Creierul in sarcina si post-partum – cum se modifica creierul mamei

creierul in sarcina

Creierul in sarcina si post-partum cunoaste o serie de modificari la nivelul structurii si functiilor. Acestea au la baza in principal modificarile hormonale si necesitatea adaptarii viitoarei mame la noul sau rol. Aflati care sunt principalele modificari observate la nivel cerebral si care este rolul acestora.

Cuprins:

1. Creierul in sarcina si post-partum – informatii generale
2. Modificarile creierului mamei in sarcina
3. Modificarile creierului mamei dupa nastere
4. De ce apar aceste modificari cerebrale la mame?

Creierul in sarcina si post-partum – informatii generale

Pe durata sarcinii, nu doar corpul viitoarei mame trece printr-o serie de modificari, ci si creierul ei. Daca modificarile corporale se fac simtite inca de la inceput (prin primele simptome ale sarcinii – greturile matinale, oboseala), cele ale creierului nu sunt la fel de usor de observat.

Sarcina este perioada din viata de adult in care creierul este cel mai plastic, conform cercetatoarei Jodi Pawluski (Universitatea din Rennes), specializata in studiul creierului la mame. Neuroplasticitatea se refera la capacitatea creierului de a forma noi cai neuronale si de a-si modifica circuitele cerebrale. A creste un copil si a fi in permanenta atent la nevoile lui necesita dezvoltarea unor noi conexiuni neuronale, care sa sustina acele activitati noi pentru un parinte. Daca la mame, sarcina pregateste creierul pentru noul rol, dupa nastere apar modificari neurologice care sustin activitatea de parinte deopotriva la mame, tati, parinti adoptivi.

creierul-in-sarcina-schimbari

Tranzitia catre viata de parinte este considerata de catre cercetatorii in dezvoltarea umana una dintre  cele mai profunde si ample procese prin care se reorganizeaza intreaga viata. Noii parinti cunosc schimbari pe toate planurile: hormonal, cerebral, comportamental, relational, identitar. In cazul mamelor, o serie de schimbari incep inca din sarcina, ca o pregatire pentru ceea ce urmeaza.

Modificarile creierului mamei in sarcina

Cercetarile privind transformarile prin care trece creierul in sarcina si post-partum sunt abia la inceput. Pana recent marea majoritatea a studiilor a fost facuta pe animale. Rezultatele obtinute pana acum indica faptul ca sarcina isi lasa amprenta si asupra corpului, dar si asupra creierului mamei.

Supraspecializarea zonelor cerebrale implicate in empatie

Un studiu de referinta a fost publicat in 2016, de catre o echipa de cercetatori spanioli si olandezi. Acestia au realizat explorari prin rezonanta magnetica (RMN) la 25 femei insarcinate inainte de a naste si apoi la 6 luni distanta, partenerilor lor, altor 20 de femei care nu erau si nu fusesera insarcinate si partenerilor lor. Noi explorari imagistice au fost facute dupa 2 ani de la nastere mamelor.

Comparand si analizand explorarile imagistice, s-a observat la viitoarele mame o reducere a materiei cenusii in regiunile cerebrale implicate in relatiile sociale. Aceasta reducere era inca prezenta si doi ani mai tarziu de la nastere. Dar, desi am avea tendinta sa credem ca reducerea volumului de materie cenusie presupune si pierderi la nivel cognitiv, in cazul mamelor se pare ca efectul este pozitiv ai ar consta intr-o supraspecializare a zonelor respective. Mai exact, e vorba de o imbunatatire a abilitatii mamelor de a identifica nevoile si starile emotionale ale nou-nascutilor. De exemplu, mamele care aveau o reducere semnificativa a materiei cenusii au dezvoltat un atasament mult mai puternic comparativ cu cele unde pierderea materiei cenusii a fost mai scazuta.

cursuri puericultura

Ce s-a observat in cazul viitorilor tati – nicio modificare biologica la nivelul creierului, lucru care sugereaza ca creierul lor nu este la fel de bine pregatit biologic ca al mamelor pentru a se ocupa de copii.

creierul-in-sarcina-modificari

“Baby brain” – dificultati de memorie, concentrare

Conceptul de “baby brain”se refera la dificultatile de natura cognitiva (in special legate de memorie) pe care multe dintre femeile insarcinate le experimenteaza. Ideea de “baby brain” sau “pregnancy brain” este controversata, pentru ca unele studii au sugerat fie ca aceste dificultati nu apar in sarcina sau ca nu toate femeile insarcinate le experimenteaza.

miababy magazin

Pentru a vedea daca intr-adevar in sarcina femeila uita mai des sau se concentreaza mai greu, o echipa de cercetatori de la Universitatea Deakin (Australia) a realizat o meta-analiza a studiilor publicate pe acest subiect. Analiza celor 20 de studii identificate, privind functiile cognitive ale femeilor insarcinate versus femei care nu erau insarcinate, a confirmat asa-numitul “baby brain”. In sarcina, in special in ultimul trimestru, femeile pot avea dificultati cu memoria si functiile executive (planificarea, concentrarea). Dar, acestea sunt mai degraba subtile, observabile de catre ele insele si cei apropiati si nu le afecteaza grav. De exemplu, activitatea lor profesionala nu este impactata.

Modificarile creierului mamei dupa nastere

Dupa ce copilul vine pe lume, creierul mamei continua sa se adapteze la noul rol, lucru care implica noi modificari in functionarea cerebrala. Modificarile prezentate mai sus se mentin:

  • Raman activate zonele implicate in empatia cognitiva, ceea ce ajuta parintii sa citeasca semnalele nou-nascutului si sa deduca ce ar putea sa simta sau de ce ar avea nevoie.
  • In perioada post-partum unele mame continua sa observe dificultati la nivelul functiilor executive (organizarea, planificarea, concentrarea atentiei).

creierul-in-sarcina-si-postpartum

Oxitocina si formarea atasamentului

Oxitocina, hormonul implicat in atasament, are valori crescute in sarcina si se mentine la niveluri ridicate si dupa nastere, ajutand atasamentul dintre mama si nou-nascut. Studiul realizat de Ruth Feldman, cercetatoare la Universitatea Yale, a adus o serie de informatii revelatoare in acest sens. 80 de cupluri de parinti lor au fost implicate in studiul sau, carora li s-a masurat nivelul de oxitocina la nastere si in prima luna post-partum. S-a observat ca:

  • Oxitocina este stimulata de atingerile dintre mama si copil, iar cu cat nivelurile oxitocinei sunt mai ridicate, cu atat atasamentul dintre ei este mai puternic.
  • Si la tati creste nivelul de oxitocina pe masura ce se implica in rolul sau de parinte – il hraneste, il schimba, il alina etc.

*Studiul este prezentat in documentarul “Babies”, care poate fi vazut pe Netflix.

Activarea amigdalei – “cauza” hipervigilentei mamei

O alta modificare la nivelul creierului mamei este activarea amigdalei, o modificare permanenta conform aceluiasi studiu mentionat mai sus. Activarea amigdalei are loc dupa cresterea foarte mare a nivelului de oxitocina la nastere. Aceasta le face pe mame hipervigilente, fiind motivul pentru care noaptea se trezesc mai repede decat tatii. Si la ei se activeaza amigdala, insa doar un sfert comparativ cu mamele. Odata “deschisa” amigdala, ea ramane activata permanent, indiferent de varsta copiilor.

Sistemul dopaminergic – motiveaza noii parinti

Rolul sistemului dopaminergic in perioada de dupa nastere este de a motiva si recompensa noii parinti prin eliberarea in cantitati foarte mari a dopaminei. Un stimul pentru sistemul dopaminergic poate fi zambetul bebelusului. Prin efectul motivant si recompensator al dopaminei, le ofera parintilor o stare de bine si se bucura mai mult de viata de parinte.

De ce apar aceste modificari cerebrale la mame?

Organismul viitoarei mame trece prin numeroase modificari hormonale, modificari ale pattern-ului de somn, schimbari ale dispozitiei, niveluri diferite de stres. Toate acestea au, in general, efecte si asupra creierului.

Schimbarile care au loc la nivelul creierului in sarcina si post-partum se intampla pentru a pregati viitoarele/noile mame pentru provocarile vietii de parinte.

Cercetarea este inca la inceput si cu siguranta studiile viitoare vor aduce noi si interesante informatii despre aceste doua perioade – sarcina si perioada post-partum.

Referinte:

(1) How Pregnancy Changes the Brain – https://www.brainfacts.org/brain-anatomy-and-function/body-systems/2018/how-pregnancy-changes-the-brain-022818
(2) Is ‘Pregnancy Brain’ Real? – https://www.livescience.com/62897-is-pregnancy-brain-real.html
(3) Cognitive impairment during pregnancy: a meta-analysis – https://www.mja.com.au/journal/2018/208/1/cognitive-impairment-during-pregnancy-meta-analysis
(4) Is ‘baby brain’ real? – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/blog/is-baby-brain-real
(5) Pregnancy leads to long-lasting changes in human brain structure – https://www.readcube.com/articles/10.1038/nn.4458
(6) The Transition to Parenthood: What Happened to Me? – https://www.developmentalscience.com/blog/2015/11/30/the-transition-to-parenthood-what-happened-to-me

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *