Articole

Cordonul ombilical – tot ce trebuie sa stii

Cordonul ombilical leaga embrionul de placenta si asigura schimbul de substante nutritive intre mama si fat pe durata sarcinii. Iata ce structura are si care sunt cele mai frecvente probleme ale cordonului ombilical.

CUPRINS:
1. Ce este cordonul ombilical?
2. Ce este sangele ombilical?
3. Anomalii ale cordonului ombilical
4. Intrebari frecvente

Ce este cordonul ombilical?

Cordonul ombilical este o structura tubulara ce leaga un embrion in curs de dezvoltare sau fatul de placenta (tesutul extra-embrionar responsabil pentru alimentare si alte functii de sustinere a vietii fatului). In momentul nasterii, cordonul ombilical este de aproximativ 60 cm lungime si 1,3 cm diametru.

Placenta este un organ atasat la peretele uterin. Cordonul ombilical transporta sange si substante nutritive oxigenate de la placenta la fat prin abdomen. De asemenea, transporta sange si deseuri fara oxigen de la fat la placenta. Cand copilul se naste, cordonul ombilical este taiat aproape de corpul bebelusului, iar tesutul ramas cade de la sine si ramane buricul bebelusului.

Structura cordonului ombilical

Cordonul ombilical se formeaza in jurul saptamanii 5 de sarcina si poate creste pana la 60 cm pana la nastere. Este o structura rigida, cu doua componente principale: un strat exterior de muschi neted si un strat interior care contine un fluid gelatinos numit gelatina Wharton. Exista de obicei trei vase in aceasta substanta: o singura vena si doua artere.

Cordonul ombilical ajunge la fat prin abdomen si se transforma in doua ramuri: una se alatura venei porte hepatic in ficat, iar cealalta se conecteaza la inima prin vena cava inferioara. Aceste doua ramuri formeaza un circuit in corpul fatului si se reconecteaza la cordonul ombilical. In cazuri rare, cordonul ombilical poate sa nu se dezvolte corect sau sa apara o alta problema in timpul nasterii.

Vasele de sange din cordonul ombilical

Contine doua artere ombilicale si o vena ombilicala, prin care inima fetala pompeaza sangele catre si de la placenta, unde are loc schimbul de substante nutritive si deseuri cu sistemul circulator al mamei. Vena ombilicala transporta sange oxigenat in corpul matern, de la placenta la fat, in timp ce arterele ombilicale transporta sange fara oxigen si deseuri fetale de la fat la placenta, unde sunt eliminate in corpul matern. Aceste vase de sange sunt inchise si protejate de o substanta lipicioasa numita gelatina Wharton.

Ce este sangele ombilical?

Sangele ombilical este sangele care ramane in placenta si cordonul ombilical dupa nasterea bebelusului. Este bogat in celule stem, similare cu cele din maduva osoasa, acestea putand fi utilizate pentru a trata multe tipuri diferite de cancer, deficiente imune si tulburari genetice. Este sangele copilului care este lasat in cordonul ombilical si placenta dupa nastere. Contine celule stem hematopoietice care pot fi utilizate pentru a trata unele tipuri de boli.

Celulele stem hematopoietice

Aceste celule sunt ceea ce numim „nespecializate”, ceea ce inseamna ca au capacitatea de a se dezvolta in acele celule de care corpul pacientului are nevoie. Celulele stem hematopoietice se pot maturiza in diferite tipuri de celule sangvine din organism. Celulele stem hematopoietice se gasesc, de asemenea, in sange si maduva osoasa la adulti si copii.

Celulele stem hematopoietice pot fi utilizate pentru a trata mai mult de 70 de tipuri de boli, inclusiv boli ale sistemului imunitar, tulburari genetice, tulburari neurologice si unele forme de cancer, inclusiv leucemie si limfom. Pentru unele dintre aceste boli, celulele stem sunt tratamentul primar. Pentru altele, tratamentul cu celule stem poate fi utilizat atunci cand alte tratamente nu au functionat sau in programele de cercetare experimentala.

Transplanturile de sange din cordonul ombilical s-au dovedit utile pentru pacientii cu o varietate de afectiuni grave:

  • cancere sangvine – leucemie, limfom;
  • cand maduva osoasa nu produce celulele necesare;
  • tulburari de sange, cum ar fi anemia cu celule secerate sau talasemie;
  • imunodeficiente – atunci cand sistemul imunitar nu functioneaza corect;
  • tulburari metabolice etc.

Anomalii ale cordonului ombilical

Deplasarea cordonului ombilical – cauze

Prolapsul cordonului ombilical apare atunci cand cordonul ajunge in vagin, dupa ce membranele s-au rupt, inainte ca bebelusul sa coboare in canalul de nastere. Aceasta complicatie afecteaza aproximativ 1 din 300 de nasteri. Copilul poate exercita o presiune asupra cordonului cand trece prin cervix si vagin in timpul travaliului si al nasterii. Presiunea asupra cordonului reduce partial sau complet fluxul de sange de la placenta la copil, afectand alimentarea cu oxigen a copilului.

Prolapsul cordonului este o urgenta. Riscul de prolaps al cordonului ombilical creste in urmatoarele cazuri:

  • fatul se afla intr-o pozitie inclinata;
  • nastere prematura;
  • cordonul ombilical este prea lung;
  • exista prea mult lichid amniotic;
  • medicul rupe membranele pentru a incepe sau accelera travaliul;
  • sarcina gemelara – nastere naturala (al doilea copil este mai frecvent afectat).

Artera ombilicala unica (AOU)

In cazuri rare, cordonul ombilical se poate forma cu o artera lipsa. Cauza acestui lucru nu este cunoscuta, dar poate duce la defecte congenitale, inclusiv probleme cu inima. Aproximativ 1% dintre sarcinile unice si aproximativ 5% dintre sarcinile multiple (gemeni, tripleti sau mai multi) au un cordon ombilical care contine numai doua vase de sange, in loc de trei. In aceste cazuri, lipseste o artera. Cauza acestei anomalii nu este cunoscuta. Studiile sugereaza ca bebelusii cu o singura artera ombilicala prezinta un risc crescut de aparitie a defectelor congenitale, inclusiv a inimii, a sistemului nervos central, a defectelor tractului urinar si  anomaliilor cromozomiale.

Chisturile de cordon ombilical

Uneori pot fi observate la ecografii chisturi care se dezvolta pe cordonul ombilical. Acest lucru poate duce la anomalii ale rinichilor, anomalii cromozomiale etc. In cazuri rare, vasele de sange ombilicale se pot deplasa sub copil. Acest lucru poate duce la leziuni ale vaselor si la hemoragii care pot pune viata in pericol. Femeile gravide care prezinta sangerari in al doilea sau al treilea trimestru trebuie sa solicite asistenta medicala pentru a exclude aceasta complicatie.

Exista chisturi adevarate si false. Chisturile adevarate sunt captusite cu celule si contin, in general, ramasite ale structurilor embrionare timpurii. Chisturile false sunt saculeti cu lichid care pot fi legati de umflarea gelatinei Wharton.

Cordon ombilical innodat

Aproximativ 1% dintre copii se nasc cu unul sau mai multe noduri in cordonul ombilical. Unele se pot forma la nastere in caz de cordon infasurat in jurul copilului. Altele se formeaza in timpul sarcinii cand copilul se misca. Nodurile apar cel mai adesea atunci cand cordonul ombilical este prea lung si in sarcini gemelare. Gemenii identici impart un singur sac amniotic, iar cordoanele copiilor se pot incurca.

Cordonul ombilical in jurul gatului sau circulara de cordon ombilical este o problema in care cordonul ombilical este infasurat la nivelul gatului copilului sau la nivelul altei regiuni a corpului. Pot fi infasurari unice sau multiple – dubla circulara de cordon.

Miscarile fetale aleatorii sunt cauza principala a unui cordon infasurat. Alti factori care ar putea creste riscul de infasurare a cordonului ombilical in jurul gatului copilului includ cordon ombilical extra-lung sau un exces de lichid amniotic care permite o miscare fetala mai mare. Nodurile sunt de obicei depistate la nastere.

Vasa previa

Vasa previa apare cand unul sau mai multe vase de sange din cordonul ombilical sau din placenta traverseaza colul uterin sub copil. Vasele de sange, neprotejate de jeleu Wharton in cordonul ombilical sau in tesutul din placenta, uneori se rup atunci cand cervixul se dilata sau membranele se rup. Acest lucru poate duce la sangerare care pericliteaza viata copilului. Chiar daca vasele de sange nu se rup, bebelusul poate suferi din cauza lipsei de oxigen din cauza presiunii asupra vaselor de sange. Vasa previa apare la 1 din 2500 de nasteri.

Simptome ale problemelor de cordon ombilical

Simptomele problemelor de cordon ombilical depind de tipul de problema si de durata sarcinii. Principalele 2 simptome pentru problemele cordonului ombilical sunt:

  • reducarea miscarilor fatului;
  • reducerea ritmului cardiac fetal.

Citeste si despre Infectiile cordonului ombilical.

Investigatii pentru depistarea problemelor cordonului ombilical

Problemele cordonului ombilical pot fi diagnosticate prin ecografii in sarcina. Medicii trebuie adesea sa examineze fatul din mai multe unghiuri.

Intrebari frecvente

Ce se intampla cu cordonul ombilical dupa nastere?

Dupa nastere, cordonul ombilical este fixat sau legat si apoi taiat. Bontul ombilical care ramane atasat copilului se usuca si cade dupa cateva zile, lasand depresia circulara in abdomen cunoscut sub numele de buric.

Dupa nasterea bebelusului, placenta este in mod normal aruncata impreuna cu sangele din cordonul ombilical care se afla in ea. Datorita cercetarilor stiintifice din acest domeniu, descoperim constant tot mai multe boli si conditii care pot fi tratate cu succes cu celule stem din sangele din cordonul ombilical. Pentru ca transplantul sa fie eficient, celulele stem obtinute din sangele din cordonul ombilical trebuie sa fie cat mai compatibile cu tipul de tesut al pacientului.

Care sunt beneficiile utilizarii sangelui din cordonul ombilical pentru a trata o boala?

Utilizarea celulelor stem din sangele din cordonul ombilical pentru a trata o boala are urmatoarele beneficii in comparatie cu utilizarea celor din maduva osoasa:

  • Celulele stem din sangele din cordonul ombilical pot fi administrate mai multor persoane decat cele din maduva osoasa.
  • Este mai greu sa fie prelevata maduva osoasa decat sa se obtina sange din cordonul ombilical. Colectarea maduvei osoase prezinta anumite riscuri si poate fi dureroasa pentru donator.
  • Sangele din cordon poate fi inghetat si depozitat. Maduva osoasa trebuie utilizata imediat dupa colectare.
  • Celulele stem din sangele din cordonul ombilical pot fi folosite pentru a intari sistemul imunitar in timpul tratamentelor pentru cancer.

Care sunt dezavantajele utilizarii sangelui din cordonul ombilical pentru a trata o boala?

Un dezavantaj al sangelui din cordonul ombilical este ca acesta nu contine multe celule stem. Unitatile de la mai multi donatori pot fi combinate pentru a creste numarul de celule stem daca este necesar un transplant pentru un adult.

Ce este transplantul autolog?

Intr-un transplant autolog, sangele din cordonul ombilical colectat la nastere este utilizat pentru acelasi copil. Acest tip de transplant este rar din urmatoarele motive:

  • Celulele stem ale unui copil nu pot fi utilizate pentru tratarea bolilor genetice ale acelui copil. Toate celulele stem au aceleasi gene care provoaca boala.
  • Celulele stem proprii ale unui copil nu pot fi folosite pentru a trata leucemia copilului, un cancer al sangelui.

Ce este un transplant alogen?

Intr-un transplant alogen, celulele stem ale unei alte persoane sunt folosite pentru a trata boala unui copil. Acest tip de transplant este mai probabil sa fie facut decat un transplant autolog. Intr-un transplant alogen, donatorul poate fi o ruda sau sa nu aiba legatura cu copilul. Pentru ca un transplant alogen sa functioneze, trebuie sa existe o compatibilitate crescuta intre donator si beneficiar.

Cum se colecteaza sangele ombilical?

Sangele din cordon este colectat de catre medic la nastere. Nu toate spitalele ofera acest serviciu. Procesul folosit pentru colectarea sangelui din cordonul ombilical este simplu si nedureros. Dupa ce copilul se naste, cordonul ombilical este taiat si fixat. Sangele este extras din cordon cu un ac. Procesul dureaza aproximativ 10 minute.

Se poate naste natural atunci cand cordonul ombilical este infasurat in jurul gatului bebelusului?

Cand cordonul este infasurat in jurul gatului sau in alta parte a corpului, fluxul de sange prin cordonul incalcit poate fi redus in timpul contractiilor. Acest lucru poate duce la scaderea frecventei cardiace a bebelusului in timpul contractiilor. Inainte de nastere, daca fluxul sangvin este complet blocat, poate sa apara decesul fatului. Aproximativ 25% dintre copii se nasc cu circulara de cordon (cordonul ombilical infasurat in jurul gatului copilului).

In momentul nasterii, medicul va verifica gatul copilului pentru a depista o astfel de problema. De obicei, cordonul este slabit si poate fi alunecat peste capul copilului. Uneori ar putea fi prea strans pentru a aluneca cu usurinta peste cap si medicul va prinde si taia cordonul inainte ca umerii sa iasa. Astfel, cordonul nu se indeparteaza de placenta atunci cand restul corpului bebelusului este nascut. O astfel de problema este destul de comuna, iar complicatiile sunt rare.

Referinte:
(1) What is the umbilical cord?, link: https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/what-is-the-umbilical-cord/
(2) Umbilical Cord Care, link: https://americanpregnancy.org/first-year-of-life/umbilical-cord/
(3) Umbilical cord abnormalities, link: https://www.marchofdimes.org/pregnancy/umbilical-cord-abnormalities.aspx
(4) Umbilical Cord Prolapse, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12345-umbilical-cord-prolapse
(5) Umbilical Cord Problems, link: https://www.birthinjuryguide.org/birth-injury/causes/umbilical-cord-problems/
(6) Everything you need to know about nuchal chord, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319762.php

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna ziua! In saptamana 12 mi-a fost descoperit un chist de cordon ombilical dupa doua saptamani am fost la controlo si chistul a crescut si au aparut si altele. Credeți ca vor dispărea sau ca o sa reușesc sa duc sarcina pana la sfârșit ?

  • Buna ziua! Din ce cauza se formează chisturile de cordon ombilical? Exista tratament pt a stopa evoluția acestora?

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago