manifestari emotionale sau somatice. De exemplu, un copil nu va spune ca este anxios, dar va spune ca il doare burtica. Sau va refuza sa faca unele activitati, insa nu va sti sa spuna ca ii este teama. Iata cum recunosti manifestarile anxietatii la copil si cum il poti ajuta sa depaseasca momentele de panica. 

Un copil nu doreste sa faca rau si nici sa fie rau. Etichetarea unui copil ca ar fi intr-un fel este o mare greseala. Fiecare copil este minunat. Crizele de furie, vorbitul urat, violenta, exprimarea unor dureri (durere de burtica, durere de cap, greata) reprezinta de multe ori exprimarea anxietatii. Un copil anxios poate avea diverse manifestari: refuzul unor activitati, fuga, somatizarea unor emotii (de exemplu greata), crizele de furie, violenta – toate acestea sunt manifestari ale anxietatii.

Cum recunosti un copil anxios

Iata cateva situatii care exprima anxietatea unui copil si in fata carora parintele poate spune ca este dificil sa gaseasca solutii:

 • Copilul refuza o activitate sau chiar fuge. De exemplu, fuge din cabinetul medicului inaintea interventiei, refuza sa coboare din masina in tabara cu multi necunoscuti, refuza sa manance intr-un mediu nou.
 • Blocajele: copilul are de spus o poezie pe scena, insa se blocheaza sau chiar incepe sa planga.
 • Exprimarea unor dureri, care nu isi gasesc cauzele in urma analizelor si investigatiilor medicale. De exemplu, aparitia durerilor de burtica la copiii care incep scoala sau prezenta senzatiilor de greata.
 • Copilul prezinta fobii: de diverse animale (de catei, de melci etc.) sau de unele fenomene ale naturii (de exemplu, frica de furtuna).
 • Crize de furie: copilul se linisteste greu, spune cuvinte jignitoare sau loveste – aceste crize sunt legate si de alte emotii.

Atunci cand un copil intra intr-o astfel de criza, indiferent de manifestarea acesteia, cuvinte precum „linisteste-te” sau „fii curajos” nu isi au rostul si nu vor aduce nicio rezolvare. Copilul trebuie ajutat: sa se simta sprijinit, sa fie asteptat pana isi gaseste resursele, eventual sa se indeparteze factorul declansator. Nu incercati sa grabiti copilul sa isi schimbe comportamentul, creierul lui are nevoie sa parcurga anumite etape in revenire.

banner-peg-perego-miababy

Metode neobisnuite de a ajuta un copil anxios

De ajutor pentru copiii anxiosi: Stimularea nervului vag

Stimularea acestui nerv este legata de calmare si capacitatea de a depasi o criza. Cum il putem stimula:

 • mestecand guma;
 • respirand de cateva ori lent, profund;
 • zumzaitul sau cantatul fara cuvinte „mmm”;
 • consumul catorva bucatele de ciocolata neagra;

Modificarea respirației – suflatul

Atunci cand se poate, activitatile care implica suflarea pot fi de ajutor:

 • suflatul in baloane de sapun;
 • suflatul in morisca de vant;
 • suflatul in confetti, in baloane, in fluier, in instrumente de sulfat (se pot face jocuri);
 • tinem 5 secunde respirația;
 • respiratii profunde, alternative, pe nas, apoi pe gura.

Citeste continuarea pe KUDIKA.RO

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *